Martinović: Pripadnici SPO-a će dobiti fobiju od kompanije Bemax

0
Nikola Martinović (foto: RTCG)

Gosutujući u emisiji “Na kraju dana” poznati crnogorski advokat Nikola Martinović kazao je, povodom slučaja kompanije Bemax čije su stanove pripadnici SPO-a pretresali bez naloga, da bez naloga se može ući samo u jednom slučaju, ako je nečiji život u opasanosti ili ako vlasnik stana to traži.

“ Zakon ne poznaje drugu mogućnost da uđete u stan bez naloga.

Ono što ja mislim iz dosadašnjih saznanja koja su manje više javna, da će pripadnici SPO dobiti fobiju od Bemax-a. Jer dvije godine sve nešto traže od hotela Podgorice, od Bemax kule, od Bemax preduzeća i na kraju nađu pirotehnička sredstva i neke majice.

Dakle, već dvije godine ta firma je pod, po mom mišljenju, nekim terorom. Da su oni izloženi apsolutno neprimjerenom pritisku kako bi se nešto našlo, a do sada nisu našli ništa. Nemojte da mislite da ti stanovi koji se pregledaju da nisu finansijski pregledani i ranije.”

Martinović je kazao da je Bemax-u računovodstvo pregledano sto puta do sada i da još uvijek nisu našli ni jedan zarez da im nije tačan. Međutim, prema njegovim riječima, zabrinjava što to nisu jedini pretresi čiji su rezultati apsolutno bez ikakvog smisla.

“ Zamislite vi optužnicu koja tereti Zorana Lazovića da je organizator kriminalne organizacije i da organizatoru nađete dva bureta rakije. Pri tome ste prošli kroz šljivik od kojeg je ta rakija napravljena. I da to zapečatite. I da se takvim stvarima bavi specijalno državno tužilaštvo.

SDT ukoliko mi mislimo da budemo ozbiljna država koja apsolutno mora imati i zaslužuje da ima ozbiljno tužilaštvo, onda se to tužilaštvo mora baviti ozbiljnim predmetima.

Ne smije se baviti buradima Rakije ili da li je neko zidao sto metara međe, po pet metara, ili od kamena koje je izvadili, koje mu je poklonio komšija.

To nisu predmeti kojima se bavi specijalno tužilaštvo. Naprotiv, svako bavljanje takvim predmetima urušava ugled tužilaštva.”

Martinović je stava da Specijalno tužilaštvo i ovaj Specijalni policijski tim budu jedno, jer jedino tako mogu i da postignu rezultat, ali im se može onda tražiti odgovornost.

“ Onda možemo da uvedemo mogućnost da nagradimo nekoga za rad. Pri tome, tužilac da sam izabere svoj tim i kaže ja ću da radim sa ovim, sa tim i tim. Da mu politika ne nameće bilo koga. Izabere svoj tim i naravno posle određenog vremena podvučemo crtu i imamo ili nemamo rezultat.

Ako imate rezultat dobijete nagradu, idete naprijed. Ako nemate rezultata onda više nema potrebe da obavljate taj posao.”

Martinović je dodao da je presudno da nema uticaja političara, posebno se osvrnuo na optužbe potpredsjednika Vlade Moma Koprivice koji je u Skupštini zloupotrijebio govornicu kada je trebao govoriti o IBAR zakonima.

“ To može da priča u kafani ili kući. Ali on je podpredsjednik Vlade i to što je rekao je pravna i politička glupost.

Dakle, to što je jedan političar rekao neku glupost niti je prvi put niti je posljednji i baš ne bi trebalo da nas zabrinjava.

Međutim, u Crnoj Gori koja je dosta ranjivo društvo, takve poruke političara prihvataju oni koji treba da sprovode zakon.

Pa onda u sprovođenju zakona nisu jednaki prema svima.

Kad vi na neki način ocrnite Bemax ili ocrnite neku ličnost u Crnoj Gori, onda nakon toga je on legitimna meta za svakog.

I za nekog građanina i za nekog državnog službenika. To nije metodologija koja je nepoznata u političkim sistemima.”

Martinović je podsjetio na još jedan slučaj u kojem političari utiču na rad tužilaštva, a to je slučaj direktorice ASK-a Jelene Perović.

“ Taj predmet bio podložan tolikom broju manipulacija da je to potpuno sluđivalo i tužioca i javno mnjenje. Moj interes i interes Jelene Perović je bio samo da se sazna istina. Pa onda znate da je bila priča oko toga kako ona prolazi šest hiljada kilometara za jedan dan. Zbog toga je policija došla, slikala auto, slikala kilometražu.

Oni policajci su se vrćali oko kola, gledali u gepek. Kad smo upalili auto i vidjeli da je auto za tri godine prešlo četrdeset hiljada kilometara, što je manje od kilometraže koju prolazi prosječno vozilo svakog od crnogorskih građana, onda je nastao problem.

Tako je nastao problem i sa variabilama, nije problem imaju li pravo na variabilu nego zašto su im dodijeljene. Dakle oni se ne bave zakonom. Pri tome je ministar Adžić jednim potezom pera dao variabilu od skoro četiri miliona u dva ministarstva i to je dao svakome jednako.

Tužilaštvo se tim ne bavi i vjerovatno će se nekad baviti.”

Perović je kazala za TVE da je mjesto direktora ASK-a po podjeli među parlamentarnom većinom pripalo demokratama, te da da zato dolaze svi napadi na nju. Martinović je stava da ipak politički interesi ne mogu pobjediti pravo.

“ Ne bih bio advokat kad bih smatrao da mogu pobjediti. Ne mogu pobjediti. Ali da ga kreiraju, da. I potpuno je tačna i potpuno je argumentovana njena tvrdnja, jer u političkoj kombinatorici, a sad mi svi ne treba da se pravimo kao da ne znamo, da se funkcije dijele po dubini, i da je u toj podjeli funkcija demokratama pripala Agencija za borbu protiv korupcije.

Zbog činjenice da se tamo direktor bira na javnom konkursu, obzirom da mandat Jeleni Perović josš uvijek traje, nisu mogli da je smijene.

Njoj je nuđeno da pođe sa tog mjesta kako bi oni instalirali svog čovjeka. Nijesu uspjeli. Jelena Perović je jedna žena koja se bavila ozbiljnim, krivičnim, suđenjima, sudija koja je imala izvarednu normu, bile je predsjednik suda i nije žena sa kojom je moguće, onako kako političari misle, trgovati.

Dakle, kako nije pristala na tu političku trgovinu, onda su vidjeli jedini način da je medijski satanizuju i da rezultiraju ovim postupkom, samo što će biti problem što kad se taj postupak završi, što ćemo onda?

Onda će neko morati da pita, ljudi što ste radili, zašto se dvije godine ta žena nalazi na svim naslovnicama, zašto o toj ženi pišete neistine.”

Martinović je kazao da je siguran da Jelena Perović neće biti osoba koja će lako preći preko toga što je urađeno njenoj karijeri i njenom privatnom životu.

Izvor: Mportal

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].