Medicinske sestre i babice od neprocjenjive važnosti za zdravstveni sistem

1
Boban Mugoša

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, poručio je da je danas Svjetski dan zdravlja i posvećen je medicinskim sestrama i babicama.

Mugoša kaže da su u očuvanju udravlja pacijenta, medicinske sestre, babice i tehničari od neprocjenjive vrijednosti.

“Imamo dobre i pripremljene planove kada je zapošljavanje ovoga profila. Postoji bojazan da može doći do odliva medicinskog kadra. Bez medicinskih sestara i babica teško je moguće zamisliti funkcionisanje zdravstvenog sistema”, jasan je Mugoša.

Napominje da će naši zdravstveni radnici nositi veliki teret kada je riječ o situaciji sa koronavirusom.

“Ja želim da ne traje teret dugo, ali to zavisi od toga kako ćemo se ponašati. Naša odgovornost može da doprinese da naši zdravstveni radnici podnesu teret lakše nego što je to bio slučaj u Španiji ili Italiji”, kazao je Mugoša.

Ostanite kući

Napomije da je jedini način da spirječimo širenje virusa da ostanemo kući.

“Molim da za naše apele imate duboko razumijevanje. Apel i majkama koje izvedu svoju djecu i puštaju da se igraju sa drugom djecom, da se tako može preniejti infekcija i širiti. Isto tako i na ljude se ovo odnosi koji se srijeću, pozdravljaju, jer i tako može doći  do infekcije. Zato i molim da poštujemo mjere, naredbe, a onda se možemo nadati boljim vremenima”, jasan je Mugoša.

Situacija na Vrelima Ribničkim

On je kazao da su na Vrelima Ribničkim preduzeli sve mjere koje su moguće i adekvatne u odnosnu na situaciju.

“Jedini način da spirječimo tamo širenje infekcije je da se svi drže pravila. Preduzimaju se značajne mjere. Svoj posao obavlja Sanirtarna inspekcija, organi reda, epidemiolopke službe koje su svakodnevno na terenu. Radimo sve da sačuvamo taj dio grada i spriječimo  širenje zaraze”, jasan je Mugoša.

Građavinari da striktno poštuju mejere

On je napomenuo da dosta firmi radi, te traži se da se preduzimaju mjere da se ne širi virus.

“Do sada nemamo značajan broj onih koji rade na građevinama, ali da znamo da svako neadekvatno ponašanje nosi rizik. Građevinari su opomenuti da poštuju mjere”, istakao je on.

Senad Begić

Maske u narednom periodu

Senad Begić, pomoćnik direktora IJZ, istakao je da će u narednom periodu maske biti dostupne u apotekama Montefarma.

Patoka za dezinfekciju

Mugoša je rekao da je rakija “Patoka” koju proizvodi AD Plantaže dobar dezificijent jer sadrži oko 72 posto alkohola, nema tetnih elemanta koji bi oštetili kožu, i da je poželjna za dezinfekciju površina, ali se može koristiti i za ruke jer nije štetna za kožu.

Težak period je pred nama

Mugoša je rekao da sada imamo 25 klastera te da slijedi jako težak period.

“Spremamo se za ono što može da dođe od ovako velike transmisije. Očekujemo da će bitio dosta teško i da se moramo boriti. Lskše će biti samo ako poštujemo mjere i izolaciju onako kako je predviđeno”, istakao je on.

Gojaznost faktor rizika

Begić je kazao da je gojaznost hronična metabolička bolest.

“Gojaznost predstavlja faktor rizika za teže ishode infekcije koronavirusom”, naglasio je doktor Begić.

M.D. 

CdM

1 KOMENTAR

  1. Mugi, ne moraju svi znati sto je transmisija i klasteri! Pricaj da te svaki covjek razumije, u tome ti je velicina. I povecajte plate radnicima u zdrastvu, a ne da advokat zaradi za po ure koliko oni za cijeli mjesec!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].