Ko to gasi drevnu pomorsku tradiciju u Perastu

33

Pasinović – Žmukić

Pasinović – Žmukić

Zabrana obilaska ostrva Gospe od Škrpjela brodovima na kružnom putovanju zbog bezbjednosti plovidbe izazvala je ogorčenje Bokelja, jer ovu novinu doživljavaju, između ostalog, i kao ukidanje starodrevnog običaja, pozdrav brodskim sirenama i oglašavanje crkvenim zvonima dolazak brodova u Boku, koje su mještani takođe pozdravljali sa prozora kuća.

Nesvakidašnje, interesantno, prepoznatljivo za ovaj kraj, što simbolizuje srećan povratak pomoraca i susret sa nabljižima, ali i zahvalnost Gospi od Škrpjela svetilištu pomoraca, objašnjava turizmolog Milenko Pasinović.

“Dakle, riječ je o običaju, nematerijalnom kulturnom dobru. A, upravo se ovih dana na Cetinju, u organizaciji Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, rasprvaljalo o revalorizaciji kulturnih dobara. Pa i onih nematerijalnih, u koja spada i o bičaj koji je nedavno ukinut”, rekao je on.

Pasinovića brine odnos nadležnog ministarstva prema ovoj zabrani odnosni gašenju drevnog običaja.

Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Udruženja pilota, odnosno peljara, je poslalo zahtjev u kome navode kada i u kojim slučajevima treba zabraniti oplovljavanje navedenih ostrva, iznoseći vrijednost pojedinih hidro-meteoroloških parametara kao ograničavajući faktor.

“Na taj zahtjev, još nema odgovora. Pa, zar može neko, ljudima tih kvalifikacija i iskustva osporiti takav zahtjev? Ne može, ali može da ne odgovori”, kazao je Pasinović za Skala radio.

Peraštanin Krsto Žmukić, vd predsjednika MZ Perast kazao je za Skala radio da za ovu odluka da se ne obilaze ostrva zbog sigurnosti plovidbe  nema osnova.

“Neka mi oproste  svi uvaženi pomorski kapetani i piloti ali ovo je nonsens. Ima osnova kada je jako nevrijeme, jugo ili bura, ali iz čista mira izbjeći manevar koji se vjekovima radio tome nema opravdanja”, kazao je Žmukić, navodeći primjer najvećih nekadašnjih brodova “Jugooceanije” “Sutjeske” i “Orjena” koji su bili klasičnog pogona sa jednim kormilom su obilazili po tradici peraška ostrva.

Manevre su radili i svi brodovi kompanije “Dabinović”, zatim svi kruzeri, prva je manevar oko školja napravila “Orkestra”, zatim “Costa Mediterane” koja je prvo imaginarno putovanje imala do Kotora, išla je oko školja.

Žmukić takođe konstatuje da se po mediteranskim lukama izvode mnogo teži i opasniji manervi da bi se prišlo gradu, a najuži dio prolaza između Perasta i ostrva Sv. Đorđe je 430 metara širi od tjesnaca Verige skoro 100 metara, dubina je preko 30 metara, znači nosač aviona ili tanker najvećeg gaza može da prođe, revoltirano konstatuje Žmukić.

33 KOMENTARI

 1. Stara/nova tema iz panjege, nije losa!
  Upinju se sacica denjavih Peraskih
  kulturbundovaca , podrzanih sa
  prof. dr. sa Ljute, “izboriti” za podanistvo posadama stranih vapora i
  furestima, mavanjem “lancunima” i
  “suona-vanjem campanom” , poput
  okultistickih i misticnih rituala!
  Tako se zeli ocuvati “duh” Serenisime,
  a i podmetnuti tema za “vigile dell
  fuocco” , sa posvemasnjim komentarima pompijera i “tribuna”
  Perasta!
  Svakako , Tunaken je i zvelti sveznadar,
  sto se u sve paca, pa evo i u imenovane lancune i campane i “volju” za mavanjem , kao majstor “Velike loze”
  u “sobi pomirenja” na isola: “Maddona di Scalpello-u”!
  Sto se tice pomorske strucnosti, sud daju primorci koji nisu navegali i more
  kusali, onima koji jesu.
  Takodjer se pacaju i u vatrogasne posale, slifovanim pompjerima u Perastu i dr. mjestima.
  Pompjeri kao mestri od opste prakse,
  brzo reaguju i uglavnom , na nasu srecu, sve brzo pogase.
  Kao takve bi ih trabalo angazirati u stranku pompijera, da pogase vatru
  usijanih politickijeh tikvana!
  Perast je jos 1956. proglasen mrtvim gradom , izgubivsi status opcine !

