Krivokapić 2. decembra u parlamentu predstavlja program rada Vlade, sjednica može trajati najviše tri dana

3
Zdravko Krivokapić

Mandatar za sastav vlade Zdravko Krivokapić predstaviće u srijedu, 2. decembra poslanicima crnogorskog parlamenta program rada Vlade Crne Gore.

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati i glasati o novoj vladi počinje sjutra i može trajati najduže tri dana. Na dnevnom redu sjednice su dvije tačke: Izbor predsjednika i članova 42. Vlade Crne Gore i Izbori i imenovanja. Zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi sjednica parlamenta može trajati najviše tri dana.

Krivokapić je program rada Vlade dostavio Skupštini Crne Gore. U programu Krivokapić između ostalog navodi da njegova vlada počiva na sedam stubova, kao i da Crnu Goru za četiri godine vidi sličnu Luksemburgu. Na listi prioriteta su mu sloboda vjeroispovijesti, sloboda medija, njegovanje dobrosusjedaskih odnosa sa zemljama regiona, te podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane…

“Stubovi na kojima počiva naša kuća Vlade su zapravo elementi kojima se prepoznaje rad na prostorima Evropske unije i oni su slijedeći: Prvi stub obuhvata zelenu ekonomiju. Drugi stub je digitalna transformacija. Treći stub je regionalna saradnja i povezanost. Četvrti stub je unapređenje konkurentnosti. Peti stub, po pravilu, nije tako definisan, međutim, s obzirom na to da želimo da iskažemo jedan poseban odnos prema svim socijalnim problemima, nazvali smo ga socijalna zastita. Šesti stub poznat je kao društvo jednakih šansi. Sedmi stub je dobro upravljanje kojim želimo da krenemo u proces integraeija ka EU”, naveo je mandatar u ekspozeu.

Najavio je da će je jedan od prioriteta biti izmjene, dopune i revizija svih diskrimantornih zakonskih i podzakonskih akata, a da će jedan od primarnih ciljeva biti donošenje u što kraćem roku izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Svi diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica, biće preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene. Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama”, piše u programu rada Vlade koji je juče objavljen na sajtu Skupštine.

Nova vlada će imati jednog potpredsjednika i 12 ministarstava, a mandatar tvrdi da će ona biti ekspertska.

Za potpredsjednika Vlade predložen je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, a kandidati za ministre su: ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Pobjedu na izborima 30. avgusta osvojile su zajedno tri koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija  i Crno na bijelo i 23. septembra formirale parlamentarnu većinu.

Političke partije koje su činile koaliciju Za budućnost Crne Gore čiji nosilac liste je bio Krivokapić su najavile i da će uprkos suprotnim mišljenjima koja su se u međuvremenu pojavila podržati personalni sastav za minsitre i potpredsjednika. Najavljeno je i da će poslanici koalicije Mir je naša nacija i Crno na bijelo dići ruku za predlog Krivokapića.

Demokratska partije socijalista i Liberalna partija, koja je dio koalicione liste DPS-a, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka i dvije albanske koalicije su ranije najavile da neće glasati za Krivokapićevu Vladu.

Predsjednik države Milo Đukanović je 8. oktobra predložio Krivokapića za mandatara.

CdM

3 KOMENTARI

    • Slažem se , a koju bi ti ?
      Nešto si se pogubila, đe si bila 90ih?
      Nešto ti/ vi nije pasovala Jugoslavija ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].