Matija Cenanovic za Skala radio

69

Srpski Toponimi u Nemackoj Crnoj Gori

” Kratak osvrt na Sarmatsko-Alansko-Srpsko poreklo Crnogoraca

1. Uvod

Crna Gora drzi do svoje istorije i proslosti daleko vise nego druge republike bivse Jugoslavije.

I to sa pravom i ponosom na svoju slavnu proslost!

Za razliku od Srba iz Srbije gde predanje dopire svega nekoliko pasova, vecina Crnogoraca, Brdjana, Bokelja, Primoraca, Hercegovaca zna preko 20 pasova njihovih porodica, bratstava ili plemena. Izuzetak je donekle Vojvodina zbog uredno zavedenih zemljisnjih knjiga Austro-Ugarske Imperije i crkvenih podataka. Medjutim to predanje u Crnoj Gori dopire negde do raspada Nemanjicke drzave (kraj XIV i pocetak XV veka) i stvaranja plemena Katunjana, Brdjana i drugih Crnogoraca. Period pre toga je naravno zabelezen u istoriskim dokumetima koja su obojena naginjanima raznih autora na njihovu politicku orijentaciju. Iduci dalje u proslost ta slika bledi i postaje nejasna. Samo ime Crna Gora se prvi put spominje 1296 godine. Period pre doseljenja na Balkan je mracan i uglavnom nepoznat.

U ovom kratkom clanku ja sam pokusao da osvetlim neke stvari iz daleke proslosti naroda koji se naselio u Crnoj Gori.

Razlog za ovaj clanak je mapa srpskih toponima i hidronima u Nemackoj u zemlji Luzickih Srba i poredjenje sa indenticnim ili slicnim toponima i hidronima u Crnoj Gori “koja govori vise o proslosti Crnogoraca nego mnogi clanci napisani na tu temu”. Na ljubazan poziv Gospidina Slavka Mandica, direktora “SKALA radio” u Kotoru, Crna Gora, ja sam napisao ovaj kratak clanak poglavito da bi pretstavio tu mapu koja iz tehnickih razloga nije mogla biti postavljena na prostor ostavljen za komentar ovoga Foruma. Clanak je napisan na osnovu mnogo materijala koji sam ja decenijama amaterski sakupljao po raznim svetskim bibliotekama iz cistog kurioziteta i znatizelje. ( Naglasavam da je moja profesija veoma udaljena od teme u ovom clanku. )

Ovo izlaganje ima “namerno nesrazmeran odnos uvodnog izlaganja sa “srzi” ovog clanka. a to je “mapa sa toponima i hidronima u Nemackoj i Crnoj Gori”. To je apsulutno neophodna nesrazmera, jer predugo u nasoj istoriji nas su ucili da su Srbi i Hrvati, takozvani juzni Sloveni, miroljubivi, ziveli u “sojenicama”, bili dobri plivaci koji su “sisali trsku radi ronjenja” i slicno, a da o “Sarmatskom odnosno Alanskom poreklu Srba” skoro niko nije ni cuo. Medjutim, treba istaci da su sarmatski Srbi i Hrvati kroz istoriju primili slovenski jezik i da su absorbovali veliki deo slovenskih gena. Medjutim nas jezik je bogatiji od ostalih slovenskih jezika, specificno zbog tih korena.

Smatram da su Crnogorci za razliku od svih drugih Srba po imenu najvise zadrzali Sarmatski, Alanski to jest karakter “prvobitnih Srba”, a Crnogorke imaju veliku slicnost sa “Amazonkama”! Pokusacu to da ilustrujem.

2. Praistorija

Pre nego sto predjam na doseljenje Srba i Hrvata na Balkansko ostrvo na poziv Vizantiskog cara Heraklijana , moram reci par reci o Sarmatskom poreklu Srba i Hrvata.

To je ogromna tema i zainteresovani mogu naci najbolje informacije u knjizi “The forgoten Sarmatians” A once mighty folk scattered among nations”, autor Tadeusz Sulimirski

u prevodu “Zaboravljeni Sarmati -Nekad mocni narod rasprsen po drugim nacijama”.

Prilazem Tabelu koja sumira Sarmate negde od godine 300BC do godine 600AD i pokriva prostor od Zapadne Evrope do zemalja istocno od reke Don u Rusiji . (Slika 1).

U donjem levom uglu na tabeli su Srbi i Hrvati.

Takodje ruski naucnici Rostovcev, Grakov i drugi ukljucujuci i stare kineske autore su ostavili ogroman materijal koji je nemoguce cak i pomenuti u ovako kratkom clanku.

Moderna istorija smatra da su prvobitni Srbi i Hrvati poreklom Alani, Sarmati!

Sarmati su se pojavili negde u 7-om veku BC. Prvo pominjanje Sarmata u evropskim izvorima je kod Herodota. On kaze kad se napusti Skitia i predje reka Tanais (Don) nailazimo na Sarmate 15 dana hoda sve do Azovskog mora, gde se naslanjaju na Budine. On prepricava legendu o postanku Sarmata mesanjem Skitskih momaka sa Amazonkama. Skiti su nazivali Amazonke OEARPATA , sto bi u prevodu znacile ubice ljudi, rec PATA znaci ubiti. (Ja dovodim tu rec u vezu sa starom srpskom i bugarskom reci UTEPATI). U arheoloskim nalazistima u Ukrajini i iskopavanje Sarmatskih mogila nailazimo na kosture zena obucene u muska ratnicka odela . Zene su bile izrazito visokog rasta za to vreme negde 178cm. Ja sam imao prilike da vidim izlozbu u muzeju u Torontu (Royal Ontario Museum, 2001 ) gde su doneti eksponati iz Ukrajine ukljucujuci Skitske i Sarmatske zlatne objekte izvanredne umetnicke vrednosti. Takodje eksponat je bio i jedna sacuvana i preparirana visoka Sarmatkinja Amazonka. Prilazem jednu moju sliku Sarmatskog slema od suvog zlata ( Slika 2.) Negde u 2-om veku pre nase ere (BC ) Sarmati su presli Don i prebivali u stepama severno od Crnog Mora nekih pet vekova. Plinije Stariji pominje da su Sarmati dominirali teritorijom sve do Visle i Dunava. To je bila takozvana Iranska (Arijevska)civilizacija u stepama danasnje Rusije i Ukrajine. Na Dunavu su pretstavljali problem Rimskoj imperiji sa njihovim cestim upadima. Godine 175 nase ere (AD) Rimski Imperator Marcus Aurelius je posle pobede na Sarmatima uzeo titulu “Sarmaticus”, iskovao imperijalni novac u slavu te pobede i podigao stub u Rimu. Takodje je zahtevao da Sarmati daju 8000 ratnika za rimsku konjicu i poslao je 5500 Sarmata da odrzavaju red u Britaniji. Ime Alan nije britanskog vec srpskog porekla. Imperator ih opisuje kao ratnike koji uzuvaju u pljacki, zive od mleka i mlecnih prozvoda, ne rade zemlju (smatraju to ponizavajuce) vec je daju u najam drugima. Takodje piju kobilje mleko “kumis” (referenca na Milosa (K)Obilica). Smatraju da su svi “noble” odnosno “aristokratskog porekla” (potseca na Crnogorce), imaju zastitnu odecu od lanaca i ogromne maceve i koplja. Neobicno su hrabri i bez straha. Zene su ratnici i sarmatske devojke (device) ne mogu da se udaju dok ne ubiju neprijatelja. Ukrasavaju grobove sa oruzjem, itd. Seku glave protivnicima.

Zelim da dodam jos jednu vaznu informaciju. Iako veoma hrabri ratnici, Sarmati nisu bili “varvari” u derogativnom smislu reci. Njihova civilizacija je proizvela najlepse umetnicke skulpture u suvom zlatu. Takodje Sarmati su imali neku vrstu primitivnih znakova, “Tamga- znaci”, koje su upotrebljavali u razlicite religiske svrhe. Takodje ti “Tamga-znaci” su vremenom postali grbovi Poljske “Sljahte” i Ruskih “Bojara”. Cirilicno slovo “ж“ (zelezo) je postojalo bar 700 godina pre Cirila i Metodija na sarmatskom stitu. Rusija i Poljska se dugo na starim mapama oznacavaju kao Sarmatia a Sarmatsko pleme Ante se smatra predhonicom Slovena.

Zelim da dodam interesantan podatak da je srpski zahumski knez Mihailo Visevic odrzavao neku vrstu komunikacije sa Sarmtskim rodjacima cak na Visli pocetkom 10-og veka(ne zna se tacno kako ali se zna da je komunikacija postojala).

3. Alani – Prvobitni Srbi i Hrvati

Prvobitni (rani) Srbi i Hrvati su bili Sarmati, grupa Ante, pleme Alani.

Alani su bili jedno od najmocnih i najratobornijih plemena Sarmata koji su se vremenom utopili u druge narode. Ammianus Marcellinus opisuje da su svi Alani bili izrazito visoki i lepi ljudi, kosa naginjala zutoj boji i da su imali “oci i strasan pogled od kojeg su svi protivnici bili ispunjeni strahom i uzasom”. Zelim da napomenem da neki autori izjednacuju rane Srbe i Hrvate. Istoricar Noel Malcolm tvrdi da ime “Harv” je Iranska”korupcija” imena “Sarb” i da je to isto ime. Medjutim Srbi i Hrvati vremenom zauzimaju razlicite teritorije iako uvek jedni do drugih. Srbi su u pocetku bili negde severno od Kavkaza , gde je danas Osetija (danasnji Oseti u Rusiji su najblizi potomci Alana). Hrvati se u to vreme pominju juznije prema Iranu. Vremenom potisniti od Huna pomerali su se prema severozapadu. Hrvati su se smestili negde u Galiciju u jugoistocnu Poljsku medju Slovene. Srbi su bili nesto zapadnije i nasli su da su Sloveni lak plen i smestili su se medju njih negde izmedju reka Sale i Labe i osnovali tamo drzavu koja se zvala “BELA SRBIJA”. Hrvati su takodje stvorili drzavu negde oko Krakova koja se zvala BELA HRVATSKA” . Dve zemlje su se dodrivale negde na reci Visli u Poljskoj.

Moram da pomenem radi jasnoce i zbog izbegavanja konfuzije, druge grupe velikog plemena Alana.

Ja necu ovde da ulazim u opise grupe Alana koja se spojila sa Vandalima i opustosila Evropu da bi zavrsila negde u Francuskoj (pominje se Alanski kralj Beogus “Rex Alanorum u godini 464 nase ere (AD) i takodje Eochar “ferrocious Alanorum rex”u godini 440 nase ere (AD) . Ti Alani su produzili za Spaniju zajedno sa Vandalima i konacno su potuceni cak negde u Severnoj Africi od strane Vizantiskog vojskovodje istog porekla, Belisariusa.Takodje, jedna druga grupa Alana se opet prikljucila Hazarskom (jevrejskom) kanatu sve do kolapsa 960 nase ere (AD). Takodje pomenucu ovde jednu drugu grupu Alana koja je ostala na Kavkazu ( Godine 1167 nase ere (AD) Alanski princ David Soslan je ozenio Gruzisku pricezu Tamaru).Takodje, necu opisivati grupu Alana na Bosforu u sluzbi Grka. Medjutim, ne mogu a da ne pomenem jedan ekstraordinaran podatak da je fratar Pellegrini, Biskup od Zaytun-a , Kina, godine1318 nase ere (AD) nasao 30 000 hiljada pravoslavnih Alana najamnih ratnika na kineskoj obali nasuprot Formoze, koji su bili placeni vojnici u sluzbi Velikog Kineskog Cara!

4. Doseljavanje Srba iz Bele Srbije na Balkan

Posle ovog neophodnog i naizgled predugackog uvodnog izlaganja, koncetrisacu se na BELU SRBIJU u danasnjoj Nemackoj(Saksoniji) i severozapadoj Ceskoj (Bohemiji) gde jos zive ostatci Srba, naroda Luzickih Srba. poslovenjenih Alana.

Na osnovu studija mnogih autora iskristalisalo se misljenje (Dr. Relja Novakovic i drugi) da su danasnji Srbi dosli na Balkan iz takozvane BELE SRBIJE (Saksonija) i BOJKE (severozapadna CESKA). na poziv Vizantiskog cara Heraklijana 640 nove ere (AD). Hrvati su takodje dosli u isto vreme po istom pozivu. Na Balkanu su zatekli AVARE ( OBRE) koji su “lordovali nad grupom Slovena”, koji su dosli sa njima negde krajem 6 veka. Posto su pobedili i isterali Avare na zahtev cara Heraklijana, Srbi i Hrvati su zauzeli veliki deo Balkanskog poluostrva. Titula i ime Avarskog vladara je bila ban Bajan. Hrvati i Srbi su neke od tih Avara absorbovali. Hrvatska titula Ban je Avarskog porekla, kao i toponim Obrovac, ime Obren i ime Bajo. Takodje su absorbovali i Slovene koji su tu dosli sa Avarima i verovatno druge starosedeoce koji su preziveli ranija pustosenja od mnogih grupa i naroda. Savrseno je jasno na osnovu mnogih israzivanja da su prvobitni Srbi i Hrvati “poslovenjeni Sarmati” jos u prapostojbini a i kasnije mesanjem sa drugim Slovenima. Ko su danasnji Srbi i Hrvati ja to ne znam, ali znam da su osim imena i uprkos mesanja sa raznim grupama zadrzali Sarmatski karakter, a Crnogorci i Hercegovci cak vise od drugih Srba, je vise nego sigurno. Ja ne zelim ovde da raspravljam o svim detaljima tog naseljavanja jer je to previse obimno i komplikovano za ovaj Forum, vec cu samo da iznesem sledece citate iz dela kasnijeg Vizantiskog cara Konstantina Porifrogenita (“DAI – De Administrando IMPERIO”, ili “Mome sinu Romanu” )

Kada Konstantin Porfirogenit, koji je po zanimanju bio “car” i dobro je znao ko su mu podanici kaze za Pagane, Humljane, Zahumljane, Travunjane, Konavljane, Dukljane itd da u “Srbi ili oni koji sa njima idu”, ja taj podatak uzimam ozbiljno.