 2. Koliko sam upućen u ulične hidrante-moram priznati da nisam do danas čuo da postoje hidranti po ulicama,jer bi isti iziskivali i manige-zar ne?Pa se postvlja pitanje njihove funkcionalnosti i zaštite od lomova i lopova?Dragi uvaženi maki2 ,ipak,predlažem da prošetate do policije i do vatrogasnice i izravno se upoznajte sa propisima o protivpožarnoj zaštiti u uslovima obezbeđenja ulica,trgova zgrada od požara.Na kraju,vi provjerite,posebno montažne zgrade u Dobroti,a ja se sjećam da je svaka stanbena zgrada,izvan i u starome gradu imala svoj hidrant-sa i brez maniga koje je uvijek po neko “prenosio” na “sigurno” mjesto?Kakvo je stanje danas-nije predmet mog interesovanja,jer o tome treba da vode brigu,prije svega, stanari i drugi odgovorni organi u opštini-državi!

  • Molio bih Gospar Jola i druge, da pricitaju danas clanak u Vijestima o pozaru, tu je sve receno, i zahtijev Pilot i njihiva zabrinutost, i totalno pomanjkanje protupozarnih remorkera, nedostatak VTS sistema, jednom rijecju kaos u pomorskoj kontroli sobracaja i spasavanja na moru. Ne treba clanku nista dodavati. Molim i Sklau da se stavi na stranu bezbjednisti prilogom u pozitivnom pisanju o bezbjednosti odnosno nebezbjednosti na moru u Boki, a ne da sanjalacki mastamo o proslosti. Pisite o rizicima i kako je Boka spremna da se sa tim nosi. Opisite stanje bezbjednosti u pomorkom saobracaju, opisite rizike i opste stanje, uredno ako imate kuraze. Ako ne obratite se udruzenju pilota i udruzenju Kapetana pa ce te vidjeti sto ce vam oni o tome reci.

 3. Gospar Maki2,uzdržat ću se od komentara oko požara i opasnosti od požara-i to samo iz jednog razloga što sam pola radnog vijeka proveo ,zajedno sa vatrogascima i Kotora i Perasta,u spašavanju imovine i lica na teritoriji opštine Kotor u vremenu 1973-1991 godina?! Znate,u uslovma i manje tehnike-neopremljenosti-starosti vatrogasaca-uspijevali smo spašavati imovinu-pa i u starome gradu Kotoru! Samo jedan detalj,poslije zemljotresa kada je došlo do požara u zgradi Staroga suda-gdje su do zemljotresa bili smešteni organi odbrane(narodne odbrane i teritorijalne odbrane),vrlo uspješno je spašen stari grad i pored toga što je do temlja izgorala unutrašnjost zapaljenog Staroga suda,koji je bio vezan sa susjenim zgradama!
  Gospar Maki2 u pomanjkanju tehnike(oružja) boj bije scrce i znanje u junuka-a toga vatrogascima Kotora i Perasta ,koliko ja pamtim-evo više od 70 godina,nije nikada falilo-zar ne?
  Na kraju,dao bih vam “savjet”,pokušajte da ne bolujete od izraza-bavite se suštinom -istinom!

