Kotor obilježio 102 godine pobune mornara u Boki Kotorskoj

29

 

Delegacija SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor, predstavnici Mornarice vojske Crne Gore, UBNOR-a Tivta, Herceg Novog, Budve i Bokeljska mornarica obilježili su stodrugu godišnjicu od pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918. godine.

Vijence na spomenik mornarima položili su: predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović, u ime delegacije Republike Češke u Crnoj Gori Jana Kalman i Miroslav Maskovic, delegacija SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, učenici OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“, predstavnici UBOR-a Kotora, Tivta i Herceg Novog i Budve i Bokeljske mornarice.

Potpredsjednica SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Branka Nikezić je pozdravila prisutne i ukazala na značaj održavanja sjećanja na ovaj veliki događaj koji je zaslužio istorijsko pamćenje.

Nikezićeva se osvrnula i na aktuelna dešavanja povodom usvojenog Zakona o vjerskim zajednicama i zaključila da je država sposobna da se odbrani od nasrtaja i da se zakoni koje donosi moraju poštovati.

O Pobuni mornara na Austrougarskim brodovima u Boki Kotorskoj 1. februara 1918. govorio je Jovo M.Bećir, predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotor.

Sastali smo se ovdje da obilježimo stodrugu godišnjicu Pobune Mornara u Boki, odamo počast četvorici strijeljanih mornara, učesnika i vođa pobune mornara, desetini umrlih mornara u zatvoru tokom sudskog procesa, dvojici poginulih mornara tokom pobune i svim pobunjenim mornarima i da očuvamo od zaborava  bitan istorijski događaj, kazao je Bećir.

On je podsjetio da je samo tri dana trajala njihova pobuna, ali da je zapamćena kao simbol otpora malog protiv jačeg.

Bila je to oružana pobuna protiv austro-ugarske ratne mornarice u Boki Kotorskoj, naglasio je Bećir.

Pobunu mornara su predvodili Antun Grabar, mornar iz Poreča, Jerko Šišgorić,topdžija iz Žirija kod Šibenika, Mate Braničević iz Krila Jesenica kod Omiša, vodnik i tobdžija i Čeh František Raš, na brodovima Sankt George i Gea.

Pobuna će ostati zapamćena kao najveća pobuna u istoriji pomorstva s obzirom na broj mornara i broj plovnih jedinica koje su sudjelovale u njoj.

Svoje živote položili su 1918. godine za naš boljitak i naše bolje sjutra.

Njihovo junačko djelo, hrabrost i odvažnost koja je bila potrebna da se mornari, pripadnici Austrougarske flote, pobune zbog neljudskih uslova u kojima su živjeli i lošeg odnosa njihovih starješina prema njima, najbolje govore o njima.

U  sastavu Austrougarske flote tada je bilo 11 nacija. Govorili su različitim jezicima. Vođe pobune su pokazali da se mogu suprostaviti sili i nepravdi, ako su organizovani. Na žalost, podsjetio je Bećir, nijesu pokazali odlučnost i nijesu prihvatili savjet Mata Brničevića da napuste Boku sa flotom, što je dovela do sloma i kraha pobune mornara.

Strijeljanje mornara izvršeno je u Škaljarima od strane mađarskih vojnika i to iz trećeg pokušaja.

Taj događaj, koji je u to vrijeme izazvao veliki interes Evrope, bio je udarna vijest novina u doba kada se nazirao kraj Prvog svjetskog rata i pobjeda saveznika.

Spomen obilježja podignuta su im u Škaljarima, Đenoviću, Poreču, Šibeniku, na ostrvu Žirije, te u českom gradu Prerovu. Mnoge ulice i obale naše bivše domovine nose njihova imena, kazao je Jovo Bećir, predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotor.

U ime kotorskih boraca program je vodio Vasko Ševaljević, a na violini je ovaj događaj pozdravila profesorica kotorske muzičke škole „Vida Matjan“ Milena Krivokapić.

29 KOMENTARI

 1. Slavko, da ima iko iz tuzilastva pohapsio bi sve ove sa slike i tebe sto ovo objavljujes.
  Kako to da nikome ne smeta vijenac sa plavim ruzama i trobojnom trakom u vrijeme kad policija hapsi sve one koji bojaju trobojke..(sto to znaci…?)

