Jonica: Važi li preporuka Vlade i za privredna društva i javne ustanove u Kotoru?

5
Snežana Jonica

Koronavirus je gotovo paralizovao život na planeti. Veliki broj oboljelih i smrtno stradalih ozbiljno je opominjao. Crna Gora je odgovorila izazovu snažnije i organizovanije od mnogih država čiji su zdravstveni sistemi predstavljali uzor i bili prestižni. Organizovanim mjerama donešenim na vrijeme i institiranjem na njihovom poštovanju danas smo zemlja sa procentualno najmanjim brojem zaraženih i umrlih.

U uslovima vanredne situacije organizacija političkog djelovanja je bila u značajnoj mjeri izmijenjena. Tako su i Socijalisti Crne Gore morali svoje nastupe da prilagode novonastaloj situaciji. Što je to značilo i da li je konstituisan najavljeni Opštinski odbor u Kotoru, Skala radio je pitao Snežanu Jonicu, predsjednicu Socijalista Crne Gore.

Korona virus je promijenio mnogo toga u svim segmentima naših života pa i u političkom djelovanju. Socijalsiti su kao politička parija registrovani u decembru 2019. godine, podsjetila je Jonica. Nakon osnivanja pokrenute su terenske aktivnosti u svim gradovima Crne Gore, a Socijalisti Kotora imaju snažnu i brojnu organizaciju i članstvo.

Niz aktivnosti bilo je planirano u martu, ali kako se radilo o okupljanjima značajnog broja ljudi, zbog poštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, odustalo se od te vrste aktivnosti, jer je zdravlje građana najvažnije, kazala je Jonica. A kako će partija dalje djevovati, zavisiće od epidemiološke situacije i mjera NKT koje se moraju u potpunosti poštovati. Šefica crnogorskih Socijalista ne isključuje mogućnost i da na elektronskoj sjednici budu izabrani inicijativni odbor i koordinaciona tijela mjesnih odbora, budući da su članovi svakodnevno u telefonskim aktivnostima u svim mjesnim odborima i svim mjesnim zajednicama.

Na dan kada su na snagu stupile mjere NKT već je bilo popunjeno 157 pristupnica, a nakon toga ljudi su u brojnim telefonskim kontaktima izražavali želju da se učlane u partiju, tako da ona, po riječima naše sagovornice, svakodnevno bilježi trend rasta.

Na pitanje zašto odbornici, koji nesumnjivo podržavaju patiju na čijem je čelu, ne učestvuje u radu lokalnog parlamenta u Kotoru i da li ima aktivnosti iz redovne odborničke djelatnosti, Jonica je kazala da tri odbornika odborničkog Kluba dr Branko Baćo Ivanović ne prisustvuju sjednicama SO, ali se vrlo odgovorno i angažovane bave svim svojim odborničkim dužnostima. Ona je navela i pokretanje pet predmeta koji su pred sudom, a odnose se na nezakonito razrješenje članova upravljačkih tijela u kotorskim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Skupština. Slušajući refren koji se toliko puta mogao čuti sa govornice SO u novijem periodu da se moći ovlašćenja u lokalnom parlamentu baziraju na većini a ne na zakonu, onda i samo prisustvo na takav način organizovanom radu nema naročitog smisla, mišljenja je Jonica.

Prisustvo, učešće i glasanje na sjednicama zavisi od toga ko predlaže, a ne šta predlaže, dodaje ona.

Na našu konstataciju da ipak dio opozicionih odbornika učestvuje u radu opštinske Skupštine, Jonica je kazala da te opozicione odbornike i nihove odluke neće komentarisati jer svaka politička partija ima pravo da donosi svoje odluke. Ona pod punim moralnim i političkim pravom, kako je kazala, govori u ime tri odbornika koji podržavaju Socijaliste. Oni su, pojasnila je naša sagovornica, u prethodnom političkom radu pokazali da im mjera toga da li će učestvovati u radu SO nije da li nekome treba da opstruišu ili pomognu da obezbijedi  kvorum, nego važnost odluke koja je na dnevnom redu.