  • Tacno je da su Vatrogasci bili uvjek izuzetno aktivni i nesebicno pozrtvovni.
   Nazalost u jednom slucaju na Sv, Stasije izgubili smo dva zivota starih Dobrocanki, recimo da je razlog bio pomanjkanje protupozarnih hidranat , spojenih na gradski vodovod. Nazalost i danas je stanje slicno, ap u Dobroti skoro nigdje , cak ni na novome vodovodu, po ulicama nema izvedenih Vatrogasnih hidranata, na kojih bi se mogli spojiti vatrogasna vozila i koristit tako gradske pumpe. Kakvoje stanje u visokim Zgradama u pogeldu spasavanja, ne znam.

 4. Koliko vidim,odje se netreba nadati da ce se ova suluda odluka promijeniti.Donesena je dok je i ministar pomorstva i direktor luke, bio nazalost nas covjek,koji znaju i sto su brodovi i sto je Bokeska tradicija.Doduse sad imamo bar luckog kapetana koji bi to trebao znati.Dali se stvarno nadate da ce tu odluku promijeniti gradjevinski inzinjer koji o brodovima zna koliko i prosjecni gradjanin o nuklearnom reaktoru.Jedino je rjesenje da se skupe svi piloti, koji su svi redom iskusni pomorci, i lijepo odbiju uvesti ijedan brod u Boku dok se ne promijeni ova krajnje glupa odluka.Pa neka brodove onda uvede gradjevinski inzinjer i ostali politicki postavljeni kadrovi koji se samo ne mijesaju u svoj posao.Samo se bojim da ima i pilota koji bi sve to minirali jer i oni su se nazalost dali u politiku.Dva jaka remorkera su bili mnogo potrebniji luci Kotor nego zgrada u koj ce se potrositi silne pare.Graditi upravnu zgradu a nemati nikakav remorker u luci je odluka ocekivana i logicna od takvih strucnjaka.

 5. Neka gospoda novinari kad pisu ovakve clanke, pitaju zapovjednike brodova, ako ce im htjeti osgovoriti na pitanja , pa neka nam to objave ,
  -koliko se osjecate bezbjednim navigacijom u Boki
  – koliko ste zadovoljni kvalitetom pilota
  – dali ste zadovoljni organizacijom kontrole pomorskog saobracaja
  – dali ste zadovoljni bezednoscu obala i pristajanja bez remorkera
  – dali imate plan u slucaju nesrece ili nasukanja u boki i kome bi ste se obratili
  – sto smatrate problemom i koje unapredjenje sigurnosti predlazete

 6. Zar gosparu maki2 ne osjećate da ste zadojeni vonjom mržnje koja iz vas izbija kao fekalne vode ,u starome gradu, u vrijeme velikih plima?

  • Gospar Jole, rijecitosti vam nemogu prigovorit, bogata je, ali ublazite termine. ja ne govorim iz mrznje nego iz ljubavi prema Boki, i o ovo malo kuca sto je oko zaliva. Kad nam se koji zapali ili tumba / brod / isped kuca , niko nam nista nece nadoknaditi. Pogledajte slucaj u Genovi prije par dana, i jos sa dva remorkera vezana uz brod. Pogledajte slucaj u Kanadi, Viktorija grad, kraj Aprila , gdje se brod zaletio u luci i udario u vojni razarac, iz cista mira, aa zaglavila mu makina, svom snagom naprijed… Itd

 7. Dragi Slobodan,hvala na lijepim riječima i vašim željama upućene meni!Ali,iskren da budem,ja vas uopšte ne razumijm-neznam što je “pisac” htio da kaže?

 8. Ja vam zborim da bi radi bjezbednosti i more isekali jer sto ce im kada neki nemaju koristi iz vrha od toga. Koje to face i mozgovi vode politiku i ovu drzavu i na cije gluposti mi sve ne nasjedamo nije ni cudo. Za takve odluke bi mnogi trebalo poc u przun. Kakvi su to mozgovo to ni svi Tomcuci ne bi dokucili.