  Ti streljani vijnici su ratovali pod zastavom crvenocrne boje
  U sta mi se zivot pretvorio da trpim ovakve provokacije u svojoj državi..

  • Ljuta tvoj zivot je sr….nje cim sikces kao zmija na svaku temu.
   Slavku nijesi ni cipele da cistis lazavi skaljaru

   • Ne normalno da ne prijetim, nego dajem na znanje da ovi antifasisti još zive u vrijeme trobojke koja je preplavila CG…svi su jedni obicni slijepci jer ne znaju da je NOR poceo 1941.g a da je CG bila okupirana od janzara 1016g do 31dec 1019g a onda uduplala teritoriju dobijajuci ime Zetske banovine…siguran sam da malo ko od vas zna ko je bio zadnji Ban Zetske banovine..🤣

 2. Malo iz Povijesti za Ljutu mantanjutu ;
  Tekst pod naslovom “Mitovi u koje verujemo: 7 velikih zabluda srpske istorije” objavljen nedavno na srbijanskom portalu kurir-info.com, izazvao je velike reakcije čitalaca srpske nacionalnosti, te pokazao da naše komšije i nisu baš spremne da se suoče sa historijskim činjenicama koje bilježe njihovi historičari.
  U pomenutom tekstu (link ovdje), autor Mihajlo M. Popović razbija usađeni stereotip koji vlada među srpskim narodom da je Srbija branila Evropu od islama, te navodi šokantne historijske činjenice koji pokazuju upravo obrnuto: da su mnogi srpski vladari branili muslimanske zemlje od kršćana, i na tom putu čak i poginuli!!
  Autor, na zaprepaštenje mnogobrojnih čitalaca, suprotstavljajući se ovoj masovnoj samoobmani srpskog naroda, navodi jedan šokantan historijski podatak:
  “ISTINA: Nedaleko od Nikopolja, tvrđave na Dunavu u današnjoj Bugarskoj, 25. septembra 1396. godine, dakle sedam godina posle Kosovskog boja, odigrala se velika bitka. Na jednoj strani bili su Turci i srpski vazali predvođeni Stefanom Lazarevićem, a na drugoj vojske evropskog saveza koji su činile Ugarska, Sveto rimsko carstvo, Francuska, Vlaška, Poljska, Engleska, Škotska, Švajcarska, Republika Venecija, Republika Đenova i vitezovi krstaši.”
  U ovoj bici, pobjedu su odnijeli Turci, a autor pomenutog članka to ovako obrazlaže:
  “Pobedili su Turci, a odlučujuću ulogu u tome imali su sultanovi vazalni oklopnici pod vođstvom Srbina Stefana Lazarevića.”
  Stefan Lazarević, poznat i kao Stevan Visoki, bio je sin kneza Lazara. Nakon očeve pogibije u Kosovskom boju, kao maloletan došao je presto i vladao uz pomoć majke Milice.
  U nastavku, autor citira detalje iz bitke na Nikopolju koje je zapisao čuveni historičar i pisac Vil Djurant u monumentalnom delu „Historija civilizacije“:
  „Kroz Srbiju je prošla ujedinjena kršćanska vojska od 60.000 ljudi i opsjela turski garnizon u Nikopolju. Kad su francuski vitezovi, razgaljeni vinom i ženama, upozoreni da Bajazit s vojskom iz Azije dolazi da ukloni tu opsadu, oni su obećali da će je uništiti. Sa svoje strane, Bajazit se zakleo da će svog konja privezati za oltar Svetog Petra u Rimu (…) Francuski vitezovi projurili su kroz turske redove, ali ih je s druge strane brda sačekalo 40.000 kopljanika (…) Ugari i Nemci su ipak nekako potisnuli Turke, ali je onda srpski kralj Stefan Lazarević poveo 5.000 kršćana protiv kršćanske vojske i za sultana dobio odsudnu bitku kod Nikopolja. Od tog dana Bugarska je do 1878. (kao i Srbija) bila provincija Osmanskog carstva.“

