Ko ima prava na subvencije iz Vladinog programa podrške?

0
Dragica Sekulić

Program podrške obuhvata šest vrsta subvencija i usmjeren je na preko 100.000 zaposlenih u Crnoj Gori i nekoliko hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, kazala je ministarka ekonomija Dragica Sekulić na sjednici Vlade na kojoj je usvojen drugi paket mjera pomoći građanima i privredi.

Sekulić je istakla da je ovo stabilizacioni program koji služi za očuvanje onih radnih mjesta koja su bila u februaru 2020 .godine prije nastupanja epidemije i jedan je od koraka ka sveobuhvatnim ekonomskim mjerama.

“Pored predstavnika Vlade Crne Gore i lokalnih samouprava, prilikom kreiranja mjera konsultovali smo i socijalne partnere: Privrednu komoru Crne Gore, Uniju poslodavaca Crne Gore, Uniju slobodnih sindikata Crne Gore, Savez Sindikata Crne Gore, zatim crnogorski ekonomisti i univerzitetski profesori. Takođe, predmetni paket podrške zbog posljedica epidemije COVID-19, predstavljen je i u Skupštini Crne Gore”, rekla je Sekulić.

Ona je israkla da je u cilju očuvanja postojećih radnih mjesta, ovim mjerama planirana podrška u visini od 50-100 odsto bruto zarade za svakog zaposlenog koji je bio evidentiran u februaru 2020. godine.

Mjere koje su definisane ovim Programom odnose se na subjekte koji su izmirili poreske obaveze zaključno sa 2019. godinom ili su u reprogramu i koji nijesu prekršili naredbe Ministarstva zdravlja donijete u cilju suzbijanja epidemije korona virusa.

Mjere se odnose i na subjekte osnovane u 2020. godini, zaključno sa 15. martom 2020. godine.

Istovremeno, predloženim mjerama će se stimulisati novo zapošljavanje kroz subvencionisanje zarada za svakog novog zaposlenog u periodu od šest mjeseci.

Privredni subjekt, za jedan mjesec, može podnijeti zahtjev za isto lice samo u okviru jedne predložene mjere.

Sredstva koja država isplaćuje kroz utvrđene mjere za podršku privredi ne mogu biti predmet prinudne naplate.

Predlog mjera obuhvata subvjenicije za:
– zabranjene djelatnosti ( 100 odsto minimalne bruto zarade),
– turistički sektor( 100 odsto minimalne bruto zarade),
– ugrožene djelatnosti ( 50 odsto minimalne bruto zarade),
– novo zapošljavanje (70 odsto minimalne bruto zarade),
– zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu ( 70 odsto minimalne bruto zarade)
– zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji (70 odsto minimalne bruto zarade).

“Zahtjevi za subvenciju podnosiće se elektronskim putem posredstvom novog elektronskog servisa “Program za dodjelu subvencije”. Ovaj servis će biti realizovan na portalu Poreske uprave Crne Gore (ePrijava), kojeg privredni subjekti redovno koriste za podnošenje poreskih elektronskih dokumenata”, zaključila je ministarka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].