 9. Uvaženi Krsto Žmukiću,da li znaš ko je ovaj maki2?To ti je maki mali-a maki mali je Bokelj-a Bokelj je Bjeladin Humac-a Bjeladin Humac je Adio Mare-a Adio Mare ti je Krsto Tokov i tako u krug iz kojeg “izvire” i povijesna “ljubav” obitelji ovog maki2:”Ne volim ove s’brda što su šljegli u Boku i ove iz Srbije,jer tako su mislili i moji i tako mislim i ja”(Od marta 2012 do nedavno nekoliko puta pisao isti insan,na Skala radio Kotor!)!!!! Blago prestavljen :provokator-baron Minhauzen par exselans!

  • Postovani gospodine Drinjak, ja sam iz Srbije i ne mrzim vas nego vas postujem i cenim. Svako ima pravo na slobodu misli. Zelim vam svako dobro i zdravlja od srca, vas komsija iz Boke. I one sto su kako vi kazete sljegli i oni su dobri, vredni i posteni. To su moje komsije. Budite malo tolerantni i postujte ljude ma ko oni bili i odakle sljegli.

 10. Katastrofa Costa Concordije izazvana je krajnjim ljudskim nemarom.
  Nakon toga sve kruzing-kompanije izdale su specijalna plovidbena
  upozorenja zapovjednicima i navigacijskim oficirima, da se ne smiju
  suludo ponašati kao lakomisleni kap. Sketino, ili već kako se zvaše.
  Hvala bogu, naši piloti koji preuzimaju brodove u Zelenici, odlično poznaju
  Zaliv i njegove osobine. Iznad svega su stručni i odgovorni.
  Ako bi išli logikom da neki kruzer može doživjeti havariju u Boki, onda, kako neko šaljivo reče, treba zabraniti uplovljavanje tih orijaša mimo Mamule u Zaliv.
  Let avionom je uvijek potencijalna opasnost, pa nikom ne pada na pamet
  da ukine avio-saobraćaj.
  Pisanje kojekakvih gluposti na Fb ne smije biti u službi ukidanja jednog
  lijepog, drevnog običaja – obilazak brodom i pozdrav Gospi od Škrpjela.
  To prof. Pasinović naziva nematerijalnim dobrom kulture ovog kraja.
  Obilazak ili neobilazak peraške svetinje treba ISKLJUČIVO ostaviti
  STRUČNOJ PROCJENI pilota, koji će cijeniti trenutne atmosferske prilike i maritimne sposobnosti plovila, prije izlaska iz tjesnaca Verige.

  • Cijenim sto se Gosp. Lukovic potpisuje punim imenom, a i komentar Altaira. Medjutim, molim, da se za rizike pita nase Pilote, sto oni misle o riziku. Koliki je i dali uvjek postoji. Sto je to u manovri sto umanjuje rizik i mogucu gresku. Problem je i manovra u Kotorskoj luci bez remorkera, mada ovi kruzeri imaju bowthrustere i sernthrustere, tj bocne propelere na pramcu i na krmi. Rizik postoji. Ko plovi zna sto znaci blackout, i da se on dogadja, ne cesto ali se dogadja i na putnickim brodovima, da ne nabrajam nesrece u zadnje 2 godine. Sto ih vise ulazxi to se mogucnost dogadjaja povecava. Nasukati se na mulj nije neki veliki problem, ali zabucati bok na stijenama kod Veriga bi mogao bit veliki problem. Scenario spasavanja 3000 putnika u Boki sa broda koji se naginje ili ima pozar, nema razradjen Lucka Kapetanija Kotor, i niko drugi za sada. Primili smo brodove ali o nesrecnom slucaju se ne razmislja niti trenira eventualni takav momenat. Desit ce se da ce se dva broda sudarit u ovim cestim mimoliazenjima, bilo iz greske pilota ili naglog udara vjetra. To se desilo i ispred Dubrovnika prije par godina. Brodovi se mimolilaze kako se dogovore piloti. Prolaze jedan pored drugog u sasvim nebezbjednoj udaljenosti. Tako bliski prolazi se ne rade gotovo u niejdnom dijelu svijeta. Neka im je svima sreca u putu.

