Iz arhiva Skala radija: Trenutna korist od prekomjerne gradnje mnogima je važnija od trajne štete koju prave (23/04/2018)

0
Gradi se bez prekida

Trenutna korist od prekomjerne gradnje mnogima je važnija od trajne štete koju prave

Trenutna korist od prekomjerne gradnje mnogima je važnija od trajne štete koju prave

U zaštićenom području i jednom od najljepših zaliva svjeta cvjeta neplanska gradnja.

Kao da se trudimo i utrkujemo u narušavanju tradicionalne graditeljske vrijednosti i prirodno, kulturno i istorijske specifičnosti Kotora.

Sve to ostavlja trag na promišljanje i reakciju turista.

Turisti su u svakom kontaktu i razgovoru oduševljeni Crnom Gorom, njenim ljepotama i kontrastima, a od ljepote Bokokotorskog zaliva zastaje dah, ali i uz obavezno pitanje – zašto vam niču građevine koje ruže pejzaž, kazala je za Skala radio Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije Kotor.

Britanci sa kojima je ovih dana razgovarala, kazali su da neće ni da uđu u Budvu u kojoj caruje beton, pa im izgleda kao nešto što ne treba da posjete.

Oni se pitaju da li je i u Kotoru gdje je več neko vrijeme primjetna prekomjerna gradnja, bio potreban novac, pa se dopustila brza gradnja da bi se napunio budžet.

Ili je trenutna korist od novca koji se na taj način slio, bila važnija od trajne štete, pitaju turisti koji o tome razmišljaju mnogo više nego što se to nama čini, kazala je Radovićeva.

“Ne govori se samo o turistima koji će u Kotoru biti na dan, dva, i da li se njima nešto sviđa ili ne. Impresija će iz čarobne Boke biti uvijek dobra i ako se zaista potrudimo da uradimo sve što je potrebno za turizam, neće niko odavde otići sa lošim utiscima”, smatra naša sagovornica.

u neposrednoj blizini betonjerki je ova idila

Ali je veoma važno, kaže ona, kako će nas kao destinaciju pozvati bilo ko da učestvujemo u bilo kakvom zajedničkom programu, projektu saradnji ili bilo kojoj  investiciji koja će se ovdje dešavati.

“Kako će na nas gledati ako neko tim poslom ovdje ozbiljan dođe i vidi da smo toliko toga neozbiljno radili. To se na nekin mjestima graniči i sa moralom da bi dozvolili da se dešava ovo što se dešava sa devastacijom tako vrijednog prostora”, poručila je Radovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].