Ko omogućava ugostitelju Ivanu Jovanoviću kršenje zakona?

17
Da li je za ovo izdata dozvola?

Uvidom u dokumentaciju, urbanističke planove Dobrote, sa akcentom na Zonu Daošine i činjenicu da je vlasnik kat. parcele 1545. Ivan Jovanović uzurpirao dio državne imovine i gradio pomoćne objekte i započeo dogradnju objekta bez građevinske dozvole, protivno DUP-u Dobrota, da nastavlja da se ponaša bahato i restaurira ugostiteljski objekat “Tiha noć“ koji se nalazi u prizemlju stambenog objekta, ali i oko njega, neminovno se postavlja više pitanja na koja javnost očekuje odgovore.

Pitanja za institucije sistema Crne Gore, prvenstveno državno tužilaštvo:

 1. Ko je Ivanu Jovanoviću i zbog čega omogućio da na placu veličine 437 m2 može imati centralnu djelatnost?
 2. Ko je Jovanoviću omogućio da dvadeset godina ne sprovodi rješenje o rušenju nezakonito podignutog objekta na parceli?
 3. Ko je Ivanu Jovanoviću omogućio da prisvoji dio državnog zemljišta, da koristi parking prostor ispred kafane kao svoje vlasništvo i pontu kao terasu kafane? Da li je moguće da to nije interesovalo građevinsku, urbanističku, poresku i komunalnu inspekciju?
 4. Ko Ivanu Jovanoviću omogućava restaruraciju ugostiteljskog objekta „Tiha noć“ne obazirući se na činjenicu da nema dozvolu za izvođenje radova i da se njegov objekat nalazi na lokaciji koje je zaštićeno područje (zona tradicionalne gradnje), što znači da je neophodna i saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koju Jovanović nema.
 5. Zbog čega Komunalna inspekcija nije momentalno reagovala, zabranila rekonstrukciju Jovanoviću i naložila mu da sve što je uradio mimo zakona vrati u prvobitno stanje?
 6. Komunalna inspekcija je Ivanu Jovanoviću odredila rok od 15 dana da pribavi odobrenje za pomoćne objekte, a u protivnom da iste ukloni. Rok je prošao pa se postavlja pitanje zašto Komunalna inspekcija nije uklonila pomenute objekte (rok je istekao 27.marta 2018.)

Vrijeme je da se odgovori na pitanja čiji odgovori itekako interesuju javnost.

Tim prije što odavno kolaju priče da je Jovanović imao potporu dijela političkog rukovodstva bivše vlasti i resornog Sekretarijata za urbanizam, a nakon promjene vlasti u Kotoru i novog koalicionog saziva.

Njegovi sinovi su članovi Demokrata, a jedan i odbornik u lokalnom parlamentu.

Advokatica Danijela Radulović je podigla krivičnu prijavu protiv Jovanovića, ali i urbanista u resornom Sekretarijatu za urbanizam.

Kako je Ivan Jovanović dobio namjenu njegove parcele za centralnu djelatnost?

Interesantno je da je Jovanović dobio centralnu djelatnost na području na kojem je nedvosmisleno utvrđeno da CD nije predviđena niti su centralne djelatnosti označene u priobalnoj zoni.

Uvidom u tekstualni i grafički dio GUP-a Dobrote se jasno vidi da nema predviđenih centralnih djelatnosti i da se radi o zoni u kojoj je isključivo predviđena tradicionalna gradnje?

Pa kako je Ivan Jovanović uspio da sebi obezbijedi CD ako se zna da se centralna djelatnost daje za industrijsku, manufakturnu i zanatsku proizvodnju, objekte saobraćajne privrede, skladištenja, prodaje na otvorenom, veleprodaje, maloprodaje koje zahvataju velike prodajne prostore tipa hiper marketa, objekte za kulturu i sl.

Cijelo područje priobalnog dijela Dobrote nema ni jedan objekat pomenutog tipa već se radi o starim porodičnim objektima i palacima, te eventualno malim ugostiteljskim objektima u prizemlju porodičnih zgrada.

Pa kako je onda Jovanoviću, suprotno GUP-u, izmjenama DUP-a ucrtana centralna djelatnost mimo zakona?

