Iz arhiva Skala radija: U kotorsku čitaonicu toči i suzi od stida i srama (26/03/2018)

0
Bruka

U kotorsku čitaonicu toči i suzi od stida i srama

U kotorsku čitaonicu toči i suzi od stida i srama

U konkursu za izbor direktorice kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković“, preporuka je Skala radija moralo bi da stoji da novoizabrani da pod hitno popravi krov, okreči biblioteku i čitaonicu, očisti kuću u koju stoluje, sredi drvenariju, gotovo uništenu rasvjetu i ozvučenje, opere informativne izloge i ofarba ih. Prije toga ne bi mogla da bude postavljena. Nije važno da li ima ili nema stručne spreme, godina rukovođenja i staža. Na to neće niko obraćati pažnju. Mnogo su veći kvalifikativi u partijsko-kumovskim relacijama koje su omogućile bespravno zaposljenje. Zbog toga ne treba gajiti iluziju da će ovoga puta biti po zakonu.

Da bi Savjet Centra, onaj dio koji sluša i striktno sprovodi volju finansijera i šefa raštimovanog orkestra izgledao odlučnije u sopstvenim očima, pa iako zna da to nije istina, treba da posluša savjet Skale. Da napiše anex konkursa i zatraži čistoću i urednost kao mogućnost bar.

Ko će knjige da spasi?

Buduća direktorica, pa ma ko da bude izabran po nacrtanom konkursu, morala bi onda da dođe u čitaonicu, da se popne prilikom redovnih i iznenadnih posjeta u treniranju strogoće i provjeri da li su zaposleni na svom radnom mjestu. Morala bi kuma naša izdvojiti od silne gomile novca da zakrpi rupe po krovu biblioteke i čitaonice, da se ne stidimo od sve manjeg broja onih koji dolaze da se s knjigom druže. Oni menadžericu ne interesuju mnogo. Novac kaplje, ili bolje toči onima koji su zaslužni i koji sprovode naume konglomerata. Za njih ima, a za izbušeni krov ni cent.

Nadamo se da će budući Gradski hor, koji će, kako vd šefica reče pjevati sve i svašta, organizovati donatorsku pjesmu za zamjenu tigala i kupovinu po neke kanavace i sića za vodu. Nakon toga bi se organizovala druga za šuganje i krečenje, pituravanje. I eto rješenja. Sve bi potom bilo kako treba. Iduće godine opet.

Ono što se rabota zahvaljujući ranije usvojenim projektima, ne pripada ovoj priči.

U međuvremenu koncerti za po par gostiju, pjesnički i književni susreti po zasluzi, opet za nekoliko članova rodbine, po koji zaposleni, dežurni tog dana i slučajni prolaznik.

Kotorski Kulturni centar ide krupnim koracima. Đe, sam Bog zna, madam URA, njena sekretarka i vd kuma.

Pa neka je nazdravlje!

Slavko Mandić

ogledalo godišnjeg rada

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].