Iz arhiva Skala radija: Ko to gasi drevnu pomorsku tradiciju u Perastu (30. apr. 2013.)

1
kruzer ispred Perasta

Serija tekstova Iz arhiva Skala radija, nervira uniformisane.

Nervira ih istina, jer su dokazali da ih istina nije i neće interesovani dok traju na političkoj sceni Crne Gore.

U tromjesečnom vršenju vlasti nijesu uspjeli da naškode Skala radiju i pored angažovanja kompletnog (ne)stručnog tima kravataša i čuvenog finansijskog stručnjaka, nadaleko poznate madam ure.

Da, da, uspjeli su da donesu odluku da se proda audi, ali ni to nijesu uspjeli završiti do kraja.

Ko to gasi drevnu pomorsku tradiciju u Perastu

Ko to gasi drevnu pomorsku tradiciju u Perastu

Zabrana obilaska ostrva Gospe od Škrpjela brodovima na kružnom putovanju zbog bezbjednosti plovidbe izazvala je ogorčenje Bokelja, jer ovu novinu doživljavaju, između ostalog, i kao ukidanje starodrevnog običaja, pozdrav brodskim sirenama i oglašavanje crkvenim zvonima dolazak brodova u Boku, koje su mještani takođe pozdravljali sa prozora kuća.

Nesvakidašnje, interesantno, prepoznatljivo za ovaj kraj, što simbolizuje srećan povratak pomoraca i susret sa nabljižima, ali i zahvalnost Gospi od Škrpjela svetilištu pomoraca, objašnjava turizmolog Milenko Pasinović.

“Dakle, riječ je o običaju, nematerijalnom kulturnom dobru. A, upravo se ovih dana na Cetinju, u organizaciji Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, rasprvaljalo o revalorizaciji kulturnih dobara. Pa i onih nematerijalnih, u koja spada i o bičaj koji je nedavno ukinut”, rekao je on.

Pasinovića brine odnos nadležnog ministarstva prema ovoj zabrani odnosni gašenju drevnog običaja.

Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Udruženja pilota, odnosno peljara, je poslalo zahtjev u kome navode kada i u kojim slučajevima treba zabraniti oplovljavanje navedenih ostrva, iznoseći vrijednost pojedinih hidro-meteoroloških parametara kao ograničavajući faktor.

“Na taj zahtjev, još nema odgovora. Pa, zar može neko, ljudima tih kvalifikacija i iskustva osporiti takav zahtjev? Ne može, ali može da ne odgovori”, kazao je Pasinović za Skala radio.

Peraštanin Krsto Žmukić, vd predsjednika MZ Perast kazao je za Skala radio da za ovu odluka da se ne obilaze ostrva zbog sigurnosti plovidbe  nema osnova.

“Neka mi oproste  svi uvaženi pomorski kapetani i piloti ali ovo je nonsens. Ima osnova kada je jako nevrijeme, jugo ili bura, ali iz čista mira izbjeći manevar koji se vjekovima radio tome nema opravdanja”, kazao je Žmukić, navodeći primjer najvećih nekadašnjih brodova “Jugooceanije” “Sutjeske” i “Orjena” koji su bili klasičnog pogona sa jednim kormilom su obilazili po tradici peraška ostrva.

Manevre su radili i svi brodovi kompanije “Dabinović”, zatim svi kruzeri, prva je manevar oko školja napravila “Orkestra”, zatim “Costa Mediterane” koja je prvo imaginarno putovanje imala do Kotora, išla je oko školja.

Žmukić takođe konstatuje da se po mediteranskim lukama izvode mnogo teži i opasniji manervi da bi se prišlo gradu, a najuži dio prolaza između Perasta i ostrva Sv. Đorđe je 430 metara širi od tjesnaca Verige skoro 100 metara, dubina je preko 30 metara, znači nosač aviona ili tanker najvećeg gaza može da prođe, revoltirano konstatuje Žmukić.

1 KOMENTAR

  1. nikad u dom….nikad srecnih perastana…. bezbjednost plovidbe za vrijeme ljeta kad ima na desetine camaca ispred Perasta kupaca koji plivajuci dolaze do Skolja je NULA…evo i gradnja hotela koji ce povecati vrijednost Perasta i njegovih gradjana im ne valja…Bolje im je bilo kad su se bavili konfekcijom za vojsku uglavnom i uvjek u minusu…..Zmukic je neozbiljan ali svjestan da se havarije desavaju kad se najmanje ocekuje…. Costa Concordija je primjer izazivanja djavola…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].