To je pitanje na koje će pravosuđu morati da odgovore oni koji su se oglušili o zakon i omogućili Jovanoviću, makar u pokušaju da izgradi na svakom kvadratnom santimetru sve što je zamislio.

Evo što piše u dopisu iz Sekretarijata za urbanizam
od Zavoda Jovanović nije ni tražio ni dobio saglasnost

Ko je i koji planski dokument falsifikovao u korist Ivana Jovanovića?

Pravosudni organi će ustanoviti ko je i iz kojih razloga falsifikovao knjigu 4. (DUP Dobrota iz 1989. godine).

Na osnovu tog planskog dokumenta, Jovanoviću se nezakonito odobrila lokacija za izgradnju samostalne garaže u okviru urbanističke parcele na kat.parceli 1545 KO Dobrota iako je u suprotnosti sa DUP-om Dobrota i smjernicama DUP-a, knjigom 4 i Uredbom Vlade o zabrani gradnje na području Kotora, budući da DUP-om Dobrote i usvojenim amandmanima nije usvojeno ucrtavanje predmetne garaže, kao ni bilo kakve dogradnje na parceli 1545.

Lokalitet je pod zaštitom Uprave za zaštitu kulturnih dobara, ranije Zavoda za zaštitu spomenika kulture i nalazi se u prvom redu uz obalu, što je u suprotnosti sa važećim DUP-om Dobrota.

Što je izgrađeno a što predviđeno planom na parceli ugostitelja Ivana Jovanovića

Na kat. parceli 1545 čiji je vlasnik Ivan Jovanović, površine 437 m2, nalazi se stambeni objekat površine 312m2, natkrivena tarasa 54m2, dvije dogradnje od po 10 m2, i garaža sa lijeve strane objekta površine 18m2 za koju je još 2003. godine donijeto rješenje o rušenje, koje nikada nije sprovedeno. Danas je natkrivena terasa zatvorena eloksiranom bravarijom i staklom, kako saznajemo bez dozvole a uz prećutnu saglasnost Građevinske inspekcije. Porušen je kameni zid sa ogradom koji je dijelio plac od parking prostora, koji je Jovanović prisvojio i na koji niko nije smio da se parkira osim njegovih gostiju. To je decenijama  bilo prisutno, ali inspekcijskim službama nije smetalo i nijesu preduzimale obavezne radnje da ne dozvole prisvajanje državne imovine i kazne izvršioca zbog očigledne uzurpacije.

Koeficijenti za navedenu parcelu su: indeks zauzetosti do 40%, indeks izgrađenosti 1,4, minimalni procenat zelenih površina na parceli 35% i maksimalna spratnost P+1+Pk.

Ivan Jovanović je stambenim objektom i raznim nezakonito izgrađenim pomoćnim objektima učinio da ima gotovo 100% indeks zauzetosti. Na dijelu parcele se nalaze temelji sa armiranim ankerima. Na tom mjestu je bio predviđen objekat, po saznanjima apartmanskog tipa, ali mu je gradnja stopirana jer za nju nije imao građevinsku dozvolu. Ankere nije uklonio, kako je to moralo biti po zakonu, već su ostali da čekaju neko bolje vrijeme kada će moći, bez obzira na striktne odredbe DUP-a da ostvari svoj naum.

Interesantno je da je Jovanović dobio koeficijent izgrađenosti 40% a objekti na parceli iza, koji se nalaze takođe u zoni tradicionalne gradnje 30%. Ovo svakako ukazuje na činjenicu da Jovanović ima podršku da radi nezakonito i to od onih koji su plaćeni da štite zakon i državnu imovinu.

jasno se vidi što je čije

Da li će Jovanović nastaviti bespravnu restauraciju i rekonstrukciju objekta „Tiha noć“?

Jovanović nesmetano radi na uređenju unutrašnjeg dijela objekta. Završio je zatvaranje terase eloksiranom bravarijom i staklom i popločavanje prostora bočno od objekta. Izgrađen je i šank koji bi trebao da služi za kasnije funkcionisanje takozvanog otvorenog šanka, za koji se govori da će početi sa radom krajem maja ove godine.

Da li će kotorska vlast, u kojoj su sinovi Ivana Jovanovića visokopozicionirani, prekršiti zakon i da li će ih u tome spriječiti institucije sistema Crne Gore, ostaje da se vidi.

