Kupujmo domaće! – podržimo male proizvođače hrane u Crnoj Gori

0

 

Solidarnost i ekonomski patriotizam crnogorskih građana.

To je dokazala grupa entuzijasta koja je na Facebooku formirala grupu “Kupujmo domaće! – podržimo male proizvođače hrane u Crnoj Gori”, kako bi podstakli konzumaciju zdrave domaće hrane i pomogli proizvođačima da nađu kupca i prebrode krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

Jedan od osnivača grupe Milena Žmukić Ivović za CdM kaže da je grupa stvorena sa ciljem da na najlakši način spoji ponudu i potražnju za domaćim proizvodima, koristeći prednost društvenih mreža i interneta.

“Sama ideja za pokretanje ove inicijative rodila se ukrštanjem dvije želje-da obezbijedim svojoj sedmomjesečnoj bebi kvalitetniju ishranu i da doprinesem zajednici da se izbori sa ekonomskim posljedicama trenutne pandemije koronavirusa”, kazala je Žmukić Ivović.

Inicijativu nije pokrenula sama, već uz timski rad sa suprugom i kumovima, tako što su diskutovali sa kojom idejom da se prijave na “Coronathon” (poziv za nove inicijative u cilju borbe protiv posljedica pandemije virusa Covid-19 u organizaciji Ministarstva nauke, Ministarstva kulture i UNDP-a).

“U cijeloj ovoj krizi čovječanstva, koja nas je trznula iz kolotečine konzumerističkog ludila 21. vijeka, čovjek se zapita “Koje su to stvari koje su zaista važne u životu?” Jednostavno smo se osjetili prozvanim da smislimo šta je to što mi možemo korisno da učinimo za društvo. I eto, nametnula se ideja da doprinesemo ukrštanju ponude i potražnje za domaćim proizvodima i da na taj način pomognemo domaćim proizvođačima za čijim proizvodima je opala potražnja, usljed raznoraznih zabrana kretanja, a prijeti da će i dodatno opasti, usljed smanjenja kupovne moći stanovništva”, priča Žmukić Ivović.

Uslijedilo je traganje za tehničkim rješenjem.

“Bilo je ideja da razvijemo online prodajnu platformu na internet stranici kao i aplikaciju za smartfone, ali smo uz malo “zdrave logike” shvatili da u ciljnoj grupi ima i ljudi koji nijesu dovoljno informatički pismeni i da nam treba nešto jednostavnije, što može odmah da “proradi””, ističe Žmukić Ivović.

Zaključili su da je najprostiji i najbrži način da kreiraju Facebook grupu i pozovu ljude da se pridruže.

“Počeli smo od nule, jer niko od nas nije “influenser” na društvenim mrežama pa da bismo mogli iskoristiti svoju popularnost i instant stvoriti veliku grupu. Međutim, na naše veliko iznenađenje, grupa je u prvih 12 sati od otvaranja već brojila 2.300 članova! Valjda je prepoznato da je ideja valjana i dolazi u pravom momentu pa se eto snagom društvene mreže sve “zakotrljalo” u pravom smjeru”, ističe sagovornica CdM-a.

Milena Žmukić Ivović

Grupu su otvorili 22. aprila, a danas se na njoj već uveliko trguje – ponuđači objavljuju svoje proizvode, a potraživači naručuju količine.

“Čak je i puno objava osoba koje imaju pozitivno iskustvo sa nekim malim proizvođačem, pa informišu ostale kako da stupe u kontakt s tom osobom. Potrebno je da se grupa dalje proširi i da se što više stanovnika Crne Gore (koji imaju nalog na Facebook-u) učlani”, navodi Žmukić Ivović.

Najvažnije je, naglašava, da informacija o besplatnoj promociji stigne do što više proizvođača, pa čak i ako nemaju nalog na Facebooku da prenesu ponudu preko nekoga i da neko umjesto njih napiše šta nude i kontakt informacije.

“Ovim putem pozivam sve vas koji čitate ovaj tekst da se učlanite u grupu. Naći ćete puno kvalitetnih domaćih proizvoda iz cijele Crne Gore, ali usput razmislite znate li nekog proizvođača kojem bi oglašavanje u ovoj grupi povećalo prodaju njegovog proizvoda. Sigurno ćete se sjetiti nekih osoba sa pijace kod kojih odavno nijeste bili ili oni nijesu dolazili na pijacu zbog straha od zaraze virusom. Sjetićete se i nekog gazdinstva iz vašeg rodnog mjesta. Pozovite ove ljude i povežite ih sa potraživačima u ovoj grupi”, ističe Žmukić Ivović.

A grupa funkcioniše ovako. Ponuđači su pozvani da svoj proizvod predstave uz opis, lokaciju, fotografije i cijenu i da predlože način dostave (preuzimanje kod proizvođača ili mogućnost dostave do određene lokacije ili do doma kupca). Kupci za kvalitetne, po mogućnosti organski uzgajane domaće proizvode, će se lako naći i stupiti u direktan kontakt sa ponuđačem i dogovoriti oko mjesta preuzimanja robe. Takođe, svi kupci su pozvani da podijele iskustvo svoje kupovine i ocijene proizvod na način što će objaviti sliku i komentar / zahvalu / kritiku / preporuku nakon izvršene kupovine.

“U posljednje vrijeme slušam puno polemika oko toga šta bi naša Vlada trebalo da uradi kako bi se smanjio uvoz inostrane robe i podstakla domaća proizvodnja. I treba da se sprovede određeni sistem mjera ovog tipa, ali zar nije lakše ići prirodnim putem: gdje ima potražnje ima i ponude – mi smo ti koji potražujemo i svako od nas lično može izabrati da potražuje domaće proizvode i na taj način pomogne domaćoj ekonomiji”, ističe sagovornica CdM-a.

Zato jasno poručuje da građani u prodavnice biraju “crnogorsko”.

“Kupite sjutra Nikšićko umjesto Heineken-a, kupite krompir s Grahova umjesto onaj iz Holandije, kupite djeci prirodne sokove “Seoce” (iz Plužina) umjesto Coca-Cole! Pođite sa porodicom (kad se ova epidemija završi) na skijanje na Žabljak sljedeće sezone umjesto odlaska u austrijske ski-centre. Naravno, svako u okviru svojih mogućnosti, ali sa sviješću da svojim činjenjem utiče na obnavljanje ekonomije ove države”, poručuje za CdM Žmukić Ivović.

A cijene domaćih proizvoda su pristupačne.

Gajba domaćih jagoda od sedam do osam kilograma kreće se oko 15 eura, a kilogram krompira oko jednog eura.

Domaća teletina i jagnjetina koštaju sedam eura po kilogramu, sir od četiri do pet eura, suvi sir sedam, kozji 10, a kajmak 12 eura.

Školjka jaja od 30 komada košta sedam eura, kilogram meda od maslačka pet eura, a blitve 1,2 eura.

Slađana Đukanović

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].