Iz arhiva Skala radija: Snežana Perišić: Zapošljavanje rukovodnog kadra u Službi za inspekcijeske poslove opštine Kotor je nezakonito (15/04/2019)

5
Snežana Perišić

Snežana Perišić: Zapošljavanje rukovodnog kadra u Službi za inspekcijeske poslove opštine Kotor je nezakonito

Snežana Perišić: Zapošljavanje rukovodnog kadra u Službi za inspekcijeske poslove opštine Kotor je nezakonito

Htjela sam da ukažem na nezakonito zapošljavanje u opštini Kotor, odnosno Službi za inspekcijeske poslove, jer se borim protiv nezakonitosti u radu od kad sam zaposlena.

Odupirem se bezazkonju, nepotizmu, tribalizmu, nezakonitom zapošljavanju u opštini Kotor i nezakonitom trošku budžetskih sredstava, kazala je Snežana Perišić, inspektorica u Službi za inspekcijske poslove opštine Kotor Skala radiju.

Ona je kategorična da njeno javno obraćanje nema političku pozadinu i da je prvenstveno težnja da se javnosti predoče nepravilnosti koje se dešavaju u radu prilikom postavljanja rukovodnog kadra u opštini Kotor.

Perišićeva je ubjeđenja da se protiv nezakonitosti svi moramo boriti i to ne samo na državnom nego i na lokalnim nivoima. Ljudi u lokalnoj upravi treba da se zapošljavaju po zakonu,na zakonit način, a ne protiv zakona, jasna je ona, saopštavajući da su to razlozi zbog kojih se odlučila da javno progovori o nezakonitom zapošljavanju u inspekcijskoj Službi. Zbog toga očekuje moguće neprijatnosti ali, kako kaže, na to je navikla i ne bi joj bilo prvi put da je maltretiraju i zlostavljaju. U tom slučaju postoje organi koji će je zaštititi, sigurna je ona.

Na pitanje da li ima pravo da javno govorio o ovim problemima i da li je o tome upoznala načelnika Službe, Perišićeva je odgovorila da po Ustavu Crne Gore ima pravo da javno govori o onome što se dešava u Službi. Javno i argumentovano. Ona tvrdi da je razgovarala sa načelnikom Dragovićem i da on zna da je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama pribavila svu dokumentaciju o kojoj govori. Obratila se predsjedniku Opštine i potpredsjednicima. Takođe i Upravnoj inspekciji koja će doći i obaviti upravnu kontrolu svih dokumenata i navoda o kojima je riječ. Od njih joj, za sad, niko nije odgovorio. Imala je razgovor sa upravnim inspektorom i objasnila mu na koji način je zaposlen načelnik i  pomoćnica načelnika Službe. Upravni inspektor joj je kazao da je to protivzakonito zapošljavanje i da to nosi čak i krivičnu odgovornost.

Inspektorica Perišić je kazala da je načelnik Dragović protiv nje pokrenuo disciplinski postupak. Razlog je što je jedno jutro načelnik pozvao i što je ona, prilikom ulaska u njegovu kancelariju  pitala „Gdje gori“ i „što me zoveš svako jutro kad znaš da sam tu“. Zbog toga je pozvana na disciplinsku odgovornost jer je navodno uvrijedila načelnika. Ona mu je tada kazala da on nije njen načelnik, jer nema valjano rješenje za to radno mjesto, što je potkrijepila dokumentom koji je pokazala. Upravo to je, kazala je ona, bio razlog da prikupi potrebnu dokumentaciju i rješenja iz kojih se vidi jasno kako je načelnik Dragović zaposlen na rukovodeće mjesto on i kako njegova pomoćnica Aleksandre Tatar. Tražila je i dobila zapisnik Upravne inspekcije koja je bila u Kotor i obavila uvid u službenu dokumentaciju opštine kotor 18. februara 2019. godine iz koga se vidi da što je predsjedniku opštine naloženo da uradi, a on se o to oglušio. Disciplinski postupak je pokrenut početkom godine.

Na pitanje da li je tačno da je 21. 03. 2019. godine Dragović dobio rješenje o postavljenju ponovo kao vd na rok od 6 mjeseci i da konkur nije do sada raspisivan, Perišićeva je kazala da je tačno i pojasnila da konkurs za načelnika Službe nije raspisan više od dvije godine, tačnije od osnivanja Službe. Ona kaže da je načelnik na to radno mjesto postavljen kao vršilac dužnosti  a da ni nakon ukaza Upravne inspekcije da se raspiše konkurs za mjesto načelnika, to nije urađeno. Načelnik je ugovorom od 28.02.2018. rješenjem postavljen na tu funkciju do okončanja konkursa, u trajanju ne dužem od šest mjeseci. Perišićeva kaže da je u saznanju da je 20.03.02019. donešeno rješenje od strane predsjednika opštine Jokića o prestanku mandata načelniku Dragoviću a da je već sjutradan, 21. 03. 2019. postavljen ponovo za vd. Dakle, nije je da nije zaposlen po konkursu.

Iz svega se vidi da predsjednik opštine nije postupio po nalogu Upravne inspekcije, već je donio rješenje 20. marta ove godine o razrješenju načelnika a samo dan kasnije donio novo postavljenju na ovu funkciju. Opet nema konkursa i opet sve isto.

