Iz arhiva Skala radija: Kotorskoj lokalnoj upravi 27 zaposlenih prodalo radno mjesto za 375000 € (13/12/2017)

0
semafor za brži protok saobraćaja ispred kotorskih vrata od grada

Kotorskoj lokalnoj upravi 27 zaposlenih prodalo radno mjesto za 375000 €

Kotorskoj lokalnoj upravi 27 zaposlenih prodalo radno mjesto za 375000 €

Nastavak juče prekinute sjednice SO Kotor, koja je počela 1. decembra, prekidana je danas više puta zbog tehničkih problema i nemogućnosti da se uspostavi direktan radio prijenos zasijedanja.

Informacija o realizaciji budžeta za prvih 9 mjeseci 2017. godine, a koja se prima k znanju i o kojoj se ne glasa, izazvala je reakcije odbornika opozicionih partija.

Željko Avramovović, odbornik DPS-a se osvnuo na visinu sredstava podijeljenih licima koja su uzela otpremninu i na broj onih radnika lokalne uprave koji se, kako je kazao, pogodio sa opštinom i prodao im svoja radna mjesta.

Avramović je pitao sekretara Sekretarijata za lokalne prihode budžet i finansije Petra Đakonovića da li je, i ako jeste, koliko je zaposleno ili raspisano konkursa za radna mjesta koja su prodata opštini?

On je, kazao je, u saznanju da je već zaposlen jedan broj novih radnika, što znači da se ne radi o racionalizaciji nego je u pitanje nešto potpuno drugo.

Đakonović je odgovorio Avramoviću da je 27 zaposlenih potpisalo sporazum za otpremninu i da je u tu svrhu utrošeno 375.000 od planiranih 405.000.

Nije bilo odgovora na pitanje o raspisivanju konkursa i zapošljavanju novih radnika.

Odbornik SNP-a, partije koja podržava vladajuću koaliciju u Kotoru Milorad Vukšić je bio vidno iznerviran pitanjima Avramovića.

On je kazao da se neko sad nađe da ovdje pravi začkoljice oko toga pitanja, a svašta su radili mimo zakona kada su bili vlast.

Vukšić je konstatovao da je ova vlast po mnogo čemu bolja od prethodne, o čemu najbolje govore podaci.

On je predložio smanjenje svih zahvatanja od građana Kotora, što bi pokazalo da ova vlast razmišlja o stanovnicima kotorske opštine.

On je kazao da svi moraju da plaćaju porez, da je zadovoljan nivoom naplate, ali da može mnogo bolje.

Đakonović je odgovorio da je za takve prijedloge potrebno uraditi analizu i da nije siguran da je to uopšte moguće za 2018. godinu.

Odbornica DPS-a Tanja Stanovčić je konstatovala da odbornici nemaju nikakvu informaciju koja se može vidjeti iz datog obrazloženja, jer su doslovno prepisani brojeve iz ostvarenja budžeta.

Ona je naglasila da odbornici umiju sami da čitaju podatke iz dva uporedna perioda, ali da ne znaju šta se krije iza tih brojeva.

Ona je naglasila da odbornici umiju sami da čitaju podatke iz dva uporedna perioda, ali da ne znaju šta se krije iza tih brojeva. I da formu obrazloženja treba prilagoditi nama čitaocima na način da nam informacija bude nedvosmislena i jasna.

Stanovčićeva je kazala da je 2017. smanjen iznos na ime zarada zaposlenih s jedne strane, ali je s druge strane, na ime otpremnina namijenjen iznos od 405.000,00 eura.

Za iduću godinu je u ovu svrhu planirano 250 000 eura za 2018.

To znači, kazala je Stanovčić, da imamo tri puta više od planiranog iznosa na poziciji Izdaci po osnovu isplate ugovora po djelu (planirali su 44.186,00 eura a za prvih 9 mjeseci realizovali 134.843,78 eura).

Prosto nema logičnosti, a izbjegnute su ove informacije u obrazloženju.

Odbornica Stanovčić je podsjetila i da je nova vlast kritikovala prethodnu za troškove mobilne telefonije, a oni su za prvih 9 mjeseci dostigli iznos koju je prethodna ostvarila za cijelu 2016. godinu.

Odbornik Liberalne partije Vido Drašković se osvrnuo na zapošljavanje elite u AD Luka Kotor.

Prije toga su, kazao je on, prilagodili sistematizaciju određenom broju elitnih funkcionera i prijatelja lidera partije.

Jedino što su ispoštovali je rodna ravnopravnost, zbog čega ih je Drašković pohvalio.

On je kazao da je nova vlast realizovala samo 15% investicija, dok je realizovala zapošljavanje svojih kadrova.

O tome je, kazao je Drašković sve kazala Upravna inspekcija.

Kada je u pitanju Izvještaj o radu i finansijski plan “Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu”, odbornica SDP Bruna Lončarević ne umanjujući značaj i kvalitet ovog festivala se zapitala nije li mnogo 20.000 eura koliko je utrošeno za reprezentaciju otvaranja ovogodišnjeg Festivala.

Ona je takođe istakla podatak da je za honorare izdvojeno 80.000 eura, a za smještaj učesnika 60.000.

Lončarevićeva je pitala i zašto mnoge predstave nijesu na našem jeziku, smatrajui da je to barijera u njihovom razumijevanju.

Petar Pejaković, direktor Fondacije odgovorio da je upravo akcenat na međunarodnom karaklteru objašnjavajući da se igrom, muzikom, scenskim pokretima i ostalim efektima brišu jezičke barijere.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].