Iz arhiva Skala radija: Starograđani u Kotoru nemaju sna (21/06/2018)

0
ulica kod hostela

Starograđani u Kotoru nemaju sna

Starograđani u Kotoru nemaju sna

“Ima li ikoga da nam pomogne? Život nam je omrzo, živimo kao u zatvoru“, riječi su Kotoranke Olge Ivanović koja živi u sjevernoj ulici, nekadašnjoj zanatskoj – od Šuranja do Pazara, danas ulici 29. novembra.

Na potezu od Gurdića, prema Centru za kulturu su tri hostela, kafići i buka koja vlada u ovom dijelu grada.

Gotovo sve skale su polomljene, nema kanti za sitni ulični otpad, šahte klapću izvaljene i stvaraju dodatnu buku, pa se i pored zatvorenih prozora to čuje.

No, sve bi se nekako i izdražalo da ima mira.

Promet gostiju i tursta ovom ulicom je veliki, galama, buka u svaku uru nesnošljiva, nečistoća i nered svake vrste.

To je strašno, ne možemo otvoriti prozore i to je kao u zatvoru, priča gospođa Ivanović za Skala radio.

U razgovoru sa vlasnicima hostela, sve ostaje na obećanjima, sve će se srediti kažu, ali od toga nema vajde.

Naša sagovornica posebano strepi od silnih opušaka koji se bacaju na sve strane, a prije dvije godine izbio je veliki požar upravo u potkrovlju hostela tik uz nejnu kuću i taj strah i sters još uvijek nosi.

Stoga Ivanovićeva moli Komunalno preduzeće da im se postavi kanta za sitni otpad koja je nekada bila tu.

“Muka me natjerala da i na vaša vrata zakucam, da se požalim i tražim zaštitu”, kazala je vidno uzbuđena ova sedamdesetogodišnja Kotoranka.

Ona je kako nam je ispričala otišla do opštine da potraći nadležne, obavijesti ih o svom i problemu komšija u ovoj ulici i zatraži pomoć.

Nije stigla ni do jedne adrese dalje od portinice zgrade opštine, gdje joj je portir saopštio da on ne zna i da to nije njegov posao te da ga poštedi.

“Ja sam htjela samo da me usmjeri na nekoga ko je nadležan za moj problem. Portir mi je saopštio da idem u Komunalnu policiju čije su prostorije u drugom dijelu grada. Tamo sam već jednom bila, nijesu reagovali, ali sam se  i pored svega upitila i otišla ponovo gdje me primila dežurna službenica i zapisala što treba. Kazala sam da me obavijeste što su preduzeli po mojoj žalbi i da nekada komunalna policija prošeta ovom ulicom i uvjeri se u sve što govorim i našto se žalim“, ispričala je Ivanovićeva i dodala da sa nadležnima muku muči punih osam godina.

“Znam da se treba zakazati da bi se došlo do predsjednika opštine, ali ni to očito ne mogu. Ispadam crna vrana u očima komunalne policije, a ja samo tražim svoje pravo da živim u kući za koju uredno plaćam porez a mira nemam“, rezignirano je kazala Ivanovićeva.

Sličnu priču i istu muku dijele i ostali građani okupljeni u Udruženju građana starog grada koji će kako su nam kazali sa ovim problem upoznati i međunarodne sudove.

Na naš poziv i pitanje da li je moguće postaviti kantu za sitni otpad u ovoj ulici, Mladen Lučić, direktor Komunalnog preduzeća je odmah reagovao i kazao nam da će već danas poslati komunalce na lice mjesta i postaviti posudu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].