Kotorski UBNOR i antifašisti podsjetili ministra Bogdanovića na dopis koji su mu uputili 01. 10. 2019. godine

8

 

U Kotoru su počeli pripremni radovi na rekonstrukciji zgrade starog zatvora.

Ministarstvo kulture dobilo je 1,3 miliona eura za projekat uspostavljanja centra za razvoj kreativnih industrija u objektu starog zatvora u Kotoru.

Iznos je opredijeljen IPA projektom “3C prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija”, čiji je nosilac Ministarstvo kulture.

Projekat je dio prekograničnog programa saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

Pojašnjeno je da će stari zatvor u Kotoru time postati kreativni hab sa brojnim sadržajima, i smještajnim kapacitetima namijenjenim umjetnicima.

Na ovu vijest ponovo je reagovao kotorski UBNOR i antifašisti, podsjećajući na pismo koje su uputili ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću 1. oktobra prošle godine.

U pismu kotorski borci obavještavaju Bogdanović da istinski podržavaju ovakve projekte čiji je cilj stvaranje multifunkcionalnih kulturnih centara koji će u najvećem dijelu biti korišćeni za realizaciju rezidencijalnih programa namijenjenih umjetnicima iz regiona, kao i uspostavljanje regionalne mreže preduzetnika u kulturi u cilju razvoja kreativnih industrija.

Pa ipak, uvažavajući činjenicu, stoji u pismu, da su u ovoj zloglasnoj kaznionici stradali brojni pripadnici Komunističke partije i simpatizeri, čiji se životni put najčešće završavao na gubilištu ili odvođenjem u koncentracioni logor na Mamuli, UBNOR i Antifašisti Kotora čvrsto stoje na stanovište da je neophodno dio prostora u ovom objektu posvetiti onima koji su svoje živote ugradili u temelje slobodoumne i prosperitetne Jugoslavije, podignute na idejama antifašističke borbe i junačkog otpora našeg naroda i narodnosti.

Ne može se niti smije zaboraviti vrijeme koje je njedrilo iskru slobode niti ljudi koji su je sprovodili. Oni su svjesno prolazili golgote, stavljajući ideju ispred života. Mučenja, prebijanja i na kraju ubijanja, bili su prateći dio boravka u ovom kazamatu. Zbog toga, danas kada se razgovara o restauraciji i prenamjeni starog zatvora, memorijalna soba posvećena stradalnicima bila bi samo mali dio duga za sve ono što su oni svojoj zemlji dali, ono čime im kažemo hvala što su nam omoćili da živimo u zemlji slobode i prosperiteta.

Kotorski UBNOR i antifašisti su uvjereni da će Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Kotor podržati ideju da se u starom zatvoru obezbijedi prostor u kome bi se trajno obilježilo sjećanje na iskrene antifašiste i sve one koji stradali od fašističkog zavojevača. Memorijalna soba, koja bi se sastojala od jedne ili više prostorija, čuvala bi dokumente iz toga vremena, fotografije i predmete koji bi bili izloženi građanstvu i turistima koji posjećuju Kotor. Bila bi to i učionica za mlade, kojima bi se pričala priča o patriotizmu, i ljubavi prema svojoj zemlji.

Pismo ministru kulture Bogdanoviću potpisuje predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotor  Jovo M. Bećir.

