Milović: Formirana radna grupa za hitno preseljenje SDT-a u staru zgradu Vlade

2
Andrej Milović

– Radne grupe su podigle tempo rada i u što kraćem roku moraju da isporuče rješenja i prijedloge sa kojima će se ići. Zato imamo kratku i ubrzanu legislativu povodom zakona iz nadležnosti Ministarstva pravde. Neka rješenja imaju kosenzus, a oko nekih ima sporenja ali o tome će se raspravljati na grupama. Zakon o sudijama, Zakon o tuzilaštvu, Zakon o SDT-u i Zakonik o krivičnom postupku –  to su glavni zakoni koji traže iz EU – istakaoje Milović.

On je najavio da je pododbor sa EU zakazan za 14. mart, te da moraju da usvoje strategiju reforme pravosuđa koja se odnosi na 2024-2027.

– Radi se akcionom planu i biće usvojen do 14. marta, i to će biti jako važan korak koji cemo preksočiti na putu do EU – naglasio je on.

Pravosudni kvart

Milović je kazao da je formirana radna grupa za hitno preseljenje SDT-a u staru zgradu vlade.

– Bila su tri zaključka, ali se po njima nije postupalo. Sada se postupa i u roku od dva do tri mjeseca će se izvršiti preseljenje institucija iz zgrade stare Vlade i da se pređe na rekonstrukciju zgrade samo da vidimo možemo li tu da smjestimo i specijalni sud za ratne zločine. Plan za rekonstrukciju je u toku. Vidjećemo da li je izvodljivo tehnčki jer znamo da se SDT-u žuri. Ja sam za ideju da sve bude u staroj vladi ali ako ne bude tehnčki izvodljivo da nađemo mjesto za Specijalni sud – naveo je ministar.

Prema njegovim riječima, pravosudni kvart bi se nalazio na Zabjelu na Tuškom putu, na parceli od 35.000 kvadrata.

– Na tom mjestu će biti smještene sve pravosudne institucije osim onih specijalnog karaktera. Vrhovni sud ostaje na istoj lokaciji – poručio je Milović.

“Strategija reforme pravosuđa započeta u junu prošle godine”

Direktor direktorata za pravosuđe Momir Jauković kazao je da je strategija reforme pravosuđa dokument koji je započet u junu prošle godine.

– Pored dva javna poziva nismo imali odziv NVO, a eksperti Savjeta Evrope su nam pružili pomoć. Sam postupak javne rasprave trajaće do 13. februara – rekao je Jauković.

Podsjeća da je 31. januara bio Okrugli sto na kome je predstavljen nacrt dokumenta.

– Očekujemo da nakon javne rapsrave izradimo izvještaj i nakon dobijanja mišljenja EK usvojimo ovaj dokument na vladi – naveo je on.

Generalna direktorka Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo, Jelena Grdinić kazala je da rade na izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, Zakona o krivičnom postupku, kao i Zakona o sprJečavanju korupcije.

– Razmatramo sada komentare EK i sve sugestije. Očekujemo da u kratkom roku vratimo odgovore, a što će dovesti do izmjena ovog zakonika. Takođe, formirana je radna grupa za izmjene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću – istakla je Grdinić.

Državni sekretar Ministarstva pravde Aleksandar Bakrač naglasio je da je radno u tom resoru, navodeći da svakog dana ima neku radnu grupu ili komisiju koja radi na izmjenama zakonskih rješenja.

On je pomenuo pojedina zakonska rješenja u Italiji oko pritvora, koji u toj zemlji za neka krivična djela mogu da traju i do 9 godina. Osvrnuo se i na slučajeve femicida.

– Što se tiče krivičnog zakonodavstva, mi imamo dosta priče o femicidu. Radi se o ozbiljnoj analizi rada svih sudova, a ta analiza podrazumijeva da učestvuju eksperti Kos i Dobirnc. Ako jedan parnter želi ili namjeri da ubije jednog partnera, a drugi ima istu namjeru – onda će muškarcu prijetiti kazna 40 godina, dok bi ženi bi bila zaprijećena kazna do 15 godina – rekao je on

Bakrač je istakao da volja eksperata postoji i da nedavna posjeta Italiji je ključna u pomoći te zemlje koja je izrazila volju da pomogne u svakom segmentu zakonodavstva.

pobjeda

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].