 11. Iskreno se nadam da ce ova krajnje glupa odluka biti ukinuta sto prije.Ali kakvi nam donose zakone i odluke nista nije cudno.Uvjek su moguce havarije i nezgode,ali ako bi se islo tom logikom onda nijedan brod nebi trebao uci u zaliv,nego kod Mamule iskrcati putnike i tu ih cekati.Jedino se cudim i vlasnicima takvih kompanija koji su spremni poslati takve i tolike brodove u Kotor,koji recimo nije u stanju obezbijediti dva remorkera koja bi pratila brod od Veriga do Kotora i obratno i na taj nacin znatno umanjili bilo kakvu opasnost,pa i u slucaju black-outa,koji je iskreno da kazem veoma malo moguc na takvim brodovima,mada ne i nemoguc.Ti isti remorkeri bi pomogli prilikom veza,pogotovo kad je jaci vjetar.Ja jos ne vidjeh ni teretni brod a kamoli putnicki da prolazi nidje u svijetu ovako blizu obale bez pratnje remorkera.A sto se tice spijuna,pa toga bar odje nikad nije falilo.Misli vjerovatno gospodin M.K. da ako je preko partijske knjizice dosao tamo dje je da isto tako moze i odredjivati kuda ce brodovi ulaziti u Kotor.Tuzno i zalosno,ali dok god se ovakvi budu ista pitali nema nam spasa.

 12. Pojedini komentatori,kak Fazlinovići:lud,zbunjen, /ne/normalan?Po tome,treba zabraniti kruzerima ulazak u Boku Kotorsku-da se ne zapale ili nasukaju kak Costa Concordia?More da se desi,da mu pukne krmilo,tj.total ble…ble.. bla.. na ulaz u Verige-i ondarake “drito” u Svetoga Geogrgija…?Pozdrav “ludima i zbunjenima”,a /ne/normalni da čekaju aviz :ima li Lučka kapetanija Kotor “razrađen scenario” za spašavanje do 300 putnika sa kruzera-kak da su “parahod”- Marljivi oliti Barbara- iz Arsenala ?Ak ih bidne preko 2.000 tisuće naroda… onda scenario “plivaj brate,pivam i ja za te…”?

 13. Sjajna tema, potpuno podrzavam da se o njoj otvori javna polemika i orsi degla montagna nauce da se ne plekaju u more i brodove sa bezveznim zabranama, kada se u to ne razumiju. Preporucujem i kolegama iz Skale da zajedno istrazimo ulogu capt.M.K. celnika “CG plovidbe” u prijavljivanju svog kolege koji je juce “Artaniu”, uprkos zvanicnoj i glupoj zabrani, okrenu oko peraskih skolja jer je htio da napravi ugodjaj putnicima i ekipi njemacke drzavne TV koja je na brodu snimala prilog o Boki….Maki mali, svi ti rizici koje si naveo postoje, ali je vjerovatnoca da se oni dese prilicno mala, imajuci u vidu modernu tehnologiju na danasnjim cruiserima. Postoji i objektivni rizik da te zgazi auto kad prelazis ulicu, ali niko od nas zbog toga ne odustaje od prelazenja puta, zar ne ?