Da li će se Državno tužilaštvo konačno zainteresovati za ovaj slučaj, takođe je pitanje koje traži odgovor.

https://radioskala.me/nelegalna-gradnja-uz-blagoslov-kotorske-vlasti/

17 KOMENTARI

 1. Treba više da se objavi ko je podržavao ove kradljivce i da se kaže otkud kuće i stanove Jovanoviću konobaru. A doctor ne može da završi specijalizaciju jer nema pojma o medicini. Važno mu je lajanje na fejsbuku a tamo ne može da uči medicinu. Dobro je što mu se neće pružit prilika da liječi narod jer njega treba liječit.

  • Nisam upoznat sa gradjevinskim prekrsajima i kradjom koju spocitavate!
   Sto se “lajanja”doktora tice po FB ne pratim redovno. Znam da me taj covjek odusevio clankom nakon smrti Tonca Pracija. Nadji to nedje “mare” i procitaj. Po tvom komentaru bi procijenio da ne bi bila u stanju napisati nesto slicno.
   Ne podrzavam ovu vlast, ali ne mozemo na sve pljunuti.

 2. Slatka vlast pa ce rus I brkica zauzeti polovinu Dobrote.
  Polako,zaleceli ste se .Ima zakona I za vas I tatu sa ratista u Konavlima.Malo ste se zaboravilili a???

 3. Ovaj Kotor jadni je dja’o ponio kad su poceli irvasi da se spustaju, a vi klosari lopovski bolesni iz dps-a ste ga skroz zakopali. Samo jedno, sram vas bilo dok ste zivi. Od onakvog grada ste napravili ruglo. Maloumnici ispranih mozgova, sram vas bilo.

 4. Svaka vam čast Bravo Skala.
  Samo tako,samo činjenicama a oni jedino mogu najplićim i bolesnim uvredama i glibom po fejsu.Jadni su.

 5. Nije istina da pisu za politiku I samo za jednu stranu.Procitajte između ostalog o sportskoj sali pa stranice u vezi kotorske luke I to sve u vijeme Dps u Kotor.
  Pronadite ovdje I od Dubravke o protestu za Kamp I mnogo toga.Uostalom svaki dan daju sve iz arhiva.Treba samo malo biti posten.Nego ovi bi sto su sad na vlast u Kotor da ih ugase jer sve recu svakome u oci.
  Nastavite tako ja vam cestitam.

 6. Biti član DPS-a i eto ti prođa.. da dvadeset godina gradiš u Kotor berezpravno-ka onu spljažu na izvor “BIOKOVINU”…Ja,ja….pa nećeš ljeba jest glasaj za DrPiSveto..e bo?

  • Sto im ne dođete i ne priložite dokumente kao ova advokatica pa da vidimo oće li i to iznijet. Ja garantujem da oće.Imaju i ovo okom slušaoca.Pogledajte malo bolje njihov sajt i slušajte ih pa će vama nevernim Tomaam biti jasniji rad Radio Skale.

 7. Ti i Kotoraninu budaletina nepismena. Jokić je dao dozvolu za nasipanje plaže na kamp a tvoji demokrate nemaju dozvolu. To je jadove razlika.

 8. Čuvene demokarte i borci za pravdu a posebno protiv devestacije i nelegalne gradnje po Dobroti naročito.
  Dobošar i odbornik respektabilnog političkog staža.

 9. Kako vam smeta haha kad neko drugi dogradjuje . Ono sto Milov sestric i kum Maje Catovic razara obalu vam ne smeta sram vas bilo . Budite objektivni i jedan i drugi su za kazne i obustavu radova . Budite jednom kako treba a ne kao pristalice SD najgore partije u CG . Znate sto sve se nekada vrati nece ni ovi Dozivotno vladati .

  • Svaka cast na komentaru !!!!!!
   Dokle vise mrznje zbog politike,i pumpavanje protiv jednih a zataskavanje drugih….pisite i o jednim i o drugim i rusite i jedne i druge

   • Ne lazite ako mozete.Pisu bez razlike.Fenomenalni su.Imaju petlju I zato su najbolji.Čim vas toliko nerviraju vidi se sve.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].