Kalezić: Vučićev trijumf nad Vladom

1
Danilo Kalezić, Foto: Gradski.me

Predložena rezolucija o genocidu u Jasenovcu dokaz je trijumfa Aleksandra Vučića nad Vladom Crne Gore – kazao je Danilo Kalezić, politički analitičar, dodajući da Hrvatska zna da iza ovog prijedloga stoji zvanični Beograd i da je crnogorska vlada marionetska vlada Srbije, te kakav god potez da Hrvatska povuče, biće razumljivo.

Kalezić je rekao da je rezolucija o genocidu u Jasenovcu „mučan i degutantan pokušaj relativizacije svih zločina i genocida koji su počinjeni na ovim prostorima, ali i širem prostoru“.

” Zapravo je jedan jeftin, politikantski trik vladajuće većine i Vlade da dodatno podrži i osnaži tezu ne samo velikosrpskih nacionalista, nego i antiistorijsku o uzajamno povezanim zločinima. U trenutku kada se donosi rezolucija o genocidu u Srebrenici, koji je osporavan i koji se negira u zvaničnoj Srbiji i intelektualnim, akademskim i društvenim krugovima, ulaze u priču o Jasenovcu koji je kao zločin nesporan i koji pripada kolektivnoj jugoslovenskoj, hrvatskoj i evropskoj, i, ako hoćete, svjetskoj kulturi sjećanja kao dio holokausta”, kazao je Kalezić.Istakao je da sva politička elita Hrvatske kao socijalističke republike, ali i nezavisne Hrvatske, odaje poštu Jasenovcu.

” Nema šefa države, premijera, predsjednika Sabora koji ne ode svake godine da oda poštu jasenovačkim žrtvama. Sve to ne može se reći za Srbiju i bosansko-hercegovački entitet, koji aktivno i kontinuirano rade na negiranju i osporavanju srebreničkog genocida i žele da taj genocid relativizuju “,kazao je Kalezić.

Dodao je da se u Hrvatskoj svake godine obilježava Dan proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac, koji je ujedno i Dan sjećanja na žrtve, što je, kako je istakao Kalezić, znak zvaničnog odnosa države prema stradanju.

Aleksandar Vučić

Prema njegovim riječima, iz svih tih razloga rezolucija o genocidu je degutantna i mučna i predstavlja dosad najgrublji pokušaj zloupotrebe žrtava od Vlade Crne Gore koja će, kako je istakao, trajno nanijeti štetu državnom dostojanstvu Crne Gore.

Kalezić je, na pitanje kakvu reakciju Hrvatske očekuje i da li će blokirati IBAR Crnoj Gori, rekao da ta država najbolje razumije da iza ove inicijative stoji zvanični Beograd.

” Ovo je najmanje četvrti incident i pokušaj grubog narušavanja odnosa sa Hrvatskom. Govorimo o školskom brodu „Jadran“, ploči u Morinju, Ulici Branka Krvavca, gdje se na najgrublji način relativizuje i glorifikuje najsramnija etapa crnogorske istorije, a to je agresija na Dubrovnik. I konačno završavamo sa rezolucijom o Jasenovcu. Hrvatska, kao ozbiljna država koja drži do svog državnog i nacionalnog dostojanstva, mora da zaštiti svoje interese. Sasvim je logično da se ovo neće završiti na protestnoj noti”, istakao je Kalezić.

Kazao je da Hrvatska razumije da iza ovoga stoji zvanični Beograd i da je crnogorska vlada marionetska vlada Srbije.

” Vlada na isti način vodi spoljnu politiku kao Bjelorusija u odnosu na Rusiju. Ne da usklađuje samo spoljnu politiku sa Srbijom, nego se trudi da bude korak ispred, pa se Vlada Crna Gora pojavljuje kao zvanični mikrofon Vlade Srbije. To je još jedan korak u narušavanju ugleda, dostojanstva i svega smislenog i političkog u odnosu na crnogorsku nezavisnost”, kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, kakav god potez Hrvatska povuče, biće očekivan.

” Da li će to biti parcijalno blokiranje, uslovljavanje ili repriza slovenačko-hrvatske sage sa razgraničenjem, to će biti razumljivo i očekivano, jer se jednoj državi EU, partnerskoj i prijateljskoj, u kontinuitetu zabija prst u oko. Hrvatska je dosad pokazala značajan stepen tolerancije, upravo na bazi starog istorijata odnosa Crne Gore prije 20-e, i puno naših zapadnih i regionalnih prijatelja i dalje gleda Crnu Goru kroz prizmu odnosa prije 20-e i ne želi da se taj odnos pokvari. Jer i dalje postoji taj refleks onoga što je Crna Gora nekad bila, ali polako će taj kredit da se troši i da ta slika blijedi i Crna Gora će da se svede na ono što ona sad i jeste – uslužni servis Vlade Srbije”, kazao je Kalezić.