  • Gospodine Lukovicu, mora se shvatiti da su za sada brodovi najveci moguci rizik za Boku Kotorsku. Ako padne avion , to se zaokruzuje na 100 ili 250 metara rasutog krsa, osim ako nebi pao bas na grad. Ali ako se zapali brod ili rscijepa bok i nagne ili prevrne, zagadila bi se sva Boka za doba broj godina. Ako bi se zapalio to bi bila jos veca tragedija, mogla bi izgoreti sva mjesta uz obalu. Sjetimo se ,a vi to znate, kad se zapalila mala fabrika ribe, ruski brod, u Bijeloj uz obalu, /velikom strucnoscu njihovog menadzmenta a onaj drugi se utopio uz obalu jer je kroz tehnicki otvor rupu na boku, usla voda/ gasilo se tu fabriku ribe nekoliko dana, i dok nije dosao veliki remorker sa pjenom iz Splita niej to niko u boki mogao ugasit. I catare sa vatrogasnim vozilima ni niko. Jedan obicni mali brod koji je poceo goret na ocigled vatrogasnih sluzbi u brodogradilistu. Cijeli je izgorio i bio je nasukan na plazi kod brodogradilista da se ne uhvati cijelo brodogradiliste. Kako bi tek gorela koja COSTA ili MSC uz rivu Kotor jedno 10 dana sa plamenom do 100 metara uvis. To bi samo trebali znati ovi sto zagovaraju vratolomije. Pomorstvo nije zabavna sala, to je posao uvjek ispred same nesrece, uvjek pred oprezom i uvjek u riziku.

   • Poštovani maki2,sa vama se neću prepucavati preko komentara jer razgovaram samo sa ljudima koji sebe potpišu imenom i prezimenom,dodjite u Perast ili gdje vi hoćete pa da razgovaramo i ukrstimo mišljenja.Pošto ste me prozvali u vezi požara na brodovima(ili sam ja pogrešno shvatio)samo da Vam kažem da me ni Vi sigurno nećete učiti vatrogasnom poslu a takođe stidite se kada jednu vjekovnu tradiciju nazivate “VRATOLOMIJOM”

    • Postovani Gosp. Zmukicu, cijenim sto se potpisujete imenom, ja sada nazalost nemogu ici ovdje s mojim imenom. Ja vas ne mogu uciti vatrogasnom poslu, a vi ond a dobro znate sto znaci brod koji gori. Skoro nijedan putnicki brod kojega je zahvatio pozar , NIJE ugasen. Ja nijesam tradiciju nazvao vratolomijom, ali kruzenje ovako velikih brodova oko Skolja u smjeru izlaza ka Verigama, je neozbiljno, neodgovorno nebezbedjeno, rizicno, i po Boku Kotorsku opasno igranje ruletom dok se nesreca ne dogodi. Sto se vise kruzi, sve smo blize momentu kad se ce nekome nesto naopakog desiti. Nema beskonacnog kruzenja kroz Boku bez nesrece. Sjetite se, samo je rijetko puta kružikao aviončić kroz Verige, i odmah je pogodio u kablove dalekovoda i pao u more ispred Stoliva. Vatroasci su kružili vatrogasnim kolima okolo naokolo po Prćanji i dobroti, a spasio je preživjele neko sa brakom. Koliko imate u Boki dobrih remorkera koji mogu gasiti požar na brodovima. Ponavljam , sjetite se požara na brodu u Bijeloj. Svi bokeljski vatrogasci nisu mogli ništa napravit 4 dana, dok nije došao remorker is Splita. koliko ima u Boki plovila koja su osposobljena za spašavanje ljudi iz mora /ovi brodovi imaju 3000 putnika/ sa cime bi ste ih spasavali. Imate 10 baraka u Perast. ajmo ća ….. Jole Drinaj se buni … ajmo ća….Ja tvrdim sto tvrdim , a vas cu ponovo podsjetit kad se nesto desi

     • Poštovani Maki2,ne razumijem zasto se ne potpisujete imenom ali to je vaše pravo,jedino ako niste iz nekih aktuelnih rukovodećih struktura pa se bojite za fotelju ili ste jedan od pokretača ove zabrane.Brod koji gori je katastrofa to ste u pravu a kako smo opremljeni i ljudstvom i tehnikom goreo bi danima i danima,ali bi goreo i pod Kotorom i pod Mamulom tako da mu Perast ne predstavlja problem.A što nema remorkera i plovila za spasavanje o tome mora država povesti računa a ako je tako neka ni jedan ne ulazi u Boku koliko smo spremni za razliku od drugih luka.Ja kao običan građanin i vjernik imao sam obavezu prema Gospi kojoj sam se bezbroj puta molio za pomoć da pokušam ukazati na jedan SRAMAN čin koji je urađen ovom zabranom.Prošle godine smo barkama spašavali čoveka iz mora jer nažalost nemamo čime drugo po orkanskoj buri i po noći.Niste poštovani maki jedini koji me kritikujete ima ih još ne brinite samo Vas molim da se negdje nađemo da sučelimo mišljenja ili me ostavite na miru

