Ivana Đukić: Putir koga decenijama ispunjava lakrdija

2
Ivana Đukić

Vjera?! Šta je to?! Moramo se zapitati u jeku pravovjerstva, koje emituju poklonici i glasnogovornici jednog istog obrasca djelanja – sa kojom se pokrivaju i defeluju i u koju se kunu.

Neobično je da toliko naroda zaista i ne zna šta je to, u bîti, i kako se njen nezavisni član: intimni trenutak u ispoljavanju iste, manifestuje. Dobro je imati u vidu da je unutrašnji dijalog sa Bogom: najličnije ośećanje, koje čovjek može i da ima i da doživi – ukoliko je istinski okrenut u tom smjeru. Ukoliko se ne identifikujemo sa njim, teško ćemo se identifikovati sa bilo čim, ako se zovemo vjerujućima. Malo je logično da je isprazna posuda puna olova, ukoliko u njoj ničega nema. Putir, koga evo već decenijama, ispunjava lakrdija u Crnoj Gori – služi za pričest ciljevima, koji nijesu hrišćanski i koji nijesu od boga. Kao takav, taj putir je ispija i sasipa u grlo vjerujućih u dahu – i prašta im se neispravnost prethodnih postupaka. Kako je neobično puno vjernika, a premalo pričesti, za koju je zaista potreban pomak, i to u unutrašnjosti, moramo se zapitati da je olovom puni, lijevkom obrazovani okvir, ipak istinit. Ta se izlivanja olova u narodu zovu sujevjerje i nemaju veze sa religijom niti jedne vrste. Te se veze između naroda i njihovih produhovljenih vođa nazivaju izuzecima, ukoliko je neomasovljena kategorija. A omasovljena je. Ja mislim da od Hrista nije bila ovako jasno instruirana – sa ciljem da se zamaštra istina. Ma koliko je takva igrarija ozbiljno teška po duše vjernika, mora se provesti decenija i decenija u moljenju sa iskupljenje duša, koja nijesu u tijelu. Ne bih da se miješam u ljubav pojedinaca prema svojim nadređenima, ali zar ne trebaše baš oni da se mole za njega sad?! Sad, kad je preseljenje, kao kategorija u hrišćanstvu i filosofiji religije – najduži od svih puteva?! Te se ne ogledaju razmjere samo u skladištenju, i to štedljivom, po svojim umovima, već i u zaista proaktivnom djelanju, zarad uspostavljanja razno-raznih vrsta duševnog mira. Podzemne su struje sa ovih strana kada ih gledamo i djelujuće i nedjelujuće, u zavisnosti od toga koliko smo spremni da im se odupremo. Ali – sa one strane su apsolutno “vukuće ka dolje”. Đe ste vjernici – da se pomolite da duša vašeg štovanog ne dođe do zlonamjernika?! Đe su vam suze?! Đe vam je žal?! Za kim ste likovali do sad?! Zar vas je forma tijela u tolikoj razmjeri omela, da ne vidite da treba?!

Da je slučajno, ko od crnogorske struje (a kad to kažem – mislim na onu u venama) – na samrtnoj odori bio – bez sumnje bi se to nazvala “božja kazna”  – jer je krenuo “na vjernika”. Probudite se, ovaploćeni narode, s jedne i s druge strane – stvari ni u primisli na stoje, nego odavno leže – pale su, usljed neosviješćenosti. Poluge koje su pokretale događaje, uveliko su promijele težište – ali konci ne ispadaju iz ruke, onih koji ih nikad nijesu držali prije. Da li je to logičnost kakvu naziremo u svemu i pri svakoj logici nerazumlja – koja vlada iz podzemlja?!

piše: Ivana Đukić

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].