Inspektorica Perišić tvrdi da je ovakvo postupanje nadležnih organa kotorske opštine u suprotnosti sa zakonom, jer vd načelnika može biti postavljen na to mjesto do 6 mjeseci, a samo u nekim izuzetnim situacijama, koje se ne mogu odnositi na ovo vrijeme,kada ne funkcioniše lokalna uprava, taj period može biti do godinu ipo.

Da zapošljavanje u Službu za inspekcijske poslove opštine Kotor nije u skladu sa zakonom najbolji je dokaz postavljanje Aleksandre Tatar na mjesto vd pomočnika načelnika Službe na 6 mjeseci od 01. 03. 2019, smatra Perišićeve. Ona je do tada radila povremeno privremene poslove a isplaćivana je preko agencije. Svakoga mjeseca je ugovor prekidan pa nastavljan novim.

Perišićeva kaže da joj je najviše zasmetalo obrazloženje prilikom postavljanja vd pomoćnice načelnika Službe. Tamo piše da je Tatar obavljala poslove inspektora u Službi, što je, kako je kazala Perišićeva, čista laž. Ona je ranije obavljala poslove sa srednjom spremom a radni zadaci su joj bili obilazak grada, fotografisanje nepravilnosti i obavještavanje načelnika o tome, kako bi inspektorima bio olakšan posao tokom turističke sezone. Nikada nije, tvrdi inspektorica Perišić, Tatar obavljala poslove koji su u nadležnosti inspektora Službe, nikada nije raspisan konkurs za mjesto koje pokriva i nikada nije imala uniformu niti službenu legitimaciju što bi joj omogućilo vršenje inspekcijskog nadzora. To se može provjeriti u opštini Kotor.

Za radno mjesto pomoćnika načelnika Službe Tarat je morala da ima 4 godine iskustva i visoku stručnu spremu, ili dvije godine na poslovima rukovođenja. Perišić kaže da je u saznanju da je Tatar bila izvršna direktorica u njenom frizerskom salonu u Podgorici kao i da je dopunila radni staž potvrdom o volontiranju. U momentu postavljanja na mjesto pomočnice načelnice Tatar je imala tri godine i dva mjeseca radnog staža. Od toga devet mjeseci sa srednjom stručnom spremom u Službi za inspekcijske poslove i opštini Kotor. To znači, tvrdi Perišić da ona nije mogla imati uslov za radno angažovanje na pomenuto radno mjesto, tim prije što nikada nije potpisala ni jedno rješenje, prekršajni nalog niti zapisnik.

Na pitanje da li je Aleksandra Tatar u nekom srodstvu sa nekim od kotorskih lokalnih političara, pa je po tom osnovu dobila radno mjesto za koje ne ispunjava uslove, Perišićeva je odgovorila da jeste i da zato smatra da se radi o čistom primjeru nepotizma i flagrantnog kršenja zakona. To je krivično djelo, tvrdi ona navodeći konstataciju da je njen očuh Vladimir Potpara predsjednik kotorske Nove srpske demokratije koja je u sastavu Demokratskog fronta i da je odborniki u SO Kotor. Ona nije upoznata da li je predsjednik opštine potpisao saglasnost za njeno postavljenje, ali zna da je rješenje potpisao načelnik Dragović.

Inspektorica Perišić je kazala da su se ona i njena koleginica Biljana Hajtnik, službenice sa najdužim stažom u Službi obratili predsjedniku opštine i potpredsjednicima da vam objasne na koji način je Tatar postavljena za pomoćnicu načelnika i po kojim kvalifikacijama i zaslugama je došla na to radno mjesto. Odgovor do danas nijesu dobile, a kako kaže ne očekuje ga ni za duži vremenski period.

Ona se istog dana obratila Upravnoj inspekcija u Podgorici tražeći da izvrše kontrolu postavljenja Aleksandre Tatar i zakonske procedure koja je prethodila njenom postavljenju. Za sada nema odgovora, ali je to i opravdano, smatra Perišićeva, jer Upravna inspekcija mora da izvrši uvid u dokumentaciju i da sačini zapisnik o tome.

Inspektorica Perišić je, na našu konstataciju da je Kotor više dana bio oblijepljen plakatima koji su pozivali za skup podrške aktuelnom predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću i da inspekcija nije reagovala, kazala da je to posao Službe za inspekcijske poslove i da ona nije bila na poslu u subotu i nedjelju, ali da je u petak sa parkirališta uklonila ono što je sama mogla. Lično misli da je podbacila Služba, da je na lice mjesta trebalo napisati zapisnik o postavljanju plakata od strane nn lica i ukloniti sve plakate sa palmi, platana i bedema.

5 KOMENTARI

  1. Ubačili su i mali splav u taj brlog od vode, a radnici bez prsluka, znaju li plivat ?
    Ko je zamutio vodu, bistri li se ?
    A što ako se zaledi ?

  2. ..A UPIRANJE JE DRUGA RABOTA…?..ZNALI SE KOJA JE “SOLUCIJA-AKTUELNA U TU SLIŽBU BEZAKONJA PARTIJA NA VLASTI U OPŠTINI KOTOR EVO VIŠE OD 3O GODINA-KOJU SU POZOBALI TOVARI…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].