 14. Prenosim sto je neko napiso na FB

  Naime svaki od ovih brodova moze u bilo kojem moemntu ostati bez pogona, tj Total black out, sto znaci da bi produzio kretanje koje ima u tom momentu, pa bi mogao uadriti ili u Skolje ili Perast ili Kotor. slucajeva je ovakvih bilo i u Bosforu i na drugim mjestima. Ovi brodovi se mogu i zapaliti. Jedan se poslije udara na Grcki otok utopio uz samu obaluNazalost, ili na srecu, razloga ima. Navodno poslije proslogodisnje nesrece Costa Concordia cruzera kod talijanskog otoka , a koji se nasukao, sve su putnicke firme izdale posebno upozorenej da se ne primicu brodovi otocima ako to nije potrebno, i da se izbjegava bliski susret sa obalom. Naime , postoji veliki rizik da se neki od kruzera nasuce ili udari u obalu u Boki Kotorskoj, Sto ej broj brodova koji dolaze veci, to je i mogucnost da se neki od njih nasuce ili udari u obalu, odnosno tscijepa bok, nagne se i prevrne , kao Costa Concordia. Ko bi u boki spasavao 300 putnika i na koji nacin, neznam dali podtoji kod Luckih kapetanjia razradjeni scenario.

  • Ovizi što je ovo napisa se razumije u pomorstvo i brodove koliko i većina crnosrbijanaca u svoju istoriju…posebno u veljecrnosbrijanski “istorijski” pozdrav su tri prsta….a su ovizijem “istorijskim” pozdravom pozdravljam ove naše forumaške crnosbijance, dežurne pljuvače na sve što nije srbijansko…a pozdravio ve je i “vladika” SPC-a Kačavenda i pita kada biste došli da ve ispovijedi i pričepi… ovi, šćio sam reć´ pričesti…

    • @crnosrbin (“bokelj”), imam za ve jedno pitanje…ako uzmeš čašu crnog vina, najboljeg srbijanskog, i čašu vode, pa iz ove čaše vina proliješ pola i dospeš pola vode u istu čašu i tako to ponoviš min 20 puta što imaš na kraju u čaši vino ili vodu?A dokle računaš, čuh da vladika Kačavenda masti jaja treba bi mu “bokelju” poć pomoć, to ve je vaši vladika, no ne znam oli vladiki valjat, on voli mlađašne momčiće za mastit jaja…tri prsta čuveni istoriski izvorno srbijanski pozdrav za ve crnosrbine “bokelju”…

     • @crnosrbin (“bokelj”), imam za ve jedno pitanje…ako uzmeš čašu crnog vina, najboljeg srbijanskog, i čašu vode, pa iz ove čaše vina proliješ pola i dospeš pola vode u istu čašu i tako to ponoviš min 20 puta što imaš na kraju u čaši vino ili vodu?…Ne odgovori mrčo na ovo pitanje, dati si naučio računat, ako nijesi Kačavenda daje privatne časove … “izvorno, istorijski, srbijanski” pozdrav su tri prsta za tebe i tvoje crnosrbijance…Sretan Uskrs crnosrbinu “bokelju”, Hristos Vaskrese….

 15. Jedan krasni običaj da se ugasi, zašto?neka ste i fala vi radio Skala za ove riječi i proteste za ovu stvar i zborite i kritikujte ih još više.Svaka vam čast

 16. neka nam sve nose i uzmu, zabrane i vladaju kada smo mi ovakvi kakvi jesmo. nikakvi, ne umijemo dić glas , nego kao ovce. Sve se centralizovali ne pitamo se za svoje kolikoni pijan gaća.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].