Marija Sarap Čolpa: Kotorski festival pozorišta za đecu mora biti pod okriljem Kulturnog centra

3

 

Kultura kao nasušna potreba, kao hrana, kao stub na koji se naslanja svako društvo, pa i ovo naše, prisutno je prvenstveno u teoriji i verbalnom redosljedu prioriteta.

U svakodnevnom životu kultura ni približno ne predstavlja važnost koju zaslužuje. Na pitanje Skala radija da li su ustanove kulture, poput Centara za kulturu ili Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru socialistički recidivi ili mjesto koje treba da okuplja stvaraoce i podstrekava na razvoj i upražnjavanje kulture, Marija Sarap Čolpa, docent i magistrica dramaturgije, doktorantkinja kulturologije je kazala da je odgovor i da i ne. Po njoj, postoje sekcije koje se bave uništavanjem kulturnih centara i to ne zbog toga što smatraju da je to neki socijalistički recidiv, već zbog potrebe da ih formatiraju za svoju dobrobit.

Prema tome, Kulturni centar Kotor, funkcioniše upravo onako kako ga je osnivač zamislio, kazala je Sarap Čolpa, uz konstataciju da ovaj vid javnih kulturnih ustanova ima apsolutno opravdanje. To je sredina i mjesto gdje se kreiraju brojni programi i ustrojava strategija kulture u dogovoru sa osnivačem.

Kada su u pitanju festivali, naša sagovornica je sigurna da su oni potrebni i da ih treba organizovati. Ali isto tako, neophodno je da za sve programe postoji eksterno lice koje će obavijestiti osnivača posredstvom sveobuhvatnog izvještaja o učinjenom. Mora se znati, jasna je ona, što se sve uradilo i za koje novce i čije interese. Tada će se na najbolji način vidjeti da li je organizacija Festivala, kabarea, predstava bila na traženom nivou ili je u pitanju nešto drugo. Festivali  ne smiju da postoje da bi neko samo uzeo novac. Ako je tako, onda oni nijesu nikome potrebni do onima koji ih prave, kazala je Sarap Čolpa. Na žalost, smatra ona, niko ne kontroliše na pravi način koliko je zaista uliženo u festivale i kakav se kvalitet za uloženo dobija.

Na pitanje da li je Kotoru potreban ovako koncipiran Festival pozorišta za djecu, Sarap Čolpa je kazala da nije. Festival je potreban Kotoru i svima nama, ali ovakav kakav je danas, sigurno nije, kategorična je naša sagovornica. Kotorski festival pozorišta za decu se mora drugačije formatirati i to prvenstveno pod okriljem Kotorskog kulturnog centra. To je mjesto đe mu je prirodno stanište i đe se sigurno može napraviti bolje, organizovanije, zdravije. Ne mogu troje ljudi da se bave festivalom i da se opravdava 140.000 € na godišnjem nivou na takav način.

Festival bi, ponovila je Sarap Čolpa, morao da se vrati Kulturnom centru, da se čuje mišljenje osnivača, reorganizuje u potpunosti i stvari postave na zdravorazumskoj osnovi. Pritom je neophodno osnivanje Kotorskog pozorišta, koje je nekada postojalo. Osnovni cilj Kotorskog festivala pozorišta za djecu prvenstveno treba da bude vezan za osnivanje pozorišta u ovom gradu kolijevci pozorišne umjetnosti, i da bude njegov sastavni dio.

Kotorsko pozorište bi imalo regionalni karakter sa domaćim kadrovima kojih ima dovoljno i u Kotoru i Herceg Novom, Tivtu i Budvi. Nije istina da kadrove uvozimo sa sjevera. To neko tako želi da predstavi. Zato je neophodno da opstanu kulturni centri i da ih osnivači prepoznaju kao potrebu kako se ne bi prebacivale organizacije i novci raznim fondacijama.

Kotorski kulturni centar ima i sredstva i ljudstva da sprovodi zacrtanu strategiju kulture a osnivanjem pozorišta bila bi ispunjena misija da se pravi produkcija jer, ako nje nema, sve je zaludno, poručila je Sarap Čolpa.

3 KOMENTARI

 1. Tako je gospođo.
  Dajete pravo i stručno razmišljanje odnosno predloge.
  Ovo je sprdnja,svake godine sve slabije predstave nego ih vade djeca željna pozirišta pa je puna ljetna pozirnica.
  Lijepe pare se tu vrte a znamo ko se sve vrti ljeti oko kazana.
  Misle da to niko ne vidi.

 2. Više valja njena rabota preko mobilnog odakle god, nego tvoja gnjiloća na rabotu bez znanja i zvanja.
  Muka velika,što je neko u kulturi od kulture.
  Što ćemo ne mogu vječno mediokriteti i multipraktici.Smeta ali uzalud.Dovešće vas Mariola u red,bez brige.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].