  • Nakon pada Latinskog carstva u Konstantinopolju (1204-1261), koje su Vizantiji nametnuli divlji krstaši – katolički pljačkaši iz zapadne EUrope, evropske države – kneževine, kraljevine i carstva nisu nikad pomogle savezom sa balkanskim državama u borbi protiv Osmanlija i islama, već su pridruženi vatikanskim ucjenama tražile od pravoslavnih crkava i država da pređu na unijatstvo, odnosno priznanje rimskog biskupa (“pape”) tog lažnog Hristovog namjesnika. Srbi su bili brana islamu za prodor u EUropu, od Vojvodine, Crne Gore, Bosne, Krajine, Dalmacije….

   • Stefana Nemanju je nasledio srednji sin Stefan, dok je najstarijem sinu Vukanu dodeljen na upravu deo tadašnje srpske države, Zetska oblast (današnja Crna Gora). Najmlađi Nemanjin sin Rastko se zamonašio i uzeo ime Sava, posvetivši se duhovnosti svog naroda. Pošto je Rimska kurija od ranije gajila ambicije da pod svoj uticaj podvede i Balkan, Stefan je to iskoristio, od pape zatražio krunu i prvi među Srbima bio krunisan za kralja 1217. godine. Njegov brat Sava je u Vizantiji isposlovao autokefalnost Srpske crkve i 1219. godine bio postavljen za prvog srpskog arhiepiskopa. Time su Srbi stekli oba vida samostalnosti koja je poznavao srednji vek: duhovnu i svetovnu.

  • Švajcarski istoričar Oliver Jens Šmit kaže da su tada srbi već bili lojalni saveznici Turaka: ”Srpski kralj Marko Kraljević i velmoža Konstantin Dragaš pali su u bici na Rovinama 1395., boreći se na strani turaka protiv Vlaške Mirče Starog. Smrt dvojice srpskih vladara ukazuje na suštinski pravac osmanskog osvajanja. Bez podrške vazala, pretežno srpskih velmoža, osmanska ofanziva ne bi bila moguća. U svim značajnim trenucima osmanskog osvajanja na Balkanu, srpski velmože su bili na strani turaka: na Rovinama, u Nikopolju, gde je vojska Stefana Lazarevića odlučila ishod bitke u korist turaka, u Ankari gde su se isti vojnici borili za Bajazida Prvog, dok su mnogi muslimani već pobegli, 1430. kada je Djurad Branković pomagao u osvajanju Soluna koji je bio pod venecijanskom okupacijom. Čak i 1453., srbi su došli u Carigrad, ali ne kao oslobodioci, već kao vojnici koji su pomagali turcima.”

 3. Ljuta mantanjuta …
  Najviše srpskih crkava ste ,su vam napravili
  za vrijeme Austrije i za vrijeme Otomanske imperije
  Sram da te bude ,spominjnje strijeljanih mornara
  niti jedan nije bio sroske nacionalnosti
  Da je koji slučajno bio Srbin ali biste litijali
  i držali Parastose i stavili ih u crkveni kalendar.
  Ljuta veljesrpska funjaro nad funjarama…
  P.S.Sveti Nikola u Kotor je napravljen na temeljima
  rimokatoličke crkve sa austrijskim parama…itd
  iz kojeg je gargamel ćerao rimokatiličku djecu devedesetih.

  • I to ti je milo rekao..u Boki se izgradila crkva Svetog Nikole sa dozvolom Francuza i tada nije bilo ni crnogoraca ni hrvata u Boki…
   Procitaj ponesto sto je pisao don Niko Lukovic i Don Branko Sbutega ..nego sta znaci vama istina kad ne priznajete ni djeda a kamo li pradjeda…vise volite tita i kpj

   • Ljuta mantanjta ne pr.i
    U Boki je vazda bilo Crnogoraca i Hrvata ,Srba
    kao i Arbanasa srpske vjere ,koji postadoše zbog srpske vjere Srbi,
    a govorilo se srpskohrvatskim jezikom
    za vrijeme austrije su priznavali jezik serbocroaticum
    nikad se nije zborilo srpskim jezikom, to je lažava
    propaganda kleronacionalista i SPC.

