Krug, kolo, kugla, kosmos Pavla Todorovića

1
sa otvaranja izložbe slika Pavla Todorovića

sa izložbe

Brojna kotorska publika se u galeriji Kulturnog centra okupila ispred 31 slike kotorskog slikara Pavla Todorovića, uglavom ulja na platnu, novog ciklusa koji je nastao za nešto više od godinu.

Nove Pavlove radove prof. Ružica Danilović, direktorka Pomorske biblioteke u Dobroti svrstala je u tri tematske cjeline.

Prvi ciklus je nazvala erotika ili “u  traganju za idealnom formom”, drugu cjelinu čine kotorske slike, akumuliranih sjećanja sa mirisom i ukusom djetinjstva, ali i odrastanja i zrelosti koje su majstorski svedene i integrisane u motiv ili simbol fasada.

Treći ciklus, Danilovićeva je nazvala “slikam-dakle postojim” i na slikama ovog ciklusa dominira poigravanje s kategorijom prostora, a kao sastavni dio tog procesa, istraživanje neizmjernih i nikad sagledivih prostora ljudske duše.

Slikar se suočava sa vječitom zagonetkom ljudskog lica, primjećuje Danilovićeva.

Pred slikama Pavla Todorovića kao da je stalo vrijeme, a prostor, boje, linije, forme i motivi koje nam umjetnik nudi, ispunjavaju nas toplinom, nostalgijom i melanholijom kasnih nedjeljnih popodneva.

Ružica Danilović, Pavlova platna doživljava kao slike – rukopise ispod čijeg pojavnog, vidljivog sloja postoji tajna nekog starijeg pisma, nekog prethodnog iskustva i života.

Ove slike počinju svoj novi život, a Danilovićeva vjeruje da će se mnoge naći u domovima ljubitelja Pavlovog stvaralaštva.

Izložba je otvorena sljedećih 15 dana.

1 KOMENTAR

  1. Bravo, čestitam prelijepo. Tvoje su slike tako prepoznatljive i sa tvojim šugom. Dobro ti je naša Dube napisala na katalagu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].