Jovo M. Bećir: Danas je 78 godina od slavne bitke na Paštrovnici i Grblju

7
Jovo Bećir

Danas se navršava 78 godina od bitke na Paštrovnici i Grblju, kaže za Skala radio Jovo M. Bećir, predsjednik UBNOR-a i antifašista Kotora.

Zbog poštovanja odluka Nacionalnog koordinacionalnog tima i Instituta za javno zdravlje, kazao je Bećir, nijesmo ovoga puta u mogućnosti da posjetimo spomenik u Bratešićima i poklonimo se sjenama svima koji su utkali živote za našu slobodu. Učinićemo to kad nam prilike dozvole, ali nas one ne sprječavaju da se prisjetimo slavnih dana, poginulig boraca, civilnih žrtava rata i njihovog stradanja. Neće biti zaboravljeni nikada jer Crna Gora slavi tekovine antifašizna i napaja se na njegovim idejama.

Neka im je vječna hvala a slava, kazao je Bećir, i podsjetio potom da su Pobori i Gornji Grbalj bili jako partizansko uporište. Italijani su pokušali da neutrališu njihov uticaj na narod, preduzimajući snažan napad sa dva bataljona divizije Emilija sa oko 3000 vojnika i 50 artiljerijskih oruđa.

Napad je, priča Bećir, počeo u noći 24. marta 1942. godine, iz dva pravca. Jedan je vodio preko Mirca i Čavora, a drugi preko grbaljskih sela Bratešića i Gorovića. Namjera je bila da se obije vojske sretnu u Poborima.Neprijateljske snage, stacionirane u rejonu Budve, onemogućile su da se ostali dio Primorskog Bataljona uključi u borbu.

Na položajima u Koložunju i Paštrovnici značajno brojnim neprijatelju snažan otpor su pružila 24 borca Kotorsko-Primorske čete, i oko 50 boraca Poborsko-Braićke i Majinske čete. Dio Grbaljske čete je, na položaju iznad sela Bratešića, na čelu sa Vukom Vuksanovićem, uspio da zaustavi prodor druge kolone Italijana i primora je da se povuče. Prva italijanska kolona je, trpeći gubitke, uspjela da potisne partizane s Paštrovnice ka Lovćenu, Trudovu i Stanjevićima i prodre u selo Pobore. Italijani nijesu uspjeli da unište partizane, ali je zbog toga stradalo stanovništvo Pobora, Bratešića i Gorovića, i njihova imovina.

Druga italijanska kolona je, prilikom povlačenja prema Kotoru, napadnuta od strane 20-tak boraca Zagorskog voda Grbaljske čete, na čelu sa političkim komesarom Boškom Strugarom. Neprijatelj je u ovom okšaju imao osjetne gubitke.

Ukupni gubici neprijatelja u ovim borbama bili su preko 50 mrtvih i mnogo veći broj ranjenih.

Partizani su imali 7 poginulih i 8 ranjenih. Poginuli su: Gracija Petković, Niko Zec, Jovo Ivanović, Vido Kapisoda, Vido Knežević, Petar-Mišo Zec i Mitar Ivanović.

U znak odmazde za gubitke na Paštrovnici i Grblju, Italijani su izvršili krvave reprasalije nad stanovništvom Pobora i Grblja.

U toku noći 25/26 marta 1942. godine, prilikom ulaska u Pobore, Italijani su otkrili zbjeg i ubili sedam lica:Đakonović I Petra, Šumar I.Vida, Šumar S.Iva, Šumar R Raka, Šumar R.Sava i Zec M.Iva, dijete od sedam godina.

Gotovo su sve kuće zapalili a cjelokupno stanovništvo iz zbjegova poveli u zatočeništvo na Mamuli.

Italijanska kolona, koja je 25. marta zaustavljena u Bratešićima,ubila je Vujadinović Ivanu, Kaluđerović Joku, Mazarak Ivanu, Mazarak Marka i Mazarak Maru.

Istovremeno, Italijani su zapalili osam kuća u Bratešićima i dvije u Gorovićima, a petnaest lica su poveli sa sobom i smjestili ih u logor.

Borba koja je vođena 25. marta 1942. u Grblju i Poborima spade u red većih oružanih sukoba partizana s italijanskom okupatorskom vojskom na području Boke Kotorske. Po snagama koje je okupator u njoj upotrebio i vatrenoj moći koncentrisanoj na relativno malom prostoru, bila je jedna od najžešćih bitaka.

