Iznalaženje rješenja za ukidanje ili značajno smanjenje svih troškova poslovanja

0

 

U uslovima izazvanim novim koronavirusom, jedan od najvažnijih zadataka kreatora politika na nacionalnom i lokalnom nivou treba da bude iznalaženje rješenja za ukidanje ili značajno smanjenje svih troškova poslovanja, kroz modele direktne i indirektne podrške opstanku preduzeća i naporima poslodavaca da zadrže radnike i sačuvaju radna mjesta, saopšteno je danas iz Unije poslodavaca Crne Gore UPCG.

U toj organizaciji podsjećaju da se, iako je očuvanje javnog zdravlja prioritet kojem je cijelo crnogorsko društvo u potpunosti posvećeno, pitanja zaštite zdravlja građana i očuvanja privrede moraju istovremeno rješavati.

“Zato je UPCG danas uputila poziv Zajednici Opština Crne Gore ZO da i jedinice lokalne samouprave što hitnije pripreme posebne pakete podsticaja i pomoći privredi, s ciljem ublažavanja posljedica s kojima se suočavaju privredni subjekti i njihovi zaposleni”, navode u UPCG.

Kako dodaju, Zajednici opština su uputili i inovirani (drugi) Predlog mjera Upravnog odbora UPCG (ranije dostavljen Vladi), uz podsjećanje da vanredne okolnosti traže i vanredne, konkretne mjere za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća.

“Kako preduzeća ne bi doživjela kolaps ili bila vitalno ugrožena, ponuđena rješenja lokalnih samouprava treba da sadrže subvencije i otpis ili smanjenje svih dažbina u vidu taksi, naknada, i ostalih parafiskalnih nameta. U tom smislu, UPCG pozdravlja inicijativu ZO, kao i predloge i sugestije koje je ZO tim povodom dostavila lokalnim vlastima. UPCG je posebno pozdravila potez nekih lokalnih samouprava koje su se pravovremeno uključile u borbu protiv ekonomske krize i pripremile predloge podrške lokalnoj privredi, koje mogu slijediti i druge crnogorske opštine”, ističu u Uniji.

Pozvali su Zajednicu opština i da podrži njihov predlog za jedinice lokalnih samouprava, čija je suština apel da privredne subjekte sa teritorije svojih opština oslobode plaćanja komunalnih taksi za 2020. godinu, plaćanja naknade za korišćenje puta za pristup komercijalnim objektima za 2020. godinu, da privrednim subjektima kojima je privremenim mjerama zabranjen rad odlože plaćanje (a procentualno umanje visinu) poreza na nepokretnost i oslobode ih plaćanja zakupa za poslovne prostore u opštinskom vlasništvu najmanje 90 dana ili duže – zavisno od trajanja privremenih mjera, da sve privredne subjekte oslobode članskog doprinosa turističkim organizacijama za 2020, oslobode ih plaćanja naknade za odvoz i deponovanje otpada za sve vrijeme dok objekti ne rade, te da obustave postupke prinudne naplate na period od najmanje 90 dana.

“Sve navedeno predstavlja samo dio očekivanih mjera podrške kojima bi se privrednicima pomoglo da prebrode ovaj kritični period. Ukidanje lokalnih komunalnih taksi treba posmatrati kao potez koji daje podstrek privrednicima da održe zaposlenost i nastave poslovanje kada se okolnosti normalizuju, prvenstveno iz razloga što same takse nemaju bitan udio u ukupnim budžetima lokalnih samouprava i kreću se do tri odsto budžeta lokalnih uprava – prema dostupnim analizama”, kažu u Uniji.

Svi u Crnoj Gori smo, ukazuju, svjedoci da je zdravstvena kriza proizvela novu ekonomsku krizu koja je privredi donijela drastične poremećaje i dovela u pitanje održivost poslovanja i radnih mjesta.

“Zato se i ne može očekivati da preduzeća koja ne rade, ili su im značajno smanjene poslovne aktivnosti, redovno izvršavaju obaveze prema zaposlenima, državi, lokalnoj samoupravi i svima iz poslovnog lanca. Negativne posljedice prekida poslovanja neće nestati sa završetkom epidemije koronavirusa, posebno jer nemaju sva preduzeća istu snagu da amortizuju i samostalno iznesu cjelokupan teret novonastalih problema izazvanih KOVID-19. UPCG vjeruje da su toga svjesne i lokalne samouprave”, ističu u Uniji.

Prema njihovim riječima, procjene domaćih i stranih ekonomskih stručnjaka o masovnim gašenjima preduzeća i radnih mjesta su upozorenja koja donosioci odluka na nacionalnom i lokalnom nivou moraju prihvatiti.

“Zato ih pozivamo da što hitnije reaguju, pokažu brigu i pomognu preduzećima da opstanu – kako bi i po okončanju ove zdravstveno-ekonomske krize mogli i dalje da zapošljavaju i doprinose budžetu svojih zajednica”, zaključuju u Uniji poslodavaca.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].