Zelim da ilustrujem da su SRBI od 640 godine nove ere ziveli na velikom delu zapadnog Balkana.

Ovde cu navesti samo nekoliko interasantnih mesta koje sam vec objavio ranije u vidu komentara iz razloga da se vidi koje su zemlje na Zapadnom Balkanu Srbi naseljavali.

Einhard , franacki letopisac Karla Velikog, 822 godine opisije kako je vodja Panoniskih Slovena Ljudevit pobegao od Franaka iz Siska SRBIMA (koji su prema tome morali ziveti vrlo blizu) ovim recima: “Liudevitus Siscia civitate relicta, AD SORABOS, QUAE NATIO MAGNUM DALMATIAE PARTEM OBTINERE DICITUR…”, doslovce:KOD SRBA, NACIJE KOJA ZAPOSEDA VELIKI DEO DALMACIJE…”

Car Karlo Veliki je znao ko su Srbi jer je u Nemackoj napravio 810 AD granicu “Limes Sorabicus” koja se protezala od Danske do juzne Saksonije da odvoji Nemce od Srba.

Istoricar Adamovic : “I Mleci I DUBROVNIK postaju dve aristokratske republike, ona italijanskog, ova SRPSKOG plemena.”., to potkreplje pozivajuci se na Lucijevo”
“sicuti Dalmatia in Occidentalem, et Orijentalem divisa, ORIENTALIS SERVIORUM censebatur, Occidedentalis Croatorum; ita Ragusium in orientali partesitum., a zatim na Bomanovu opasku ” Il resto dell Illiro era ocupato dai SERBGLI ;”Za Lokrum kaze da je bio prodat, ili darovan od srpskijeh vladara 788 godine, a dalje zatim opisuje Dubrovnik ovako: gde je danas Stradun tu se pruzao morski rukavac, koji je rastavljao ostrvce od kopna na podnozju brda Srdj, S one strane rukavca, zivljahu gradjani rimskog porijekla (izbeglice iz Epidauruma- Cavtata), a ovamo preko mora bijahu nastanjeni BRDJANI SRPSKOGA PLEMENA. Potseca da je reka CETINA delila Srbe od Hrvata.

Istoricar Nodilo kaze to isto; “O polovini X vijeka , pise Konstantin , osim prave Srbije po imenu, bile su jos KRAJINE SRBLJIMA naseljene:Diokletia,, Trabunia, Konavlje, Zahumlia I Pagania (Narenta).

Dodajem da je Dubrovnik kupio Peljesac I Mljet od srpskog kralja Stefana Decanskog 1326 godine, Ston 1339 od Srba Zahumljana i Konavlje od Ivana Crnojevica 1481 godine, da bi s tim parama podigao Cetinjski Manastir 1484 godine.

Ja ne bih pominjao ovde Hrvate, da oni ne prave neke pretenzije ne samo na celu Dalmaciju nego i na Crnu Goru, razvijajuci neku teoriju o Crvenoj Hrvatskoj, a zna se da je granica bila na reci Cetini.

Naprimer, za PAGANIJU ( Vizantiski Car Konstantin.Porfirogenit, “DAI”) kaze da su naseljavali .”SRBI ILI ONI KOJI SA NJIMA IDU”. Protezala se od Cetine do Neretve, a spadahu joj jos ostrva Brac, Hvar, Korcula I Mljet.U XII I XIII veku Primorje se jos zvalo Krajina. Stjepan BANOVIC pise: U njoj zapoveijedahu knezovi cuvene porodice KACICA. Ziteljstvo Krajine bijase vjere PATARENSKE.. Mocni Kacici, stitiili su tu vjeru iz svoga tvrdog grada Omisa, a kasnije iz Makarske. Kakvom su mrznjom kipili podannici Kacica na katolike I njihovo svecenstvo,kad se sjetimo da su ljudi kneza Nikole Kacica (gospodara Omisa 1167-1180), kamenovali ispod Debelog Brega u Mostaru samoga nadbiskupa splitskog Rajnerija.”. “Kad se iza toga zaknezio na Omisu ljuti Malduc Kacic i poceo je jos vise nego li njegovi predsanici potpomagati gusarstvo I patarenstvo, tako da su njegovi ljudi derali i ubijali krizare, sto onda prolazahu u svetu zemlju. Sam papa Honorije III slozno sa gradovima Trogirom, Sibenikom I Klisom 1221 g. podize na Malduca KRIZARSKU VOJNU. Pismom po svome kapelanu Akonciju, pozove on Splicane da budu pri ruci. Akoncije pozove svu Hrvatsku i Dalmaciju na “krizarsku vojnu protiv Kacica i njegovih patarena”, te “u ime svetog i nepogrejesivog namjesnika Hristova na zemlji, obeca svakome potpuni oprost od grijeha, ko god u tu vojnu stupi, ili za nju novaca dade.Videci Omisani sto na njih ide, poklone se I obecaju da ce se vratiti na pravi put i pokloniti papi.Akoncije im oprosti I sve njihove ladje ognjem izgori. Nu oni bijahu kao i prije, a mozemo reci jos gori, ne dadose Akonciju mirno ni do Zadra proci….U danasnjem Primorju Makarskom, iako nema ni patarenske niti pravoslavne vere, svi zitelji jos sluze KRSNO IME-SLAVU (karakteristicno za Srbe). Primorci Makarske Krajine su danas “Hrvati”, iako Car Porfirogenit kaze za njih da su “Srbi ili oni koji sa njima idu” I iako su Hrvati vodili krstaske ratove protiv njih!

Danas, mnogi mali politicki narodi, probudjeni novim svetskim poretkom, preteruju sa romanticnim prilaskom cistoci svoje nacije. Evo sta o toj zaludjenosti kaze bivsi trezven hrvatski istoricar Nobilo ( za razliku od mnogih hrvatskih romanticara koji svojataju “sve i svja” u svojoj siroj i daljoj okolini, ukljucujuci Dubrovnik): “Ovo ovoliko o prvoj pojavi Srba i Hrvata. Posve je malo i nejasno. Oskudno je prema nasoj radoznalosti, jer nam dovoljnog obavestenja nestaje, ali sta je tu je , po kriticnoj upotrebi izvora. DALJE SE ZALIJETATI , TO MOZE DA BUDE MILO I DRAGO NEKOJ PATRIOTSKOJ GORLJIVOSTI, KOJA KANI ILI HRVATSKO ILI SRPSKO PLEME DA POZLATI , NO NIJE DOPUSTENO HLADNOM RAZBORU HISTORIJE”

5. Mapa kao dokaz povezanosti Luzickih Srba i Crnogorskih Srba

Konacno prelazim na udarni i zavrsni deo mog argunenta, a to je mapa Nemacke izmedju reka Odre i Labe (Slika3.) prebivaliste LUZICKIH SRBA sa “srpskim” imenima toponima i hidronima i u zagradi “indenticna ili slicna imena” srpskih toponima u CRNOJ GORI.

Analizom ove mape, moze se zakljuciti da je ovo “neoborivi dokaz o SRPSKOM poreklu prvobithih CRNOGORACA! Mapa govori bez reci i dalji komentar nije potreban!

(Ne ulazim u diskusiju o kasnijim mesanjima tih prvih Srba u Duklji sa drugim etnickim grupama koje uvazavam.)

Interesantno je da Nemci Luzicke Srbe nazivaju “Wendi” ili Srbo-Wendi (sto se dovodi u vezu sa Skitima), a njihov jezik “Wendische Sprache”. Srpski izraz “Srbenda”, potice od naziva “Srbowenda”

6. Srbi iz Zete (Bjelopavlici)

Zelim samo da dodam jos jedan podatak u odnosu na Zetu, prebivaliste plemena Bjelopavlica koji dodatno povezuje toponime Luzickih Srba i Srba u Zeti, kroz samo ime prvobitnih Bjelopavlica “LUZANI”! Tako su se zvali Srbi u Zeti nekih skoro 800 godina, od pocetka 7-og do pocetka 15-og veka! Prvi put se Bjelopavlici pod tim imenom pominju u Dubrocvackim zapisima 1411 godine (Dubrovcani se zale Jeleni Balse III na njih povodom jedne pljacke zajedno sa Ozrinicima). Ipak trag Srba Luzana u Zeti jos uvek je prisutan, uprkos drugim uplivima.

Citiracu autora Petra Sobajica iz njegove knjige ” BJELOPAVLICI i PJESIVCI-Plemena u Crnogorskim Brdima” 1923:

“Bjeli Pavle je bi sin Leke kapetana, ciji su dvori bili u Dukadjinu u Peci. Kad su Turci udarili na Kosovo, u boju Leka pogine, Turci zauzmu Prizren i pec, a dva sina Lekina, Gavrilo (Gas) i Bjeli Pavle prebegnu u Zetu. (*Neki dodaju da je Bijeli Pavle imao sem Gasa jos dva brata, Mirasa i Boska; svi oni da su iz Dukadjina prebegli najpre u Boku i Pastrovice, odande se Gas vratio, Bijeli Pavle otisao u Bjelopavlice, a od Mirasa i Boska , koji su onamo ostali i sad ima potomaka u Boki.) Gas se opet vrati na starevinu i poturci, od njega su Gasani kod Djakovice, a Bjeli Pavle predje i naseli se medj Luzane u Bjelopavlicima. Zvao se bjeli jer je imao belu kosu.

“Kad je Bjeli Pavle dosao u Bjelopavlice, zatekao je onde Luzane, koji su u to vreme stanovali u plemenu. Luzani su stari srpski narod , ali su postali bili bezbozni i toliko presilili, da im je svestenik morao pred crkvu naforu iznositi, te su je nabadali kopljem i tako jeli. Zborno mesto im je bilo stara crkva Sv. Nikole na Jelenku. Bas su Luzani bili na saboru kod Jelenka , kad iz Zete naidje “sveta kraljica” (neki dodaju Jelena), posla bila na Onogost pa svrati kod Luzana i nazove im : “Pomozi Bog, gospodo i braco Srbi!’ od silnih joj Luzana niko ne prihvati Boga. Ona onda zatrazi da joj dadu koga da je isprati do Onogosta i put pokaze, ali i oni sa prezrenjem odbiju i pokazu joj na Bjelog Pavla. nek je on prati. on je reknu joj, i doskitao otuda iz njene zemlje. Pavle podje sa kraljicom, a kad ona usput saznade od njega cij je on i odakle, a da je sluga bana Luzanskog, jos videla kako ga drze, prokune Luzane recima:” Neka ih da Bog da krvavi zec medju njih uskocio i oko njega se svi isklali, a sto ostalo to tebi u podnozju bilo!” i u taj cas, kad je ona to izrekla , naleti zec pored Luzanskog sabora, jedan da ga gadja ubije uglednog glavara, njegovi skoce da ga svete, te se medju njima izrodi takva svadja i pokolj, da je krv potokom tekla niz stranu Krvavce iznad crkve, koja se od tada tako prozvala . Po njoj je mnogo mramorje Luzansko. Kad cuju oni kod kuce o pogibiji svojih, pobiju se i oni medju sobom tako da je od Luzana malo ko ostao. Po tome je ostala uzrecica, koja se onamo cesto u govoru cuje: ” Da cemo se poklat’ ka Luzani.”

Kad se Bjeli Pavle vrati i vidi sta je bilo sa Luzanima, nastani se u Sretnji u sredini plemena (rekao:”daj , Boze da mi bude sretno” po tomu ime selu) i ozeni se cerkom bana Luzanskog. Tu se mnozilo i odatle raseljavalo njegovo potomstvo, i sve ono sto su pritisli od Luzanskog zemljista, po njemu se kazu prozvalo Bjelopavlici. Znaju dobro sve od Bijelog Pavla, kako su se granali, koje bratstvo kome blize po srodstvu, i sva brtatsva znaju nabrojati pretke do Bijelog Pavla. (*Plemenu Bjelopavlica pripada porodica moje pokojne majke.)

Takodje zelim da dodam jedan malo poznati podatak. To je da se rodonacelnik Dukadjinaca javlja vec krajem 13-og veka u severnoj Arbaniji, u Zadrimlju pod imenom “Dux Gius Tanasius , dominus de Zadrimo, de Montagna Nera, de Paliti st de Sati”.

