Kotor i kineski Xi’an koračaju putevima saradnje i prijateljstva

0
sa prijema

Predstavnici gradske vlade kineskog grada Xi’ana boravili su u posjeti Kotoru od 7 do 10. decembra.

Delegaciju je predvodio zamjenik direktora Kancelarije za spoljne poslove grada Xi’ana, Wang Xiaozhen, sa kojim su bili predstavnik Udruženja za prijateljstva sa stranim državama grada Xi’ana, Pan Dangqi, direktor Jinghe industrijskog parka Xi’ana Han Rongjun i šefica odsjeka za protokol kancelarije za spoljne poslove grada Xi’ana Cai Lanfang.

Visoke goste je primila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović sa saradnicima, potpredsjednicima opštine Brankom Nedovićem i Tvrtkom Crepuljom i savjetnicom za međunarodnu saradnju Jelenom Stjepčević.

Prijemu je prisustvovao i predsjednik SO Nikola Bukilica.

Cilj posjete kineske delegacije bilo je utvrđivanje programa saradnje između Kotora i  Xi’ana za 2013. godinu kao i diskusija o mogućim pravcima razvoja prijateljske razmjene između dva grada.

Ovom prilikom gradonačelnica Ćatović uputila je preliminarni poziv gradonačelniku Xi’ana Jun Dongu da sa delegacijom posjeti Kotor povodom proslave Bokeljske noći, u avgustu 2013. godine.

Predstavnici kineske strane iskoristili su priliku da pozovu zvaničnike grada Kotora da posjete Xi’an povodom održavanja dva velika događaja koji se u ovom kineskom gradu organizuju svake godine na najvišem nivou.

U pitanju su Ekonomski forum srednje i zapadne Azije u aprilu 2013. godine i Evroazijski forum koji će se održati u novembru iste godine.

Visoki gosti izrazili su zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom.

Ovom prilikom zaključeno je da turizam, kultura i obrazovanje predstavljaju najperspektivnija polja buduće saradnje uz konkretne prijedloge obje strane.

Predstavnik Udruženja za prijateljstva sa stranim državama grada Xi’ana Pan Dangqi kazao je kako je impresioniran neprocjenjivim kulturno – istorijskim bogatstvom koje Kotor posjeduje, u šta se uvjerio prilikom obilaska grada i gradonačelnici Ćatović izrazio posebno poštovanje.

Tokom boravka u Kotoru, članovi kineske delegacije su se susreli sa direktorom Turističke organizacije Kotora Mirzom Krcićem i direktorom Kotorskog festivala pozorišta za djecu Petrom Pejakovićem, kako bi ustanovili konkretne korake buduće saradnje. Gosti iz Xi’ana izrazili su zadovoljstvo posjetom Kotoru, a u njihovu čast upriličen je prikladan program uz obilazak kotorskih znamenitosti i okolnih opština.

Kao kolijevka ljudske civilizacije i mjesto rođenja kineske nacije, Xi’an predstavlja svjetski priznat istorijski i kulturni grad koji uživa istu reputaciju kao Rim, Atina i Kairo.

Istorija grada duga je 3100 godina dok je 1100 godina bio prestonica Kine.

Kotor i Xi’an potpisali su okvirni Sporazum o saradnji 27. maja ove godine tokom posjete gradonačelnice Kotora ovom kineskom gradu u okviru održavanja Foruma gradonačelnika gradova “Puta svile” 2012. godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].