KCCG: Javna kampanja podizanja svijesti opšte populacije o značaju prevencije u suzbijanju širenja infekcije

0

Klinički centar Crne Gore (KCCG), zbog izuzetno složene epidemiološke situacije u državi izazvane virusom Covid-19, pokrenuo je javnu kampanju, sa ciljem podizanja svijesti opšte populacije o značaju prevencije u suzbijanju širenja infekcije.

Iz KCCG-a su kazali da su ciljevi projekta jačanje javnog zdravlja i krizne komunikacije i angažman zajednice tokom pandemije Covid-19.

“Eminentni ljekari KCCG-a, kroz kratke izjave i poruke, koje će se distribuirati putem sredstava javnog inforimisanja i društvenih mreža, nastojaće da apeluju na crnogosku javnost da poštuju mjere zaštite i time pokažu ličnu odgovornost i daju doprinos u borbi protiv korona virusa”, kaže se u saopštenju.

Profesorica Marina Ratković u kampanji podsjetila je da su pacijenti Klinike za nefrologiju posebna kategorija bolesnika, koja je zbog oslabljenog imuniteta posebno osjetljiva i sklona infekcijama.

Ona je preporučila njima i svim građanima da poštuju mjere prevencije i zaštite kako bi se izborili sa virusom Covid-19

Doktorka Danijela Đurović rekla je da KCCG, kao i najreferentnije svjetske zdravstvene ustanove, primjenjuje sve smjernice SZO i savremene protokole u liječenju Covid inficiranih pacijenata.

“Stručni kadar i medicinska sredstva koja posjeduju garancija su najboljeg mogućeg odgovora ustanove u ovim izuzetno teškim okolnostima. Ali i pored snažnog odgovora posljedice su teške i ogledaju se gubitkom ljuskih života”, upozorila je Đurović.

Kardiologa Nebojša Bulatović istakao je da je kardiovaskularni sistem često pogođen infekcijom korona virusa i da poštovanjem mjera prevencije čuvamo svoje srce.

Ljekari iz Instituta za bolesti djece Saša Radović i Veselinka Đurišić kazali su da je na roditeljima posebna odgovornost i poručili djeci da pravilno koriste maramice i zaštitne maske, redovno i temeljno peru ruke i poštuju fizičku distancu u otvorenom i zatvorenom prostoru.

Iz KCCG-a su rekli da su ansesteziolozi svakodnevno uključeni u liječenje najtežih Covid pacijenata.

Navodi se da oni uz pomoć respiratora pokušavaju da obezbijede oboljelima dovoljno kiseonika za normalno funkcionisanje ljudskog organizma.

Doktorica Ljubica Radunović, upozorila je da smo svi podjednako ugroženi i potencijalni kanditati za respirator i da bi to izbjegli poziva na striktno poštovanje mjera prevencije.

“KCCG ovom kampanjom, koja se sprovodi uz finansijsku podršku Britanske ambasade Podgorica i UNICEF-a, poziva građane da prate instrukcije ljekara, budu odgovorni i poštovanjem mjera prevencije pomognu u borbi protiv virusa Covid-19”, navode iz KCCG-a.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].