Iz arhiva Skala radija: Dragica za pečat, za nju Upravna inspekcija, za Upravnu Jokić… (02/07/2019)

0

Dragica za pečat, za nju Upravna inspekcija, za Upravnu Jokić…

Dragica za pečat, za nju Upravna inspekcija, za Upravnu Jokić…

Smijenjena predsjednica SO Dragica Perović pravi se kao da se ništa nije dogodilo. Prave se, na žalost, i državni organi dobrim dijelom, koji ovo što se u Kotoru dešava posmatraju sa dovoljne udaljenosti, da kojim slučajem njih što ne okrzne. A stvari su prilično jednostavne. Smijenjena predsjednica je, dok je bila u mandatu, promijenila bravu na skupštinskoj sali, stavila pečate od crvenoga voska i spojila ih koncem i zalijepila zapisnik da svima bude jasno da je to uradila kako ne bi mogli da uđu odbornici, čiji je to dom, i moguće naprave krivično djelo u pokušaju. Potom je istjerala zaposlene iz stručne službe SO i dala im slobodan dan, a onda  ih premjestila da rade u neuslovnim prostorima kotorske opštine. Oni su prihvatili uredno svoja zgažena prava i pokunjeni nastavili da budu ono što jesu, odavno naučeni da slušaju. Niko od njih da se usprotivi. Niko da kaže bivšoj predsjednici da je dara prevršila mjeru i da su oni ličnosti sa kojima se ona ne može tako poigravati. Ali, što ako može? A može, pokazala je praksa osmi dan zaredom.

Zatvorila je bivša predsjednica i ulaz u prostorije Opštinske izborne komisije, da se zna ko je gazda. I sve to po nalogu i u sadejstvu sa predsjednikom opštine, koji zbori i tvori više u njeno nego u svoje ime.

To je bivšoj šefici kotorskog parlamenta bilo malo pa je uzela sa sobom i skupštinski pečat. Onako, da joj se nađe, zlu ne trebalo. A iznošenje skupštinskog pečata mora da nosi određene posljedice. Samo kad, i od koga? To još niko ne zna.

Na naše pitanje da li je pokrenut krivični postupak protiv Perovićeve i Jokića, bivše predsjednice SO i sada još uvijek predsjednika opštine, koji je prošlog mjeseca bio bivši, pa unatoč toj činjenici podnio zahtjev za 12 plata, a potom ga Upravni sud vratio na staro mjesto, odakle čeka novu smjenu, kotorsko tužilaštvo je odgovorili da je predmet u izviđaju. To znači da se činjenica da je Perovićeva promijenila bravu na ulaznim vratima SO Kotor i tako blokirala odbornicima ulaz, razmatra iz tužilačkog ugla koji se, prirodno, umnogome razlikuje od laičkog. Je li imala pravo to da uradi i ako jeste po kom osnovu i slovu zakona, pravilnika, statuta, poslovnika. To je, složiće se javnost koja je nestrpljiva i koja bi htjela da se stvari ekspresno rješavaju, stručno, pravno pitanje,  koje zahtijeva vrijeme, proučavanje. U pitanju je složenost čije tumačenje obično traje mjesecima, pa i godinama. Možda je lako zapečatiti vrata i promijeniti brave, ali sigurno nije donijeti odluku o tome da li je to u sukobu sa zakonima ove države. Zbog toga ne treba žuriti. Svi su se opekli o Upravni sud, pa sad ne bi bilo lijepo da odluku tužilaštva, kakva god bi bila, ukine Upravni sud, iako to nije u njegovoj nadležnosti. Svašta se može, pa je bolje malo se sačuvati.

Što se pečata tiče, bivša predsjednica je kazala da neće da ga vrati. U Kotoru je doputovala Upravna inspekcija koja se bavi ovim pitanjem. Prirodno je očekivati da inspektori zatraže pečat i daju ga novoj skupštinskoj većini. Ali što ako bivša predsjednica SO kaže da joj na pamet ne pada da ga vrati i da njenih pet minuta, iz njenog ugla gledanja, još uvijek nijesu istekla? Da li će se tada uključiti policija i tužilaštvo. Po službenoj dužnost, kako bi se konačno Kotor deblokirao, usvojio budžet, podijelila zaostala primanja, platila dugovanja i nešto konačno počelo da se radi. Možda oće, a možda i neće.

Da bi se završila stara i počela nova priča, sada je svima jasno, neophodan je pečat. Inspekcija će, vjerovati je, pozvati bivšu predsjednicu SO na neku od lokacija koja će obezbijediti sliku za istoriju. A ona će izgledati ovako: Perovićeva za pečat, Upravna inspekcija za Perovićevu, za Upravnu Jokić, za Jokića Demokrate, za Demokrate Front. Povuci, potegni, ispade Perovićevoj pečat kod slomljenih staklenih vrata od kojih je ključ imao samo Jokić, ali mu ih razbili i obili partijski drugari, pa je zbog toga bilo vike i dreke po opštini. Ugrabi ga skupštinska većina i sad je u njihovoj nadležnosti. Zato i mogu, i to čine, pečatirati do mile volje. Odluke, razrješenja, prijedloge za nove drugove, pozive za preostale sjednice, kojih će biti u jednom mjesecu, po svoj prilici, nego za dvije ipo godine vladanja odlazećih.

Da rezimiramo. Otvorena su vrata SO, što se smatra demokratskim iskorakom nove skupštinske većine. Biće i pečat vraćen, ili napravljen novi po uzoru na stari. Izabraće se predsjednik SO i smijeniti po drugi put predsjednik opštine. I na kraju, izabraće se novi predsjednik opštine.

Povuci, potegni, iščupaće  pečat.

Malo li je, kazao bi narod, koji će, i to je najveća istina od svih pomenutih, uredno i na vrijeme platiti račun koji će mu biti ispostavljen.

S. Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].