Na pitanje da li su komesar za proširenje Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić na samitu u Kotoru ohrabrili Spajića u podršci rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, Kalezić kaže da Varhelji nastavlja da igra nečasnu i nediplomatsku ulogu, te da je on sebe i svoju funkciju stavio u službu propagande Vlade Srbije. Komentarišući Varheljijevu izjavu da nije saglasan sa kolektivnim kažnjavanjem naroda, što je takođe Vučićev narativ, iako rezolucija to ne predviđa, Kalezić je kazao da je Varhelji pokušao da pomogne poziciji Vlade Srbije.

” Naravno da ne možemo da govorimo o krivičnoj kolektivnoj odgovornosti, jer takvo nešto ne postoji. Nijedan narod, ni država, ni kolektivitet ne može biti krivično odgovoran. Krivična odgovornost je samo individualna. Treba da govorimo o kolektivnoj odgovornosti, jer zapravo kolektivna odgovornost je nešto što je Njemačkoj omogućilo denacifikaciju, a Japanu da prevaziđe zločine i kolektivnu traumu Drugog svjetskog rata kroz proces sličan kao u Njemačkoj. Kolektivna odgovornost je nešto o čemu treba govoriti, ali ona se razlikuje u odnosu na kolektivnu krivicu”, kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, Varhelji je pokušao da „na neki način relativizuje čitavu stvar i pokuša da pomogne poziciji Vlade Srbije“. Kalezić je istakao da „na sreću civilizovanog svijeta i očuvanja integriteta EU, on u tome nije uspio“.

Komentarišući amandmane koje je Vlada Crne Gore donijela na rezoluciju u Srebrenici i šta je razlog njihovog podnošenja, Kalezić je kazao da su i ti amandmani jeftin politikantski manevar koji nije crnogorski autohton, već nametnut sa strane, da se zapravo podrži zvanični narativ Srbije koji govori o kolektivnoj krivici.

” Rezolucija ni u jednom dijelu ne govori o kolektivnoj krivičnoj odgovornosti, nego o individualnoj odgovornosti za genocid. Srbija pokušava da objasni da ta rezolucija govori o kolektivnoj krivičnoj odgovornosti za genocid, što je par exelans glupost, a Vlada Crne Gore je kroz amandmane pokušala da tu glupost osnaži i taj narativ podrži. To se završilo neuspješno. Iako prorežimski mediji govore da su amandmani usvojeni, oni nijesu usvojeni, rezolucija je ostala integralna. U preambuli jesu uključeni elementi koji su bili u tim amandmanima, ali to ne mijenja suštinu da je ostala u nepromijenjenom obliku”, kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, to je bio Spajićev pokušaj da učvrsti narativ Srbije i da sebi obezbijedi alibi za ono što mora da uradi jer je preuzeo obaveze i dalje uspijeva da simulira proevropski karakter Vlade i glasa za rezoluciju.

Kalezić kaže da je Vučić već krenuo u kampanju agresije.

” On je kroz rezoluciju o Jasenovcu uspio da demonstrira moć i nadmoć nad Spajićevom vladom. Ako je postojala dilema da li je Spajićeva vlada evropska ili ne, rezolucija o Jasenovcu stavlja tačku na to. Spajićeva vlada je procrnogorska i evropska taman koliko je bila i Abazovićeva. Ova rezolucija o Jasenovcu dokaz je trijumfa Vučića nad vladajućom većinom i Vladom Crne Gore i tu je tačka na sve priče kakva je Vlada i koliko je Spajić autonoman”, kazao je Kalezić, dodajući da je Spajićeva vlada marionetska i ni u jednom svom suštinskom aspektu nije autonomna, a najmanje u zaštiti državnih i nacionalnih interesa Crne Gore.

Prevarantska, proruska i velikosrpska spoljna politika

Danilo Kalezić kaže da je spoljna politika Vlade prevarantska, proruska i velikosrpska koja, kako je kazao, namjerava da trajno uništi i unizi imidž i ugled Crne Gore kako bi se zaustavile evropske integracije države i obesmislilo postojanje Crne Gore.

” Crna Gora ne može da postoji suprotstavljena svojim regionalnim partnerima i ne može da opstane kao satelitska država Srbiji. Spajić od Crne Gore pravi satelitsku državu Srbiji i to je ta spoljna politika”, kazao je Kalezić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):Danilo Kalezić; Izvor: Gradski portal

1 KOMENTAR

 1. Mikus’ane (što bi rekli genijalni Buksovci), danu malo prikoči i budi objektivan.
  Vučić je definitivno g…
  Jasenovac i Srebrenica genocid.
  Ozbiljna država Hrvatska? Što misliš u sebi Mikus’ane je li Oluja za slavlje ili stid nad nedužnima?
  Gliba na Balkanu do guše.
  Jeste Milošević pogurao CG na Dubrovnik i to je velika i jedina sramota CG u istoriji. Jer ovaj narod je samo hrabro branio svoje i ginuo za to.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].