Kostić: Može se dogoditi da državna kasa bude prazna

0
Vasilije Kostić

Profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom i ekonomski analitičar,  Vasilije Kostić, za CdM kaže da nije nerealno očekivati da u državnoj kasi zbog  korona krize zafali novca, ali i napominje da ne vjeruje da će do toga doći, navodeći i zašto tako misli.

“”Od najgorih stvari se treba obezbijediti, a dobro će se već samo izboriti za sebe” kaže jevrejska mudrost.  Ovo bi se u opštem moglo uzeti kao strategija pristupa u koncipiranju mjera koje bi trebale biti amortizer za slučaj realizovanja neželjenog scenarija manjka novca do kraja godine a i dalje, rekao bih. Pod najgorim stvarima podrazumijevam izostanak redovnosti plata i penzija kao i drugih socijalnih davanja i sa tim u vezi dovođenja u pitanje održivosti javnih finansija”, ističe Kostić za CdM.

Dodaje da nije nerealno, i to je ono što zabrinjava, da se hipotetički scenario sa nedostatkom novca obistini, imajući u vidu da korona kriza ne jenjava već naprotiv jača i tako potencira sve veće fiskalne rashode, a istovremeno suzbija ekonomsku aktivnost i ukupnu potrošnju-rekao bih ozbiljno snižava fiskalni potencijal.

“Ipak, ne vjerujem da će do nepovoljnog scenarija doći iz dva osnovna razloga. Prvi je da je upravo redovna  otplata kreditnih obaveza do danas –  Crnoj Gori pribavilo svojevrsni “godvil” u pogledu urednog dužnika i na taj način obezbijedilo povjerenje međunarodnih finansijskih institucija i privatnih investitora u slučaju potražnje za novim sredstvima”, navodi sagovornik CdM-a.

Prema njegovim riječima, zaduživanje je jedina opcija koja u kratkom roku  rješava problema.

“Smanjenje imovine – neto aktive – prodajom  je takođe opcija ali je proceduralno duža i zahtjevnija. U prilog mišljenju da problem nedostatka novca ne bi trebao da bude evidentan ide i činjenica da je finansijsko posrtanje logičan ishod korona kriza a ne ekonomske neodrživosti pa to daje alibi zemlji za teškoće koje bi eventualno imala u tom smislu što bi , logično je očekivati, obezbijedilo više blagonaklon i  blaži tretman u razmatranju eventualno novih zahtjeva za kreditima”, ističe ekonomski analitičar.

U krajnjem, kako dodaje, pad opšte tražnje i ogroman novac upumpan u privrede zemalja kroz povećanu dostupnost utiče negativno  na finansijske plasmane pa bilo koja nova tražnja nije apriori neinteresantna  ni samim investitorima.

Kostić nema dilemu – eventualno sporo konstituisanje nove Vlade nepovoljno bi uticalo  na ekonomske tokove i na ukupnu situaciju u zemlji kao i na eventualni problem o kome govorimo.

“Značajne odluke čekaju one čija je to odgovornost a strani partneri o budućim  odnosima neće pregovarati sa Vladom koja funkcioniše do izbora nove. Tako stvari stoje,  vremena za trošenje je sve manje a problemi s protokom vremna postaju veći. Pred novu Vladu su brojni teški izazovi, a prvi koji ne trpi odlaganje i koji je operativnog karaktera je ovaj o kome govorimo – stabilizacija javnih finansija i njihova održivost. Potom obezbjeđivanje funkcionisanja ekonomije u uslovima Kovid krize i dinamiziranje ekonomije što će biti posebno teško. Uz to ide rast zaduženosti, očuvanje ekonomske supstance, radnih mjesta…”, jasan je on.

Kostić poručuje kako je Kovid kriza ključni izazov a on nije u “vlasti” niti jedne Vlade već u vlasti svih udruženo i sinhronizovano i to najbolje odslikava složenost čitave situacije i nivo izazova kojinas očekuju.

Na kraju, sagovornik CdM-a, odgovarajući na pitanje da li je realna najava kandidata za mandatara Zdravka Krivokapića da bi već u novembru moglo faliti novca za plate i penzije, kaže da nije nerealno da se nešto takvo desi.

“Ali, kao što sam opisao ako se desi postoje, po mome mišljenju, i mehanizmi za rješavanje takvog scenarija ma kako oni bili nepopularni i nepoželjni.  Ali , kako sam napisao s početka teksta : “Od najgorih stvari se treba obezbijediti…””, zaključio je Kostić.

Miraš Dušević

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].