LGBT Forum progres: Zbog govora mržnje na društvenim mrežama 250 prijava

1
Bojana Jokić

NVO LGBT Forum Progres podnio je dosad u 2020. godini preko 250 prijava koje se primarno odnose na govor mržnje i vrijeđanje LGBT populacije na društvenim mrežama, saopštila je za Dan predsjednica Upravnog odbora te organizacije Bojana Jokić.

Ona navodi kako očekuju da će do kraja godine broj prijava preći i tri stotine.

“Prijave se najčešće podnose nakon što se određene društvene teme vezane za LGBTIQ zajednicu nađu u medijima i izazovu reakcije javnosti u komentarima na društvenim mrežama. Tada naš tim za praćenje govora mržnje na internetu, koji postoji još od 2012. godine, vrši analizu tih komentara i one koji sadrže elemente govora mržnje, prijetnje, pozivanje na nasilje i sl. prijavljuje Upravi policije koja dalje postupa u svakom pojedinačnom slučaju”, kaže Jokić.

Na pitanje sa kojim se izazovima suočava nova vlast kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava LGBT osoba Jokić kaže da će najveći izazov novoj vladi biti usklađivanje zakonodavnog okvira i prakse.

“Zakonodavni okvir je zasad poprilično dobar, ako ne i najbolji u regionu, ali ono što konstantno izostaje jeste adekvatna primjena istog kada je u pitanju svakodnevni život LGBTIQ osoba. Stopa homofobije je i dalje visoka i nova vlada će morati da pronađe odgovarajuće mehanizme kako bi se to suzbilo kako ne bi dolazilo do diskriminacije LGBTIQ osoba, kao ni do psihičkog, fizičkog a i ekonomskog nasilja kojima konstantno svjedočimo”, kazala je Jokić.

Takođe, ono što očekuju od nove vlade jeste da bude pravedna i da pravično raspodjeljuje sredstava koja su opredijeljena za NVO, jer su, kaže, u prethodnoj vladi imali podobne i one manje podobne, pa su se u skladu sa tim i sredstva raspodjeljivala.

“Nadamo se da će takav način raspodjele nova vlada korigovati, te da će se sredstva dodjeljivati na osnovu kvaliteta projekata i samog rada organizacija”, navodi Jokić.

Ona navodi da bi rad prethodne vlade iz oblasti LGBT ocijenila kao dosta dobar, mada je na momente imala utisak da je podrška bila samo deklarativna i jedan od štrikova u procesu zatvaranja poglavlja za pristupanje EU.

“Iz ovog bih izuzela resor Uprave policije koji je zaista štitio članove zajednice i u praksi a ne samo deklarativno i koji je u poslednjih deset godina po pitanju ljudskih prava LGBTIQ osoba napravio najveći iskorak, bilo je i tu poteškoća, naravno, ali ne toliko velikih kao kad je u pitanju praktična saradnja sa nekim drugim resorima”, zaključuje Jokić.

1 KOMENTAR

  1. Prestanite sa uvredama.
    Dosta više sa targetiranjem ljudi koji imaju pravo na različitost i samosvojstvo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].