Jovo M. Bećir: Dan Pobjede i Dan Evrope proslavljamo uvjereni da se fašizam nikad više neće dogoditi

9

 

Obilježavajući 75. godišnjicu pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, tročlana delagacija UBNOR-a i Antifašista Kotora položila je vijenac na spomenik u Parku slobode u Kotoru.

Tom prilikom delegacija je poštovala preporuke Nacionalnog koordanicionog tijela o potrebnoj fizičkoj distanci i nošenju zaštitnih maski. Na spomenik nije bilo govora niti prigodnog programa, a predsjednik ove boračke organizacije dipl. ing. Jovo M. Bećir napisao je u priloženom tekstu:

U godini kada obiljezavamo 75 godišnjicu savezničke pobjede nad fašizmom i u čije je temelje ugrađen trinaestojulski opštenarodni ustanak, prvi u porobljenoj Evropi, svijet se susreće sa najvećom globalnom zdrastvenom krizom u novijoj istoriji. Njene nesagledive posljedice pokazuju da su solidarnost, saradnja, uzajamno razumijevanje i povjerenje jedini adekvatni i djelotvorni odgovor pred ovim izazovom.

Poštujući odluke NKT nijesmo u mogućnosti na uobičajan način odati počast poginulim borcima i žrtvama ovog kraja i zato Dan Pobjede nad fašizmom i Dan Evrope obilježavamo ovako.

S ponosom se prisjećamo herojske antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu i doprinosu naše zemlje koja je, prema priznanju saveznika antifašističke koalicije, na samom vrhu Evrope.

Antifašizam, kao svjetski demokratski pokret, nastao je kao reakcija na fašizam, u cilju očuvanja demokratije i mira. Bio je to i ostao civilizacijski odgovor na narastajuću opasnost od totalitarnog antidemokratskog, antiliberalnog i zločinačkog nastupajućeg nacifašizma.

Stavljajući državu iznad naroda, na čelu sa neprikosnovenim vođom, (Duce, Firer, Poglavnik) gaze se sva ljudska prava, širi rasna mržnja i segregacija, antisemitizam, teorija krvi i uloga nadčovjeka.

Radi ostvarenja svojih osvajačkih namjera fašističke sile osovine Italija, Njemačka i Japan  stvaraju Trojni pakt kojem se naknadno pridružuju satelitske porobljene zemlje ili pokreti slični fašizmu, odnosno nacionalsocijalizmu.

Počinje Drugi svjetski rat.

Silama Trojnog pakta suprostavila se velika antifašistička koalicija Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država, kojoj pristupa cjelokupni slobodoljubivi svijet.

U okvirima Narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije izrastao je i veličanstveni pokret otpora okupatoru i njihovim slugama ustašama, četnicima i drugim.

Veličanstvenom pobjedom savezničke antifašističke koalicije završen je Drugi svjetski rat, i uz ogromne žrtve (50 miliona) zaustavljena je fašistička, anticivilizacijska agresija.

Za slobodu je, iz ovog kraja, poginulo 524 boraca u toku NOR.

Ovo je jedan od dana kada sa posebnim pijetetom odajemo počast, prije svega herojskim partizanskim borcima, koji su položili svoje živote za slobodu domovine, ali i onima koji su strijeljani, umoreni i podlegli mučenjima.

Tako se sjećamo i odajemo počast partizanima kao i stotinama hiljada članova NOP-a koji su nesebično davali sebe u neravnopravnoj borbi protiv fašista i njihovih domaćih slugu.

Zbog svega toga moramo se okrenuti demokratskoj i humanoj budućnosti svi jedinstveni u borbi protiv neofašističkih pojava, protiv diskriminacija po bilo kojoj osnovi, u želji da se fašizam u bilo kom obliku nikad ne ponovi. To je razlog što nikad ne smijemo zaboraviti našu slavnu prošlost i heroje NOB-e.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope na to će nas uvijek posjećati jer to je dan kada su pricipi slobode i demokratije i ljudskog dostojanstva nadvladali zlo koje je propagirala fašistička filozofija, napisao je u svoj on line, predsjednik UBNOR-a i ANTIFAŠISTA – Kotor dipl. ing. Jovo M. Bećir, poštujući na taj način odluke Nacionalnog koordinacionog tijela.

