Kavarić: Mračni dani za Crnu Goru, trebalo bi proglasiti Dan žalosti da građani shvate o čemu se radi

1

 

Za crnogorsko zdravstvo i društvo posljednja tri dana, sa 16 umrlih, su mračni dani i stoji predlog da bi trebalo proglasiti Dan žalosti, kako bi građani shvatili o čemu se radi, saopštio je Nebojša Kavarić, direktor JP Dom zdravlja Podgorica.

On je, gostujući u Dnevniku TVCG, poručio da smo još na vrijeme da popravimo epidemiološku situaciju, iako broj zaraženih u nekoliko gradova i dalje raste.

“Ako bismo dodali one koji imaju kliničku sliku, taj broj bi bio mnogo veći. 22. septembra smo imali rekord u dolasku pacijenata u Kovid ambulante – čak 635. Što se nas tiče, stoji predlog da bi trebalo proglasiti Dan žalosti i to s razlogom da građani shvate o čemu se radi. Ne možemo optužiti nikoga, ali nešto se čudno ovdje događa. U gradovima dje ima najviše zaraženih, možete obići ugostiteljske objekte i dječja igrališta – to su hiljade ljudi bez zaštitne opreme”, kazao je Kavarić.

On je naglasio da je ogroman pritisak izvršen je na Klinički centar i bolnice, nekorišćenjem domova zdravlja.

Ponovio je da građani sa simptomima novog korona virusa prvo treba da se konsultuju sa ljekarima u Call centrima, kako bi se smanjio broj odlazaka u bolnice i Covid centre.

Kavarić je naveo i da bi najsrećniji u zdravstvenom sistemu bili kada bi se uvela zabrana izlaska na dvije nedjelje, sem za osnovne kućne potrepštine.

Poručio je i da očekuju i od nove skupštinske vlasti da se uključe i apeluju, kako bi građani vidjeli da svi podržavaju zdravstveni sistem.

“Mi imamo utisak da se borimo sami sa Kovidom, nedostaje podrška građana. Stvar je principa da neko vjeruje da zdravstveni sistem nema drugu ulogu nego da zaštiti živote i zdravlje građana. Ukoliko nas poslušaju, kafići će pokazati to, svadbe i sahrane će pokazati to… Ne moram da iznosim detalje iz obilska gradova koji su najugroženiji – Nikšić, Pljevlja, Podgorica, Berane… Čini mi se da se uključuju polako svi javni sistemi, moramo opominjati jedni druge na ulici”, kazao je Kavarić.

Naglasio je da mu se čini da se bližimo ciframa od pola opterećenim kapacitetima od Kovida.

“Čini mi se da smo još na vrijeme da se vratimo, iako cifre u nekoliko gradova rastu.Ne treba da testiramo izdrživost kapaciteta domova zdravlja svojom neodgovornosti”, istakao je, između ostalog, Kavarić.

Prvo pozvati ljekara

Nikšićki Dom zdravlja, po riječima Kavarića, ima dovoljno kapaciteta i dovoljno timova.

I na Nikšićane je apelovao da se prvo sa ljekarima konsultuju putem telefona, a u zavisnosti od kliničke slike, odnosno savjeta koji dobiju, idu u Covid ambulantu.

“Samo teški i srednji teški oboljeli idu u bolnicu”, naglasio je Kavarić.

1 KOMENTAR

  1. ..GOSPODINE KAVARIĆU-MOŽETE LI ZAMISLITI SEBE LJEKARA SPECIJALISTU…DA SE “STRUČNO I POFESIONALNO”-BAVITE NAUKOM:.. “AGRONOMIJOM(SPECIJALNOST-“MAGISTRA OD PIPUNA I DINJA(LUBNEICA)..PAMIDORA(PARADAJZA…)..I DA ODLUČUJETE O SUDBINI CRNOGOSKOG AGRARA-POLJOPRIVREDE…?…NA ŽALOST TO SE DESELIO CRNOGORSKOJ MEDICINI-DA U “CORONA VRIJEME-KUGA 21 VIJEKA”-BAVI I ODLUČUJE MAGISTAR AGRONOM..SPECIJALNOSTI(GORE POSLOŽENE-DJELOMIČNO?)..!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].