8 KOMENTARI

 1. ..zaludnje ti je pisanje ministru-zemljaku iz Kopita..Njeguškoga polja”-ako čoek nema odobrenje” svevinjega-“kvarta iz kvarteta 4M”-pojaca kasapina i grobara sa Dedinja…?I drugo-potpuno podržavam tvoj-vaš predlog-o spomen sobi u okviru “novoga zatvora”…Uz molbu da se ne ZABORAVI IME bivšeg žandara Kerađorđevića krvave kraljevine-klrvnika Crne Gore i Crnograca..Kraljevine Petrovića Njegoša Vico Jevta(mislim da se tako zvao)-sa Hercegovačkih Zubaca-Graba(za neupućene-tasta velikog čovjeka ,na žalost danas pok.Nenada Bućina)-koji je u najtežim uslovima-u svakoj prilici-kao stražar u zatvpru- POMAGAO ZATVORENICIMA-PROLETERIMA-ANTIFAŠISTIMA iz BOKE I ŠIRE!…Pored žandara-čovjeka Vica bio je još jedan čestiti žandar-čovjek..Mate Perišić(rodom iz Sinjske Krajine-Dugog Polja),otac braće Perišić iz “JUGOOCEANIJE”..koji je, takđe, kao i Vico ostao u lijepom sjećanju zatočenih PROLETERA ANTIFAŠISTA-kojeg nesmijete zaboraviti!!!!Istini za volu bio je još jedan “žandar”-rodom od Knina-kojeg neću spomiinjati(zbog njegove čestite porodice-koja nije kriva što im je otac-suprug-đede BIO IDIOT!)..kojeg su zapmtili mnogi zatočenici I NJIHOVE PORODICE~~~(IMA IH NEKOLIKA-ŽIVI NASLEDNICI U ŠKALJARIMA!)~~~ Kotorskog zatvora…
  Hvala druže Jovo na saradnji-i čuvajte se “preletaća”-kao što se ja “čuvam-bojim”,od ” konavjana-boraca spsioca srpstva i kosova-na Konavle i Dubrovnik” u bratobilačkom ratu 1991-1999 godine…koji se blejanjem ciklično -javljaju po ovom i drugim “portalima”…!?!

  Iskrene pozdrave ti šilje Jole Drinjak,penzioner iz rodnog Prčanja…!!!

 2. Ovi antifasisti spominju Mamulu kao logor. A ima li sanse da i tamo dobiju makar jednu sobu sa ruletom. Kad vec pisu, red bi bio da dobiju sobu za rekreaciju, kad znamo koliko su se borili da Mamula ne postane kockarnica milionera. I eto, srecom izborili su se, jedino sto se dopis negdje izgubio.

  • Stevane situacija oko Mamule je
   prema napisima italijanskih medija,
   senzacionalna i zavijena u oblandu
   preporuka bivših ključnih fašista, arapskim i dr. investitorima!
   Licio Gelli je posrednik, a i organizator
   prenošenja Jugoslavenskog zlata
   za Italiju 1942. Iz Kotora!
   Svakako tu su kasnije veze mafije,
   masonska loža P2, operacija Gladio,
   Vatican i red Opus Dei ! I štoša još!
   O ovome nitko ne želi ni da čuje,
   kolosalna “tajna” Crne Gore !
   Ćute i UBNOR i SUBNOR , navodno
   ne znaju !?!
   Guglaj > Licio Gelli, Cattaro, pa ćeš saznat nevjerovatno !

   • …TVOJA “PRIČA ISPRIĆANA”..JE- SLIKA STANJA DUHA I NEREDA U TVOJU/VAŠU TABULU RAZU…OKOLO NEČESOVIJE “MASONSKJE LOŽA”-KAKO STE ,JOPET KRENULI-“OĆETE NOVE AUŠVICE”-FINANSIRANE OD “BANDE-KAMATAŠA IZ MASONSKIH LOŽA”…DA OPRSTIŠ OVO TI JE BLIJEDA KOPIJA BAŠIH KRVAVIH NASRTAJA NA KONAVLE I DUBROVNIK-1991-1999-godine-ZARAD “ISPRAVLJANJA “NEPRIRODNIH GRANICA-KOJE SU “CRTALI “NEISMENI ĐOMETRI-TITOVI BOLJŠEVICI”…?!

    TAKO TI BOGA JEZUITA-POPRAVI-POPRAVITE PLOVKE NA VODOKOTLIĆE-MNOGO ZAUDRATE NEČOVSJŠTVOM-GUBA PRAĐEDOVSKA VAM SE ZAVUKLA U TABULE RAZE..I U CULO ROTO”-VAŠA MATERIJALNA DOBRA”-NASLEĐE PREDAKA-KOPILADI BEČKO-ŠVAPSKO-PROZAADNO KRSTAŠKO-KRĆANSKO… LAJKOVANJE…?!!!

