Laušević: Transmisija virusa u Crnoj Gori veća nego u Bergamu

0
dr Dragan Laušević

Trenutno je u Crnoj Gori intenzitet transmisije veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, samo što je kod njih bila zahvaćena starija populacija, saopštio je za Radio Crne Gore profesor doktor Dragan Laušević iz Instituta za javno zdravlje.

On je istakao da će škola biti bezbjednije mjesto od igrališta na kojima se okupljaju djeca, ako se budu poštovale epidemiološke mjere, što će se strogo kontrolisati.

Laušević kaže da je intenzitet transmisije izuzetno visok.

Kako kaže trenutno je u Crnoj Gori intenzitet transmisije veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, samo što je kod njih bila zahvaćena starija populacija.

“Mi smo do nedavno branili dobro domove za stare, ali nažalost desio se prodor virusa i tamo. Tek ćemo da vidimo kakve su posljedice,” istakao je on.

“Mi ćemo da vidimo još kakvi su rezultati iz Njemačke, obično bude od 20 do 30% pozitivnih i takvih rezultata. Mi smo se suočavali naročito u toku prošle nedelje da nam je procenat pozitivnih dostizao i do 40%, to ukazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok”, dodaje Laušević.

Crna Gora se bori sa svim tim, a sve države oko nas sada praktično stiču iskustva na kroz našu situacijui koja je izazvana masovnim okupljanjima.

“Ako pogledamo da smo u posljednih 14 dana u prosjeku imali oko 200 inficiranih dnevno. To bi značilo ekvivalent – kada bi bili u situaciji Njemačke da smo mi za tih 14 dana imali oko 350 hiljada inficiranih, a poređenja radi do sada je Njemačka od kraja februara do danas registrovala 285 hiljada. Mi više za 14 dana nego što su oni za cijelih sedam mjeseci”, rekao je Laušević.

Sada je veoma važna disciplina i moramo naučiti da pravilno nosimo maske jer to, prema riječima doktora Lauševića, glavu spasava, a da bi se epidemija stavila pod kontrolu, 95 odsto stanovništva mora slijediti uputstva ljekara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].