9 KOMENTARI

 1. Fa si pametan kao što nijesi Jordane, Ti bi sa ovim omladincima iz Dančulovine lijepo prosperirao, ali si proćerdâ starost kà mnogi munjeni đetići!
  Koćetaš se , to jest izležavaš i posprdavaš sa mnogima sa kojima si na istom krugovalu, to ti je minjus!
  Kvalifikovan si kao faflaćun da blebećeš bez osnova!
  Što će to Tebe jarče “!božiji”, živ klan,
  ne do klan,živ pečen, ne do pečen!
  Bit će da si Vrmac obrstio !
  Staro klepetalo i brbljivac nepotkusureni vata zjala i prdinja lude!
  Jedino si , barem tako izgleda potkusurio tvog ada, kojeg i mnogi drugi komentatori lavandetaju u
  mistrio, u koji Tvoja testa teško staje.
  Sve Ti je to neznavena stasala kotorska mularija koja liječi svoje frustracije na Tebi!
  Radili bi oni to i svima drugima, ali im nisyu dostupni, ka Ti, Jordanizovani
  oriđinalu !
  Smiju Ti se ovi sa Tabačine i Zlatnih njiva, vele da si orofišća u zalivu svetaca, navodno hrvackih, tamo Njima!
  Zaludnja bivša braća gledaju u tuđ, oli Naš đardin!
  Kolutaš li očima ka Nikolaj ?

  • VRIJEME JE DA SE POSTIDITE KONAVALA I DUBROVNIKA-BAR VI VEDETE IZ “D/E/PO-a SRBODrPiSveto-EVO VIŠE OD 3O GODINA…VAŠEGA ARČENJA-“ZARAĐENO NA ODBRANI SRBPSTVA I KOSOVA”-NA KONAVLE I DUBROVNIK I DALJE-U VAŠE “FOSE-SPOMENIKE VAŠEGA HEROJSTVA”-PALJENJA-PLJAČKANJA-UBIJANJA PRVIH KOMŠIJA KONAVLJAJA I DUBROVČANA…i ostlih-usput do Banije-Slavonije-Baranje-Vukovara-Bosne i Hercegovine..Kosova…OD PRVOG LISTOADA-OLITI OKTOBRA.1991.GODINE-PA DO SVIBNJA.1992 I DALJE DO KONAČNE VAŠE LJUCKE POGIBIJE NA MURINO-BAR I DANILOVGRAD-1999 GODINE!

   UZ MOJE USHIĆENJE-ŠILJEM TI ISKRENE POZDRAVE-KONTRA OVIH TVOJIH EPOHALNIH…:”Zaludnja bivša braća(kontam Konavljani i Dubrovčani)…gledaju u tuđ, ali Naš đardin !”..Sutorinskoko polje(đe vam je bio sabirni centar “motel Vinogradi)-opljakane robe-blaga Konavojsko Dubrovačke regije)-Igalo sa Banjom od gliba-vaše supstance i obraza…ostali vam na Bosanku-Dubravku-Srđ-i na raketne čamce” vaše herojske ratne mornaric”e..koja na Svetoga Nikolu 6.prosinca.1991 godine likivdira 119 golorukih Dubrovčana i Gružana-prve zdrave-“pod “manom”-e su bili Hrvati!!! Dragi Emilfratelomerda di merde-iz tuđega đardina….?!

   • Jordanizovani poprugašu nemamo se Mi što pravdat ikome, jerbo nismo pohodili Konavle !
    Pazi Ti da te Hag ne potraži!

