Jermenska strana nastavlja da i dalje grubo krši humanitarni prekid vatre

0

Saopštenjem za javnost danas se oglasila Ambasada Azerbejdžana. Saopštenje dostavljeno Skala radiju prenosimo u cjelosti:

Uprkos sporazumu postignutom tokom sastanka ministara vanjskih poslova Republike Azerbejdžan i Republike Jermenije u Moskvi uz posredovanje Ruske Federacije, o poštovanju humanitarnog primirja od 12:00 časova 10. oktobra 2020. godine, jermenske vojne snage nastavljaju da i dalje grubo krše sporazum. U vezi sa tim Ministarstvo vanjskih poslova Republike Azerbejdžan izdalo je Saopštenje.

Odmah po uspostavljanju humanitarnog primirja, jermenske oružane snage pucale su na azerbejdžanske oblasti Agdam i Tartar. Nekoliko sati kasnije, jermenske oružane snage pokušale su da napadnu u pravcu Hadruta i Džebraila.

Medicinski radnik je teško povrijeđen kao rezultat pucanja jermenskih oružanih snaga na sanitarno medicinsko vozilo, jasno obilježeno bijelom zastavicom, prikupljajući tijela jermenskih vojnika na području Sugovšana.

U noći na 11. oktobar, Gandža, drugi po veličini grad u Azerbejdžanu i daleko od linije fronta, našao se pod raketnom vatrom jermenskih oružanih snaga. U napadu je ubijeno 10 civila, a ranjena 34 lica, uključujući maloljetnike.

Granatiranje civila i gradova od strane jermenskih oružanih snaga nakon humanitarnog sporazuma o prekidu vatre još je jedan jasan primjer varvarstva i pokazuje da pozivi na prekid vatre jermenskog rukovodstva nijesu ništa drugo do licemjerstvo.

Ciljano pucanje Jermenije na civile, domove, civilne predmete i medicinsko osoblje kao dio agresivne politike prema Azerbejdžanu još jednom pokazuje nepoštovanje zemlje prema osnovnim normama i principima međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo i Ženevske konvencije, a pokazuje i da očigledno krši svoje obaveze i daleko je od principa humanizma.

Oštro osuđujemo ove činove agresije Jermenije i pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučne korake kako bi prisilila agresora Jermeniju da se pridržava međunarodnog prava i svojih međunarodnih obaveza.

Potpuna odgovornost za situaciju u regionu leži na jermenskom političkom i vojnom rukovodstvu.

foto Agencija Azertag

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].