Lokalna uprava da pokaže više agilnosti prema značajnim investicionim projektima

4
obrisi modernog turističkog naselja se vide već sada

Niša Saveljić

Niša Saveljić

Gradnja ekskluzivnog turističkog naselja “Dobrota Palazzi” na prostoru bivšeg auto kampa izazvala je veliko interesovanje Kotorana i jednog broja nevladinih organizacija.

Počele su razne insinuacije, od onih da se radi o sprezi sa vrhom vlasti pa do potrebe zaštite ovog prostora od bilo kakve gradnje.

Gotovo se niko nije osvrtao na činjenicu da je Detaljnim Urbanističkim planom za područje Dobrote, koji je usvojen u julu 2013. godine, preuzeta obaveza iz Generalnog plana i urbanistička parcela na auto kampu data kao turističko naselje.

Danas se na ovu investiciju ipak gleda drugačijim očima.

Zakonom su ispunjeni svi uslovi za gradnju turističkog kompleksa na Kampu u Dobroti potvrdio je Niša Saveljić ispred investitora, gostujući u emisiji Skala radija “U Žiži“ .

On je podsjetio da je nekadašnji auto kamp, naročito posljednjih godina postao prava deponija, seprtička jama i mjesto za okupljanje beskućnika i narkomana.

U takvom stanju je investitor zatekao ovaj prostor na kome se sada intenzivno radi i već se vide obrisi budućeg turističkog naselja.

Saveljić je ukazao na zapostavljeni aspekt kada je u pitanju ovako značajan projekat, koji će, pored podizanja opšteg nivoa turističke ponude grada Kotora, zaposliti jedan broj lokalnog stanovištva.

Tu su i prihodi Opštine kroz razna komunalna davanja i poreze.

Zbog toga bi lokalna samouprava, po riječima Saveljića morala da bude znatno agilnija.

On je podsjetio na izgrađenui novu dvosmjernu ulicu čija je vrijednost bila 170.000 eura.

Njenom izgradnjom je rešeno i odvođenje atmosferske vode uvođenjem otvorenog kanala u zacijevljeni sistem, povećana mogućnost telekomuikacionog povezivanja magistarale i priobalnog puta, izgradnja kanalizacije, osavremenjavanje postojeće elektro mreže dje je mreža preko drvenih bandera zamijenjena podzemnim vodom, kao i postavljanje kanalizacije za napojne kablove za novu trafo stanicu koja će rijesitii i probleme sa snabdijevanjem na duže staze, jer je postojeća trafo stanica već sada na gornjoj granici opterećenja.

problem deponovanja zemlje jer u kotorskoj opštini nema deponije za ove potrebe

Saveljić je podsjetio na inicijativu koja je pokrenuta u dogovoru sa gradonačelnikom i direktorom Vodovoda i kanalizacije Kotor.

Naime, u neposrednoj okolini Autokampa je evidentirano nekoliko vodotokova kojim bi trebalo da teče isključivo čista, oborinska voda, što na žalost nije istina.

Voda u ovim kanalima, posebno u ljetnim  mjesecima, kada je broj turista povećan, je vidno zaprljana fekalnim otpadom što se da i vidjeti i ”čuti”.

Za Saveljića je to neprihvatljivo, posebno u kontekstu podizanja nivoa turizma, jer sva ta voda, preko donjeg puta završava u moru.

Zbog toga nam turisti odlaze i traže druge lokacije za kupanje.

On kaže da se konstatuje se da nam je more prljavo i da se to treba rijesitii jer nam se tu kupaju djeca a onda, nakon sezone svi na to zaborave i sve ostaje isto.

Sa predstavnicima Preduzeća Vodovod i kanalizacija Kotora definisani su uzročnici, a to su prvenstveno nelegalni priključci fekalne na atmosfersku kanalizaciju, kao i dalje korišćenje neadekvatnih septičkih jama koje zagađuju zemlčjište i čista prirodna izvorišta.

Ne tako davno pijaća voda na česmi pored Kampa bila zapravo je bila voda sa obližnjeg izvora.

Konstatovano i obratno, da je fekalna kanalizacija opterećena neadekvatno odvođenom atmosferskom vodom te se kao takva nije mogla priključiti na nove glavne kanalizacione cijevi jer bi se u kišnom periodu prepunjavale i izlivale u more kao prije 100 godina.

Zbog toga je urađen o trošku investitora dupli kanalizacioni vod kako se fekalije ne bi, makar za vrijeme sezone izlivale u more.

Saveljić apeluje na građane da što prije, u interesu zatraže priključenje na kanalizacionu mrežu, a nadležne gradske službe da to i isprate posebno sa stanovišta održavanja postojećih propusta kroz puteve kroz koje su često, nelegalno provučeni elektoinstalacioni vodovi.

Takav primjer imamo i kroz propust ispod magistrale u zoni Autokampa uz kraj bliži skretanju na treći put, gde se u cijevi propusta nalaze elektro-kablovi.

Saveljić ne smije ni da pomislmi šta bi se moglo desiti u slučaju da se kabal ošteti i tako struja dospije u dodir sa tekućom vodom koja direktno otiče u more.

Zbog ovih i sličnih problema će biti održan sastanak sa svim relevatnim gradskim službama u lokalnoj upravi.

Podsjetimo, ekskluzivno turističko naselja “Dobrota Palazzi,” sa 4 plus zvjezdice, prvi takvog tipa na teritoriji opštine Kotor, od velikog je značaja za razvoj ovog dijela Boke Kotorske.

Ovaj projekat otvara mogućnost za nova radna mjesta, kao i povećanje interesovanja za nove investicije na području kotorske opštine.

Kada sve jedinice budu stavljene u funkciju ovaj dio jednog od najljepših zaliva svijeta moći će da se pohvali naseljem visoke estetske vrijednosti, sa sadržajima kao sto su pješcana plaža sa pratećim barom i privezištem za jahte, otvorenim bazenom, spa i wellness sadržajem, kao i centralnom jedinicom turističkog naselja kojom će upravljati neki od renomiranih hotelskih operatora.

U januaru 2017. godine,  ovdje se očekuje moderan kompleks čija je vrijednost oko 20 miliona eura.

Dobrota Palazzi

4 KOMENTARI

 1. Кад би постојао Завод за заштиту споменика,
  (сада то прекрстише у Управу за заштиту културних добара)
  не би дозволили да се руше они парапети,
  који су свуда дуж Залива под заштитом као
  вриједно градитељско наслеђе.
  Да се разумијемо, онај простор КАМПа је био
  запуштено ругло, и нико нормалан није против
  намјере да се то доведе у ред и приведе корисној намјени.
  Но, и “Завод” и “Управа” поклекну и не мијешеју
  се у свој посао пред силом и ванинституционалним
  утицајем бизМисмена и татиних синова.
  Хоће ли Управа за заштиту култ. добара дозволити да се
  увир потока, које је зидарско мајсторско ремекдјело, поруши
  и нестане под ударом неовандала и њихових пикхамера?

 2. Odlično imamo Zavod za zastitu koji treba pod hitno da mijenja ljude koji rade u toj ustanovi. Jer blokiraju svjesno investicije i tjeraju investitore!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].