   • Kako su Francuzi mogli dati dozvolu za izgradnju crkve koja se gradila u 20.v, majke ti? Fulao si oko 100 god.

 4. Treba ispraviti tekst gdje pise da se govorilo sa 11 jezika…u monarhiji su bili u službi samo italijanski i njemacki dok Srbi nisu dobili da je i srpski jezik sluzbeni…nije tada bilo ni hrvatskog( u Dalmaciji su ga zvali srpski ili narodni jezik) ….zaboravljaju ovi koji nastavljaju naredbu kaplara tita da su isti ti januara 1916g okupirali CG gdje su vrsili krvave zlocine..
  Amin!

 5. 1 febr 1918g?
  Kakve to veze ima sa CG ?
  Isti ti mornari su ucestvovali u okupaciji CG a pobunili se radi losih uslova na brodovima?

  Kad smo poceli da se klanjamo okupatorskoj vojsci….ocigledno nas je tito kao borac u toj vojsci naterao …
  sve je u ovoj drzavi iskrivljeno…i eto udruzenja boraca iz II svjetskog rata u kome su svi bivsi komunisti drže pomen neprijatelju CG…nisam znao da imaju toliko godina kad su se borili 1941g svaka cast izgledate mladji za svoje godine…koliko vam placaju da mi je znati ?
  Bokeska mornarica koja je 1916 kao oruzana formacija srusila kapelu na lovcenu normalno da svojim prisustvom podseca na ta loša vremena koja je dozivjela tadasnja slobodarska CG….

  • I Tvoje laprdanje i srpski litijaši podsjećaju na Četničke bahanalije i okupatore srbijance iz 1918. god.,
   popovi i crkvenjari SPC su oličenje iskonskog zla, sa Tobom kao portparolom, tj. poklisarom apokalipse!
   Nemo se oko dalekovoda motati Ljuta !

   • Pere ne laprdaj..daj malo o temi..
    Da ista ima kod vas posteno kad vec vicete da je vjecna CG sad branite ubice CG iz tih vremena koji se pobunili zbog lose hrane i maltretiranja ofivira..fuj koji ste vi 🐀🐀🐀🐀

   • ..OKLE ISKUBE tako ti obraza-TE NOVOTARIJE ,DA SU PORED srba ,i krvati i slovenci BILI OKUPATORI kraljevine Crne Gore-1918 godine? Koju je kraljeva vojska-pretvorila kraljevinu u ljucku krv i pepeo..?!

    • Za Slovence ne znam, a evo Ti Trubiš za hrvate , stalno, Jordane ,
     misleći na BM !
     Što ti se priviđa pa mi podmećeš
     tvrdnje svoje, joradinizacijo
     nenarodna?
     Ne priliči ti panjćofu to što piškaraš.

  • Zlo govedo si Ljuta dovijeka.
   Slava i počast Borcima i antifašistima!
   Jordan tamo nikako da se pridžonta, ni
   jedan fetivi dobrotski pastvan.
   Austrofila pun kašun, kà mišonja !

   • …DAJEM VAM RIJEČ ODIĆU SA VAMA-“PRIDŽONTAN”…KAD BUDETE ODILI/sudbnorci/ U KONAVLE I DUBROVNIK-NA BONINOVO I U POSJETU DRUGIM GRBOLJIM VAŠEG SRAMOG POHODA-POKAJNJA,PREMA ONIM ŠTO STE NEVINE UBIJALI- OD VITALJINE DO RIJEKE DUBROVAČKE…SA BRODOVA-RAKTNIH KAPTANA BOJNIJE BODOVA MILANA ZECA I SA SRĐA I BOSANKE..PO STRADUNU-GRUŽU-KONAVLIMA…DO IVANJICE…IDIOTI OD IDIOTA!!!I DA NAM VI SE…TE O”VAŠEMU ANTIFŠIZMU”..SKOVANOM NA KONAVLE I DUBROVNI… I DALJE….!!!