Iako posedujem jos veliki broj interesantnih podataka iz stranih izvora o vladaocima u staroj Crnoj Gori, zelim da podvucem da je narod Crne Gore zadrzao svoj originalni karakter. Moje subjektivno misljenje da Crnogorci imaju mnogo vece slicnosti sa plemenima na severnom Kavkazu, prvobitnoj postojbini ranih Srba, nego sa drugim slovenskim narodima. To se ogleda u karakteru stanovnistva, moralu, ratnickom duhu, fizickom izgledu, folkloru, muskoj i zenskoj nosnji, plemenskoj organizaciji, obicajima, itd.

Crna Gora ili “Karadag” ( da se izrazim figurativno) je bliza “Dagestanu”, Alanskoj(Srpskoj) Osetiji ili Gruziskim plemenima na Kavkazu, nego velikoj slovenskoj masi koja se proteze od Rusije do Balkana.

Zelim takodje da postavim jednu smelu postavku da su Crnogorci, uprkos uticaja Arbanasa, Vlaha, i drugih etnickih grupa zadrzali svoj Srpski (Sarmatsko-Alanski) karakter, daleko vise nego ostali Srbi u takozvanoj Srbiji i drugim delovima Balkana. Mislim da je danasnji “nacionalizm” svuda na Balkanu iracionalan i nenaucan!

Ko su danas Srbi ili Hrvati tesko je reci posle nekih 14 vekova na Balkanu.

Hrvatski istoricar Ivan Kukuljevich Sakcinski dao je najbolju karakteristiku Hrvatske nacije i etnicke cistoce u Hrvatskom Saboru, 2-og Maja,1843: “Mi smo malo Latini, malo Nijemci, malo Madjari i malo Sloveni, a ISKRENO GOVORECI NISMO NISTA!” (Ipse dixit – sam rece!)

Ja ne bih hteo ovome nista da dodam.

7. Zakljucak

Luzicki Srbi u Saksoniji i Srbi (Luzani) u Zeti, danasnjoj Crnoj Gori su od istog Srpskog-Alanskog-Sarmatskog korena. Indenticni toponimi i hidronimi u dve oblasti udaljene nekih 1500km to potvrdjuju.

Sa postovanjem,

Matija Cenanovic, B.Eng, Dipl.Ing.,M.A.Sc., P.Eng.

Senior Research Engineer /Scientist

&

Adjunct Professor of University,

Canada

69 KOMENTARI

 1. Jasno mi je kako je uvaženi profesor završio faklutet-ali sam u dilemi da li je i kako je završio gimnaziju-ako je završio?Drugo,vrlo problematično je kada profesora brani njegov “odvjetnik”-šegrt brez osnovne škole sa svim kategorijama vozača-vjerovatno “diplomirao” u vojnoj “auto školi”/ČAPLJINA;KIČEVO;KRALJEVO;BELA CRKVA;SLAVONSKA POŽEGA;RIJEKA?/ đe se za šofere-taksiste završavalo za cigla dva mjeseca vojnog roka!??? Drugo,uvaženi profesor-amater antropolog-“slučajno”brka antropologiju i zapadne-zamišljene-utopijske granice Nemanjićke Srbije-do rijeke Cetine i dalje Karlobag-Karlovacc-Virovitica,pa nas time vraća-opravdava(ispod žita),agresiju Srbije i Crne Gore na Hrvatsku i BiH devedesetih godina pasanoga vijeka!! Znam,da se ne razumijemo?Nije ni čudo,Ja Srbin-a Vi “srbi” kojima je Srpstvo i Srbija-krinka-za razvoj “sopstvenog centra za preživljavanje”-u narodu poznata kao bli…! E moj gospodine-Srpstvo se ne brani jezičinama-no djelima i učinkom za zemlju Srbiju-koju učinjeste i doveoste je na granice-strah me-prije 13.jula 1878 godine-prije Berlinskog kongresa,i prije 1.decembra 1918?Zbog toga i sa puno odgovrnosti-svima vama “srbima” koji se mitarite od popisa do popisa kao lisičine-zarad vlasti i bliznica,pročitajte knjigu:” ČUJTE SRBI ,čuvajte se sebe”-politički testament čovjeka prof Dr.Arčibalda Rajsa, koji je svoju karijeru i svoju domovinu Švajcarsku zamijenio za voljenu Srbiju-kada joj je bilo najteže!Vjerujte mi na riječ: toj knjizi nedostaju samo imena današnjih vaših idola-a sve drugo o vama i vašim vođama iz vremena poslije I.svjetskog rata-je i danas vrlo aktuelno i preslikano,do u slovo današnje stanje,u odnosu na stanje iz 19201928 godine!!!

 2. Normalnom čovjeku je nepojmljivo koliko se ljudske gluposti valja
  u komentarima na jedan tekst uvaženog prof. dr Matije Cenanovića.
  Mjesto da potvrđuju ili osporavaju, ili daju svoj akademski prilog viđenju “etnogeneze” nekih naroda na širim prostorima Balkana i Evrope, koje dr Cenanović
  iznosi u svom radu, oni vulgarno, prostački i nevaspitano, nošeni
  isključivo šovinističkim porivima, okomiše se na ličnost autora, umjesto na tekst,
  ako eventualno nijesu saglasni sa njegovim stavom.
  Srećom, mudri prof. Cenanović držao se vječne istine da se sa budalama
  nikad ne polemiše.
  Umjesto da se raduju i mirbože u slavu Hristovog rođenja, oni se “okačili”
  na tekst prof. Cenanovića, pa bljuju zloću i nebuloze koje nemaju veze
  sa zanimljivim radom prof. Cenanovića.

 3. Dragi i štovani Coto(ba…a) alla dodole(me…a),veliko hvala.što mi olaška rabotu-pa se sam prestavi u naravnoj veličini!Oprosti,ali u buduće kada “otpisuješ” ne prekidaj misli-riječi zbunjuješ svoje biografe!Možda bi bilo najbolje i naljepše da se ti prestaviš pravim imenom-a ne svojim biloškim osobinama-čim ti naum pada proćerivanje-“preseljenje” nas koji smo-reka bi ti: “š lj e g l i”!
  Za kraj,obrati pažnju :na dnevnom redu je Tema:Matija Cenanović za Skala radio”-ali nije i vaša omiljena tema ljubi bližnjega svoga samo da je vaše paše vjere-nacije moj Coto(ba…)!!!
  Na kraju,iz mog rodnog i sunčanog Prčanja,želim ti sretnu novu 2013 godinu i sve pasane i budiće blage dane,i neka ti donesu toliko sreće koliko ti meni i drugima želiš! A M E N!!!

 4. radojka,kakav si ti ateista-mišu moj?Prestavi se pa trtljaj o netoleranciji!Ko je započeo do ti-braneći onog par ekselans nacionalistu-srbina-otprilke ka ti-koja se počeša đe te zasrblje-oliti sama brez tuđe pomoći !Znaš,radojki-ce nisam ti ja baš “rame” za plakanje po notama ateiszma!

 5. Veliko hvala radojka lepojka-ateiskinjo,što potvrdi svoju ličnost i sve drugo što ja rekoh o tebi!Vjeruj mi ni ja te nebi ,ni iz pet puta, bolje oslikao! Zbog toga ti, nažalost, ostade jedna provincialka bez osnovnog domaćeg vaspitanja s primjesama ruralne individue koja se isčuđava što je snaodi u civilizaciji! Da sam u pravu,potvrđuje tvoj “potpis” na vajne izjavice!Zbog toga ti predlažem: prouči-nauči što je to kultura dijaloga i koje su to obaveze da bi te neko prihavtio i sa tobom komunicirao!

  • Nasmijao si me do suza koliko si netolerantan, asocijalan, prelijetac, kao guja mijenjas kosuljicu, a mirises na daleko. Svi znaju kakav neiskren covjek. Sta ti imas protiv ateista? Koliko je samo mrznje a i patnje u tebi ni sam ne znaš. Najgore je nekoga žaliti a ja tebe sažaljevam i to mnogo .
   Voli te tvoja radojka iako nijesi ne za voljenje .

  • Ja ne znam stvarno sto te napadaju kad nikada nijesi bio komunista, no si odio samo i lizao litije i crkvene oltare. Vazda si bio ucinjen i dobar . Dje bi ti nekoga spijao i zla mu nanio. Dobar si kao kruh od prije rata. Sram te bilo ti ces nekome drzat predike i imas pravo da kritikujes. Vrati se tamo u Derinjake okloe si i dosa .

 6. Gospo Radojka,nema opasnosti po đecu-pod uslovom da nisu vaša ! Nije u pitanju bolest vaša- nego ideologija kojom ste podojeni?Žalim vas i vaše potomke?
  Srećan vam boži dan koji se slavi u povodu dvostrukog dana rođenja (u 13 dana dva put!),zato pokušajte ,bar danas da ne mrzite-budite bar jedan dan u godini ljudska prilika!

  • Ja sam Drinjak ateista i imam pravo na to a ne protivim se nicijemu izboru a ti si
   , prevrtac,preletac i, samo nijesi covjek. Nemoj zaliti moje potomke nego zali samoga sebe. . Neka mi ne zamere u ove Bozicne dane ali ima takvih kao sto si ti NAZALOST.

 7. Gospodine “Todore Kadiću”,složio bi se sa vašim predlogom oko korišćenja kanalizacionog sistema Glavati-Peluzica! Međutim,pošto sam ja ubijeđeni legalista,to je nemoguće,pa u isti trpati ljude i vas ostale koji ste protivzakonito se uselili-i ovjekovječili nedovršeni sistem-čime me neodoljivo potsjećate na onaj “spomenik “Draži na Ravnoj gori?

 8. “Todor Kadić”,priča o poštenju,kulturi-nekulturi,vaspitanju-nevaspitanju,a u svojim “Kadićima”- ka da je raso u torini, pa se ne umjede prestaviti imenom i prezimenom i svojom adresom!Podučava drugoga-cijeni drugoga prema sebi i svojim precima-kukala mu majka do vijeka-ne daj bože ni zlotvorima što ovome Todoru iz moždana curi!!! Dragi Todore-osnovno ljudsko pravilo-pod uslovom da se ne javlja iz torine-je da se prvo prestavi pa da onda progovori!! A ti crni Todore, prvo- pos….sebe?Zašto,Todore?

  • Lijeci se covjece ako tui uopste ima lijeka. Tvoja bolest je opasna plasimo se za djecu i komsije jer ti p………

  • Kuku Todore Derinjak se razbole. Ne znam sto ga srbi ali boli jer nema ni pa…ni glavu samo zl… pravu. Be….. je prava nek ide da spava. I Bogu i narodu je preko glave dosa molimo se samo da nas mimoidje jer ne patise on od grijeha vise. To je cov……. mali da je manji u glavu od mlevena papra.

 9. U vezi bezanije Srpske Vojske morali smo da reagujemo:Trebalo je posle zauzeti Kajmakcalan.
  Vojvoda Putnik je trazio od Pasica da ga obezbedi od napada iz Bugarske.

 10. Ko zna zna?Ali ja ipak milsim da ima istine u izreci:”Što je seljak pametniji to je krompir sitniji”-prevedeno za ruralnog jezika na prigradski jezik može se reći: “Što je insan pametniji-školovaniji(osobito u eksportu),to je isti sve manje upotrebljiviji-opasniji po čovjekovu okolinu(životnu-ekološku?)”!

  • Druze Jole Drivnjak. penzioner Prcanj, Vase uvrede su “samo imitacija snage” , to jest nemoci jednog nevaspitanog i besposlenog coveka. Vasi prljavi i neosnovani napadi svuda po portalu “skalaradio”

   (naprimer;
   WHO SEE i do Eurosonga | Skala radio
   skalaradio.com/2012/12/21/who-see-i-do-euroson… Jole Drinjak,penzioner Prčanj. 2012/12/21 – 14:28. Bravo momci-napred vaše vrijeme tek dolazi!!Ali,ipak malo bih tu zastao i predložio budite …)

   na jednog obrazovanog komentatora kome vi niste dorasli ni u kom pogledu, gospodina Matiju Cenanovica, su pali ispod nivoa “Kanalizacionog sistema Muo-Prčanj”, koji bi kada se izgradi ujedno mogao takodje da posluzi “kao mauzolej za vas licno druze Drivnjak i kao podzemna biblioteka za vase mnogobrojne komentare”!

 11. Gospodine Moderatore,oprostite mi,ali me je muka naćerala da vam se javim-jer evo moj komentar od juče od 14:07 časova čeka vaše odoborenje da izađe iz ganbuže-đe nema ni elementarne uslove za život?Brez vode,soli,ljeba čučili li čuči i čeka milost! To je atak na čeljad koja su izvan zaštite humanitarac oliti NVOj ! Činimi se ,da onizi azilanti iz Kavča imaju bolji tretman?Urgirajte da ga pušte, da se nadiše vazduha i napije vode-pa vam ga evo jopet natrag?

