Marković-Popa: Crna Gora na putu ka EU da ne juri rokove, već sprovodi reforme; Popa Bečiću uručila Izvještaj EK

0
Marković – Popa

Kroz novi Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji je objektivna i realna slika stanja u zemlji po pitanju evropskih integracija, dobili smo jasne smjernice u kom pravcu treba da radimo da bismo ostvarili strateški cilj – punopravno članstvo u EU, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa šeficom Delegacije EU u Podgorici Oanom Kristinom Popa.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je istakao da se jasno vidi šta su ključni izazovi.

“U prvom redu je to nastavak institucionalnog jačanja zemlje, što uključuje racionalizaciju ali i veću efikasnost i odgovornost”, kazao je  Marković.

Predstavljajući izvještaj, Popa je kazala da je u nekim oblastima konstatovan napredak, ali da progresa nije bilo u nekim oblastima.

“Ovo nije politički izvještaj, već radni dokument koji treba da obezbijedi pomoć Vladi u kreiranju reformi, a sve za dobrobit crnogorskih građana“, kazala je ambasadorka.

Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu fokus treba da bude na vladavini prava, pravosuđu, slobodi izražavanja te jačanju konkurentnosti, ekonomske i monetarne politike u Crnoj Gori.

Popa je ocijenila da je važno da sve partije postignu konsenzus po pitanju strateškog cilja – pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Crna Gora mora da nastavi putem evropskih integracija, na kojem neće juriti rokove već biti posvećena reformama i ispunjavanju obaveza“, kazao je Marković.

Premijer je rekao da će Demokratska partija socijalista biti konstruktivna opozicija u parlamentu, spremna da u okviru demokrtaskih procesa doprinese konsenzusu o izboru sudskih i tužilačkih tijela i funkcija, što vidimo kao važan doprinos nastavku pregovaračkog procesa.

“Predsjednik Marković i ambasadorka Popa su istakli značaj Ekonomsko-investicioniog plana za Zapadni Balkan koji će podstaći ekonomski rast i razvoj, ali i pripremiti tržišta regiona za ulazak na evropsko zajedničko tržište”, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bečić – Popa

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić primio je danas šeficu delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanu Kristinu Popu, koja mu je tom prilikom uručila Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu.

Bečić je kazao da ima posebno zadovoljstvo da je jedna od prvih aktivnosti kao novoizabranog predsjednika, primanje Izvještaja, koji doživljava kao ohrabrenje da će novi saziv parlamenta snažno raditi na reformama potrebnim za ubrzanje našeg pristupnog procesa. On je naglasio da parlament treba da bude centar društveno-političkih dešavanja, prepoznat kao mjesto tolerancije, dijaloga, poštovanja i konsenzusa oko ključnih pitanja za crnogorsko društvo.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, istakla je da Izvještaj sadrži niz jasnih preporuka koje je neophodno ispuniti kako bi napredak u reformama na putu ka Evropskoj uniji bio brži. Ambasadorka je navela da je u cilju ispunjavanja strateških ciljeva Crne Gore, od posebnog značaja postojanje međupartijskog razumijevanja i saradnje.

Popa je izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da se fokus političke debate vratio u Skupštinu Crne Gore nakon nedavno održanih izbora.

 

“To je jedini način da se postigne djelotvorno i odgovorno zakonodavstvo”, kazala je između ostalog ambasadorka Popa.

Poseban akcenat sastanka dat je očekivanju da će predsjednik Bečić ohrabriti dijalog među političkim učesnicima, kako bi se sprovele sveobuhvatne izborne reforme do narednog izbornog ciklusa.

“Potrebno je da svi zajedno, bez obzira na naše političke razlike radimo na efikasnoj implementaciji preporuka iz navedenog Izvještaja. Političke razlike moraju postati naše bogatstvo, a integracija ka EU konsenzus kojem treba podrediti naše uskostranačke i druge interese jer evropska budućnost Crne Gore nema alternativu”, naglasio je Bečić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].