Lion Hodžić pisao predsjedniku CG i premijeru zbog otvorenih prijetnji na društvenim mrežama

0

Nakon što je društvenim mrežama počeo da kruži tvit izvjesnog El Niño, koji je uvrijedio vjernike SPC objavom o mitropolitu Amfilohiju, određene stranice javno su počele da prozivaju i prijete Lionu Hodžiću čiji Tviter nalog nosi ime Nino. On, kako je kazao, ne stoji iza ovih objava. Zbog niza prijetnji i uvreda Hodžić je  uputio otvoreno pismo predsjedniku države i premijeru. kojim demantuje ove navode, ističući da je dobio najprimitivnije uvrede i prijetnje upućene njemu i njegovoj porodici. Većina njih se, kaže, zasnivala na vjerskoj osnovi, jer su spomenute stranice insinuirale na vjersku i lokalnu pripadnost. On je ovaj slučaj prijavio policiji.

* * *

Uvaženi predsjedniče Vlade Crne Gore, predsjedniče Crne Gore, predsjedniče Skupštine Crne Gore, predstavnici državnih institucija, predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija za zaštitu ljudskih prava, predstavnici ambasada, predstavnici političkih partija i predstavnici medija,

Obraćam vam se povodom otvorenog linča na moju ličnost.

I dalje volim svoje ime, iako je danas jedno od najomraženijih, makar ako je suditi po prijetnjama i uvredama koje sam dobio. Ne bi to bilo toliko neprijatno da je izazvano mojoj zaslugom. Elem, evo o čemu se radi:

Instagram stranice: bunt_cg, crna_gora_srpska_sparta, revolt_cg i mnoge druge, podijelile su tvit (status sa društvene mreže tviter) koji je uvrijedio vjerujuće građane SPC. Taj tvit je na prvoj fotografiji, na kojoj se vidi ime, username i fotografija autora. Jedina sličnost između njegovog i mojeg profila je što je njemu tviter ime El Nino, a meni Nino. Iako očigledna razlika, suštinski mnogo veća od one lako uočljive, spomenutim stranicama nijesu bile dovoljne, pa su pozivale na linč, što može da se vidi na fotografijama.

Stoga, iz moralnih razloga, ovim putem želim da demantujem sve navode. Apsolutna su laž i podmetačina.  Zbog tuđe hrabrosti da nekome crtaju metu na čelu, a po porukama zaključujem da je crtana i na leđima, doživio sam linč epskih razmjera. Dobio sam najprimitivnije uvrede i prijetnje meni i mojoj porodici. Većina njih se zasnivala na vjerskoj osnovi, jer su već spomenute stranice insinuirale na moju vjersku i lokalnu pripadnost. Očigledna je namjera, a sve mi liči da je ovoj uzavreloj atmosferi ona i uspjela. U vremenu kad težimo apsolutnom miru, postoje centri koji kao factor nestabilnosti žele da prestave one koji su pripadnici druge vjere, svjesni da će tako najlakše da se zapali iskra mržnje.

Prijetnje i uvrede su pristizale sa mnogih adresa na sve društvene mreže, mreže za komunikacije, ali i u vidu poziva.

Slučaj sam prijavio Upravi policije, CB Berane, područnoj jedinici Petnjica i prijava se odnosi na Instagram stranice koje su inicirale linč. U narednim danima predaću prijave i protiv svih fizičkih lica koja su uputila uvrede i prijetnje. Stoga, pozivam državne institucije da prijavi pristupe svim raspoloživim sredstvima, a u okviru pravnih ovlašćenja. Kao država koja teži evropskim vrijednostima, očekujem da poIicija za sajber kriminal utvrdi ko stoji iza stranica i lažnih profila. Nije nemoguće, svjedoci smo da su u rekordnom roku pronašli sve IP adrese sa kojih su upućene prijetnje našim visokim zvaničnicima.

Očekujem od državnih institucija da reaguju kako se od njih očekuje, a u dogovoru sa pravnim zastupnikom, tražiću nadoknadu štete za druševnu bol, uvredu časti, kao i za sve ostale posljedice koje sam istrpio i koje i dalje trpim.

Ovim putem zahtijevam od nadležne istitucije da utvrdi procjenu moje bezbijednosti, kao i procjenu bezbijednosti moje porodice.

U periodu dok slučaj ne dobije pravni epilog, zahtijevam od Uprave policije da mi obezbijedi elementarnu zaštitu, kako meni tako i članovima moje porodice. U slučaju bilo kakvih posljedica, a sumnja se zasniva na prijetnjama i uvredama koje sam dobio, direktnu odgovornost za bilo koji napad na mene snosiće nadležne institucije. Ustupiću im naloge na društvenim mrežama svih koji su uticali na otvoreni i javni linč jer je njihova obaveza da se osjećam bezbijedno. Pored nadležnih institucija, odgovornost je i svih onih koji su na bilo kakav način imali interakciju sa mnom kao potencijalni napadači, a proizišla je iz ovog progona.

Još jednom demantujem apsolutno sve navode. Klasična su podmetačina i laž, a od državnih institucija očekujem ekspresnu reakciju.

Pojedinačna otvorena pisma poslaću svim institucijama na početku navedenim.

Srdačno,

Lion Hodžić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].