 12. Gospodine Matija Cenanoviću,učeni kažu:čovjek vrijedi koliko stranih jezika govori,piše,čita…!Ako je suditi po vama,vi ste čovjek visokih vrednosnih i neizmjerljivih mogućnosti!
  Molim vas, pomognite mi i kažite mi kako bi se na italijanskom jeziku reklo-napisalo:Gospodin Matija Cenanović,je čovjek visokih ljudskih i moralnih vrijednosti!
  Međutim,gospodine Matija vaše mogućnosti i vaša sadašnjost su u sukobu interesa- između mognućnosti i djela i to sve na jednom mjestu ,na Skala radio- “Autorovo djelo”? Zašto tako mislim i izražavam svoje misli oliti istinu koju sam našao u vašem dosadašnjem bitisanju na ovom kvalitetnom Portalu! Portalu koji radi,stvara ali i griješi kao i svi-sve ostalo što je potčinjeno normalnosti-ljudskosti,iskrenosti i istinitosti!
  Gospodine Matija,kažete:”Ja nemam vremena za druga Joleta.(Moj jedan sat vrijedi više nego nekoliko mjesečnih penzija druga Joleta.)!
  Gospodine Matija,budite ljubazni kao što ste znaveni-pa mi izračunajte ovo vaše akdemsko dostignuće-porinuće oko mojih nekoliko penzija.Na ime ,ako ja imam cirka 600 evrića penzije mjesečno-koliko je to za nekoliko mjeseci,prevedeno na vaš jedan sat trabunjanja-iz praznoga u šupljeg ili iz nemaštine u obijest-na čistom crnogorskom jeziku,blago rečeno okusanost?
  Gospodine Matija,izbjeći ću priču o vašem domaćem uzgoju-ali ću,uz rizik, konstatovati:
  -Da ste uzgojeni u nemaštini,ili
  -U izobilju-obijesti?
  Dakle,ili ste iz faze nemaštine u fazu izobilja stigli do nivoa uši(vaši)-za koje se u Crnoj Gori kaže:”kukala ti majka,teško li je uši trpjeti kada se najedu?” Ili ste iz faze izobilja u fazu obijesti stigli do nivoa okusanosti-kako se to kaže na čistom crnogorskom izvornom jeziku?
  Vi gospodine Matija,dalje kažete:”..On je u svakoj čorbi mirođija i izgleda da je njegovim komentarima dosadio Bogu i ljudima”.
  Da,da “ljudima” poput vas koji “volite”:brat je mio koje vjere bio samo da je vaše vjere,nacija,jezika i nagona(najčešće neljudskih-pasani rat i pasni ratovi?).Ostali problemi vezani za moje “dosade”, možete na jedini mogući način riješiti:miš u ruke i mijenjajte portal,jer Kanal-portal Rado Skala Kotor-je i preveliki zalogaj za vaše mogućnosti-u što ste se i sami uvjerili!

  Na kraju,predlažem vam iskeno kako to rade Komunisti prema iskrenim i pravim Hrišćanima :
  -Vratite se sa “vaših” granica od rijeke Cetine-Karlobag-Karlovac-Virovitica na zpadu i sa granica na jugu Gostun-Merdari-Đeneral Janković-i na šever Horgoš i konačno i za vazda ostavite se utopije,ipak vi niste onaj Englez koji je svoga posilnoga učio da ga budi:”ustaj te grofe vas velika djela čekaju”!Vas gospodne Matija Cenanoviću i ostale “srbe” uzročno posledičare-bezposličare čekaju mnogo važniji zadatci: da prvo ostavite na miru Srbe i Srbiju i da u nardnih nekoliko decenija pokušaju da isprave sve ono što ste vi diljem Vaseljene učinjeli gdje je god vaša noga “srpska” stala i opoganila veliku i bratsku Srbiju i SRbe gdje god da žive!
  Ne zaboravite,da se čovjek mora liječiti onoliko vemena koliko je i bolovao-tako i narod i njegova Domovina!
  Oprostite,ako sam vas uvrijedio svojim izrazom-vokabularom,ali bio sam priseljen spuštati se na vaš nivo-sve to u interesu što boljeg sporuzimejvanja!!
  Želim vama i vašoj familiji sve najbolje u naredoj godini i željom da moje želje prema vama budu mnogostruko veće od vaših iskrenih želja!!
  A M E N !

 13. Znaš Branka,ti možeš tvoju žbatulu ispirati sa Jolovim imenom do iznemoglosti!Ali nema tih sredstava-detredženata da bi ispralo i očistilo tvoju nacional-šovinističku mržnju(polazeći ći ,od toga, da si jedan ne jedna-jer tako žena nije nika bilo za razliku od ovih koji se oblače u rašu-pa bl…oliti “rabotaju” što “rabotaju”!)!! Branka,ovaj gospodin Matija ti je brat-možda druge nacije ili vjere-a li su vam žbatule pune i mržnje,prema onima koji nisu vaše i samo vaše interne vjere!Pokušaj ovo demantovati-ali se, ipak, usmjeri na temu,a ona je:” Matija Cenanović za Radio skalu”!

 14. Draga tatiana-brez “j”,neznam koliko ti je godina,ali znam da je tvoja mama(mora da ti mama ima kvalitetnu evidenciju?) napravila grešku kada ti je povjerila neke tajne-oko našeg poznanstva!Nemoj,joj zamjeriti,ali vjeruj između nas nije bilo ništa neprirodno i ponajmanje značajno! Zato te molim,ne brini! Isto vremeno te molim,da ću do kraja ispoštovati želju tvoje mame-uz moju molbu da stavi zaštitne naočare jer je dijareja ipak dijareja i traži striktno poštovanje korišćenja htz -opreme ? I za kraj,možda ti mama nije rekla da je tema na koju pišeš “domaći zadatak”,Matija Cenannović za Skala radio”-a ne mamina intima i evidencija prošlosti!!!
  Sretni ti praznici tebi i tvojima-i nastavi samo tako i uči sama da ne postaneš tvoja mama?

 15. Draga tatijana,s obzirom da imaš 10 godina-očekivat je da ćeš zasjeniti mnoge svijetske mudrace svojim onosom i znanjem-pismenošću koju ispoljavaš na ovom portalu!Bilo bi divno da te tvoji vršnjaci upoznaju i vide u naravnoj veličini sa pravim imenom i prezimeno!Šteta je ako ostaneš neotkrivena-a tako i toliko (pre)znavena!! Pa u kući tako obrazovane djevojčice stare jedva 10 godina-je za očekivat sklad života-poprskane upravo mržnjo-taman u skladu sa vašim “hrićanskim” opredeljenjima!Ne mrzim-ali čitam kako si napisal.Pozdarvi tatu,i recimu da mu ja pamtim tatu kada je meni i mojoj službi dostavljao podatke ko u njegovom mjestu slavi i ide u crkvu-koje je tada bilo kao da si protiv države?Dakle ,tražila si da vidiš ,kako napisa,u živo ljudsku g…,a kako je sada Prčanj udaljen od tvoje škole ide se prekoTivta-to radi smanjivanja troškova, rekao sam ti da to možeš viđeti u tvojoj trpezi i to u orginalu u svojoj kući!Pozdravi tatu i pitaj ga: što misli o ovome gospodinu Matiji-,bilo bi dobro da se on izjasni i time još više poboljša tvoje nadprirodne nagone?

  • Sram Vas bilo star ciovjek. Ostavite se vi moje majke, jer ako vas nedje sretne moj tata nalupace vas samo tako. Sramota je sto disemo isti vazduh sa vama moj ciko Jole. vasa boljka je opasna i izljeciva a valja provat. Stid nas je svih sto medju namaima takvih kao sto ste vi druze sekretaru komiteta.Ostali ste ono sto jeste ali ste se preobracalivise puta a grijehe ne mozete iskupit NIKADA. Vjerujte N I K A D A.

 16. “Asinus asinum fricat!”
  Kada bacim pogled na komentar druga Joleta Drivnjaka i njegovo obracanje zubnom lekaru (dentisti)
  Dr.Nenadu Popovicu iz Grblja, trenutno na radu u Nemackoj, pade mi na pamet da drug Jole pati od zubobolje.
  Medjutim ne, on je nasao “saveznika” u svom nekontrolisanom napadu na mene. Doktore … pomozite!
  Ne zelim da vam dam bukvalni prevod gornje latinske izreke, ali cu vam dati opisno objasnjenje na engleskom jeziku radi uctivosti :
  “Stupid and conceited people flatter each other about qualities they do not possess”.

  Ja nemam vremena za druga Joleta. (Moj jedan sat vredi vise nego nekoliko mesecnih penzija druga Joleta.)
  A i drug Jole je vrlo zauzet. On je u svakoj corbi mirodjija i izgleda da je sa njegovim komentarima dosadio i Bogu i ljudima.

  Sto se tice gospodina Popovica, ja njega ne znam.
  Medjutim uzelo mi je svega nekoliko minuta da vidim s kim imam posla i iskreno receno posle tog otkrica nemam vremena ni za njega. Dr. Nenad Popovic se javlja pod naslovom “Grbljanin” i pretpostavljam da je rodom iz Grblja iz Popovica.
  Nalazim da se bavi nekom politikom i da vodi “site” http://www.grbalj.org/ .
  On pise:
  “Bjezanija preko Crne Gore i Albanije u stilu kosovske bitke od realnog poraza pretvara se u velicanstvene strateske pobjede srpskog oruzja. Sve vec dobro poznato. Ono o cemu ljubomorno muce, je da su Grbljani masovno ucestvovali i ginuli na lovcensko-grbaljskom frontu koji je dijelio Grbalj na zapadnu trecinu pod austrijskom okupacijom i istocne dvije trecine oslobodjene akcijom katunske i grbaljske narodne vojske. Nakon proboja fronta na Bozic 1916, zbog namjernih strateskih gresaka srpskog komandanta Pesica, kome je Kralj velikodusno povjerio komandu svih crnogorskih snaga, ranjeni i ostali grbaljski dobrovoljci odstupaju sa Kraljem za Podgoricu i dalje u egzil u Gaetu i Francusku. Mnogi Grbljani koji nijesu htjeli iz crnogorske preci u srpsku vojsku, zavrsice u zatvorima po Korzici. Pregledom lista crnogorske Vlade u egzilu “Glas Crnogoraca”, se vidi koliko je Grbljana cak 1918 i 1919, poslije sramne Podgoricke skupstine ostao u tudjini uz svojega Kralja.”

  S obzirom na stav o “srpskoj bezaniji “, mislim da je ” vas stav prema srpstvu jasno definisan”.
  Vi Gospodine Nenade Povicu imate obraza da govorite “o stidu”, a “herojsku Albansku Golgotu srpske vojske”, nazivate “BEZANIJOM”!?!
  Treba da vas je sramota!
  Srbija sa 4 500 000 stanovnika je izgubila 1 100 000 ljudi u I svetskom ratu (svaki cetvrti) ,
  od toga 275 000 vojnika!
  Ne ocekujem od vas da “plombirate vase rupe u znanju srpske i crnogorske istorije”, jer ste zauzeti kao GastArbeiter-dentist u prijateljskoj Nemackoj, ali je potpuno nepotrebno da u vasoj nostalgicnoj ljubavi za Crnu Goru blatite Srpstvo i Srbe, tu ukljucujem i slavnog Vojvodu Janka Vukotica (cestog gosta u kuci mojih predaka) i druge slavne crnogorske ratnike koji su pali u borbi da omoguce otstupnicu (a ne BEZANIJU) hrabroj srpskoj vojsci, da bi se pregrupisala na Solunskom frontu i uz ogromne ljudske zrtve oslobodila zemlju i stvorila drzavu takozvanih nezahvalnih Juznih Slovena. To je bilo pre vaseg srecnog dolaska na svet.

  Vi ste pobrkali “megalomaniju i sujetu dve mlade i srodne srpske dinastije”, Crnogorskih Petrovica i Srbijanskih Karadjordjevica, sa dva bratska naroda.
  (Kralj Aleksandar je bio unuk kralja Nikole rodjen na Cetinju.)
  Treba reci da unuk Karadjordjev cestiti kralj Petar I, potice iz najgore kuce u Sumadiji i da su kucu njegovog pradede sami Srbi srusili, da ne pominjem da je Karodjerdje cak i ubio oca.
  Iako je Karadordje bio junak i zasluzni srpski heroj, bilo je mnogo znacajnih porodica u srpskom rodu od te kuce.
  Treba takodje reci da je casni kralj Nikola, tek drugi svetovni vladalac Crne Gore, posle njegovog strica Danila. Prethodno vladike iz te cuvene Njeguske porodice su bili demoktratski izabrani u jednoj maloj ratnickoj drzavi iz casne kuce Petrovica-Njegusa.
  Medjutim te nove dimastije su imale bolesnu ambiciju da se umesaju medju drevne carske i kraljevske porodice Evrope.
  Jedna stvar je bilo poudavati mnoge odive (kceri kralja Nikole ) u vodece Evropske kuce!
  Potpuno druga stvar je kada knjaz Nikola pise sledece pismo 1905 godine:
  “PORUKA STANI (KCERI) NIKOLAJEVNOJ DA PROTEZIRA BRATA MIRKA NA BUGARSKI PRIJESTO POD POKROVITEJSTVOM RUSIJE”!
  Knjaz Nikola zavrsava to pismo recima:
  “Ja ocekujem sa nestrplenjem rezultat Vaseg posredovanja”
  Ni manje ni vise. Zeleo je da kontrolise ceo Balkan iz Njegusa! To je megalonanija!

