Nelegalna gradnja uz blagoslov kotorske vlasti?

25
uzeo od državnog nesmetano koliko je htio

Da se može mimo građevinske dozvole i danas graditi najbolji je dokaz Ivan Jovanović koji je, po riječima advokatice Danijele Radulović, 8. marta 2018. godine, bez prethodno pribavljenih odobrenja za gradnju  počeo rekonstrukciju i dogradnju objekta koji se nalazi na kat.parc.1545 KO Dobrota.

Na taj način je Jovanović, tvrdi advokatica Radulović izvršio krivično djelo građenja objekata, odnosno rekonstrukciju objekata bez odobrenja za gradnju iz člana 326 a Krivičnog zakona Crne Gore.

Advokatica Radulović je kazala Skala radiju da skoro dvije decenije bije bitku da ne dozvoli bespravnu gradnju Ivanu Jovanoviću, kojom je direktno ugrožena porodična kuća nje i njenog sina Nikole. Još 2001. godine Ivan Jovanović je pokušao dobiti odobrenje za gradnju, odnosno dogradnju objekta, navodne garaže, a na placu već ima jednu izgrađenu. Na taj način bi u potpunosti zatvorio susjednu kuću i pričinio veliku štetu objektu čiji su vlasnici Danijela Radulović i njen sin Nikola.

Uvidom u DUP Dobrote jasno je da navedena dogradnja nije predviđena ovim planskim dokumentom. Radi se o zoni tradicionalne gradnje za koju su neophodni uslovi Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kao i zoni u kojoj se UNESCO-vom Konvencijom iz Barcelone ne dopušta gradnja prema dubini prema kopnu u dužini od 100m.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Upravni sud su poništili sva rješenje Sekretarijata za urbanizam Opštine Kotor koje je Jovanoviću odobrilo izgradnju navodne garaže.

Naime, 2002. godine podnijeta je krivična prijava protiv određenih službenih lica koja su pokušala odobriti lokaciju Jovanoviću pozivajući s na knjigu IV DUP-a (dodatak planu) iako amandmanima plana iz 1989. godine nije usvojeno ucrtavanje bilo kakvih objekata na pomenutoj parceli i to iz više razloga. Ustanovilo se da se radi o grubom falsifikatu dokumenta, što će svakako biti predmet interesovanja pravosudnih organa.

Međutim, i pored činjenice da mu nije dozvoljena nikakva dogradnja, da je već izvršio devastaciju prostora i nezakonitu nadogradnju drugih pomoćnih objekata za koje je podnio zahtjev za legalizaciju, Jovanović 08. marta 2018. godine počinje radove na rekonstrukciji objekata. Danijela Radulović nam je pokazala kopiju krivične prijave, dopis Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore, Upravi za antikorupcijsku inicijativu, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Direktoratu za inspekcijskeposlove i licenciranje, Direkciji za inspekcijski nadzor za južni region.

dogradnja u prvoj zoni kako odgovara

Uprava za inspekcijske poslove je obavijestila telefonom Danijelu Radulović da je u novembru 2017. godine donijeta odluka da se inspekcijski poslovi obavljaju u okviru Ministarstva održivog razvoja i turizma i da je prijava proslijeđena pomenutom Ministarstvu-Odsijeku za inspekciju za građevinarstvo.

Nastavlja se vrtiljotka. Radulović se obraća Ministarstvu održivog razvoja i turizma, tačnije Dubravki Pešić i Rini Ivančević. Obaviještena je telefonom od strane Rine Ivančević, generalne direktorice Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje da je prijava proslijeđena Građevinskoj isnpekciji Bar, Ankici Vojvodić. Vojvodić, takođe telefonom obavještava Danijelu Radulović da je prijava proslijeđena nadležnoj inspektorici Sonji Marković.

Radulović nam je kazala da je upoznala Vojvodić sa činjenicom da je Sonja Marković, kao urbanistički inspektor učestvovala u ovom postupku, i da je protiv nje podnijeta krivična prijava 2002. godine, pa bi bilo dobro da se ona izuzme i da se inspekcija povjeri drugom građevinskom inspektoru. To se nije dogodilo jer je objašnjenje bilo da se predmet ne može dodijeliti drugom inspektoru zbog obima posla.

Radulović tada poziva telefonom Sonju Marković koja joj saopštava da nema pojma o čemu se radi. Nekoliko dana kasnije, tačnije 26. 03. 2018. godine inspektorka Marković obavještava Radulović da je predmet proslijedila Službi za inspekcijske poslove Opštine Kotor u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojom je definisano da će se propisi jedinice lokalne uprave kojima se utvrđuju pomoćni objekti primjenjivati do donošenja plana generalne regulacije.

jasno se vidi što je čije

Što je uradila kotorska Služba za inspekcijske poslove-Komunalne policije

Kako nam je kazao šef Službe za inspekcijeske poslove Opštine Kotor Zoran Dragović, izvršen je inspekcijski nadzor nad pomoćnim objektom i nakon toga naloženo Ivanu Jovanoviću da isti ukloni u roku od deset dana, odnosno da u ostavljenom roku zatraži odobrenje za postavljanje pomenutog objekta. Zašto mu ostavljen rok da zatraži odobrenje za nešto što ne može i ne smije da uradi, pitanje je bez odgovora.