    ČUVAJTE SE OVE KORONE-IMPORTOVANE U KINU-KOJA U POVRATKU-POPRAVILA MJERE-NAMJRE AMERA I NJHVOG KRAMPA..KOJI BJEŽI OD ONE KRPE-MASKE-KAO ŠAO OD KRSTA..? ZNATE LI ZAŠTO…? NIJE USPIO ONAJ LANJSKI “USTANAK U HONG KONG?

    I NA ULTIMU -ZAPAMTITE-ZAPIŠITE…:”BOG VAS SAČUVAO GLADI I RATA I AMERO-KINO-RUSKE STIME I POMOĆ”I-DA VAM-JOPET-NE ISKOČI OLITI ISKAČE NA NOS I NA UŠIA…ĐE MASKE NE POMAŽU…?

    • Eto Jole reko ja , ti potvrdi ! Nećeš ni da čuheš, zato si i nategnut kao kultur – treger !
     Vidi se da ti je med ljega pa si se Jovu umilio, tako treba, takvog te oću, bravo Jole.
     Usphešnost jordanizacije zavisi od
     sluha o navedenom okultističkom
     redu iz Frankove Španske kujne!

     • ..CAMA(TI)RAD BUĐONI BUZDOV AN-AKO NE PREŠEDNIKU Jovu M.BEĆIRU”Srbi”UBNORU.koji su vas “LJUCKI-JUNAČKI I MUŠKI PO SRBOCRNOGORSKI”-VODILI STAZAMA NEPISMENIH BOLJŠEVIKA-NA KONAVLE I DUBRIOVNIK 1991-1999 GODINE-U SPAŠAVANJU SRBPSTVA I KOSOVA..I U PROMJENAMA NEPRIROODNIJE GRANCA OD RTA-MAŠE MAMICE-MAMULICE I OD HRVACKE PREVLAKE DO DUBRONIKA I DALJE…STIZAJUĆI DO BANIJE-SLAVONIJE-BOSNE-SREBRENICE-BARANJE-VUKOVARA-KOSOVA..MURINE(POVIJESNE VAŠE “ČASTI I POŠTENJA”)-PA DO BARA I DANILOVAGRADA…DOKLE SU DOPIRALE RAKETE ONIJE CRNIJE DELTA-AVIONA VAŠEGA NATO-SPASENIJA..KOJI JOŠ NIJSTE PLATILI NEDJELA -UBIJANJE ONE NEVINE MURINSKE ĐECE..CAMAI(RA)TI U GLAVU BUĐONI-INSANAJVANU!!! NIJE VRIJEME POSPRDE-NEGO ZASTIĐA-KOJE JE U VAŠIM TABULAMA “ČAST-ČEST-PONOS..POTOMAKA-PREDAKA SLUGU KERAĐORĐEVIĆA KRVAVOGA KRALJA KRVAVE- VAŠIJE PREDAKA -KRALJEVINE-KOJA JE JE CRNU GORU PETROVIĆA(“srba-po vašim povijesničarima-Ćosu..I OSTALIM ĆOSOVIMA…)NJEGOŠA..PRETVORILI U LJUCKU KRV I PEPO OD 1918-1929-1941-1945..POGANI OD POGANI I SNJIMA ZAJEDNO!!!…I DA IMATE ŠTO NEMATE-ODAVNO BI STE BILI U “EMIGRACIJU”-I DA NKAD VIŠE-NI VI NI VAŠA PAŠČAD NE ZALAJETE NA PROSTRMA JUNAČKE CRNE GORE PETRVIĆA NJEGOŠA…!!!!

      KOLIKIO ISKRENO VOLJELI I CIJENILI CRNU GORU… -TAO TI-TAKO VAM SVE U KUĆU-DOM NAREDOVALO-ĆETALO…!!!!

 3. Tako je Jovo, samo istina i fakta
  u novonamjenjenom prostoru, zrače
  bolju i svijetliju budućnost!
  Pozdrav kamrad!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].