    • Prvo što moraš da naučiš je:

     1.Da je Jordanizacija autorsko djelo Jordana Jola Drinjaka,rođenog Prčanjanina,koji vas pronalazi-po često-u “nebrano grožđe”-kojeg brstite kao koze-divljake…Iz kojega ne možete izaći ni za stotine nardnih godina-i to je poces godina-vjekova! Zapamti-zapamtite..zapečaćeni ste zanavijek u popruge-magareće…sopstvene bruke i sramote vaše-kako predaka tako i potomaka! TO JE DJELO-vaše nacije-države!!!…I NE SAMO ONIH koji su upadom u Konavle i Dubrovnik-poništili vjekovnu JUNAČKU i ČOJSKU Crnu Goru!!! SVE VAS “TUTI CVANTI-MNTENJARI”?!!!

     2.Tvoja-vaša priča-radi priče-vaše laprdanje…u smislu:”jerbo nismo pohodili Konvale”-je prazno-šuplje vaše ispovijedanje-bježeći od sopstvene bruke i sramote što učinjste Naodu Crne Gore..na Konavle i Dubrovnik! Nota bene-kada ste kada je za tuđ račun ta i takva crna gora-27 okrug “velje srbije-picolo montenegro”pošla “tamo daleko”-da ispravlja “neprirodne granice-koje su “pisali-crtali nepismeni TITOVI boljševici”-reče vam jedan vaš povijeni-povijesni čoek..na TV POLITIKA-199O gdine-uz istaknuti “ponos”..” da su crnogorci ponosni na srbpsko porijeklo i crnogorsku državnost-a osbito na slavnu srpsku istoriju”?”..Dakae,sve imate-a nšta svoje-nego “srbi jansko-predjelo”?” Zar ne laprdonjo IZ POPRUGA magarećih- za intesese..srbi janjaca-prispjeli za “kastradinu-na prodaji…?!!
     3.Dakle Hag je rekao svoje-đenerali odradiše svoje…u Haške konjušnice-Crna Gora platila Konavliva ono jahanje i šemenjenje krava na onoj farmi magaraca u Danilovgrad-kao ratnu oštetu! a što se tiče “ratne oštete-za vaše obraze”-obratite se mitropolitu Ristu Radoviću-čije ste ideje baštinili-uz Ristov blgoslov-samopomazanije..dagi Grujo-velikomučeniče-šupljih ideja!?!!!

    • ALI I DALJE LITATE-ŠTO NIJE SVOJTZVENO LJUDIMA CRNOGORCIMA-MOJOJ UJČEVINI..DRŽAVOTVORNOM PLEMENU NJEGUŠIMA-BEZ KOJIH NEBI BILO NI CRNE GORE..KOJU STE ZAKOPALI NA KONAVLE I DUBROVNIK-MNOGO PRIJE LITANJA VAŠIEG..GOSPAR Mićunu!!!!

 2. …E VIVA TOMPSON-I…E VIVA” NOSIOCI I POLAGAČI VIJENACA” -U IME ŽRTAVA FAŠISTIČKOG TERORA-U ANTIFAŠISTIČKOJ CRNOJ GORI(1941-1944.godine)…2015 NA 12.JUNA..NA SPOMEN GROBLJE-KAŽU SPOMENIK-PODIGNUT “POSTRADALIM PRIPADNICIMA JUGOSLOVENSKE KRALJEVSKE VOJSKE U SLOVENIJI-U KAMNIŠKOJ BISTRICI….U “KOLONU PO DVA”-PRVI VELIKOMUČENIK RISTO RADOVIĆ-A ZA NJIM VELEPOSLNIK ANTIFAŠISTISTIĆKE CRNE GORE U ANTIFAŠISTIČKOJ SLOVENIJI-KUM-PARICI JEVROPSKE UNIJE-NJENA ČLANICA..”I BRACKI ZAGRLJAJ CRNOGOROSRBACA NAD ŽRTVAMA “TITOVOG TERORA”-UZ POJANJE TOMPSONA I PUŠKARICA-MALIJEG KALIBARA-VELIKIJE DOMETA I USPJEHA- POSTIGNUTIH U ABlejalici-KONTRAREVOLUCIJI-1988/1999 I DALJE -DO OSLOBOĐENJA “SRPSTVA I KOSOVA”-KOJE MENE JOLA DRINJAKA,PENZIOERA IZ PRČANJA-ASOCIRA NA VELIKU CRNOGRSKU ZABLUDU..”BITKU NA BREGALNICI-U DRUGOM BALKANSKOM RATU-KAD SU GINULI I ONDA KA JUČE-DANAS-KO ZNA I SUTRA..”U SPAŠAVANJU SRPSTVA I KOSOVA”DO DANA DRŽAVNOSTI 21.MJA…SVAKE GODINE…!!!…