Jonicu smo takođe pitali za mišljenje da li će se održati loklani izbori i oni na državnom nivou u predviđenim rokovima?

Ustavom Crne Gore jasno je propisano da mandat Skupštine traje 4 godine, objasnila je predsjednica Socijalista Crne Gore. Postoji norma koja kaže da, ako ističe mandat u vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, onda se produžava rok raspisivanja izbora najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje. U Crnoj Gori nije uvedeno vanredno stanje, kaže Jonica ne ulazeći u razloge zbog kojih je je donijeta odluka da se na ovaj način definiše aktuelno stanje, ali se onda igramo sa pravom, jer Ustav CG ne poznaje vanrednu situaciju kao instituciju ili pojam. Po njoj je pravi termin vanredno stanje i samo ono može imati osnov za odlaganje izbora. Jonica ne želi da se bavi pitanjem mogućeg odlaganja izbora, jer su, kako je kazala, ovo okolnosti koje dovode da toga da se prema njima moramo odnositi na način da je zdravlje najvažnije.

Svakako da odluku o datumu  raspisivanja i održavana izbora donosi većina prema terminu koji logično procijeni da većini i odgovara, pojasnila je ona.

Kada je u pitanju aktivnost odbornika koji podržavaju Socijaliste CG u Kotoru, Jonica  se osvrnula i na jedan od vidova djelovanja. Radi se o postavljanju odborničkih pitanja. Ona je podsjetila da je odbornik Mićo Dobriša postavio odborničko pitanje kojim se dotakao važne stvari. Vlada CG je 19. marta donijela zaključke kojima je naložila državnim organima, a preporučila lokalnim upravama, da Odbori direktora, Savjeti i Upravni odbori u javnim ustanovama i privrednim društvima trebaju da se odreknu svoje naknade za rok od 3 mjeseca. Svakog dana se „ubismo od priče“ da podržavamo sve mjere i aktivnosti Vlade Crne Gore. Ajde da vidimo da li to radimo i kada se one odnose na nas same, kazala je predsjednica crnogorskih Socijalista Snežana Jonica.

5 KOMENTARI

  1. Od tih 157 članova 50 je dovela iz Bijelog Polja, rodnog Bara, Danilovgrada i Kolašina, a sve bivši SNP-ovci koje je podvela da rade za nju i trpe je, ali eto im je tamo…no mi nije jasan naš dentista što je dovede i put joj pokaza….
    Što ne osnova partiju iz rodnog Bara, očito je tamo doobro znaju čim su je najurili, a ovi naši išćumikali je prihvatili, dali joj sve resurse, pa udri i još se sprdaj sa narodom…bruka i sramota za ovaj jadni kotor i kotorane na šta su spali….
    Prvo je motala ove demorkate i obrnula im slogan u podjele, a ne pobjede, pa sad planira nekog novog da podvede ne bi li je vijerno slušao i radio po nalozima…
    Od socijalise ni S nema, koliko čujem u tu Luku đe gospodari je poćerala oca petoro đece na foru tehnološkog viška pa dovela svoje partijske poslušnike da je opslužuju i rade kako sila reče… kotoranima otkaz u rodnoj kući, a ostalima fotelje i doobre plate…nijesam protiv ljidi koji dolaze u kotor! Kotor je uvijek bio širok za sve, ali pitam se da je neki kotoranin kojim slučajem pošao u Bar i to napravio u njihovoj gradskoj firmi, kako li bi se proveo…?

  2. A sto ovoj proiterki dajete medijski prostor? Ona se lijepo uhljebila u nasu luku kao i svoje kadrove iz Bijelog Polja i Danilovgrada i ko zna odakle ne a nasa djeca nemogu da se zaposle. Dovoljno je tabloid Vijesti forsira, ne mora i Skala

  3. Kitis se zudjim perjem moja Jonuce. Pojahalu su tvoji kadrovi dobro Luku Kotor. Pozaposljavali si djecu bivsih fukcionera SNP u Luku Kotor

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].