Italijani su imali velike gubitke, a ostaće zapamćeni zapamćena po bezobzirnom pustošenju i po brutalnom nasilju nad stanovništvom koje su zatekli tokom borbe.

Neosporno je, kaže Bećir, da je 25. mart 1942. ostao ugrađen u slobodarsku tradiciji Grblja.

 

7 KOMENTARI

  • …A ĐE SU TI KAMARAD Grujo ribelo-dančulovina-Moj gad-Pero gudin..Emilfratelomerda di merda…I OSTALI “DEŽURNI OFICIRI-SVRŠENI-SAVRŠENI AKADEMCI KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA.SRBOČETNIČKE AKADEMIJE NA FARMI KRAVA NA GRUDI.. NA KONAVLE I DUBROVNIK I DALJE od 1991-1992-1999…VAŠIJE SRAMNIJE I KRVAVIJE GODINA?

   • …ŠTO TI SE OVO NE JAVLAJU BRAĆA PO MADRE-DI “DOPO LA VORE”…Moj gad,Pero GUDIN-gurdić..Grujo-AVANTI VIVA VERO MONTENGRO I STALI BAMBINI “REVOLUCIONARA IZ “DOPO LA VORE-MADRE…SENCA PAPE”?

 1. Komunisti Paštrovića i Grblja sa “instruktorima” iz Crne Gore su napali italijansku vojsku bez ikakvog vojnog cilja, sa političkom namjerom da se narod digne u šumu i zbjegove, zbog fašističke odmazde i strijeljanja 15-ak nevinih seljana. I pored ove grozne italijanske odmazde narod se nije masovno digao u šumu jer je odmazda zaustavljena.

  • …no nam reci -viđu da (ne)znaš..”Zašto su instruktori iz Crne Gore..citaj Božo Jovanović-iz Bjeloša -likvidirao jednog od orgnizatora Ustnka/1941 u Boki-čitaj u Kotorskoj opštimi -PRVOBORCA Blaža Smiljanića-kukavički likvidiran /u Junački i dijelom Partizanski Donji Grblja…u Junacku Tresnjicu u kucu Krsta Dobrise_oznatu grbaljsku PARTIZANSKU PORODICU..DOBRISA!…
   O junastvu Gornjega Grblja…1941.1944..necu ni slova…ona je /POVIJESNA KJIGA ZATVORENA DAVNO/1944 JOS U BOSNI KAD SU BILI POD KOMANDOM USTASKOG CETNIKA POGLAVNIKA CRNOGORSKIH CETNIKA U BOSNI I HRVACKOJ ,SEKULA DRLJEVICA.. SVE DO NJIHOVOG KRAJA..NA kOCEVSKIM RGOVIMA I ZIDANOM MOSTU…DJE je crnogorski veleposlnik doktor medizine Miomir Mugosa u ime antifasisticke Crne Gore na Kocevskim Rogovima polozio cvijece..vijenac ZASTIDJA….DA SE NIKAD NE ZABORAVI..crnogrskim SEKULA DRLJEVI’CA CETNICIMA .. U CAST VELIKE JUBILARNE GODISNJICE TRINAESTOJULSKOG USTANKA NARODA CRNE GORE 1941.GODINE..

   OPROSTI MI Biber…NA OVAJ MOJ UPOZORAK instruktorima iz CRNE GORE…VRATITE NAM JUGOOCEANIJU I JUGOPETROLJE…A OSTALU PRIVREDU CE MO SAMI VRATITI UZ POMOC JUGOOCEANIJE I JUGOETROLJA…KA STO JE BILO PRIJE..INTERVENCIJE,VAS INSTRUKTORA IZ CRNE GORE__!!!

   LIJEPE I ISKRNE POZDRAVE SILJE VAM IZ POVIJESNOG PRCANJA/1848…2O2O/… PENZIONER JOLE JORDAN DRINJAK!!!!

   • JOŠ MALO,PA ĆE TI ZBOG VIŠKA GODINA “PENZIJSKO” I PENZIJU OBUSTAVITI. ŠTO ĆE TI KOJI K…. KADA DIŠEŠ NA ŠKRGE KA CIPOL.
    BOLJE DA JE PRIMA, NEKO KOME JE POTREBNIJA, A MLAĐI-ĐA JE OD TEBE 40 GODINA. DA JE SREĆE SAM BI SE ODREKO OD ISTE. NAPRAVI BAREM JEDNOM U ŽIVOTU NEKO DOBRO DIJELO.
    SJEDI DOMA I TROŠI TO DRVA ŠTO SU TI ŠIPTARI IŠEGALI.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].