    • E Jole naivni, pogledaj kako bojovnike , koji su tada govorili da nisu ustaše, obilježavaju na osmrtnicama, facebook profilima i dr. portalima, zastavama NDH i
     grbovima, sa onim prvim bilim poljem, opet na smrtovnicama.
     Kako to onda nisu bili , a sada jesu , za NDH obilježja ???
     To Ti ne možeš poreći, Nama , koji tada na njih nismo odili, a jesmo antifašisti, sic , boli Jordane à ?
     Što bi odili tamo , iako bi mogli mirna srca i duše, da nas dočeka
     ona ploča na Orsuli sa NDH grbom, a jok Jole širokijeh gaćetina sa crvenom linijom, da Nam se neko derište ceri, a ni luk jeli, ni luk mirišili !
     Znači li to, da je to dokaz, da su oni ipak bili krivo mislili, tada negirali, sad provokativno potvrđuju, eto pođi , viđi, pa ni javi,
     ima toga na šve bande !
     Tako nemo, Nama za istinu prigovarat, nemo lakirovati
     sadašnjost!
     A oni koji su Tebe naćepili, njih Ti gonjaj, mi smo Ti čisti ka suza, da ne bude još da Nas tražite, u pomoć da priteknemo ?
     Istina nije Tvoja starče ,Prčanjanski, ona je svačija!
     Zato prokrstari malo , krajevima,
     o kojima si lamentirao, proviri po ćimiterijima, ošervaj nove monjumente, pa onda ćeš se sa pijetetom Nama vrćati, izlapljeli
     živoderče, bez ulara i samara !

     • …NE SAMO ON “IZLAPLJELI-živoderče” …NEGO SU MU I PRECI BILI BEZ SAMARA I ULARA..BOREĆI SE PROTIV SVAKOG OKUPATORA I PRIJE-DO I OD VUČIJEGA DOLA-RAME UZ RAME SA BRAĆOM CRNOGORCIMA- CARA JUNAKA NIKOLE PETROVIĆA NJEGOŠA- I PRIJED I POSLIJED VAŠE AUSTRIANE MILE-PA U VAŠOJ TROJNOJ JBNOJKLJEVINI-KRVAVIHKARAĐORĐEVIĆA-“BRACANA…srba-krvata-slovenaca”- PA ITALIJE I NJMAČKE-ĐE SU TI PRECI BILI ZAULARENI I OSAMARENI-TAMAN KA TI-VI DANAS POD ISTIM ODORAMA U POD… GORICIOM KONJUŠNICAMA-ZA VAS IZABRANE JALOVE PASTUVE…BEZ STIDA I SRAMA!!! KOJI VALJANO BRANITE IDIOTIZAM I RATNE ZLOČINE-NA KONAVLE I DUBROVNIK I DALJE..RADI ČEGA SU VAM KOMANDANTI.. ADMIRALI I GENERALI-SMRDEĆI.. ODLEŽALI U HAGU VIŠE OD PETNAEST(15) GODINA..IDIOTU OD IDIOTA-DA,TI POD TUĐIM IMENOM-OD JUNAČENJA I JUNAČKOGA STRAHA-BLEJIŠ PO OVOM RTALU DIVEĆI SE TAMO TEBI-VAMA -KAKO VAM KOLAJNE-ULARI… FIGURAJU UZ SMARE..NA KOJIMA SE TOVARI VAŠA SUPSTANA-BIĆE..GO..NA- KAKVA SE NE PAMTE NA PROSTORIMA CRNE GORE – “GOSPODN”.Klovnobikogovnaru….BALEGARU …!!!

   • Ti si bas edukovan..kakve veze ima antifasizam sa 1 febr 1918g i neprijateljskoj okupatorskoj soldateski…
    Koliko ste pukli da ni nos ne vidite od malicioznosti..

   • Klodovik..daj bre smiri zivce…ne daj ženi da toliko utice na tebe….kakve veze spominjanje NDH sa temom iz vremena okupacije CG i desavanja na teritoriji tog okupatora…..
    Da imate malo ponosa trazili bi zabranu ovih udruzenja boraca NOR i nekih tkz antifasista koji je pijavljuju na nekim spomenicima neprijateljima CG jednom godisnje…

    • Ljuta pojma nemaš, nema četnikovanja u CG, a ni ostalima nema mjesta , pa ni skrenutim ex komunistima, sve se to polira, ne brini !
     Pesto kupljevina se trijebi iz torine!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].