  Sto se tice vase dodatne politicke aktivnosti Dr.Nenade Popovicu i vase slike na Internetu uz dicnog Crnogorkog Princa Nikolu Petrovica, zelim da vam dam komplimenat:
  Vi gospodine Popovicu delujete zornije i vise licite na princa od Njegovog Velicanstva i verovatno bolje vladate srpskim (crnogorskim) jezikom od tog ne mnogo naocitog princa poreklom sa Njegusa.
  Mozda ce i Grbalj jednog dana biti drzavica, kako je pocelo, ko zna …pa cete imati sansu…
  Ili jos bolje, mozda ce se i bugarski presto uprazniti…

  …Sto se tice danasnje politike,
  (za razliku od Vas gospodine Popovicu)
  ja se politikom ne bavim, niti sam se ikada bavio,
  ali me interesuje daleka proslost moga naroda!

  Smatran da je :
  “Crna Gora je Crnogoraca. To je bilo, to ce i biti!”

  Medjutim niko ne moze, pa ni vi Dr. Nenade Popovicu da izbrise srpsvo iz crnogorske istorije!Ne zaboravite:
  “Grehota je najmiti se
  za icije to zlo bilo
  a gresnije da iz najma
  rodu milom lomis krilo”

  Sto se mene, ja sam davno shvatio tragediju nasih prostora i profesionalno se bavim drugim stvarima.

  Nazalost moderni tumaci novije istorije pokusavaju da negiraju proslost, koja im momentalno ne odgovara. Drastican primer je negiranje srpske proslosti u Crnoj Gori i to je bio razlog za moj prvi dopis na ovom programu.
  Bracu Hrvate ne bih ni spominjao da se nije javio komentator sa deplasiranom pricom o “hrvatskim genima i DNA”. Moj odgovor je bio apsolutno adekvatan tom izazovu.
  Nemo me impune lacessit!

  Oni koji znaju mene i moju porodicu, mogu sa pravom da kazu sledece:

  “Hic ab infantia usque ad decrepitam aetatem nihil fecit quod non dignum laude, nihil dixit quod non dignum admiratione, nihil scripsit quod non dignem memoria esse videretur.”
  “Od detinjstva pa do pod starost nista nije ucinio sto ne bi bilo dostojno hvale , nista nije rekao sto ne bi bilo dostojno divljenja, nista nije napisao sto ne bi bilo dostojno da se zapamti”

  Sa postovanjem za citaoce programa “Skalaradio”
  i postovanje za Direktora Gospodina Slavka Mandica.
  Zahvaljujem se na prostoru.

  Zbogom!
  Matija Cenanovic

  • Postovani Gospodine Cenanovicu,
   drago mi je da je moj sajt http://www.grbalj.org kod Vas izazvao paznju, a nakon drugog citanja mozda potakne i Vas da stvari malo drugacije posmatrate nego do sada.
   Herojsku golgotu srpske vojske sam nazvao samo pravim imenom, jer je to ona realisticno i bila bjezanija, gledajuci na nju oslobodjen nacionalromanticnih emocija. Da je ta vojska bila herojska, domovinu bi odbranila i ne bi se glavom bez obzira po albanskim gudurama povlacila. A da je makar i zrno herojskoga imala, stala bi na Mojkovcu crnogorskoj vojsci uz rame naspram njemacke i austrijske vojske. To je bilo za ocekivati od “bratskog naroda” kojega si ustao da branis iako si 20 puta slabijiod njega bio. Kaze se porfesore: “Ko o cemu, “fine djevojke” o postenju” i Srbi o junastvu. Sigurno znate da je Njegos na tu temu sa Simom Milutinovicem na tu temu davno prije Mojkovca pricao.
   Kako imam obraza da branim bracu Hrvate od Vasih uvrijedljivih kvalifikacija?
   Naravno da imam i ima mi po kome doci. Makar verbalno cu uvijek stati na stranu ugrozenih u ovom slucaju Hrvata, a i ako do toga ikada dodje i Srba iz CG. To je ono sto Srbe i Crnogorce sustinski razdvaja, nas mentalni sklop koji je Vama stran, bez obzira na gene pomenute u proslim tekstovima ili komentarima.
   Vas zadnji latinski citat ste demantovali, ne samo Vasim tekstom nego mozda jos i vise kad ste se “ocesali” o mojeg prijatelja i crnogorskog Prestolonasljednika Nikolu Petrovica Njegosa. Kako covjek izgleda ili ne izgleda je Vama neko mjerilo da ocjenjujete njegov ljudski kvalitet?
   Profesore Cenanovoicu, jedan mali prst Nikole Petrovica bi Vama bio dovoljan da Vas latinski citat o sebi poduprijete. Toliko je “velik” potomak velikih Petrovica sa Njegusa !
   U cemu se sa Vama slazem, da je postojala ne samo megalomanija Kralja Nikole nego i Njegosa. I samo zbog njihovih megalomanija pricamo danas o nekakvome “srpstvu” u CG inace bi se pomijao pridjev “srpski” kao i “grcki” ili “istocnopravoslavni” samo u religijskom smislu, a nikako u nacionalnom.
   Srdacan pozdrav
   Nenad Popovic

   • Herojstvo je srpska vojska pokazala 1914 godine na Ceru i Kolubari. Nazvati povlacenje te vojske bezanijom, nisam jos nikad cuo. Evo i to saznah od dr Popovica. Dugotrajna odvojenost od Grblja dr Popovica je mozda razlog iskrivljenog gledanja na nasu istoriju.

  • Gospodine Cenanovicu,

   Nama je jasan vas cilj. Iznosite nevjerovatne gadosti o Hrvatskom narodu u vasem tekstu. Velicate samo Srpski i to na nacin koji je primjenjen vec vise puta u 90-tim od strane vise ratnih zlocinaca (svaki normalan Srbin bi se vas postidio). U Boki vjekovima u slozi zivi vise nacionalnosti. Ako ste htjeli da nas zavadite niste uspjeli. Slusaoci ovog radija su vas procitali.
   Predlazem vam da vase vidjenje ” srpskog Dubrovnika” i Hrvata (koji su po vama nista, stranci…) iznesete u Hrvatskoj ili u Dubrovniku. Oformite skup na kojem ce vas oni saslusati. Nama pritom preko Skala radija, ljubazno vas molim posaljite snimak doceka. Zivo bi me interesovao rezultat tog susreta. Zbogom i daleko vam lijepa kuca. Skala , molim vas da ovakve nacionalisticke tekstove vise ne plasirate.

   • Gospodjo ili gospodjice,

    Da li znate koliko je Srba bilo u Dubrovniku(da ne idemo dalje u istoriju) u 19 vijeku?
    Da li znate kako su se nacionalno izjasnjavali katolici u Dubrovniku?
    Da li znate koliko je samo pred zadnji rat srpskih porodica zivjelo u Dubrovniku?
    Da li znate koliko ih sad zivi?
    Da li znate u kojem je gradu nasao inspiraciju za film “Okupacija u 26 slika” cuveni hrvatski reziser Lordan Zafranovic?

    • Da se nebiste i vi latili sulude rabote, dokazivat da je Dubrovnik Srpski grad. Mnogo bi vam bilo lakse, a i mi bi smo vam vjerovali, da nam dokazujete koliko bi voljeli da je Dubrovnik vas, srpski, i kako bi vama to bilo lijepo i milo. Vec duze vremena se s tim jako trudite, ima vas nekolicina po raznim stranama, ali neznam kome ta glupost toliko treba. Kad ce vam vec jednom dosaditi s timo suludom rabotom se baviti. Uzivajte mirno u svom svakodnevnom zivotu, nemojte se srditi i kuhati se u vreloj vodi nekolicinje zanesenjaka iz proslog vijeka.

     • Maki2, prociotajte makar odgovore, kad se vec ne bavite ozbiljnim stvarima. Dubrovnik NIKADA nije bio hrvatski grad, bio je samostalna drzava s vecinskim katolicima, ali opet, ne Hrvatima. Inace, Hrvati se ne spominju u Dubrovniku prije 1918.g. i to kao jedan manji dio naroda u Dubrovniku. Zaboga Maki 2!!!

     • Vi ste postavljali pitanja, a ja sam vam dao odgovore kad ste ih trazili. Da Dubrovnik nikad nije bio Hrvatski grad, su jednaka zivotu u pustim snovima. Biti ce takvih i takvih snova jos mozda stotinjak godina, ali vase je pravo da zivite u snovima. U Dubrovniku je bila Austrougarska od 1818 do 1918 i kazete nije bilo hrvata. Pa sto treba ovdje ja vama da kopiram maticne knjige rodjenih dubrovackih crkava da bi vam to dokazivao. Pa sto milsite da su se katolici pisali srbima u maticnim knjigama rodjenih. Presteajte se koji dan do tamo i poglednite maticne knige rodjenih u bilo kojoj crkvi, pa ce te vidjeti njihova imena i nacionalnu pripadnost. A gdje su sve moguce hrvatske udruge od pjevackih zborova do sportskih klubova koji svi nose nacionalni predznak, ” Hrvatsko Pjevacko drustvo” Hrvatski narodni zbor” Hrvatska duhacka glazba” itd itd …

   • Ana, imate pravo da mislitet kako mislite, ali proucite predmet prije nego sto se javite na javni sajt. NIKADA, ponavljam NIKADA, Dubrovnik nije bio hrvatski grad,l niti su u njemu zivjeli Hrvati, niti se govorilo hrvatskim jezikom. Moj deda je 1938 isao po licni kartu, cirilicnim pismom pisanu, na Cetinje.
    Danas u Dubrovniku zivi 1453 Srba i Crnogoraca, poslije najveceg etnickog ciscenja u nedavnom ratu. Do 1991. zivjelo ih 9898. Imajte obzira prema zrtvama ubijenim od strane nacifasistickog rezima Tudjmanovog a u dokolici citajte sajt http://www.facebook.com i ukucajte srpski dubrovnik. Istorija na brdovitom Balkanu tako se brzo mijenja., ko zna sta ce biti za recimo 30 godina, i kome ce Dubrovnik pripadati, hjwer od kada sam ja u zivotu promijenio je pet drzava, u svakoj su katolici bili u vecini, ali Hrvati, nikada, osim, naravno, danas..

  • Postovani komentatori,taman smo mislili da je nestao sa ovog portala kad evo ga opet,dosadan kao tigrasti komarci u ljeto,
   Matija Beckovic, pardon ,Matija Cecanovic,
   Vidim kako vrijedjate komentatora koji se potpisuje sa punim imenom i prezimenom izvrcuci mu prezime,i omalovazavate struku Stomatolaoga,covjek pocne da vrijedja kad ga zaboli istina i u nedostatku argumenata,to je valjda poznato zar ne ?
   To govori o vama i vasoj nazovi “kulturom”dzabe su Vam titule kojim ste se okitili ako je to istina uopste ,kad nemate osnovnu kulturu komunikacije, badava zivite toliko godina u Kanadi, ali geni su cudo zaista,kao da Vam je Matija Beckovic brat od strica,
   Sto se tice da Vas sat vredi vise nego nekoliko penzija Donda Jola ,
   sto je uvreda za sve Crnogorske penzionere koji jedva kraj sa krajem sastavljaju,
   Jedan Vas Srpski pisac najbolje Vas je opisao, pa veli,

   UMRO JE ONAJ STARI CINCAR SEDI
   PRE PODNA DA RUCAK USTEDI,

   Kad se kaze Cincar misli se na Beogradske intelektualce,

   ili sto je jos jedan Srpski pisac napisao,

   NEBO JE SRPSKO PLAVE BOJE
   NA NJEMU SEDI BOG
   OKO NJEGA KRUZE ANDJELI
   I SLUZE SRBINA BOGA SVOG,

   ako uopste znate ko je ovo napisao,oba su Srpski pisci i pjesnici,
   Sto se tice onog na Engleskom ,znate kako Amerikanci kazu za osobe kao sto ste Vi;
   THE LIGHT IS ON BUT NOBODY HAS HOME,
   Prevod;
   Svjetlo je upaljeno ali nikog nema kuci,sto znaci kad neko nije sam sa sobom,ili poso adio mare sto bi mi Kotarani rekli,Molim Vas lisite nas vasih komentara i vasih “naucnih konstatacija”narodnim jezikom ”budalastina”
   P.S.Niste nam odgovorili o procentu Turskih gena u narodu iz koga Vi poticete
   postali ste zaboravni,sto cete, godine cine svoje zar ne ?

  • Vidimo gospodine Cenanovicu da vas hvata panika, kad vam neko ovako cisto i bistro, bez udvaranja srpstvu, kvalificira povlacenje vojske preko albanije. Genetska istrazivanja vas ne interesuju, i njih se plasite pominjati, znate u kojem pravcu vode. `da ce pokazati toliku malenu nit medju crnogorcima i srbima, a vecu srodnost srba sa madjarima , pa ih zaobilzite. Propadose vase teorije o migracijama, onako kako ste nam ih srocili u porvome komentaru.

  • Binjisi su mu sad krpetine,
   a mac i krunapodsmjeh svetine.
   Al’ mnogi drugi stvorio se vrag,
   cas tu, cas tamo , svud mu vidis trag.

   Ima ih grdnih, ima ih vidjenih,
   ima ih golih, ima ijh kicenih,
   cak mislis nije nikakav im broj,
   cas navale ka’ ljutih zolja roj.

   Al’ koji je u vraskom plemenu
   najzesci krvnik tvojemu plemenu?

