Kad ,,eksperti“ sa strane spašavaju Adu i Bolje sestre

0
Izvorište Bolje sestre Foto: Pobjeda

ANALIZA: Pred 44. vladom je zahtjevan zadatak da državu sa stranputice vrati na pravi put

Kad ,,eksperti“ sa strane spašavaju Adu i Bolje sestre

Žalosno je to kakav pristup ima aktuelna vlast u odnosu na privredu, nauku i struku. Regulacijom Skadarskog jezera može se dobiti 14.000 hektara novog obradivog zemljišta. Klimatske promjene su kod nas ,,zabranjena tema“. Pored bogatstva hidroenergijom, Crna Gora treba hitno aktivirati korišćenje zemnog gasa, proglašenog zelenom energijom. Ove i ostale projekte moraju voditi odgovarajući stručnjaci, pa bili iz PES–a ili DPS–a, jer ostale partije očito nemaju stručni, inženjerski i naučni kapacitet za ozbiljne projekte

Piše: Mihailo Burić

Hoće li ,,Evropa sad“ napraviti 44. vladu za spas Crne Gore ili ćemo nastaviti posttrideseto avgustovskim nedođijama; hoće li PES sanirati trogodišnju pogibiju nekompetentnosti i uvažiti maksimu ,,neznanje je car zla svakojega“; hoće li uspjeti da prethodno eliminiše fenomen laži, koji nam je silom nametnut kao način života… Mnogo je pitanja na koja čekamo odgovore.

Prvi znaci o namjerama, kompetentnosti i shvatanju znanja i razvoja 44. vlade vidjeće se u njenoj agendi a prema tome hoće li sadržati aktiviranje važnih djelatnosti i projekata za opstanak države.

CRNOGORSKI POTENCIJAL

Zemljište je fabrika hrane. Prema ranijoj statistici, ukupne obradive površine Crne Gore zahvataju 189.939 ha, ili 0,3 ha po stanovniku (uračunate livade). Za površine njiva, voćnjaka i vinograda, Crna Gora ima svega 0,09 ha po stanovniku. To je, po obradivom zemljištu, svrstava među najsiromašnije zemlje EU.

Preko projekta regulacije Skadarskog jezera može se dobiti 14.000 hektara novog obradivog zemljišta, uz potencijalnu mogućnost izvoza viška vode za Italiju. Projekat regulacije je tehnički izvodljiv i ekonomski samoisplativ. Uz evidenciju o zemljištu, putem zelenog kartona, kako je to urađeno u Njemačkoj, mogu se stvoriti preduslovi za proizvodnju hrane, koju sada uvozimo u velikim količinama.

Ove i ostale projekte moraju voditi odgovarajući stručnjaci, pa bili iz PES–a ili DPS–a (ostale partije nemaju stručni, inženjerski i naučni kapacitet za ozbiljne projekte).

Voda je najinteraktivnija materija u prirodi, baza života i baza svih ljudskih aktivnosti – „motor održivog razvoja“. Voda obezbjeđuje vodosnabdijevanje, navodnjavanje, industriju, flaširanje, turizam, saobraćaj, ribarstvo, medicinske tretmane.

Foto: Pobjeda/Dobrilo Malidžan

Gradskim vodovodnim sistemima obuhvaćeno je preko 40 gradskih i 174 prigradska i seoska naselja. Za industrijske potrebe voda se uglavnom koristi iz rijeka i površinskih akumulacija, ponegdje i iz podzemnih akumulacija. Hidroenergija se koristi preko HE Piva, HE Perućica, HE Otilovići i većeg broja malih HE.

Navodnjavanjem se, sa oko 17 odsto obradivih površina, obezbjeđuje oko 50 odsto vrijednosti ukupnih prinosa u svijetu. Izgrađeno je više fabrika za flaširanje vode za piće. Mineralne vode tri crnogorske regije koriste se za flaširanje, zdravstveni turizam i liječenje. Pomorski saobraćaj obavlja se preko Jadranskog mora. More je naš najvažniji prirodni turistički motiv.

Jasno je i laicima: veliki potencijal Crna Gora ima u korišćenju hidroenergije.

Energetika je, pored hrane i vode, treći stub razvoja države. Za racionalno upravljanje vodama treba obezbijediti skladištenje 55 do 60 odsto ukupnih količina. U odnosu na ukupnu količinu naših površinskih voda, od 14 milijardi m3 godišnje, sada je akumulirano svega oko sedam odsto. Možemo biti zadovoljni ako se ubuduće budu koristili „slobodni“ hidroenergetski potencijali dodatnih 1.855 GWh/godišnje. Sveobuhvatne projekcije ukazuju na mogućnosti korišćenja novih 3.250 GWh.

Pored bogatstva hidroenergijom, Crna Gora treba hitno aktivirati korišćenje zemnog gasa, proglašenog od EU zelenom energijom. Zbog velikih rezervi zemnog gasa Crna Gora može za kratko vrijeme biti među najbogatijim zemljama EU. Radi se o vrijednostima od više desetina milijardi dolara (izvor: geofizičar Vladimir Popović).

Eto šanse 44. vladi da ovo provjeri i realizuje, i napravi Evropa sad 3. Ugalj nije rješenje u daljoj budućnosti.

ZABRANJENA TEMA

Klimatske promjene kod nas su još jedna ,,zabranjena tema“.

