Italijani instalirali opremu za prvi akvarijum u Crnoj Gori

2

Otvaranje prvog akvarijuma u Crnoj Gori za javnost, koji se nalazi u prizemlju Istituta za biologiju mora u Kotoru, prevashodno zavisi od epidemiološke situacije, izjavio je dr Mirko Đurović, direktor Boka Akvarijuma Instituta za biologiju mora Univerziteta CG.

U njemu će  posjetioci imati priliku da se upoznaju  sa biodiverzitetom Jadranskog mora i Bokokotorskog zaliva sa autentičnim morskim vrstama. Svakako će se  raditi na stalnom unapređenju postavke jer za postavljanjanje svih organizama  u sve bazene potrebno je strpljenje i malo duži vremenski period kazao je  Đurović.

On je podsjetio da su predstavnici italijanske kompanije „Panaque srl“ uspjeli da instaliraju kompletnu akvarijumsku opremu i sada se rade testovi, provjere svih cjevovoda i regulacije neophodnih parametara koji će omogućiti bezbjedan boravak riba i drugih morskih organizama u bazenima, kao što su temperatura, kiseonik, salinitet i svi drugi parametri.

“Ova faza podrazumijeva i najbitiniji segment prije naseljavanja Boka Akvarijuma. Stoga će i testiranje trajati 10 do 15 dana kako bi sa sigurnošću mogli da počnemo naseljavanje organizmima iz mora, prvenstveno Bokokotorskog zaliva“, kazao je dr Đurović.

Do sada je na Boka Akvarijumu završeno 95% ugovorenih radova.

Takođe se radi i na završetku unutrašnjosti akvarijuma i na spoljnjem uređivanju dvorišta Instituta. Tehnička podrška kompanije „Panaque srl“ će biti na raspolaganju kako tokom perioda naseljavanja, tako i tokom samog otvaranja akvarijuma za javnost, rekao je dr Đurović.

Akvarijum Boka je finansiran najvećim dijelom iz donacije Kraljevine Norveške kroz projekat „Centar za zaštitu biološke raznovrsnosti mora Boka Akvarijum – MonteAqua“.

Dodatna finansijska sredstva obezbijeđena su zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i JP Morsko dobro i Univerziteta Crne Gore.

Boka Akvarijum je dodatni doprinos Univerziteta Crne Gore i Instituta za biologiju mora u Kotoru edukaciji o neophodnosti zaštite morskog ekosistema Jadranskog mora, kao i turističkoj ponudi Boke Kotorske i Crne Gore, zaključio je njegov direktor.

2 KOMENTARI

  1. Oće li ga otvorit ministarka monahinja Vesnijana u crno za Kosovom?
    Pazite da tamo ne budu talijani,od stida našega.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].