MCP: Slave proslaviti u krugu porodice

2

 

Mitropolija crnogorsko primorska je pozvala građane da krsne slave proslave u krugu porodice.

S obzirom na složenu i potencijalno izuzetno opasnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi sa svakodnevnim porastom broja slučajeva građana zaraženih novim koronavirusom, Mitropolija crnogorsko primorska je pozvala sve pravoslavne vjernike i sve ostale građane na poštovanje zdravstvenih mjera i ljekarskih uputstava radi stavljanja pod kontrolu bolesti COVID-19, izazvane pomenutim virusom.

“Vidimo da epidemija ovoga virusa pogađa, kako Crnu Goru, tako i cijeli region, Evropu i čitav svijet. Ne smije se svakako dozvoliti da ova bolest zaustavi život, pa ni duhovni i crkveni život, ali je neophodno da se pridržavamo, koliko je god moguće, mjera predostrožnosti, kako bi umanjili štetne društvene posljedice epidemije i, što je najvažnije, uticali na smanjenje broja izgubljenih života zbog ove bolesti, koja, iako pogađa sve uzraste, ipak najviše života uzima među našim najstarijima”, navode u MCP.

Oni su pozvali vjernike, naročito one koji će u narednom periodu proslavljati svoje krsne slave, da ove godine to urade uzdržanije i skromnije nego inače.

“Lijepo je i blagosloveno ugostiti svoje rođake i prijatelje u svom domu na dan krsnog imena, ali je još ljepše i blagoslovenije, naročito u ovakvoj zdravstvenoj situaciji, brinuti o dobrobiti svih naših bližnjih. Smatramo da je umjesno da se krsne slave, kojih je dosta u narednih par mjeseci, po našim domovima ovoga puta proslave u užem krugu, uz blagoslov doma od strane sveštenika ili blagosiljanje slavskog kolača u hramovima, u dogovoru sa parosima. Kako narod odavno pametno veli – nije svako zlo za zlo. Možda je ovo odlično vrijeme da se podsjetimo da je krsna slava, prvenstveno i iznad svega, duhovno slavlje, kojim se podsjećamo na dan kad su naši preci primili spasonosnu hrišćansku vjeru, te da taj dan provedemo molitveno i blagosloveno”, ističu u MCP.

Oni su, kažu, svjesni činjenice da proslave često znaju da prerastu u zabave “u kojima se zaboravlja duh pobožnosti i umjerenosti, udaljavajući nas time od njihovog smisla i značaja”.

“Proslava slave u vrijeme epidemije može da bude prilika da naglasak u našem slavlju postavimo upravo tamo gdje on treba da bude – u molitvi i blagodarnosti Bogu”, ističu u MCP.

2 KOMENTARI

  1. …ČUDA NEVIĐEENA-PRAVO “SA NEBESA”!…EVO GI BORA MI…”MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA” IZ “NAPADA-U ODBRANU SVOJIH NAGONA”(!!!)..ISPOLJENIH U PASNIM VREMENIMA-SAVJETODAVNO DJELUJE? GORI BIO OD VAS KO VAM VJEROPVAO!!! UZ KONSTATACIJU-DA OD NAPADA NA KONAVLE I DUBOVNIUK-1991..NISU SE “ODVAJALI OD “STARO NOVE VLASTI”-NAŠE NEOCRNE GORE…evo 3O goina-zastiđa..nezabiljženog u istoriji…Crne Gore-od planina pa do mora i od Ulcinja do Novoga…!!!

    E BORA MI-“NIKO KA MI-TAMO “VI I ONI-BRAVOŠANI…”?

    • ..DA BAČITE KOJU “REVOLUCIONARNU”-AKONTO VAŠEGA “PRIMORSKOGA OCA “bog..ica”?..OD KOGA SI SE-STE PREPALI… CAMARAD Grujo dan culo roto…vani I OSTALA “BAGRE..mova MASKIRNA GORA(…JE ŠUMA?)…DANU GA PITAJTE-KAD ĆE TE BAČATI “TEMELJ KRŠE-BUBULJE U” TEMLJE NOVE SVETE TROICE”-U JUNAČKO CETINJE..?..ILI ĆE TE KI NA SVETU RUMIJU-OD PLEHA-LATENI HRAM-UZ POMOĆ BOŠKOVIĆEVACA-“DESANTNIH SINJAJEVINSKIJA SNAGA-DA JE TUMBATE NA CETINJE?..POITAJ -BREZIMENI I PORIJEKLA..Gujo Dan Culo Roto vVna-IZA VAS JE “(P)BLEJADA UDRUGE KALEZIĆ”..PICOLO AMFIOKSUSI-LIZOJEZIČARI-“KRIZMANI NA KONAVLE I DUBROVNIK”….?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].