Iz arhiva Skala radija: Skandal u SO Kotor: odbornik Demokrata snimao telefonom zasijedanje i prenosio na fejsbuk (23/03/2018)

0
Skupština opštine Kotor

Skandal u SO Kotor: odbornik Demokrata snimao telefonom zasijedanje i prenosio na fejsbuk

Skandal u SO Kotor: odbornik Demokrata snimao telefonom zasijedanje i prenosio na fejsbuk

Nesvakidašnji incident dogodio se na nedavno održanoj XV sjednici Skupštine opštine Kotor.

Navikli smo na nedolično ponašanje, uvrede i klevete, dobacivanja, etiketiranja, ometanja govornika od dolaska nove vlasti na čelo kotorske opštine u čemu prednjači dio Demokrata.

Navikli smo da predsjednica SO Dragica Perović, koja se striktno drži njenih pet minuta vlasti ne reaguje i dozvoljava, nerijetko i sa osmijehom besprizorne istupe pojedinaca.

Pa ipak, dara je prevršila mjeru kada se odbornik Demokrata Dejan Pejović osmjelio da snima mobilnim telefonom tok zasijedanja Skupštine i direktno ga prenosi preko fejsbuka.

Time je povrijedio pravo na privatnost svih odbornika u lokalnom parlamentu, koje je snimao neovlašćeno, i na taj način počinio krivično djelo.

Pozvali smo Velibora Rakočevića, dekana Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici i pitali ga da li odbornik ima pravo da snima sjednicu SO po sopstvenoj volji.

On je bio kategoričan da je učinjeno krivično djelo neovlašćenog snimanja i prenošenja zasijedanja putem fejsbuka, što je klasičan primjer povrede prava na privatnost.

Predsjednica Skupštine je morala da reaguje i zabrani smimanje, ukoliko je vidjela što odbornik radi.

Za neovlašćeno snimanje predviđena je kazna zatvora do jedne godine, a ako je izvršeno od strane službenog lica, kazna je do tri godine.

Ista kazna je i za neovlašćeno fotografisanje.

Pejović, i nakon reagovanja odbornika DPS-a Željka Avramovića da prekine sa snimanjem, nije to učinio, jasno komentarišući da sve treba snimati i objavljivati.

Kada se odbornik DPS-a Avramović uputio ka njemu, umiješala se predsjednica Skupštine i pozvala na red.

Kazala je, što se na snimku čulo, da je kriva što nije reagovala, ali eto, desilo se.

Pozvali smo predsjednicu SO Kotor Dragicu Perović i pitali je da li će pokrenuti postupak protiv odbornika Pejovića.

Ona nam je kazala da je njoj lično kao Dragici Perović, neovisno od funkcije koju pokriva, zaista žao što je do toga došlo, ako to neko procjenjuje da je incident.

Za nekoga možda jeste, a možda za nekoga nije, kazala je predsjednica kotorske SO, ponovo naglašavajući da joj je žao što je do toga došlo.

“Izvinjavam se onima koji to prihvataju kao incident, a onima koji misle da to nije incident neka bude opomena za budući rad“, poručila je ona.

Odbornik DPS-a Željko Avramović je istakao da je u svakom slučaju povrijeđeno pravo na privatnost odbornika, jer u Skupštini grada nije dozvoljeno snimanje kamerom i mobilnim telefonom.

To ne postoji u pravilniku i poslovniku o radu.

“Time što se jedan kolega drznuo da mobilnim telefonom direktno snima skupštinsko zasijedanje povrijeđenio je, ne samno moje već i pravo svih ostalih odbornika koji na žalost nijesu reagovali, a najveći problem je što nije reagovala predsjedfnica Skupštine ni sama ni na moje upozorenje da se krši propis i privatnost svih nas koji smo u Skupštini“, rekao je Avramović.

Na naše pitanje da li će pokrenuti postupak protiv odbornika Pejovića, Avramović je odgovorio da još razmišlja da li da pokrene inicijativu prema pravosuđu, ali je bliže odluci da to ne čini, ne zbog toga što nije u pravu, nego zato što bi taj postupak suviše dugo trajao i medijski se eksploatisao.

Da li će njegova stranka nešto po tom pitanju preduzeti, razgovaraće na nekom od narednih partijskih sastanaka, zaključio je Avramović.

Pitali smo predsjednika OO DPS-a Željka Aprcovića da li će partija na čijem je čelu pokrenuti postupak protiv odbornika Pejovića.

Dobili smo odgovor da će kotorski DPS imati sastanak u subotu 24. marta i tada donijeti odluku o tome što će uraditi po ovom pitanju.

Prema mišljenju odbornika SNP-a Mića Dobriše, snimanje je neprimjereno i nedopustivo, pogotovo neovlašćeno, jer nije poslovnički normirano.

Zna se ko ima pravo da snima rad sjednica Skupštine, odbornike i sve ostale prisutne u sali.

Socijalistička narodna partija o ovome još nije zvanično zauzela stav ali u narednom periodu, uskoro ćemo i o tome izaći sa stavom, rekao je Dobriša.

Za vrijeme trajanja incidenta, predsjednik opštine Vladimir Jokić je mirno posmatrao dešavanja, valjda svjestan da za kršenje zakona u ovoj zemlji malo ko odgovara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].