Izgradnja žičare Kotor-Lovćen-Cetinje počinje u ovoj godini

12
sa prezentacije žičare

Dilema da li će se graditi žičara Kotor-Lovćen-Cetinje danas je i definitivno otklonjena.

Prezentaciji projekta prisustvovali su, pored gradonačelnice Kotora Marije Ćatović, predsjednika Cetinja Saše Bogdanovića, ministra održivog razvija i turizma Branimiar Gvozdenovića i predstavnik Evropske banke za investicije i razvoj (EBRD) Đulio Moreno i predstavnici diplomatije u Podgorici i predstavnici međunarodnih institucija u glavnom gradu.

Moreno je kazao da Evropska banka za investicije i razvoj podržava realizaciju projektažičare i da je spremna da kroz povoljan kreditni aranžman pomogne budućem investitoru sa 15 miliona eura.

Gradonačelnica Ćatović je naglasila izuzetnu turističku atrakciju koju će turistima omogućiti nesvakidašnji pogled na Bokokotoeski zaliv, zvanično jedan od najljepših na svijetu.

Ćatovićeva je sigurna da će žičara privući interesovanje sve većeg broja turista koji posjećuju Kotor  koji će biti impresionirani nevjerovatnim kontrastima mora i Nacionalnog parka Lovćen.

Kotorska gradonačeknica je izrazila zadovoljstvo što izgradnja žičare neće ugroziti stroge kriterijume zaštite koje zahtijeva UNESCO.

Očekuje se raspisivanje međunarodnog tendera za izbor privatnog partera koji će graditi žičaru Kotor –Lovćen- Cetinje.

To je sigurno najduža i jedna od najatraktivnijih žičara na svijetu, kazao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

On smatra da će biti veliko interesovanje za ulaganje u investiciju koja će biti višestruko korisna i isplativa.

Ukupna investicija procjenjuje se na 46,5 miliona eura.

Studiju izvodljivosti uradila je italijanska kompanija DBA group u kojoj se kaže da će se cjelokupna investicija vratiti za deset godina.

Projekat je ocijenjen izuzetno isplatljivim.

Prema procjenama ukupna investicija koštala bi 46, 5 miliona eura, a prema studiji izvodljivosti, koju je izradila italijanska kompanija, za povrat cjelokupne investicije neophodan je period od 10 godina.

Činjenica da Kotor posjeti preko 350 velikih kruzera godišnje obezbjeđuje vjerovanje da će u prvoj godini žičaru koristiti od 115 do 220 turista.

To je minimum koji će se povećavati tokom godine, a koji će prve godine donijeti od 4-4,5 miliona eura.

Žičara će biti duga 15 kilometara, a od Kotora do Cetinja će se stizati za četrdesetak minuta.

Predstavnik EBRD Đulio Moreno je mišljenja da će ova investicija svakako produžiti turističku sezonu i da je izuzetno atraktivna i za čitav region.

Moreno je kazao da je EBRD od 2012. godine za projekat žičare i izgradnju lifta od Gurdića do vrha Sv. Ivan..

Ministar održivog razvija i turizma Branimir Gvozdenović je siguran da je projekat izuzetno važan za dalji razvoj crnogorskog turizma koji za deset godina treba da prihoduje, umjesto sadašnjih 750 miliona eura milijardu i sedamsto miliona eura.

12 KOMENTARI

 1. Skoro 10 godina priča se o izgradnji žičare, lifta, zaobilaznice, hotela…Suština svih ovih planova je nasušna potreba za budućnost Kotora i njegov razvoj. No suština problema nije u priči eksponiranih – nego u pronalaženju PRIVATNIH INVESTITORA KOJI SU SPREMNI DA ULOŽE SVOJ NOVAC U TE PROJEKTE.Svaka druga konstrukcija oko izgradnje tih objekata je opasna i neprihvatljiva.Ni grad ni država ne mogu biti VLASNICI NITI GRADITELJI.Pogotovu ne finansijski garanti privatnim kompanijama.Koliko razumijem govor i obrazloženje odgovornih, radi se o nečemu što se ne može logički definisati…

 2. ovo se bice spremaju neki vanredni izbori na jesen,takvu mogucnost Ranja najavio u gostovanju kod Sukovica na Atlas televiziju pa treba ovom nesretnom narodu malo zamazat oci od stvarne realnosti…

 3. Kada je 2005 godine najavljena izgradnja Zicare, malo je ko u to vjerovao. A evo danas, san postaje stvarnost. Cetinje i Kotor bice povezani modernom zicarom. Sada je trenutak da se zahvalimo svima koji su na ovom projektu radili. Predlzem da i zicara ima jedno slovo M kao i stari put Kotor Cetinje, To bi bila prava atrakcija.

 4. Ja stvarno ne razumijem ovaj projekat i na koji nacin je on interesantan i isplativ za Kotor. Ako neko ima drugacije misljenje, volio bih da ga podjeli.

  Po nekim mojim, potpuno okvirnim procjenama, od Kotora do Cetinja voznja ce trajat barem 40 minuta.
  Znaci turisti koji dodju u Kotor na nekoliko sati sa kruzerima, treba da izdvoje barem 2 sata za voznju (ako se ne zadrze ni najmanje na Cetinje) dok dodju do pocetne stanice, podju gore i vrate se.
  Za to vrijeme potrosice pare na kartu za zicaru ali isto tako nece potrositi nista sto bi potrosili da su svo to vrijeme bili po Kotoru.

  Ovo je po meni mozda dobar projekat za Cetinje ali ne za Kotor. Za Kotor je lift do San Giovannija bolja varijanta.

  Jos nesto, zasto nikom na svijetu nije palo na pamet da pravi toliku zicaru? Batalite se megalomanskih projekata, sredite grad sa jednostavnim stvarima… voda, red, nova radna mjesta, cistoca, sadrzaji.

 5. A bas je KOtor poceo transparentno turisticku sezonu,ja sam dosla iz Mostara juce a isto stanje u KOtoru je kao i prije 20 godina i dalje neima vode na cesmu a tamo nekakvi srucnjaci truse o zicari i tunelu i jos kojekakvim glupostima a narod nema kapi vode da se umije BRUKA

 6. U podnožju Vorotana, planine blizu granice s Iranom, armenski predsjednik Serž Sarkisjan i poglavar armenske apostolske crkve Karekin II., zajedno s drugim brojnim uglednicima, ukrcali su se na prvu vožnju žičarom.

  Žičara će tijekom cijele godine omogućiti pristup manastiru Tatevu iz devetog stoljeća, jednom od najvažnijih religijskih centara na Kavkazu i velikoj turističkoj atrakciji.

  Gradnja žičare koštala je 13 milijuna eura. Kabine, koje mogu primiti 25 putnika, kretat će se brzinom od 37 kilometara na sat i cijela će vožnja trajati 11 minuta. Za mještane je vožnja besplatna, a ostali će kartu plaćati šest eura.

  Dosad je žičara Sandia Peak u Novom Meksiku (SAD), s trasom od 4,3 kilometara, bila najduža povratna putnička žičara na svijetu. (Hina

 7. Armenija je u subotu pustila u promet najdužu povratnu putničku žičaru na svijetu, čija se trasa od podnožja planine Vorotana do srednjovjekovnog manastira Tateva proteže u dužini od 5,7 kilometara, a ova naša će bit duga 15 kilometara. Za nepovjerovat.

 8. Trebalo bi kada počne izgradnja napravit veliki vatromet za nezaborav, a žičaru ćemo otvorit kada Plužine dobiju olimpijadu…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].