Krivokapić: Abazović je potpredsjednik Vlade, Olivera Injac ministarka odbrane, Sergej Sekulović ministar unutrašnjih poslova…

1
Zdravko Krivokapić

Mandatar Zdravko Krivokapić je danas predstavljajući konačan prijedlog sastava nove Vlade, saopštio da je potpredsjednik Vlade lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

On je predložio sljedeće kandidate za ministre: ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

“Blagosloveni narode Crne Gore, danas saopštavam konačna imena sastava nove vlade. Ustavna obaveza mandatara je da sastavlja vladu. Vlada treba da bude ekspertska”, rekao je on.

On je pojasnio da se zbog racionalizacije opredijelio da potpredsjednik Vlade bude Dritan Abazović koji je predvodio koaliciju Crno na bijelo.

“Vlada želi da istinski sprovode reforme. Svako ko je kompetentan biće rado viđen u novoj vladi. Ovo je vlada koja nije starovala, a najviše je kritikovana. Više su se bavili jmenima nego vizijom buduće Crne Gore. Naša vizija je boljitak i prosperitet svakog građanina Crne Gore. Nikog u Crnoj Gori nećemo da dijelimo. Sve podjele predstavljaju mjeru vladavine prethodne vlasti po principu zavadi pa vladaj. Mi zatičemo negativno stanje. Kao vlada imamo jedan orjentir, a to je rezultat”, rekao je on.

Prema njegovim riječima ako za četiri godine ostvarie makar pola od onoga što su zamislili, “mi ćemo se primaći dovoljno bliži da kažemo da je kvalitet života postao značajno drugačiji”.

“Ovu vladu ne sastavlja niko osim premijera. Nijedna hipoteza nije tačna. Ako bi ja htio da imam vladu kumova prijatelja rodbine ne bih tu pripadao. Nijedan od kandidata za ministre nije moj rod. Želio sam da dođe do konsenzusa političkih subjekata i smatrao sam da potpredsjenik bude na čelu jednog resora a sve zbog racionalizacije”, istakao je on.

Kada je, kako kaže, postalo jasno da sve političke stranke i djelovi svih koalicija izuzev GP URA smatraju da je to diskriminacija, odlučio je da mjesto potpredsjednika ponudi Abazoviću, a da ostala mjesta budu eksperti.

“Znate koliko je bilo spekulcija ko je ko i ko koga predlaže”, dodao je on.

Obašnjavajući zašto se odlučio da umjesto Gorana Đurovića za ministarku odbrane postavi Oliveru Injac on je kazao da je ona ekspert na polju sektora bezbjednosti.

“Renomirano ime je Goran Đurović koji je dobrotvor, uspješan, veliki strateg. Olivera Injac je profesor bezbjednosti i vanredni profesor na Univerzitetu Donja Gorica UDG. Završila je seminare za evropske integracjje, učestvovala u izradi strategija u oblasti odbrane. Govori dva jezika i to je mjera koju treba da iskažemo kao mjeru odnosa prema evropskim integracijama. Ona je prepoznata i u Briselu. Dugogodišnje je povezana sa Univerzitetom u Ljubljani. Struka mora biti uvažena. Ona mora da dominira. Ovo je ekspertska vlada okrenuta ka građanima”, poručio je mandatar.

Zašto je poziv za današnju konferenciju za medije poslao GP URA?

“Bili smo sinoć na satanku i onda se Abazović ponudio da oni pošalju poziv. Nisam imao ništa protiv toga”, rekao je on.

Komentarišući da je najvaljivano da će u vladi biti političari, a da se onda odlučio za ekspertsku vladu Kriviokapić tvrdi da se ne sjeća se da je sam tokom izborne kampanje govorio o ekspertskoj vladi.

“Najvažnije je da ova vlada krene da radi. Ako mislite da je mjera ime nisam saglasan sa tim. Možda sam se ja zamjerio svima. Vjerovatno sam nemušt politički ali još sam spreman da pohvatam ucjene od bilo koga. Nemam prijatelja među kandidatima za ministre. Poznajem ljude ali mi niko od njih nije prijatelj. Prijatelj je neko sa nekim sa kim ste pojeli džak soli”, napomenuo je on.

Kako je došao do imena ministra unutrašnjih poslova?

“Sergej Sekulović je svima vama poznat. Jednim dijelom je vezan i za MUP, u dijelu ljudskih prava i okupljanja. Prepoznat je u tom dijelu. Najvažnije je da je pravnik i od 2012. je advokat, da je opozicionar i nije uprljan djelovanjem i ima jasan i čvrst stav. To je dalo za pravo da njega predložim”, kazao je Krivokapić.

On uvjerava da želi dobru saradnju sa svima pa i sa Demokratskim frontom.

“Mislim da će se to popraviti. Intenzivno ćemo sarađivati sa svim šefovima poslaničkih klubova. Ovo je naš zajednički projekat. Zakoni koji se budu predlagali trebaju da budu najbolji za građane. Ako smo na istom cilju zašto bi neko pravio problem. Dajte da zaboravimo šta je bilo i okrenemo se budućnosti. Da li je neko glasao za koaliciju Za budućnost Crne Gore ili ne to je najmanji problem”, ubijeđen je Krivokapić.

Mandatar tvrdi da je crnogorski identitet nesporan.

“Moje prađedovsko zavještanje, četiri vrline su zavještanje ostavljene moji porodici: poštovanje, pravičnost, poštenje i istinoljubivost”, rekao je on.

Krivokapić je potvrdio da je razgovarao sa Jovanom Marović ali naglasio da ona nije u ovom trenutku kandidat za glavnog pregovarača.

“Što se tiče ANB-a ime kandidata za rukovodioca službe zaslužuje posebnu pažnju i opredijelili se da taj sistem usmjerimo na bezbjednost i stabilnost zemlje da to ne bude služba koja štiti jednu partiju”, kazao je Krivokapić.

Između ostalog mandatar je rekao da predlažu da naprave akademiju za kadrove u državnoj upravi i set kurseva koje i budući ministar mora da prođe.

Naglasio je i da mu se u prethodnom periodu spočitavalo gdje je bio devedesetih godina prošlog vijeka.

“Nigdje osim kod Nikole Kavaje nisam učestvovao, bio, niti sam ijednu riječ izgovorio”, zaključio je on.

CdM

1 KOMENTAR

  1. Nikad,ali nikad,necu prihvatiti ovoga za premijera i vladu koja je postavila takozvana srpska crkva.Niti ja niti Crnogorac koji obrazaci casti ima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].