Kotor arTeatar od 14. jula

0

Pozorišni segment V Međunarodnog festivala Kotor Art, Kotor arTeatar, koji će započeti u nedjelju 14. jula repriznim izvođenjem predstave “Egzistencija”, obuhvata tri nova naslova, te tri reprizne predstave.

Zahvaljujući godini jubileja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, djelo i život crnogorskog pjesnika, vladike i filozofa našli su se u društvenom, umjetničkom i kulturološkom fokusu cjelokupne crnogorske kulturne produkcije.

Shodno tome, tematsko središte interesovanja ovogodišnjeg Kotor arTeatra, kroz tri nove i jednu staru produkciju (“Njegoš, vatre”) predstavlja upravo dijalog sa Njegoševim djelom, prelomljenim kroz različite autorske vizije i poetike, koje objedinjuje zajednička težnja da Njegoša i u savremenom kontekstu, kroz medij pozorišta, pozicioniraju kao našeg savremenika.

Premijerni dramski program na prostoru pored bazena zatvorenog hotela “Fjord” 20. jula otvoriće autorski projekat Paola Mađelija “Njegoš i ja”, priča o rediteljevom intimnom i stvaralački inspirativnom susretu sa velikim crnogorkim pjesnikom i geografsko-kulturološkim prostorom Crne Gore.

Rediteljka Lidija Dedović potpisuje predstavu “San na Božić”, nastalu po motivima Njegoševe proze, koja je polazišna tačka za preispitivanje savremenih društvenih nakaznosti i nepravdi.

Predstava će biti izvedena 1. avgusta i u formi procesije dešavaće se na različitim tačkama u gradu, počevši od mosta na Tabačini, do diskoteke Maximus.

Dramsku premijeru za dječiju pozorišnu publiku, “Njegoš za djecu – Kako rastu veliki ljudi” na Pjaci od kina 14. avgusta postaviti će reditelj Petar Pejaković, koji će, koristeći se sačuvanim materijalima i  anegdotama o Njegoševom odrastanju i metodom improvizacija u radu sa glumcima, propitivati značaj djetinjstva i načina odrastanja, za ono što kao zreli ljudi postajemo.

U repriznom dramskom programu publiku očekuju tri predstave.

Bondova “Egzistencija” rediteljke Radmile Vojvodić, premijerno izvedena u kotorskoj crkvi Sv. duha 2012. godine, upozoravajuća i preispitujuća slika stanja tragično neljudskog savremenog društva, biće reprizirana 14., 15. i 16. jula.

Autorski projekat Radmile Vojvodić i Paola Mađelija “Njegoš, vatre”, koji je 2010. godine oživio prostor starog kotorskog zatvora, u kojem se jedino i ekskluzivno izvodi, multiperspektivna i intertekstualnim aluzijama protkana teatralizacija Njegoševe filozofsko-teološke poeme “Luča Mikrokozma”, igraće se 6. i 8. avgusta.

Prva produkcija Kotorskog festivala pozorišta za djecu, prošlogodišnji “Guliver” u režiji Petra Pejakovića, neverbalni spektakl koji, koristeći se motivima Sviftovog romana “Guliverova putovanja”, postavlja pitanje o tome da li je iznad svega važno biti dobar čovjek, ponovo će biti izvedena na prostoru Luke Kotor, 27. i 28. jula.

Ono što je distinktivna i stalna odlika pozorišnog segmenta Kotor Art-a jeste i težnja da se Kotor osvijesti kao grad prirodnih pozornica, od kojih svaka ima svoju adekvatnost, značenje i dramaturgiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].