Iz arhiva Skala radija: Ima li koga u Direkciji javnih radova ko umije da napiše i raspiše valjani tender? (17/10/2018)

0
zatvoreni bazen u Škaljarima

Ima li koga u Direkciji javnih radova ko umije da napiše i raspiše valjani tender?

Ima li koga u Direkciji javnih radova ko umije da napiše i raspiše valjani tender?

Sanacija zatvorenog bazena “Nikša Bućin“ u Kotoru čekaće da neko iz Ministarstva održivog razvoja i turizma napiše valjan tender za izvođenje radova druge faze rekonstrukcije ovog sportskog objekta. Iskustvo nam govori da ćemo se načekati i da su male šanse da zatvoreni bazen ne počne ličiti na sportsku dvoranu u Škaljarima, ukoliko Ministarstvo ne nađe nekoga ko je sposoban da napiše, bez gomile grešaka, javni poziv za otvoreni postupak javne nabavke koji pretpostavlja definisane obaveze koje po zakonu moraju da ispune ponuđači. Ukoliko se to ne desi, imaćemo situaciju sličnu ovoj današnjoj. Raspisaće se ponovo tender. Izabraće se izvođač a drugi će se, po pravilu, žaliti i oboriti tender. Pa onda opet, i sve tako u krug. A za to vrijeme naša će se đeca takmičiti i trenirati u bazenima Budve i Herceg Novog.

Direkcija javnih radova je, za potrebe Ministarstva održivog razvoja i turizma, da podsjetimo, objavila 29.05.2018. godine javni poziv za izvođenje radova II faze rekonstrukcije zatvorenog plivačkog bazena “Nikša Bućin“.

Razjašnjenjem tenderske dokumentacije od 21.06.2018. godine, koje se može naći na sajtu www.ujn.gov.me, na pitanje jednog od zainteresovanih ponuđača: Da li je prilikom koncipiranja tenderske dokumentacije naručilac taj akt uskladio sa Zakonom o  planiranju prostora i izgradnji objekata i da li ponuđač prilikom sačinjavanja ponude u dijelu traženih obrazaca treba ponudu sačiniti u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, uslijedio je odgovor da jeste i da je tenderska dokumentacija u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Odgovoreno je i da je ponuđač dužan da, prilikom sačinjavanja ponude u dijelu traženih obrazaca, sačiniti u skladu sa pomenutim Zakonom.

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki je po službenoj dužnosti poništila javni poziv.

Iz obrazloženja rješenja o poništavanju postupka javne nabavke po tenderskoj dokumentaciji za otvoreni postupak javne nabavke za izvođenje radova na rekonstrukciji zatovrenog bazena “Nikša Bućin“ jasno je da je pravi razlog poništavanja tendera upravo taj da naručilac (Direkcija javnih nabavki u ime Ministarstva) nije uskladila tendersku dokumentaciju sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, a u jednom dijelu zbog neusklađenosti tenderske dokumentacijom.

Potpuno je  jasno da je ovako dugo trajanje postupka ove javne nabavke uslijedilo zbog nejasnih detalja i nedostataka projekta.

Interesantno je istaći da je razjašnjenjem tenderske dokumentacije od  26.07.2018.godine Direkcija  izmjenila, u jednom dijelu, nacrt ugovora o javnoj nabavci koji je sastavni dio tenderske dokumentacije, ali ne i u dijelu koji je naveden u rješenju Komisije.

Posebno treba istaći da je od dana objavljivanja javnog poziva do dana otvaranja ponuda Naručilac objavio 5 razjašnjenja (pojašnjenja tenderske dokumentacije) i 13 izmjena tenderske dokumentacije od kojih se sedam odnosilo na izmjenu projekta i  dva razjašnjenje nejasnih detalja u projektu.

Ukupno 16 firmi je radilo izradu projekta i elaborata i isto toliko firmi je radilo reviziju projekta, odnosno elaborata.

Kakav je kvalitet urađenih projekata najbolje svjeoči upravo 13 izmjena i dva razjašnjenja nejasnih detalja projekata. I to projekata za koje je izvršena revizija što dovoljno govori i o odgovornosti projektanta i revidenta u cjelom ovom postupku.

Ostaje otvoreno pitanje što će se dalje dešavati sa zatvorenim plivačkim bazenom u Kotoru? Da li će neko zbog ovoga snositi odgovornost? Da li će se neko iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno sam ministar koji djeluje svemoćno u izjavama, posjetiti Kotor i građanima objasniti što su u Direkciji javnih radova do sada radili? Nadamo se da će doći i direktor Direkcije jer i njega građani imaju što pitati.

Kotorom kruži priča da su sredstva namijenjena rekonstrukciji bazena sada rezervisina za neki drugi projekat u nekom drugom gradu i da je sve ovo zbog toga. Mora neko odgovoriti da li je to tačno. Ili ćemo morati da raspisujemo tender za odgovor koji će, kako smo naučeni, padati u serijama.

Lokalna uprava ćuti po običaju. Osim projekata zapošljavanja partijskih pripadnika, kumova i prijatelja, onih drugih, kapitalnih nema ni na vidiku.

S. Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].