Žalosno je to kakav pristup ima aktuelna vlast u odnosu na privredu, nauku i struku. Klimatske promjene sam već objasnio u tekstovima: ,,Klimatske promjene i vode“ (Pobjeda od 21. novembra 2021. godine) i ,,Padavine sve intenzivnije a sušni periodi sve duži“, (Pobjeda od 11. decembra 2022. godine), kao i na portalu dnevno.me ,,Pod hitno uraditi projekte za karakteristične rijeke, jezera, kraška polja, jer će nas u suprotnom snaći još veće nevolje“ (26. novembra 2022. godine).

Možda će naši političari obratiti pažnju na klimatske promjene, nakon izjave šefa UN Antonia Gutereša da ,,planeta doživljava klimatski slom“.

Zbog neznanja, a izgleda i ponečeg drugog, ugrožen je i projekat vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja, a time i turizam.

Nova moda uništavanja Crne Gore – da političari zamjenjuju stručnjake – potpuno je prevladala posljednje tri godine.

NEZNANJE O IZVORIŠTIMA

Regionalni vodovod je ,,negdje“ pravi primjer koliko glupost može biti štetna, kao i zle namjere i pare.

Rijeke Morača i Cijevna, Zetska ravnica i kopanje šljunka, nemaju nikakve veze sa izvorom Bolje sestre, kao ni aktuelna glupost o izgradnji nekakvih brana na rijeci Morači. Politički naučnici se oslanjaju na eksperte koji varaju Regionalni vodovod decenijama. Hoćemo li ovako još 40 godina? Mora se razjasniti ko je i šta do sada radio na izvorištu Bolje sestre, šta je utvrdio, šta preduzimao i kako je ogromne pare ponio. Sada će 44. vlada imati šansu da angažovanjem naših kompanija i stručnjaka – bez privatnih firmi specijalizovanih za čupanje para – riješi pitanje izvorišta Regionalnog vodovoda

Kopanje šljunka iz korita rijeke Morače definisala je smijenjena vlada: ,,Zaključci urađenih studija nedvosmisleno ukazuju da uočeni pad izdašnosti izvorišta Bolje sestre ne može biti posljedica samo klimatskih promjena već da je on, prije svega, posljedica privrednih aktivnosti u zaleđu izvorišta, tačnije u koritu rijeke Morače i oko njega, koje su devastirale ovaj prostor i time značajno uticale na pad izdašnosti“.

Rijeke Morača i Cijevna, Zetska ravnica i kopanje šljunka, nemaju nikakve veze sa izvorom Bolje sestre, kao ni aktuelna glupost o izgradnji nekakvih brana na rijeci Morači. Politički naučnici se oslanjaju na eksperte koji varaju Regionalni vodovod decenijama. Hoćemo li ovako još 40 godina? Mora se više razjasniti ko je i šta do sada radio na izvorištu, šta je utvrdio, šta preduzimao i kako je ogromne pare ponio.

Sada će 44. vlada imati šansu da agažovanjem naših kompanija i stručnjaka (bez privatnih firmi specijalizovanih za čupanje para) riješi pitanje izvorišta Regionalnog vodovoda.

Zbrka pojmova, uloga i nadležnosti, oličena, između ostalog, i na mostu na Bojani, dohujala je prije tri godine i uvela državu u haos.

KAD NENORMALNO POSTANE NORMALNO

Nakon što su pokradena crnogorska groblja i crkve, a popovi postavili vladu i liječili koronu zvonima, pokraden ugalj, Krimovica, kokain, cigarete, a predsjednik Crne Gore se zabrinuo ko će pobit 10 Crnogorca, država je pretvorena u partije…

Politika je jedina djelatnost koja ne zahtijeva nikakvu sposobnost, što je zadnje tri godine ostavilo pogubne efekte na državu. Evo i u ovome velike šanse za 44. vladu. Dovoljno je poštovati, odavno usvojenu formulu ,,ja znam ko zna“

Nenormalno postalo normalno.

Tako smo doživjeli, kao i za Regionalni vodovod, da nam laici ,,kreiraju“ veoma složene građevinske projekte, kakav je most na Bojani. ,,Autori“ su poznati javnosti. Politika je jedina djelatnost koja ne zahtijeva nikakvu sposobnost, što je zadnje tri godine ostavilo pogubne efekte na državu. Evo i u ovome velike šanse za 44. vladu.

Ostrvo Ada je veoma važan turistički motiv Crne Gore. Stvoreno je u delti rijeke Bojane na ušću u Jadransko more, koje je u transgresiji. U slučaju promjene režima rijeke Bojane neznavenom regulacijom, ostrvo Ada može biti ugroženo, do nestajanja. Dok naši stručnjaci znaju kako sanirati ostrvo, strani eksperti i naši političari pare bačaju, a ništa ne završavaju

Dovoljno je poštovati, odavno usvojenu, formulu ,,ja znam ko zna“.

Ostrvo Ada je veoma važan turistički motiv Crne Gore. Stvoreno je u delti rijeke Bojane na ušću u Jadransko more, koje je u transgresiji. U slučaju promjene režima rijeke Bojane neznavenom regulacijom, ostrvo Ada može biti ugroženo, do nestajanja. Dok naši stručnjaci znaju kako sanirati ostrvo, strani eksperti i naši političari pare bačaju, a ništa ne završavaju.

Ima naravno još mnogo značajnih tema. Ali ako ovi i ovakvi projekti ne budu u agendi 44. vlade, šta to onda ona drugo može sadržati? Nadati se da neće imati komplekse, sujete i nesposobnost prethodnika. Da li će PES nastaviti pogibiju koja traje zadnje tri godine ili će aktivirati ,,zdravi“ domaći rad i znanje – uskoro će se vidjeti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].