Kotorske mačke, maske i lutke u nošnjama – suveniri koji se najviše traže

4
Kotorska suvenirnica

Dragana Samardžić

Dragana Samardžić

Turisti, izletnici koji svakodnevno posjećuju stari kotorski grad, posebno sa velikih kruzera, kada ih je i po nekoliko hiljada, ostvaruju tokom svog boravka i vanpansionsku potrošnju.

U Kotoru u posljednje dvije godine je porastao broj suvenirnica i u zidinama starog grada ih je čak 50 koje posjećuju turisti.

Dragana Samardžić, saradnica za propagandu i promociju u lokalnoj Turističkoj organizaciji je za Skala radio kazala da turisti najviše kupuju suvenire sa autentičnim motivima Kotora.

To su magneti, a gostima su veoma zanimljive i venecijanske maske, kao i lutke u narodnim nošnjama Bokeškoj i Crnogorskoj, ali i figure mačaka koje su prepoznatljivost kotorskih pjaca.

Turisti u suvenirnicama kupuju monografije i CD prezentacije Kotora, razne školjke i autentični nakit.

Cijene suvenira se kreću od 3 do 30, 40 eura u zavisnosti od materijala izrade suvenira.

Turisti koji kraće borave u gradu, izletnici sa kruzera, potroše od 20 do 30 eura dnevno, kazala je Samardžićeva.

4 KOMENTARI

  1. ideje za suvenir-kar kotorski, trokolica, portuni, stari izlozi na koljeno vrata, Gospa od zdravlja, a može i karampana list koji foj u mali format!

  2. Eno na vetrinu vidim i gospodina Tita… čudno bio je to fini gospodin a pljujemo ga, a ispod njega i trobojka sa pet krakova bivše Juge. Pravo zbori Milenica krš smo nad krševima od naroda, nesoj i to ti je. Ništa nama nije milo niti sveto. Samo mi sami sebi egoisti a naše je sve najbolje. Mačke su pošle spat, golubi i grdelini isto ajte i vi sugrađani moji laka vi noć do šutra.

  3. Kotorski suvenir mačke a surgaju ih u more, gaze autima i bubuljima gađaju. Moga bi bit i delfin a ubili su ga našega Joca. Koja je to demagogija. Mogli bi i kotorski golubi a truju ih ođe u grad pa neka se vidi kakvi smo a stavljamo ih za suvenir. Bože mili čuda velikoga kakav smo to narod bez skrupula, pokvaren, neiskren. Najbolje bi blo stavit kao suvenir fetu kruva…

    • Padam od ove Milenice i od Jokaša. Imaju pravo i da se rugaju a ja predlažem za suvenir ninoćki sa španjuletom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].