Ljetnja sezona 2020?

0
Boka Kotorska

“Zvanične procjene štete uslijed djelovanja koronavirusa na crnogorsku ekonomiju nema. Ipak, sve procjene pokazuju da će šteta biti ogromna”, kaže za BBC izvršni direktor “Fideliti konsaltinga” Miloš Vuković.

“Nedavno je guverner Centralne banke izjavio da će, ukoliko pandemija potraje do maja, turizam pretrpjeti gubitke od čak 90 odsto, što bi značilo gubitak prihoda samo u ovom sektoru od milijardu eura”, kaže Vuković.

“Glavni problem je izvan nacionalnih granica – nije problem za određene države, poput Kine, da se epidemija suzbije, ali se postavlja pitanje na duge staze, šta ako komšiluk nije uspio u tome”, kaže pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

Epidemiolog Begić kaže da je teško predvidjeti razvoj krize pošto virus nije pokazao da će nestati tokom ljetnje sezone

“Dodatni problem predstavlja činjenica da se čak 70 odsto ukupnih noćenja ostvari u individualnom smještaju. Kada fizička lica ne budu prihodovala sezonsku rentu, veliki dio stanovništva na primorju će biti ugrožen u ovoj godini”, upozorava konsultant Vuković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].