Jasno je da prijava Građevinskoj inspekciji nije dostavljena za privremeni objekat, već za rekonstrukciju glavnog objekta. Po toj prijavi nije postupljeno.

Postavlja se pitanje zbog čega nadležni inspektor nije izašao na lice mjesta po prijavi a nejasno je i obavještenje kojim urbanistička inspektorka Marković upućuje podnosioca prijave na Službu za inspekcijske poslove, navodeći da se radi o pomoćnom objektu.

Pitanje je da se ovakvim prebacivanjem nadležnosti i vrćenjem u krug inspekcijskih službi omogućava nelegalna gradnja, koja se u međuvremenu i završava.

Inspektor Zejak kazao da je svima hitno

Da bi spriječila nelegalnu gradnju koja očigledno nije problem za vlasnika kafane „Tiha noć“Ivana Jovanovića, u Dobroti, Daošina bb, Danijela Radulović je pozvala građevinskog inspektora Dragana Zejaka i do detalje mu objasnila o čemu se radi i da je neopšhodno hitno reagovanje kako bi se spriječila divlja gradnja na pomenutoj lokaciji. Zejak je odgovorio da je svima hitno, da imaju puno posla i da, i kad dobije prijavu od Ministarstva turizma i održivog razvoja ne zna kad će biti u mogućnosti da izađe na teren. U saznanju smo, istina nezvaničnom da je Zejak otišao na godišnji odmor.

Ivanu Jovanoviću nije strana uzurpacija

Vlasnik ugostiteljskog objekta „Tiha noć“Ivan Jovanović pokušava od 2001. godine da realizuje izgradnju pomoćnog objekta i još nekoliko objekata u sklopu placa od svega 437 m2 izgradio objekat površine 312m2, natkrivenu tarasu 54m2, dvije dogradnje od po 10m2, i garažu sa lijeve strane objekta površine 18m2 za koju je još 2003. godine donijeto rješenje o rušenje, koje nikada nije sprovedeno.

Jovanović je uzurpirao i parking prostor ispred objekta postavljajući tablu da je to rezervisani prostor za goste restorana. On se nije libio ni da uporno tvrdi da se radi o njegovom vlasništvu, a iz dokumentacije se jasno vidi da je u pitanju javna površina na preko 80% prostora.

Jovanović je prošle turističke sezone koristio i pontu bez dozvole, divlje. Ponta se nalazi preko puta ugostiteljskog objekta koji je izdao prije nekoliko mjeseci nekom turskoj firmi.

Da li Jovanović može nekažnjeno da krši zakone ove države zbog toga što je ranije zadužio neke od lokalnih vrhovnika DPS-a ili danas zbog toga što su njegovi sinovi članovi vladajuće koalicije, od kojih jedan i odbornik Demokrata u SO Kotor, pitanje je koje traži odgovor.

Neshvatljivo je da su njegovi sinovi, navodni borci protiv devastacije prostora, najglasniji u napadima, posebno neopravdanim, a da svjesno krše zakon i uzurpiraju i devastiraju prostor, čak i onaj koji nije njihovo vlasništvo.

Ostaje gorak ukus da zakon ipak nije isti za sve i da je neko, a mora se znati ko, omogućio Jovanoviću da se ovako ponaša.

Uskoro ćemo vidjeti da li će nas demantovati resorni državni i opštinski organi koji će se striktno pridržavati zakona a neke druge interese staviti po strani.

25 KOMENTARI

 1. Bravo vam ga Radio Skala.
  Cuvenim borcima za grad I protiv devastacije prostora ste uspjeli da prefarbate crvenu boju novog turskog lokala od njihove Tihe noći .
  Laju po fejsu kako je to samo bila temeljna boha.Aha malo sjutra.
  Veliki strajkaci su malo zazmurili kad se radi o njihovoj kuci I bastini.
  Vidjecemo ciji ce se dobos jace cuti.Vlast ih je opila.Jadna li je vlast kad su braca Jovanovici demokrate.A sto im je tata?
  Okle im stanovi,apartmani I bogatstvo?.opozicija haaaaaa

  • Za početak neka se iznese ovo što je Jovanovićima, odborniku Demokarata omogućeno u pređašnjoj i nastavljeno u ovoj vlasti.
   Mora se od nekog početi, pa je najbolje od najglasnijih za red izakon, pravo i pravdu.
   SKALAAAAA TOOOOOO B R A V O

 2. Respect za g-dju Radulović i hrabre ljude u Skali! Da je srece o ovakvim ” slucajevima” bi javnost trebalo stalno obavještavati a nadležni u Opštini samo neka čitaju i prebacuju odgovornost. Pravda je spora ali dostižna!