   Na Lovcenu – kapi zamnagli se hram,
   oblacak nad njim, crni jedan pram, sijevnu munja po tvom pramenu,
   lijepo citam sto mi pise plam:
   “Dok na tu zemljuovi stoji kam,
   najcrnji vrag je Srbin sebi sam”.

   Kada sam svojevremeno boravio na “University of Nagoya” posetio sam iz sluzbenog. a takodje i iz licnog interesovanja i drevnu prestonicu Japana Kyoto. Ovde prenosim tri price bez “narovoucenija”.-“SAPIENTI SAT!” (Pametnom dosta!):

   “Jedan samuraj (japanski vitez) je sedeo u jednoj maloj drumskoj krcmi i vecerao, ignorisuci cetiri (4) muve koje su zujale oko njega. Tri (3)
   ronin-a (japanski razbojnici) su usli u krcmu i bacili pogled na izvanredno skupocene dve sablje (1 katana i 1 wakizashi) za samurajovim pojasom, koje su pretstavljale pravo malo bogatsvo. Odmah su pomislili da ce usamljeni samuraj biti lak plen. Sedeci za susednim stolom poceli su da podizu glas, da vredjaju i da provociraju.
   Samuraj ih je ignorisao i pravio se da ne cuje njihove uvrede. Medjutim oni su postajali sve glasniji, drskiji i smeliji .
   Tada, je samuraj uzeo veoma polako stapice sa kojima je jeo pirinac (the chopsticks), i elegantnim pokretom bez ikakvog napora uhvatio 4 muve u 4 brza i precizna pokreta i vrlo delikatno spustio stapice na stol, a da nije bacio nijedan pogled na tri drska bezobraznika.
   Iznenada je nastala velika tisina. Tri razbojnika su se pogledala, shvativsi da imaju pred sobom nepobedivog coveka sa ogromnom vestinom. Poplaseni, pokupili su se i pobegli.
   Mnogo kasnije su saznali, da je taj covek koji im je postedeo zivot bio cuveni samuraj Miayamoto Musashi…”

   Jedan posetilac je dosao majstoru Zen-a da ga pita o istoriji.
   Majstor Zen-a ga je ponudio caj i nastavio je da sipa caj, iako se solja prelivala…
   Covek je u cudjenju upozorio majstora Zen-a na to. Majstor Zen-a mu je odgovorio;
   “Ja nemam sta da vam kazem. Vi ste dosli ovde sa punom glavom ideja, ne da cujete nesto novo nego da kritikujete i da se svadjate!”

   Samuraj Miyamoto Musashi se striktno drzao viteskog kodeksa ponasanja ” bushido” i zmedju ostalog se bavio kaligrafijom “sumi”.
   Kada ga je posetiteljka upitala o zivotu , njegov odgovor je bio da je nacrtao “tacku”!
   Sa tom tackom je sumirao sve, pocetak i kraj, u jednom potezu.

   “Gozaimasu” (“Hvala veliko”)
   Matija Cenanovic

   LINK- YOUTUBE:

   Matija Cenanovic, Former President University of Toronto JUDO …
   ► 1:03► 1:03
   http://www.youtube.com/watch?v=Ie2U4r6UoeU
   Nov 16, 2009 – Uploaded by MatijaCenanovic
   Former University of Toronto Judo Club at HART HOUSE JUDO demonstration.

 17. Draga tatijana,svaki dan kada si kući za trpezom: imaš prilike vidjeti ljudsku g..!Sigurna i bezbrižna budi u tvojim godinama-originali su uvijek na dohvatu u rođenoj kući!Pozdrav tebi i tvojim namilij za nastupajuće praznike!Uživaj u daru božijem-djetinstvu-šporkarije j ostavi ukaćanima-čime ćeš čista i nasmijana biti na ulici!!

  • Dragi ciko Jole, ne znam odakle toliko mrznje u Vasim komentarima. Kod nas se za trpezom prica o zivotu i lijepo se svi slazemo i volimo. Vi ste nabijeni negativniom energijom i zao mi je Vasih doma mora da pate sa Vama samo toliko. Zelim Vam sretne nastupajuce praznike ove drzavne a ne vjerske jer ste Vi bezbozno lice, tako kaze moj tata doma.

  • Dragi ciko Jole, imam molbu da mi Djede mraz ove godine donese batu ili seku jer mi je malo sto ih doma imam dvoje. Sto nas je vise to je veca radost u dom. Nego moja mama kaze, posto ona sije, da bi ste mogli da zafircate . Kaze da ste godi od dijareje.
   Voli dragoga cika Jola njegova tatiana.

 18. Uvaženi doktore Nenade Popoviću,ne radi se ovdje ko je više ,a ko je manje inteligentan!Ovjdje se radi o klasici neofašizma-koji ara Evropom-svidjelo se to nekome ili?Zar ekonomski sunovrat Evrope-kojega konačno napada i sveti otac Papa,nije proizvod ovog ili onog neo sve jedno je?Ko je perjanica novog ekonomskog poretka u Europi i Svijetu? Zar na djelu nije:”sve što mačka koti miše lovi”?Moram reći,da kada sam pročitao prvi komentar M.C,ne na ovu temu, nego na drugu na ovom istom portalu-shvatio sam da se radi, ne o amateru nego o jednoj profašističkoj nacional šovinističkoj koja ima samo jedan cilj ?Pričati o praporijeklu,a uđesti Tuđmana,Tita,negirati Dukljku i Dukljane i reći da nije do kraja nauka rekla istinu(za njegova dostignuća jeste?),ne pomenuti kasapina sa Dedinja-koautora Memoranduma SANU,bolje reći izvršitelja tog istog mračnog dokumenta- koji je odnio stotine hiljada života diljem bivše SFRJ-što je, ako nije nacističkošovinistički poduhvat oliti neofašizam?Kome je potrebna pjesma o Lovćenu pored Sarmata,Ante i Alana… ?Činimi se da ovoj pjesmi fali samo ono ,što čuči u glavi ovog ruralnog “intelektualca”-jedna mala kitica:Sa Lovćena vila kliče đe si srpski “Duborvniče”-zar ne?
  Ko ovo ne osjeća-pročita ili neshvaća ne daj bože,taj zasigurno ne vidi onu rabotu kroz rešeto?
  Tužno je i ružno se vraćati na naše moralne i ljudske pogibije iz devedestih godina pasanoga vijeka i to istim staza ,na kojima je unakaženo i poniženo Srpstvo,uz to zakopano za naredni vijek!Ako je nekome stalo-a trebalo bi biti-do napretka Srbije onda,molim pokjate se i idemo dalje u spašavanju nemogućeg?Kažu doktori,da čovjeka treba liječi onoliko vremena koliko je bolovao??

 19. Dragi Vese(s)line,ne ludi se od Jola,no se ludi od gena?Provjeri po dubini i širini svoju obitelj?Nu,bogati provjeri eli ovaj Matija od “vaših” ili “njihovih”? Rado bi s tobom, oko Matije, ukrstio znanje? O mom odlasku sa ovog Portala ne odlučuje Portal-nego tvoj “miš”-pa lijepo cukaj po toj škatuli i bićeš izliječen od gledanja–a od gena nema ti lijeka?

 20. Postovani ciko Jole idem u peti razred OS Savo Ilic. Bilo bi dobro da nas posjetite i uzivo da vidimo kako izgleda ljudska g……. To bi ujedno bio prakticni dio nastave poznavanja rirode i drustva.Bas bi voljeli i u unaprjed se radujemo. Ako ne, budi te nam Djede mraz da se smijemo.

 21. Znam Branka-banka za doniranje mržnje,da bi rad bila, da se ja na tvoje i ine mizerje spuštam,pa podržim ovog Matiju,koji poput tebe “voli”Crnu Goru i Crnogorce,a bogami i ove “tvoje” što niste “šljegli” nego su vas iz arije sijale tice selice-čaplje pod Pestingradom! Znaš Branka,od mržnje ne strada niti mržnja jede onoga kome se mržnja upućuje-nego strada onaj koji mržnju upućuje!A što se tiče Iva Andrića,vjeruj mi, on je za tebe nedokučiv i reklo bi se po naški:”ajde Branka mnogo je mački goveđa glava”!!!!

  • E sad sam bas srecna moj g-dine Jole kad je Ivo Andric za tebe dokuciv.E brao mu ga jos bih mu zbog tebe sto si ga dokucio dala jos jednu Nobelovu nagradu

 22. Gospodine Cenanovicu,
  Vama ne odgovara da sa vama polemisu lokalna komentatorka, vatrogasac i penzioner. Niste vi bez razloga ovu temu naceli na lokalnom radiju a ne na naucnom skupu (tamo bi vas brzo stavili na svoje mjesto). Kazete Srbi su dosli i do obala Kine? Hm, na koga li me to podsjeca? Rekla bih da imate dosta istomisljenika u Haskom zatvoru. Samo vi sanjajte. Ja mozda jesam razocarana lokalna komentatorka a vi ste u tom slucaju razocarani sljebenik neostvarene ideje o Velikoj Srbiji.

 23. Nije nikakvo čudo,kada Autor štiti svoje djelo?Ali je čudno kada “Autorovo djelo” zloupotrijebi Autorovu dobrotu-naivnost.pa mu se “ukrca” na portal-odakle počne da sije “ljubav” prema onima kontra njegovih stremljenja i nagona-ciljeva?
  Ne treba biti malicijozan,pa kinjiti uvaženog,ali bi bio zločin ne istaći nekoliko njegovih “nučnih bisera”-profila fatamorgane pobrkane sa utopijom?On u svojim komentari u obradi istine-utopije “velje srpske” vjekovne politike,preskoči -preleti pa srcem-ne razumom kaže:
  – Što se tiče takozvanih hrvatskih gena naročito bivših istorijskih ličnosti(ne znadoh da istorijske ličnosti mogu biti bivše?),oni su skoro svi uvjek bili “stranci”.To je istorijski apsolutno tačno i nije nikakva uvreda današnjem hrvatskom narodu( Filosofija nas uči da ništa nije apsolutno-pa ni istina,i drugo ja kažem nije uvreda nego mržnja i uvreda u paketu “ljubavi” prema Hrvatima?)!!
  – Za one duboko zainteresovane,ja bi ih uputio na čitanje radova jednog rijetkog obrazovanog Bokelja,Crnogorca(isto vremeno kaže da je nacija Crnogorci izmišljenja?,Srbina(koji je rođen u Grblju).To je Dr.Lazo M.Kostić”.Ovdje uvaženi ne pribjegava epitetima “bivši”(to ne pripada “srbima”-nebeskom narodu?)!!!Dade se zapaziti,da uvaženi ima malo problema sa geografijom i istorijom,pa pobrka Grbalj i Krtole koji su komšije ali nika nisu bili jedinstveno adiministrativno područje,jer uvaženi ne zna da se Krtoli kao prostor(nekoliko sela) graniči na Grabovcu sa Grbljem-a na Oblatnom sa selima Poluostrva Luštica?
  -..Ruđer Bošković-Srbin…
  -.Srpsko-italijanski kulturni gradovi Dubrovnik i Kotor…?

  Dragi čitaoci,ovo su “naučno fantastična dostignuća uvaženog “Autorovog djela”,zasnovana na praporijeklu naroda sa ovih prostroa,uz napomenu da su tada (po njemu) i danas življeli srbi?
  Moram istaći,sa puno odgovornosti, da ovake “patke” su nastavak “patki” iz ranih devedesetih godina pasanoga vijeka kada su “srbi” napadali “srpska područja” u cilju povrataka na Nemanjćeve zemlje sve do rijeke Cetine-od kojih su neke i prodane od strane Nemanjića?Kome- fala ti gospode?O pohodima “srba” na “srpske” zemlje i rezultatima tih pohoda neću govoriti-mnog sam o tome napisao,ali ću reći da od tih pohoda i rezlutata tih pohoda treba trajno da se stidimo,bar mi sa ovih prostora,što nam učinješe naša”braća srbi” i ostali mitareni crnogorsk srpski potomci!Stid ih i sram bilo!!

  Uvaženi “Autorovo djelo” od vas ne očekujem istinu,ali očekujem odgovore na moja pitanja koja sam vam uputio u mom gornjem komentaru-pod naslovom:” E,ko neće nauku za majku taj će zasigurno imati klonirane za braću !

  Na kraju,primite puno iskrenih pozdrava od internet analfabete,koji vam skreće pažnju da izbrišete iz svoje glave da se naspram vas nalaze pavijani-naprotiv ispred nas se nalaze neki nalik na njih?

 24. Dragi moj Adio Mare,nisi ti meni zaboravio prevesti-ali si zato preveo-preveslao sebe!Pročitaj se u pretposlednjoj tvojoj rečenici-u kojo,čak ni slika tvoja ne fali!Sve na jednom mjestu:visina 197 cm-težina 122 kg-na “junačkim” širokim ramenima ćikarica kapaciteta ćikarice na telegraf palu!Hvala ti na iskrenosti!Ko priznaje pola mu se prašta! Ja tebi praštam sve,jer nisi ti kriv-što bi reka Balzak-e si glup rođen!Kriv je Y-hromozom izveden iz haplotipa Vaha-Morlaka!