  ŠTO BI REKA ONORE DE BALZAK-DA JE ŽIV:” DA ČOEK NIJE KRIV AKO SE GLUP RODI…ALI DA JE ISKLJUČIVI KRIVAC-AKO GLUP UMRE”?…

  ŠTO ME ASOCIRA NA ONU “NAŠEGA” KRALJA-TROJEDNE RUKATICE “bracana srba-krvata-slovenaca”- LESA KERAĐORĐEVIĆA(ČIJU ULICU SAČUVASMO U PODGORICU-KA OČNJI VID?!)-NA SAMRTNU URU U MARSELJU-1934…:”ĆUVAJTE MI JUGOSLAVIJU”…? A ,to RIKA-RIČE po Kotoru SRBODrPiSvetovac…Moj gad od GADOVA:”ĆUVAJTE NAM CRNU GORU I ONO SAČUVANO U D/E/PO-e SRBODrPiSveto…OD 1988 GODINE-DO DANA DANJEGA…?!

  ZATO-“NA ULTIMU OD ULTIME”, NA OSNOVU SVEGA-PRIJE SVEGA -ZARAD SAČUVANJA ISTORIJSKE ISTNE-U ANTIFAŠISTIČKOJ CRNOJ GORI…DA SE POČEV OD 2021.GODINE..OBAVEZNO PROGASE ZA DRŽAVNE PRAZNIKE…:

  1.SRPSKI BOŽIĆ 7.JANUARA-DAN ROĐENJA SVETOMUČENIKA RISTA RADOVIĆA I NJEGOVO USTOLIČENJE-NASAĐIVANJE NA TRON SVETOGA PETRA CETINJSKOGA…GODINE 1991…”.GODINA UJEDINJENJA SVEKOLIKOG SRPSTVA”-LIŠI DRŽAVE KOSOVO..?!

  2..SRPSKA STARA FODINA 14/15.JANUARA- POČETKA I KRAJA KONAČNOG OSLOBAĐANJA SRPSTVA I KOSOVA-ABlejalica-KONTRAREVOLUCIJA-1989.GODINE! I NA LOKALNOM NIVOU…”DAN SMRTI” (u NADI DA ĆE DA SE POTENČI?)- GRADA-OPŠTINE KOTOR-KOJI JE UBIJEN U RANU ZORU-NOVU-NA STARU SRBPSKU GODINU-1989.godine…OD STRANE DANAŠNJE OPOZICIJE(SuDoPerica-U PASANE SUMALO 30 GODINA NA DVORU GOSPODARA CRNE GORE) U KOTORU I NA NIVOU NAŠE ANTIFAŠISTIČKE DOMOVINE CRNE GORE…?!

  “ZA PIVAJ TOMPSONE-ONU NAŠU STARU..A MI ĆE MO TI PRIDATI “NAŠ DRUGI GLAS-U POJANJU”…CRNA GORA I SRBIJA-TO JE JEDNA FAMELJA-FAMILIJA”-NEGDA BILA?!…

  • …CAMARAD BUĐONI…UZ MOJ MOLEBAN-VAŠOJ KOMISIJI-ZA ORDENE…DA PRONTNO-ŠRIJE 13.JULA…DODIJELITE Moj gadu I NJEGOVIM FANOVIMA-ZALUŽENI ORDEN “CACO DE ORO”-ZA SVE ŠTO SU UČINJELI ON I NJEGOVI PRECI OD 1O.TRAVNJA 1941 DO STARE SRPSKE GODINE-1989…NA OVAMO “JEBROPO ZDAJ”?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].