 3. SKALA RADIO ….BAVITE SE OZBILJNIJIM POSLOVIMA OD BRENDA UGOSTITELJA IVANA JOVANOVICA, pravite spektakl, ???!(ima bogumi dosta onig koji vjeruju i Vama i D.R.)

  , a

  D. R. je poznata Kotorskom sudu, Visim, Vrhovnim i svim drugim Sudovima u CG, po uspjesnom nacinu rjesava predmeta putem kvalitetnih “VEZA”
  DOBRO SE UDALA I JOS UVJEK VUCE VEZE OD POK.SVEKRA V.R.

  • A aaaaaaasmetaaaa smeta vam Danijela koja zavrsava znanjem predmete I mete pred sobom.Svaka njoj cast .Dako zaista pobijedi I jednoga Ivana koji je solio I neke bivse.Sadasnje ne treba,sinovi su mu”vlast”.Jad I nevolja kad je Mića neko uuuuu vau vau vauuuu

    • Pij taj vinjak uz usmrdjelu jagnjetinu i Hanku Paldum kod Jovanovica. A svoje vjerujem veliko “znanje” iskoristi za još neke proteste protiv protipravnih gradnji, samo svoje lopovluke ne diraj, to je okej. To moze. Živite od DPS, a pljujete ga. Cijela famelja zajedno 4 razreda osnovne nema, da vidimo okle ti milioni. Od konobarisanja i pecene jagnjetine? Ne, ne. Od velikog znanja.

  • A bila u vezi sa jednim rastavljenim sudijom koji joj nije puno pomogao.
   Ne vjerujem u ovu pricu jer krivicno djelo gradjenja je pocelo 4 jula 2008g.
   Sve sto je ovaj jovanovic uradio ako je vjerovati napisanom je gradio na tudjem i zakonom o osnovama svojinskih odnosa koriscenje tudjeg 10g postaje se vlasnikom…..D.R.je advokat i sve to una zato i nije mogla nista jovanovicima jer se u njeno nije dirali.
   Sto se tice inspekcija tu je u pravu…niko ne zna ko je zadto zaduzen.Zoran Dragovic je izasao na teren i dao zabranu na nesto sto je vec ogradjeno pa je morao da vrijeme za pravo zalbe…posle toga je nemocan osim posle datog roka povede upravni postupak koji ce izgubiti jer ce vjestak procijeniti da nikome ne smeta ili ce sud dosuditi da bi bila veca steta da se rusi…..zato se pitajte kako se desilo da 27g vlasti mila i dps okg imamo desetine HILJADA BEZPRAVNIH OBJEKATA

   • Sve sto je uradio je da je napravio pecenjaru na pjenu od mora i zauzeo javni put i pontu morskog dobra i parking koji je dio drzavne svojine. I gradio nelegalne objekte tamo gdje ne smije. Ocigledno da se smije kamatasenjem i zelenasenjem po zalivu sve. A njegovi potomci se bore protiv takvih istih koje njihov otac “prijateljski pomaze”. Lijepo sto je taj sistem kojeg mrze cuveni opozicionari kotorski im omogucava da ilegalno grade i sire se, da nocu mirno spavaju znajuci da im ne moze pravda stic na vrata. Isti su kao i DPS, ako ne i gori. Ali dobro izace u novine jer hoce revoluciju i prestanak devastiranja Boke. A niko je nije devastirao kao oni. Na mjestu zasticenom UNESCO, oni grade pecenjaru nalik na onima iz Jablanice. Kako mirno spavate, vjecita dilema.

   • To je tačno među kojima i Ivanovu Tihu noć sa svim sadržajima.
    E to je to što se sad otkriva. ko je kome i zašto obezbjeđivao “dozvole”i prekrajao zakon kako je Ivu odgovaralo.

 4. Mi smo lideri kad je u pitanju prebacivanje odgovornosti. Vjerujem da ce se oglasiti neko od nadleznih nakon ove objave. Ovakve situacije treba prezentovati javnosti, nebitno o kome se radi. Kad se utvrde cinjenice, sve odgovorne ako su radili suprotno vazecim propisima treba sankcionisati, za primjer drugima. Samo na taj nacin se mogu neke stvari dovesti u red. Bravo Skala!

  • Cinjenice su da su ljudi osteceni zbog objesti bivse vlasti !!! I nemocni da se sada i prije suprostave D.R.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].