 25. Treba prekinuti sa praksom da se takmicarke za Miss Sveta pitaju “da li veruju u evoluciju”!
  Takodje, jedna “razocarana” lokalna komentatorka, jedan penzioner vojnog otseka i povremeno dobrovoljni vatrogasac i Internet analfabeta, i takodje neki bivsi “skrivan” na Bokeljskoj trabakuli (ili neki slicni skolar, pretpostavljam na osnovu mornarske uctivosti) koji je posle duge plovidbe jedrenjakom i citanja Novog Zaveta i hrvatske povijesti , zavrsio na nekoj samo on zna kakvoj drzavnoj funkciji, ne bi trebali da pisu o DNA analizi i dizajnu eksperimenta sa zivim ljudima!
  To je slicno kada bi pitali pokojnog Rudjera Boskovica-Srbina da li bi mogao da upotrebi “ogledalce u sredini liciderskog kolaca u obliku srca” koje su pravili “hrvatski kmetovi” u rodnom mestu Franje Tudjmana, Trgovistu, za merenje relativnosti vremena i prostora i udaljenosti “ukmecenog Zagorja” do vekovima “slobodne Crne Gore” ili do srpsko-italijanskog kulturnog grada Dubrovnika ili Kotora..
  Naravno, trebalo bi pomoci pokojnom fizicaru i matematicaru napomenom da je to bio i “vrhovni kulturni domet srednjeevropske kulture kajkavske Hrvatske” praceno popevkom: ” Ena pura, dva pandura!”
  Takodje, pre pominjanja DNA analize i y-hromozoma treba se prisetiti da moj clanak analizira izrazito jaku vezu izmedju “drevnih Srba – Luzana” i “Luzickih Srba” , ako u nicem drugo, a ono u imenu. “Nomen est omen”! Ta veza je poduprta u mom clanku sa istoriskom dokumentacijom i indeticnim nazivima toponima i hidronima na u dve zemlje. Da li je sledece puka slucajnost?!
  Srbi! (poreklo)
  Luzani – Srbi!
  Luzicki Srbi!
  Toponimi i Hidronimi!
  Oslonac na mnoge istoriske dokumente i istoricare!
  Crna Gora, se vekovima nazivala “srpskom zemljom?, a “Crnogorci Srbima”!

  Pesma o Lovcenu kaze:

  “Uzdiga si gordu glavu,
  zamota je vjecnom slavom,
  podupiruc SRPSKO nebo,
  I pjesnika dize s njom,
  Gdje slobode sunce grije
  I sveta se ljubav lije
  Radi borbe za svoj dom”

  POGIBIJA MICUNOVIC VUKA
  (Crnogorska Narodna pesma)

  Slusaj, gospo, velike zalosti;

  Kada umrije Micunovic Vuce,
  Sva za Vukom zaplakala vojska,
  I svu vojsku na zalost okrenu
  A najvise svoga gospodara,
  Gospodara, Petrovic vladiku,
  Pa ovako govori vladika:

  “Aoh, Vuce, moj sokole sivi!
  Aoh, Vuce, zlatna perjanice
  Svakojega pravoga SRBINA!
  Ovakvoga sivoga sokola
  Jos SRPKINJA porodila nije
  Od Kosova ni pridje Kosova!”

  Tako ti se preselio Vuce,
  Bog mu dao dusi spasenije!
  Nama, braco, zdravlje i veselje

  Da li je to “podmetanje” (kako drsko napisa jedan hrabar anonaman komentator, prepoznatljive inklinacije, cija su usta puna takozvanih hrvatskih Y- hromozoma) sto se pominje “SRPSKO nebo”, ili sto se pominje da je Micunovic Vuka rodila SRPKINJA ?
  Mozda se to “ne racuna” po jedno drugom komentatoru valjda zbog “zenskih gena” majke Micunovic Vuka?!

  U mom clanku. naglasavanje veze “Srba Luzana” i “Luzickuh Srba” se zavrsava negde pre prvog pominjanja plemena Bjelopavlici (1411 nase ere), to jest pre nesto vise od 600 godina. – Tacka!
  Dalje u mom clanku jasno pise sledece:”Ko su danasnji Srbi i Hrvati ja to ne znam, ali znam da su osim imena i uprkos mesanja sa raznim grupama zadrzali Sarmatski karakter, a Crnogorci i Hercegovci cak vise od drugih Srba, je vise nego sigurno.”

  Medjutim dva komentatora su se uhvatila DNA analize “danasnjih gradjana”!
  U staro vreme, na prostoru grada Dubrovnika nije bilo nijednog Hrvata . Danas posto je taj grad sada “napucen” takozvanim Hrvatima, DNA analiza bi izgledala drukcije nego pre 600 godina!
  Takodje u Kotor, Crnogorci su svojevremeno dolazili samo na crnogorski pazar ispred gradskih zidina (cak i u mojoj mladosti), da bi danas upravljali s druge strane gradskih bedema i DNA analiza bi takodje bila drukcija od one neizvrsene u proslosti.

  Treba reci par reci i O SRPSKOM JEZIKU Poznati srpski pisac Simo Matavulj, rodom iz Sibenika, koga su Hrvati nedavno proglasili za “hrvatskog pisca” na osnovu teritorijalnog I drzavno-pravnog nacela, objavio je u svojoj autobiografskoj knjizi “Biljeske jednog pisca” sto najbolje ilustruje srpski karakter jezika u Dubrovniku.:.:
  Najposle dolazi Peljesac, dugacko poluostrvo, pocetak dubrovackog zemljista, gde je takodje uspomena stare srpske drzave. – Sjecam se dobro kad sam prvi put cuo za Dubrovnik.Moglo mi biti sedam-osam godina, a bjese uskrsnji post. Za vrijeme posta katolicke duhovne vlasti postavljaju narocite propovjednike po stonijem crkvama, a obicno ih biraju iz drugih jeparhija. Propovijedi su bivale predvece, jednog dana talijanski, drugoga srpski. Ele pomenute godine dodje u Sibenik mlad, lican bijeli fratar (dominikanac), koji u prvoj pojavi zanese zenski svijet. Ali, drugoga vecera, kad poce predikati naski, umal se ne dize buna u crkvi. Ta kako I nece! Nije govorio po nasku, nego pravo pravcato po riscansku:djeva, dijete, lijepo, itd. Puk dize graju: “Kaka nam je to fratar, koji govori sasvijem kao kakav, bradati rkacki pop! Kakvo je to cudo!” Pravoslavni navrvjese u stonu crkvu; moji povedose I mene, te se uvjerih da lijepi fratar govori bas onako kako se cita u bukvaru I citanci srpskoj! Cudjenju I uzivanju “nasih”, a ljutnji “njihovijeh” ne bjese kraja. Uzalud su popovi utisavali puk I objasnjavali da je propovjednik iz Dubrovnika, gdje svak govori kao I on, da taj govor nije odlika samo pravoslavnijeh; uzalud su popvi svjetovali dominikanca da izmjeni govor-on je pokusavao, ali nije mogao-te, najposlije, morade ga biskup ukloniti prije polovine posta!…”

  Nema kod dubrovačkih pisaca sve do austrijskog doba ni traga od Hrvata, sem u jednom slučaju koji posebno volim, jer mnogo kazuje: radi se o Držićevoj podeli likova u Dundu Maroju gde među „epizodistima“ sa Jevrejem Sadijem stoji i Hrvat; ali najbolje je njegovo ime – Gulisav, što znači „sav oguljen“ – odrpan, a to su u to doba (polovina 16. veka) Hrvati i bili – sluge Nemaca, Talijana i Madžara.. Pa i Gulisav je sluga kod Tudeška – Nemca. Dum Marin se kao bivši đački rektor Sijenskog Univerziteta odlično razumeo u nacionalnosti i ovaj lik nije mogao tek tako da zaluta u njegovu podelu.
  Sto se tice takozvanih hrvatskih gena narocito bivsih istoriskih licnosti oni su skoro svi uvek bili “stranci”. To je istoriski apsolutno tacno i nije nikakva uvreda danasnjem hrvatskom narodu. Za one duboko zainteresovane, ja bi ih uputio na citanje radova jednog retko obrazovanog Bokelja, Crnogorca, Srbina (koji je rodjen u Grblju) slucajno iz bratsva Plamenaca. Taj covek je Dr. Lazo M. Kostic! Njegove kosti su konacno vracene u Crnu Goru iz inostransva gde je taj umni i visoko obrazovan Srbin zavrsio u bedi. To je prilika za jednog komentatora da izvrsi DNA analizu njegovih ostataka i dokaze da je taj Srbin bio ustvari “Crveni Htvat” !
  .Dole dodajem jedan “link” za zainteresovane:

  Sa postovanjem
  Matija Cenanovic

  Lazo Kostić – Krađa srpskog jezika
  govori.tripod.com/kradja_srpskog_jezika.htmCached – Similar – Translate this page
  You +1’d this publicly. Undo
  Prof.dr. Lazo Kostić (1897.-1979.) Krađa srpskog jezika. Lazo Kostić svoju raspravu objavljenu pod ovim nazivom 1964. godine u Badenu, Švajcarska, počinje …

  • g. Slavko Mandicu, mislim da niste trebali objavljivat ovaj text od gore navedenog kvazi isoricara koji nije nista drugo nego iznosenje neistina i falsifikata.
   I sami znate da kvazi istoricara imamo ovdje na pretek i to za izvoz.
   Pitao bih g Matiju Cecanovic da li je slucajno ili namjerno zaboravio da ubaci u procente gena,Turske gene s obzirom da su bili na ovim prostorima punih 500 godina a u Makedoniju i vise ,sa izuzetkom grada Kotora koji nikad nije ni privremeno bio u Turske ruke,a znamo da je Cetinje u dva navrata bilo popaljeno od strane Turaka,i koliko ima Turskih gena u Srpskom,Crnogorskom,Hrvatskom ,Makedonskom i drugim narodima na ovim prostorima,da li je radio tu analizu ?
   Isto tako g.Matija Cecanovicu nemojte da vrijedjate Bokelje kada kazete za Lazu Kostica rijetko obrazovanog Bokelja jer smo ih imali podosta i imamo i danas.
   Sjetimo se da su iz Velike Rusije dolazili u PERAST, Ruski pomorci da se uce pomorstvu i navigaciji ,profesori su im bili Bokelji i to tada kada Vasa zemlja ( Canada ) u kojoj lijepo i udobno zivite nije ni postajala !
   Veliki pozdrav,

  • Tekst uvazenog gospodina Cenanovica je kod mene izazvao veliko cudjenje.
   Ne zbog izuzetno diskutabilnog sadzaja, vec samom cinjenicom da se pojavio na sajtu jednog radija koji je danas stub gradjanske, multientnicne i religijske tolerancije svojstvene Boki i vecem dijelu Crne Gore vjekovima.
   Stil i ton njegove reakcije na kritike citaoca sajta Skala radija, me naveo na razmisljanje sto je to trulo u zemlji Kanadi, te univerzitetski profesor na jednoj predpostavljamo tehnickoj katedri, diskvalifikuje njegove oponente njegovog djela koje zbog njihovog nedovoljnog istorijskog znanja.
   Je li logicno da jedan inzenjer po prirodi ima vise istorijskog znanja nego kako on rece: ” jedan penzioner vojnog otseka i povremeno dobrovoljni vatrogasac i Internet analfabeta, i takodje neki bivsi “skrivan” na Bokeljskoj trabakuli (ili neki slicni skolar, pretpostavljam na osnovu mornarske uctivosti) koji je posle duge plovidbe jedrenjakom i citanja Novog Zaveta i hrvatske povijesti , zavrsio na nekoj samo on zna kakvoj drzavnoj funkciji, ne bi trebali da pisu o DNA analizi i dizajnu eksperimenta sa zivim ljudima!”?
   Za predpostaviti je da se kod profesora Cenanovica i pomenutih osoba radi o prosjecno inteligentnim osobama koje su mimo svojeih profesija, dje su svi sigurno priznati strucnjaci, imali iste uslove za izucavanje istorije kao hobi aktivnosti u njihovim zivotima. Zasto bi jedan vatrogasac ili pomorac slabije razumio istorijske knjige od jednog inzenjera, zna samo profesor Cenanovic.
   Druga stvar koja mi se kod ovog nosioca visokog akademskog zvanja nije svidjela je da van svakih granica dobrog vaspitanja, edukuje ko je sve od naroda Crne Gore u stvari Srbin, a da im nije ranije bilo poznato. Nacionalna pripadnost je privatna u Kanadi, a zalud bi trebala biti i u CG. Posebno degutantno je bilo citati o navodnim sluganskim polozajima nekih naroda spram npr Njemaca. Stid zbog tudje rijeci, Cenanovicu nije poznat, ali sam se tako osjecao citajuci njegovu pricu o “Hrvatu Gulisavu”. Pomislio sam u tom trenutku da je Cenanovicevo interesovanje mozda bilo fokusirano samo na Nesrbe, pa nije primijetio da je njegov narod vjekovima bio pod turskim jarmom i da je sluga bila plemicka titula u poredjenju sa rajom koja je davala danak u krvi i prihvatala pravo prve bracne noci turskim agama.
   Inace izvanrednoj uredjivackoj politici Skale, potkrala se greska ovakav netolerantan i na momente uvrijedljiv tekst i autora predstaviti na ovim stranicama. Ko radi taj grijesi. Skalo nastavi dalje u tradiciji nase Boke objektivno i tolerantno.
   Srdacan pozdrav
   Dr. Nenad Popovic

   • Gospodine Popovicu, Mislim da ste vrijedno I uredno odgovorili u ime Mnogih od nas. Cijenim pravo i odluku urednika da dopusti odgovor gosp. Cenanovica. Da cujemo misljenje I vidjenje gosp.Cenanovica je vrlo bogata stvar Za mnoge od nas. Njegovo vidjenje je Za mnoge od nas nepojmljivo, bilo da smo Crnogorci Srbi ili Hrvati Iz Ovih krajeva. Ali svejedno ,neka se misljenje cuje. Neka pred Nama gosp. Cenanovic pokusava dokazivati da je stanovnistvo Dubrovnika I okoline novodoseljeno hrvatsko u genima, a srpsko, valjda negdje otislo ili nestalo. Neka pokusava dokazivati da su Crnogorci Srbi, samo sto su u genima razliciti 70:30% razliciti. Ja makar, a I drugi, slobodni smo ga cuti. Rijetko kada sto slicnoga se cuje, Ali Neka I zastranjena vidjenja budu nasem umu predocena. Bogatiji smo sto vise raznoliksti vidjamo.

