Ko je bio Nikola Kavaja čiji dolazak u Crnu Goru je proslavljao Zdravko Krivokapić

0

 

Video snimak na kome se vidi kako je lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić, koga mnogi vide i kao budućeg crnogorskog premijera, 1999. godine bio na proslavi povodom dolaska u Crne Goru teroriste, srpskog nacionaliste i antikomuniste Nikole Kavaje, nije ostavio ravnodušnim crnogorsku javnost.

A ko je bio Nikola Kavaja?

Rođen je 1932. godine u Peći, a umro 2008. u Beogradu. Bio je terorista, srpski nacionalista i antikomunista poznat po otmici aviona American Airlinesa 1979. godine, a više puta je pokušao atenat na Josipa Broza Tita. SAD su ga rangirale kao sedmog teroristu u svijetu.

Nikola Kavaja je rođen u Peći od oca Mitra, žandarma, i majke Milje, rođene Čađenović. Kavaje potiču iz Dobrskog sela kod Cetinja. Prvenstveno su se prezivali Radišići, ali su zbog krvne osvete prezime promijenili u Kavaja. Naime, jedan od braće Radišića je ubio turskog bega (u Dobrskom selu), pa je morao pobjeći kako bi spasao život. Igrom slučaja dospio je u Albaniju, tačnije, u mesto Kavaja. Kada se situacija smirila, vratio se u Dobrsko selo, gdje su ga prozvali Kavaja, i od kog je nastalo novo bratstvo, bratstvo Kavaja. I danas u Dobrskom selu, postoje dva bratstva, bratstvo Kavaja i Radišića, koja su u krvnom srodstvu.

Djeda NikoleKavaje je bio perjanik kralja Nikole, a otac je kao žandarm učestvovao u brojnim potjerama za kačacima. Nikola je kao dijete živio u Peći na Kosovu. U aprilu 1941. godine Njemci su napali i okupirali Kraljevinu Jugoslaviju, a njegova porodica bila je razdvojena i poslata u različite zatvorske logore u Albaniji.

Nikola Kavaja

Nikola je odveden u logor Ćaf Pruše, kasnije u Kusku, da bi po kapitulaciji Italije 1943. godine bio oslobođen i prebačen u Nedićevu Srbiju. Poslije rata, Kavaja je sa porodicom kolonizovan u Crvenku u Vojvodini. U Somboru je završio tri razreda gimnazije. Bio je pitomac vazduhoplovne škole u Pančevu, koju je uspješno završio i proizveden u vazduhoplovnog potporučnika.

Kavaja je upućen na vojnu službu u Sombor. Poslije saznanja da su mu rođena braća uhapšena i poslata u logor na Golom Otoku, pridružio se tajnoj antikomunističkoj grupi, koja je bila organizovana u kasarni JNA u Somboru. Jedan od prvih ilegalnih zadataka Kavaje, koji je uspješno izvršio, bio je da na spoljnem zidu zgrade Drugog bataljona u vojnoj bazi napiše parolu “Smrt Josipu Brozu i Komunističkoj partiji Jugoslavije”. Poslije ove akcije u kasarni je podignuta uzbuna s ciljem da se otkriju počinioci ovog djela protiv države. Kavaja, nije bio otkriven. Juna 1953. godine, bio je dio grupe odgovorne za akcije, sabotirao je skladište goriva na aeorodromu u Somboru, nakon čega je uspio da izbjegne hapšenje. Kada je komandant ove tajne grupe uhapšen, Kavaja je dezertirao iz avijacije.

Jugoslovenske vlasti su ga uhapsile kada je pokušao da pobjegne u Austriju. Vojni sud Pete armijske oblasti u Ljubljani ga je osudio na osamnaest i po godina zatvora. Poslije odslužene četiri godine od 18 i po godina kazne, Kavaja je prilikom prebacivanja iz Maribora na Goli otok pobjegao i našao se u Austriji. Austrijske vlasti su ga uhapsile i prebacile u američku vojnu bazu. Kavaja je počeo da izvršava zadatke u službi CIA protiv Jugoslavije, uključujući sabotaže, špijuniranje, otkrivanje dvojnih agenata i atentate.

Po nalogu CIA bio je pratilac kralja Petra II Karađorđevića prilikom svakog njegovog boravka u Americi, i to punih sedam godina, od 1964. godine do kraljeve smrti 1970. Kavaja je pristao na jedan od najvećih zadataka koje je imala CIA – da izvrši atentat na Josipa Broza Tita, predsjednika Jugoslavije. Broz je putovao u Brazil, Kavaja ga je pratio, ali šanse da ubije predsjednika su osujećene pošto je Broz ostao u rezidenciji tokom cijelog boravka. Kavaja je pratio Broza u Čile, Meksiko i u Sjedinjene Države. Poslije dolaska u Ameriku, Kavaja je sa svojim drugovima morao da bude na posebnom oprezu zato što je bio tražen od strane FBI, koji nije uvijek dijelio izvore i informacije sa CIA.

Kavaja je 1971. godine prismotrio Kemp Dejvid, prerušen u policajca države Merilend, po naredbi da ubije Broza, koji je bio u posjeti predsedniku Sjedinjenih Država Ričardu Niksonu. Još jedanput bio je osujećen pošto je Broz i ovog puta ostao u rezidenciji tokom cijelog boravka.

Srpski oslobodilački pokret Otadžbina
Kavaja je bio značajna ličnost i jedan od osnivača grupe Srpski oslobodilački pokret otadžbina – SOPO. On je bez odobrenja organizacije postavio bombu u dom jugoslovenskog konzula u Čikagu, što je bio prvi napad na jugoslovenske ustanove u SAD i Kanadi. Ova organizacija je izvršila bombaške napade na jugoslovenske ambasade u Vašingtonu, SAD i Otavi u Kanadi, i konzulatima u Njujorku, San Francisku i Torontu.

Godine 1978. Kavaja i oko stotinak pripadnika SOPO-a, uključujući Stojiljka Kajevića, bili su uhapšeni u Njujorku. Kavaja je oslobođen po plaćanju kaucije u visini od 250.000 dolara, i poslije posjete svojoj porodici u Njujorku, brzo je izveo akciju otmice američkog putničkog aviona boing 727 (Let 293 iz Njujorka za Čikago). Planirao je da zahtijeva Kajevićevo oslobađanje, pa da odlete za Beograd i da se obruše na sjedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

Nakon što mu je Kajević telefonom saopštio da neće poći sa njim, pustio je putnike na slobodu, zadržavši samo pilota, kopilota, a u posadi aviona bio je i još njegov advokat. Prinudio je posadu da odlete iz Čikaga do aerodroma Dž. F. K. u Njujorku. Tamo je iznio svoj veliki plan. Još uvijek se nadavši da će da odlete za Beograd, na savjet svog advokata odletjeli su za Irsku, koja nije imala ekstradicioni sporazum sa Sjedinjenim Državama. Nadavši se političkom azilu, Kavaja se predao u Irskoj koja ga je isporučila SAD-u.

Osuđen je u SAD na kaznu zatvora od 65 godina zatvora. Kavajine akcije i izumi izučavaju se na Vojnoj Akademiji SAD.

Kavaja je bio u zatvoru od 1979. do 1997. godine i pušten je na uslovni otpust sve do 1999. godine. Prekršio je uslovni otpust pa je ponovo bio uhapšen i vraćen u zatvor.

Tokom akcije Sablja Nikola Kavaja je bio na kratko uhapšen 1. aprila 2003. godine. Umro je 2008. godine u svom stanu u Beogradu, a sahranjen na Cetinju po sopstvenoj želji.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].