Međunarodni dan mentalnog zdravlja: Počinje kampanja Može da se desi svakome

0

Povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, Caritas Crne Gore učestvuje u kampanji “Može da se desi svakome”, koju Caritas Bosne i Hercegovine realizuje sa mrežom partnera. Kako ističu u toj organizaciji, cilj je da se podigne svijest o značaju prevencije i zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba sa mentalnim smetnjama.

“Takođe, želimo da ukažemo na to da su mentalne smetnje prave bolesti, poput svih drugih, kardiovaskularnih ili pulmoloških i da uz odgovarajući tretman mogu efikasno da se liječe, naročito ako se sa liječenjem započne na vrijeme”, navode u Caritasu.

Ukazuju da će ove godine obilježavanje Međunarodnog dana mentalnog zdravlja biti od posebne važnosti.

“Situacija u cijelom svijetu sa pandemijom COVID-19 imala je ogroman uticaj na sve nas, stoga je pitanje očuvanja mentalnog zdravlja postalo još važnije. Problemi s mentalnim zdravljem mogu pogoditi bilo koga u bilo kojem danu, a posebno u ovoj novoj situaciji. Upravo je zato slogan naše kampanje Može da se desi svakome”, dodaju u Caritasu.

U toj organizaciji ističu da je kampanja organizovana u virtuelnom okruženju putem društvenih mreža i web stranica.

“Različite ilustracije na zanimljiv način prenose poruku o važnosti mentalnog zdravlja putem društvenih mreža. Materijal je dostupan na web stranici Caritasa Crne Gore (www.caritascg.me) i može se besplatno preuzeti. Stoga pozivamo sve zainteresovane medije i pojedince u Crnoj Gori da pruže podršku u realizaciji ove kampanje objavom nekog od kreiranih materijala”, naglašavaju u Caritasu.

Kampanja je jedna od aktivnosti projekta “Societies 2” koji finansira Evropska unija, a realizuje se u pet IPA zemalja – Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu i Albaniji. Projekt sprovodi alijansa od 12 nevladinih organizacija, a cilj je ojačati organizacije civilnog društva koje rade s osobama s invaliditetom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].