   • g,Dr.Nenade Popovicu,svaka cast na komentaru ,u potpunost dijelim misljenje sa vama,mislim da ubuduce radio Skala nece vise objavljivat komentare ovog kvazi istoricara ,Ksenofobicara,i falsfikatora, evo Bogu hvala ne komentarise vise ovaj doticni,Matija Cecanovic,koji nas imenom podsjeca na jos jednog poznatog, Ksenofoba iz Beograda ,u liku Matije Beckovica,taman su iste ako se to i moze nazvati ,”pameti”,istog mentalnog sklopa a vjerovatno i genetskog koda,
    Veliki pozdrav,

   • G.Popovicu,

    Nije mi jasno sto Vam smeta u komentaru g.Cenanovica?
    Evo, ni vi niste geneticar a uporno bezuspjesno pokusavate da izolujete “crnogorski ” gen kod Grbljana.

 26. E ko neće nauku za majku,taj će zasigurno imati klonirane za braću?

  Uvaženi istraživač gospon Miroslav Ćosović,je na Portalu analitika 12.juna 2012 objavio istraživačke radove-rezultate grupe međunarodnih stručnjaka o praporijeklu današnjih Crnogoraca.Inače studija je objavljena juna 2010 u u renomiranom časopisu ” American Journal of Phisical”.
  Objavljena analiza nosi naslov: “Sloveni samo u naznaka”
  Rezultati su dobijeni nakon analize ozorka krvi 404 muškarca u KC CG u Podgorici! Interesantno,opiti n i s u rađeni na ženama,jer iste ne posjeduju Y hromozone,čime su ostale uskraćene za pravo-rodna ravnopravnost-da se i njima utvrdi praporijeklo? Gospon M.Ćosović,između ostalog piše:
  1)Potpuno su razbijeni stereotipi i predrasude o čistom slovenstvu današnjih Crnogoraca i ukazuje da je Balkan mješavina raznih uticaja te da današnji Crnogorci vode praporijeklo od Vlaha-Morlaka,Ilira-Arbanasa,Slovena ali i-keltske grupe naroda!
  2)Možda će za nekoga biti š o k ,ali ovako stoje stvari:današnji Crnogorci su genetska mješavina Ilira,odnosno Vlaha i Arbanasa,koji čine više od 50% genetskog koda savremenih stanovnika Crne Gore,dok je uticaj praslovenskih korsjena znatno manji,ne prelazi 10% i čak je niži od uticaja grupe naroda keltskog porijekla ili mješavina sa genetskim kodom naroda iz Male Azije ili Levanta!
  3)Ovi rezultati su izvod,djelić,naučnog istraživanja međunarodnog tima eksperata objavljenog u američkom časopisu!

  Uvaženi gospon M.Ćosović,ide dalje i govoreći o istraživanju -haplotipovima Balkana,kaže:
  1) Za hromozon Y(žene ga nemaju),kaže da se rijetko mijenja i na njemu ostaju mutacije koje se dešavaju jednom u nekoliko hiljada godina.Zabilježene mutacije genetičari klasifikuju u haplogrupe i haplotipove.
  2) Dakako,haplogrupe i haplotipovi nemaju puno veze(?) sa savremenim nacijama,ne postoji: crnogorska,srpska,bosanska,hrvatska,ruska,poljska,njemačka,francuska,engleska…haplogrupa.Znači može se preko haplogrupa i haplotipova odrediti praporijeklo,neki daleki u genima zapisani kod koji govori o raznim uticajima i posledicama velikih migracija.

  Gospon M.Ćosović,saopštava i informacije koje su u Hrvatskoj izazvale određena iznenađenja o istraživanju genetske podudarnosti i genetskom porijeklu savremenih Hrvata:
  1) Institut FA iz Zagreba-je utvrdio:iako postoje značajne razlike-ipak postoji i značajna povezanost genetskog porijekla Hrvata i Srba.

  Uvaženi Ćosović iznosi i podatke do kojih je došao švajcarski Institu “iGenea”sredinom 2009.Ovaj Institu je izradio genetski rodoslov današnjih naseljenika Hrvatske,BiH,Makedonije,Slovenije,Srbije,Crne Gore i drugih naroda-nacija.Rodoslov je pokazao da su amalgami,čudne smješe raznih osvajača,starosjedilaca,migracija plemena.Da ne dužim evo tih nalaza:
  1)Prosječni srpski i crnogorski građanin bio je mješavina:
  – 30% slovenskog gena;
  – 21% gena Ilira;
  – 18% tevtonskih gena;
  – 14% zapadnoevropskih gena(keltskih);
  – 9% gena Feničana;
  – 6% gena Helena;i
  – 2% gena Vikinga.

  Da zaključim: Kada se dobro i sa razumjevanjem pročitaju analize uvaženih analitičara-istraživača gospode Cenanovića i Ćosovića,nameće se nekoliko pitanja:

  – Ko smo mi i od koga smo?
  – Da li su analize podudarne ili su možda, malko suprostavljene?
  – Da li su analize švajcarskog Instituta “iGenea”naučno prihvatljive ili su puste želje naši komšija iz okruženja?
  – Đe su u svemu ovome država Duklja i Dukljani?
  – Ako se Dukljanima (ne)zan praporijeklo-onda čemu slavliti boj na Tuđemile i držati ga za državni praznik zemlje i naroda koji nema -prema analitičarima-nikave veze sa savremenim i minulim Crnogorcima i državom Crnom Gorom?
  – Dobro bi bilo da se svi izjasnite o ovim naučno-fantastičnim analizama o praporijeklu naroda ovih područja-čime će mo “izbistriti” saznanja o svom “uzvišenom” praporijeklu?

  Što se mene tiče,iskren da budem(posebno polazeći od čudnih nalaza da nam se majkama-ženama nemere utvrditi praporijeklo-samo gatnjem?)-ja sam najbliži prihavatanju mišljenja uvaženohg istoričara Hrvatske pok.Ivana Kukuljevića-Sakcinskog koji je davne 1843 u Hrvatskom Saboru rekao: “Mi smo malo Latini,malo Njemci,Malo Mađari,malo Sloveni, A ISKRENO GOVOREĆI NISMO NIŠTA !”

  • Cika Jole,
   Zaboravila sam da vam prevedem
   Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore pa evo prevod koji se na “v.s” moze primijeniti hehehe
   Svako greši,ali samo ludak istrajava u grešci.
   Adio Mare i Adio cika Jole,

  • g-dine Jole.Ivo Andric je bio NOBELOVAC to svako zna.E on je lijepo reko: NIJE BUDALA ONAJ KO NE ZNA DA CITA NEGO ONAJ KOJI VJERUJE DA JE SVE STO JE NAPISANO ISTINA. Vidjite moj dobri g-dine Jole dje ste to vi.

   • SVAKA VAM JE SJORA BRANKA NA MJESTU.OD OVOGA JOLA IZLUDJESMO SVI.TO BI TREBALO DA VIDE SA SKALE I DA GA UKINU POD HITNO.

    • Ne bi ja da ukudamo g-dina Jola.Ja bih radije da mu skala radio otvori poseban portal koji bi se zvao AJDE DA VIDIMO DANAS STO JOLE MISLI O TOME

 27. U Hrvatskoj je, prema podacima istog izvora, prisutno oko 34 posto ilirskih gena, 20 posto slavenskih, keltskih oko 18 posto, tevtonskih ima oko 12 posto, dok ostatak čine feničanski (8 posto) i starogrčki geni. 
U Srbiji i Crnoj Gori, pak, ima najviše slavenskog gena (oko 30 posto), te i ne čudi što je upravo na ovim prostorima zaživjela ideja o južnoslavenskom duhovnom identitetu. U Srbiji je prilično brojan i tevtonski gen (18 posto), keltski (14 posto) i feničanski (9 posto), a čak 2 posto stanovništva ima u sebi vikingškog gena. Ipak, bilo bi zanimljivo usporediti odvojeno podatke za Srbiju i Crnu Goru, jer bi se tada, tvrde, naučnici, uočile velike antropološke razlike u porijeklu tamošnjeg stanovništva. Naime, prema dostupnim podacima najveći dio stanovništva u Crnoj Gori ima ilirski, feničanski i tračanski gen, dok je u Srbiji najveći procenat onih koji imaju gene slavenskih plemena. Podaci za BiH i Albaniju imali bi dosta sličnosti sa genetskim porijeklom stanovnika Crne Gore.

 28. Moj komentar od sinoc, nije komentar, to je pandan članku profesora Matije Cenanovića. Možda gospodin profesor misli da mi ne pratimo sve što se objavljuje vezano za ove prostore, pa misli da mu ovako gore plasirana ideja može proći bez smijeha i čiđenja. Ovo mu u obrazovanom svijetu nigdje ne može proći. Samo sebe topi u mračne dubine. Ovo nije ni djeci iz osmogodišnje škole da priča bajke, a nekmoli dobro obaviještenoj publici. Gospodine Mandiću , ili pustite komentare pisanje sa poštovanjem, i bez uvreda, ili brišite gornji članak, takoođe. Jer je članak objavljen kao naučna tema, a nemože se komentarisati. To nije naučna obrada, to su podmetanja neitina.

  • Maki2 slazem se sa tobom. Kao sto je ranije g-dine Cenanovic rekao on je diplomirani inzinjer koji se istorijom bavi samo iz hobija. Zar nam nije bilo dosta samoprozvanih istoricara iz 90-tih? Zasto onda plasirate ovakve tekstove? Skala, stvarno ste me razocarali. Postajete sve vise provincijski radio. Najbolje da sada svako od nas da svoje vidjenje istorije i da vam to posaljemo mailom a vi to objavljujte..

   • Poštovana Ana, zahvaljujem na podršci i zdravom razumu, kao broj 1, a kao broj dva Gospodinu Mandiću , nije ovo mjesto da otvaramo i vodimo polemike o našem i njihovom, bilo čijem, genetskom porijeklu.
    Neka članak gospodina Cenanovića se objavljuje na mjestima gdje se vode diskusije o genetskom porijeklu naroda, pa će to biti tamo mnogo korisnije i vodit će polemike sa stručnim ljudima. To će svakako imati koristi za svih. Prezentirajući nama publici nekog radija, ovako svoje viđenje, bez prava na polemičku kritiku, nema pravu vrijednost jer ne dorinosi putu ka naučnim saznanjima, već zavodi neobavještenu publiku na puteve hipoteza, koje se nekad mogu pokazati potpuno pogrešne. Rekao sam i sinoć, slično razmišljanje profesora Rotkovića, “Od kuda su došli Crnogorci” usporedjivanjem toponoma i hidronima već je pokazalo da logika vuče u tom pravcu, ali se nije koristila lingvistika koja se u toponimima i hidrinimima pokazuje jača od genetike, pa se onda dolazi do pogrešnih zaključaka.
    Naprimjer; u blizini Gdjine nalazi se brdo RUMIJA i mjesto SOPOT, kroz koje jedan potok utiče u more. Nemože se na bazi toga dokazivati da su ljudi koji žive u okolini Bara ili oni koji su dali ime RUMIJI kod Bara ili SOPOTU kod Risna , DOŠLI iz područja Gdinje. Takvih Rumija i Sopota od Poljske do Skadra ima na hiljade, uklučiv i Albaniju .

 29. Zato sto su to falsifikovana i novokompoovana istorija novih “akademika” hehehe
  maki 2 je bio poucno sinoc napisao za neke, ali mu je Slavko to odmah izbrisao jer mu ne odgovara “krojenje” njegove istorije. Toliko o slobodi pisanja na ovom portalu.
  Maki 2
  Sinoc sam ga ja procitao ali vidim danas je izbrisano .. Sila zakon mijenja ali um caruje hehehe
  Nece Slavko ne brini ni ovaj da pusti, ali neka mu glavno da ag ej on procitao hehehe
  Adio Mare…Adio maka 2 Adio
  Pa ti vjeruj da ovde ne postoji cenzuraaaa govora, ali vrijedjanje neistomisljenicima je dopusteno hehehe

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].