Marković: Uspješno smo završili najvažniju etapu suprostavljanja koronavirusu

1
Duško Marković u studiju TV Nova M

Premijer Duško Marković ocijenio je da je Crna Gora uspješno završila najvažniju etapu u borbi protiv koronavirusa. On je podsjetio da već četiri dana u Crnoj Gori nema novih slučajeva i da je svega pet pacijenata na bolničkom liječenju.

“Uspješno smo završili najvažniju etapu suprostavljanja COVID-a 19 u zaštiti i odbrani građana. Svi ti podaci govore da je Crna Gora najbolji model da zaštiti zdravlje naših građana i odgovori tom ključnom izazovu”, dodao je on za Nova M televiziju.

Prema njegovim riječima osnovni razlog za takav rezultat u borbi protiv koronavirusa je pravovremenost i dodao je da je Institut za javno zdravlje Crne Gore devet dana prije nego što se pojavio prvi slučaj zaraze u Evropi počeo sa savjetima i preporukama.

Institucije su pokazale odgovornost kada se krenulo u pripremu mjera za odbranu od koronavirusa.

Premijer napominje da je pokazana velika stručnost u našem zdravstvenom sistemu i nevjerovatna koordinacija svih djelova sistema, odnosno vladinog aparata u cjelini.

“Naš ključni cilj je bio da zaštitimo zdravlje ljudi kako oni nebi ni došli do respiratora. Znači, nama nije bio cilj da nabavimo respiratore po svaku cijenu nego da zaštitimo građane i da i oni koji budu zaraženi ne dođu u situaciji da budu na respiratotu, odnosno kako medicinari kažu na mašini, jer tada su izgledi za preživljavanje veoma mali”, rekao je Marković.

U ovom trenutku, kako kaže, crnogorski zdravstveni sistem ima na raspolaganju 160 respiratora.

“Očekujemo još od Norveške 10 i to će biti 170. Istovremeno smo iz sredstava EU naručili još 100 respiratora koji treba da stignu u narednih dvadeset dana i Crna Gora će imati sasvim dovoljno respiratora”, poručio je Marković.

Marković je apelovao na građane da poštuju sve preporuke na koje svakodnevno ukazuje Institut za javno zdravlje i Nacionalno koordinaciono tijelo, kako bi se što prije vratili što normalnijem životu.

“Ako budemo poštovali sve preporuke i ako nastavimo ovaj trend koji je prisutan u posljednjih nekoliko dana, moći ćemo da nastavimo etape popuštanja mjera”, najavio je Marković i naglasio da će, ukoliko tako bude, nova etapa popuštanja biti i prije 18. maja.

Kako je kazao, rezultat je postignut zahvaljujući pravovremenosti, odgovornosti i stručnosti u institucijama te koordinaciji svih djelova sistema.

Naveo je da neizmjernu zahvalnost dugujemo herojima – zdravstvenim radnicima.

“Plate su im povećane ove godine za 12 odsto, a naredne će za još tri odsto. Za mart i april su dobili 15 odsto bonusa.  Mi ne dajemo nerealna i neodrživa rješenja. Za povećanje zarada se mora stvoriti realan izvor”, istakao je Marković.

On je uputio veliku zahvalnost svim donatorima koji su uplatili NKT-u oko osam miliona eura od čega je namjenski potrošeno 1,7 miliona eura.

“Ostatak novca će biti usmjeren za izgradnju Infektivne klinike kako bi ostao trag o snazi i solidarnosti crnogorskog čovjeka. U zdravstveni sistem biće ukaganja u vrijednosti od 21 milion eura. Izgradnja Infektivne klinike košta oko 8,3 miliona eura. Dio od4,5 miliona eura će biti od donacija Evropske unije, a ostatak iz donacija NKT-u”, istakao je on.

Marković je naglasio da pregovaraju sa EK da od 53 miliona eura bespovratne pomoći, 10 miliona bude opredijeljeno za dodatne investicije u zdravstvu. Želimo da nadogradimo da dio novca iskoristimo za gradnju bolnice za mentalne bolesti, i da rekonstruišemo zgradu onkologije.  Odobrena su sredstva za izradu projekta kako bismo 2021. počeli izgradnju novog Urgentnog centra, što će biti finansirano iz kredita Evropske investicione banke”, rekao je Marković.

O zaplijeni 550 kilograma kokaina na brodu Budva

Premijer je čestitao Policiji Crne Gore i Specijalnom tužilaštvu koji su imali ozbiljne akcije protiv organizovanog kriminala, među kojima je i zaplijena 500 kg kokaina na crnogorskom brodu Budva koji iznajmljen stranoj kompaniji od prvog dana njegove nabavke.

“Tim brodom nikada nije upravljala crnogorska kompanija. Akcija zapljene droge je sprovedena sa partnerskim službama i registrovali smo pohvale ambasadora država članica EU za ovu akciju”, istakao je on.

Do kraja maja treći paket ekonomskih mjera

Marković je najavio da će Vlada do kraja maja izaći sa trećim paketom ekonomskih mjera odnosno ekonomskog programa.

“Cilj je pokretanje proizvodnje na bazi sopstvenih potencijala i resursa u energetici, poljoprivredi, građevinarstvu i IT sektoru. Ovim paketom mjera ćemo obezbijediti da sačuvamo naše kompanije, nastavimo ekonomsku aktivnost, obezbijedimo nastavak investicija i uslove za početak novih. Poseban set mjera biće kreiran za turizam”, pojasnio je on.

NovaM / CdM

1 KOMENTAR

  1. …JER NAILAZI VRIJEME-PO MENI ,TEŽE,JER TREBA SVAKODNEVNO GUTATI “KONTRA LJEKOVE-ZA BEZBJEDNO GUTANJE” -REZULTATA HVALIŠA I NJIHOVE UČINKE”?..ALI ISTOVREMENO POZDARVITI UČINAK- IITI POHVALITI- POVEĆANJE PLATE SUPSPECIJALISTE DOKTORA ..ZA CIRKA(15%) 105 EURA MJESČNO..PRETVORENO U NADNICU -DNEVICU ONOGA NAUČNIKA-NAUČNICE-VINOGRADARICE IZ “PLANTAŽA 13.JUL”-PODGORICE.. ČIJA JE NADNICA-DNEVNICA OD CIRKA 27O EURA-ŠTO ČINI,DA MJESEČNO POVEĆANJE PLATE LJEKARA ZA 105 EVRA-ČINI CIRKA 39% NADNICE-DNEVNICE..PRVOG-PRVE VINOGRADARICE CRNE GORE?MAŠALA,MAŠALA….?

    ISKRENE POZDRAVE OD penzionera Jola Drinjaka,iz Prčanja-koji želi svim našim penziionerima-da dočekaju..da se brzo otvori “sef”-iz kojeg će poteći i povećanje penzija ovijema-koj primaju ispod 27O eura(prosjčna penzija)…bar u visin procenta – 39% nadnice “Prve vinogradarice Crne Gore?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].